Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

"SZROTAMP" - czyli wzmacniacz z części z odzysku na PCL86 oraz 6N1P

Pltin74 13 Apr 2022 23:59 5220 30
  • Witam wszystkich forumowiczów!
    Chciałbym wam dzisiaj przedstawić mój projekt wzmacniacza lampowego, którego wykonałem na lampach PLC86 oraz 6N1P. Moim główną motywacją było to aby zrobić go z części, które posiadam w domu. (Prawie)wszystkie części wykorzystane w tym projekcie, miałem dostępne, pochodziły one albo z poprzednich projektów, albo z części z odzysku, lub takich, które już kiedyś zakupiłem,

Transformatory głośnikowe, których użyłem to TG 5/4897 firmy Sizei, które pochodzą ze wzmacniacza RS TUBE AMP II. Osobiście nie przypadł mi do gustu, więc postanowiłem go rozebrać. Z tego wzmacniacza wykorzystałem też podwójną triode 6N1P. lampy mocy (PCl86) oraz transformator sieciowy (TT50/85/S firmy Sizei), pochodzą z mojego projektu wzmacniacza gitarowego. Chassis wziąłem z projektu 5f2a - heada, który przerobiłem na combo (dla zainteresowanych, ten projekt można zobaczyć na profilu), a drewnianą obudowę zrobiłem z jakiś desek, które były w domu. Dławik wyciągnąłem z radzieckiego telewizora lampowego (nie pamiętam jakiej firmy). Osłonę na transformatory głośnikowe, oraz na dławik wykonałem z drutu miedzianego 2,5mm, którego też gdzieś znalazłem na chacie. Tak wiem, dużo tych projektów itp.. no cóż ;P. Jedyne rzeczy, które kupiłem to 2 sztuki kondensatorów bocznikujący rezystor katodowy w lampach mocy. Będę musiał też dokupić 5watowy rezystor 5ohm po to aby obniżyć napięcie żarzenia, bo 15V, które wytwarza transformator sieciowy jest wartością troche za dużą wartością jak dla PCL86

Na początku miał być to wzmacniacz na EL84 z rs tube ampa i 6N6P, i tak też na początku zrobiłem. Wywierciłem 3 dziury na podstawki noval, wzmacniacz zmontowałem, jednakże dopiero później zorientowałem się, że transformator sieciowy, którego chciałem zamontować ma niewystarczającą wydajność prądową, wiec nie da rady. Można byłoby pozmieniać punkty pracy lamp mocy, tak żeby prądy były nieco niższe, jednakże zależało mi na tym, aby zastosować punkt pracy takie, jak są podane w notach katalogowych przy najmniejszej zawartości THD przy tym aby impedancja anodowa była dopasowana do transformatora itp. Pentoda w PCL86 ma impedancje 5,1kohm dla punktu pracy 230V anoda-katoda i 39mA prądu anodowego, więc TG 5/4897 podchodzą idealnie. PCL86, to lampa która posiada w jednej szklanej bańce triodę oraz pentode, tak więc mógłbym wykorzystać tylko je, ale jako że wywierciłem 3 dziury, wykorzystałem inna lampę w przedwzmacniaczu, troche marnotrawstwo, ale bardzo denerwowałaby mnie dziura w chassis. Dławik, który zastosowałem, jest podwójnym dławikiem, którego uzwojenia połączyłem równolegle, i uzyskałem indukcyjność ok 3H (dane znalezione na internecie).

Wzmacniacz jest bardzo cichy, nie słychać przydzwięku sieciowego, dźwięk jest bardzo ładny, moim zdaniem brzmi lepiej niż ten od RS, a poza tym jest to mój projekt, więc to też daje swoje ;). Moc wyjściowa nie jest jakaś olbrzymia, jednakże klasa A i jej brzmienie wynagradza wszystko. Powstał on w celu używania go na warsztacie, jako wzmacniacz awaryjny, oraz po prostu przez to, że kocham lutować, projektować montować i wszystko co związane z technologią lampową, oprócz ich ówczesnych cen ;)

Podsyłam zdjęcia wzmacniacza, oraz schemat

(ps. jak ktoś napisze, że burdel wewnątrz, jestem posiadaczem zdjęcia środka sansui au70, chętnie go wtedy tej osobie podeśle ;))

"SZROTAMP" - czyli wzmacniacz z części z odzysku na PCL86 oraz 6N1P "SZROTAMP" - czyli wzmacniacz z części z odzysku na PCL86 oraz 6N1P "SZROTAMP" - czyli wzmacniacz z części z odzysku na PCL86 oraz 6N1P "SZROTAMP" - czyli wzmacniacz z części z odzysku na PCL86 oraz 6N1P "SZROTAMP" - czyli wzmacniacz z części z odzysku na PCL86 oraz 6N1P

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Pltin74
    Level 3  
    Has specialization in: amator
    Pltin74 wrote 79 posts with rating 42. Live in city Tęgoborze. Been with us since 2019 year.
    Anonymous
    Level 1  
    mariann
    Level 38  
    Witam
    Albo mój komputer nie wyświetla poprawnie schematu, albo nie masz zaznaczonego podłączonego głośnika. A wiadomo, że bez głośnika to... tylko świeci.
    PozdrawiaM.
    Pltin74
    Level 3  
    @pablitox tak oczywiście, nie jest on estetycznie jakos super piekny, no ale duzo rzeczy z odzysku :p

Dodano po 3 [minuty]:

@mariann tak, nie ma symbolu głośnika, szczerze nie wiem czy w programie Eagle jest taki symbol, ale myśle, że jest to oczywista sprawa że głośnik musi byc. Nie dość, że świeci to może sie jeszcze zepsuć!
    Również pozdrawiam!
    andrzejek23
    Level 19  
    Gra? Gra! No i git! Wygląd adekwatny do nazwy ;)
    Pltin74
    Level 3  
    @dudik56 zdefiniuj słowo koślawe.. jeżeli chodzi ci o wygląd, to ma to grać a nie wyglądac, poza tym wykorzystałem to co miałem w domu, pod ręką, dużo rzeczy pochodzilo z innych projektów wiec np chassis nie było dziurkowane pod ten projekt, tylko wtornie wykorzystane, osłonka na trafa (tak wiem mówi sie TRANSFORMATORY) Jest troche pogięte, ale no wykorzystwłem zwykły LY 2.5mm, mogłbym zamówic proste druty itp, ale mowilem, zrobilem go z czesci dostepnych i nie chciałem wkładać w niego żadnych funduszy. Do wygladania i grania jest ta bestia która widać po lewej na zdjeciach. A poza tym wszystkim wyglad jest czyms subiektywnym, mi sie podoba ale też rozumiem to, ze komus sie moze nie podobac :)
    pikarel
    Level 37  
    Skoro ma grać, a nie musi wyglądać - to niech tak będzie, i tak nie jest tak źle :)
    Pltin74 wrote:
    (...) Do wygladania i grania jest ta bestia która widać po lewej na zdjeciach. (...)

Jeśli transformatory pozostają całkowicie na zewnątrz, to najczęściej umieszcza się je wyprowadzeniami uzwojeń do wewnątrz lub całkowicie zakrywa metalowymi osłonami. To jednak dodatkowa trudność; wycięcie dużych otworów w blasze lub wykonanie osłon na transformatory.
    Pltin74
    Level 3  
    @pikarel tak wiem, tu jest moj bład, bo nie zamówiłem dekielków do tych transformatorów, troche niebezpiecznie jest, ale tylko ja używam tego sprzętu, każda osoba przebywająca w jego otoczeniu zawsze jest informowana, że występują tam wysokie napięcia i że dostęp do obsługi jest zarezerwowany tylko dla mnie! ;) Myślałem nad osłoną, ale troche źle wymierzyłem odleglosci miedzy transformatorami a lampami mocy, i chyba nie wejdzie :(

Dodano po 2 [minuty]:

@dudik56 nie wyglada? Nie wygląda, działa? Działa! I to najważniejsze. Ps szanuje za porządek w narzędziach
    Anonymous
    Level 1  
    viayner
    Level 43  
    Witam,
    sam mam tego typu wzmacniaczyk do sluchania np. muzyki z komputer w pokoju do pracy.
    Wracajac do wzmacniacza, czemu "tracisz" triode z PCL86 na wtornik, nie do konca widze tu jego sens.
    Budowalem wzmacniacze na PCL86 i stopien wstepny na wlasnej triodzie wystarcza, nie potrzebujesz "trzeciej" lampy.
    Pozdrawiam
    Pltin74
    Level 3  
    spec220 wrote:
    Jednak z tego co zauważyłem, to symbol gniazda jack chyba jest? Podobnie jak symbole innych połączeń elektrycznych...
    fakt, o tym nie pomyślałem, możnabyloby dac symbol gniazda jack i napisać, że głośnik.

Dodano po 3 [minuty]:

spec220 wrote:
    Jednak z tego co zauważyłem, to symbol gniazda jack chyba jest? Podobnie jak symbole innych połączeń elektrycznych...
    fakt, o tym nie pomyślałem, możnabyloby dac symbol gniazda jack i napisać, że głośnik. @viayner witam, wszystko jest napisane w opisie projektu. Zastanawiam sie też czy nie nagiąc troszkę zasade "wzmacniacza z odzysku" i zrobić equalizacje, w której taki wk spisałby się idealnie
    andrzejek23
    Level 19  
    Pltin74 wrote:
    osłonka na trafa (tak wiem mówi sie TRANSFORMATORY)

Nieprawda, mówi się TRAFOKI ;)
    popiol667
    Level 18  
    Pltin74 wrote:
    @dudik56 zdefiniuj słowo koślawe..

Np. drewniane elementy. Te obecne można przeznaczyć na grilla, a nowe zamówić w Casto... docięte na wymiar. Estetyka wzrośnie o 200%. Wywal te krzywe druty robiące za osłony, zamiast tego zabezpiecz punkty lutownicze koszulkami termokurczliwymi, względnie załóż dekle zrobione z aluminiowych kubków. Albo puszki po fasolce, pomidorach krojonych itd. Będzie lepiej.
    pawelr98
    Level 39  
    Pltin74 wrote:
    Będę musiał też dokupić 5watowy rezystor 5ohm po to aby obniżyć napięcie żarzenia, bo 15V, które wytwarza transformator sieciowy jest wartością troche za dużą wartością jak dla PCL86

Mierzył kolega prąd płynący przez żarzenie ?
    W katalogu Philipsa PCL86 ma 13V, w Polskich katalogach PCL86 ma 14.5V, stąd ten transformator ma uzwojenie 15V, jest dedykowane do polskich PCL86.
    Przy małych różnicach można się posłużyć antyrównoległymi diodami prostowniczymi w szeregu.
    Można też wstawić termistor NTC, do wolniejszego rozgrzewania żarników.
    Pltin74 wrote:

Moc wyjściowa nie jest jakaś olbrzymia

Moc duża być nie musi, żeby wzmacniacz był użyteczny.
    W praktyce do słuchania te 1-2W i tak starczą, pod warunkiem że kolumny są w miarę efektywne.

Za pomocą 2xPCL82 (2x3W) nagłaśniałem nawet małą salę konwentową :D , także nie ma co biadolić nad mocą wyjściową.
    Anonymous
    Level 1  
    popiol667
    Level 18  
    pawelr98 wrote:

Są też PCL86 osiągające 300mA przy 16V. Ponoć korzystano zamiennie z części z PCL82. Kilka takich sztuk mam na stanie.

Pltin74 wrote:
    według mnie nie, ale dzieki za sugestie

Mimo użycia części z "smietnika" otwory wywierciłeś równo, drewniana obudowa jest "wycentrowana", generalnie nie argumentowałeś niedbalstwa użyciem części odpadowych. Więc uważam, że szkoda Twoich umiejętności na kiepskie elementy..
    eurotips
    Level 39  
    To pierwszy wzmacniacz lampowy jaki widzę w którym transformatory "wyeksponowano" bardziej niż lampy.
    Ich ukrycie znacznie podniesie estetykę.
    No i mało tych lamp, każda inna... zrób z tego stereo, mocy jednocześnie przybędzie.
    Wzmacniacze lampowe omijam szerokim łukiem, może jakość dźwięku jest lepsza ale krótka żywotność lamp zniechęca.
    szeryf3
    Level 27  
    @Pltin74 z elementów z przydasiów wyszło bardzo fajnie. Tak by leżały gdzieś na półkach.
    A tak cieszy twoje ucho i oko.
    Olkus
    Level 31  
    Generalnie jest dobrze ale ta osłona na transformatory niezbyt mi się podoba, psuje cały wygląd wzmacniacza, choćby sklejona ze sklejki osłona w kształcie litery "L" i pomalowana na czarno poprawiłaby wygląd. Gniazda RCA z przodu to moim zdaniem także średni pomysł. Szkoda, że zmarnowały się triody w PCL... Mogłeś na 6N1P zrobić korektor barwy dźwięku ;) Poza estetyką zewnętrzną jest OK, w środku nie ma tragedii, widziałem Sansui i podobne sprzęty w środku ;)
    Sam nie jestem zwolennikiem lamp na wierzchu - można się oparzyć (w końcu zwykle w domu są też inne nieobeznane z takim sprzętem osoby), sama lampa może się stłuc. Nic też na takim wzmacniaczu się już nie postawi. Zrobiłem SE na 2 x ECL82 i ECC83 w korektorze barwy, lampy są schowane i nie wygląda przez to źle, a nawet lepiej no i jest bezpieczniej.
    W budowie mam wzmacniacz 50W - lampy mają anody na górze bańki, tzw. nosku, takich na pewno nie wystawiałbym z obudowy, łatwo o porażenie.

Pozdrawiam,
    A.

P.S.

Pochwal się tym PP na ruskich oktalach (czyżby 6P6S? ;) ), z tego co widzę to coś ciekawszego niż SE na PCL86 :)
    rubik123
    Level 21  
    Qrcze bez tego rusztowania by wyglądał dużo lepiej.
    Anonymous
    Level 1  
    Gizmoń
    Level 28  
    spec220 wrote:
    Ta osłona jakby ją zrobić z chromowanego drutu fajnie wyglądałaby [...]

Z miedzianego też, ale wypadałoby ten drut jeszcze wyprostować, a nie tylko "okorować" przewód wypruty ze starej instalacji i od razu brać się za lutowanie.
    Pltin74 wrote:
    wykorzystwłem zwykły LY 2.5mm, mogłbym zamówic proste druty itp, ale mowilem, zrobilem go z czesci dostepnych i nie chciałem wkładać w niego żadnych funduszy

Kilkukrotne przeciągnięcie drutu przez kant stołu to chyba jeszcze nie takie duże fundusze, co? :D
    Pltin74
    Level 3  
    pawelr98 wrote:
    W katalogu Philipsa PCL86 ma 13V, w Polskich katalogach PCL86 ma 14.5V, stąd ten transformator ma uzwojenie 15V, jest dedykowane do polskich PCL86.
    o tego nie wiedziałem, lampy ciągna 0.6A razem wiec wszystko w normie. Człowiek uczy się całe życie, dzieki za tę informacje.
    popiol667 wrote:
    Mimo użycia części z "smietnika" otwory wywierciłeś równo, drewniana obudowa jest "wycentrowana", generalnie nie argumentowałeś niedbalstwa użyciem części odpadowych. Więc uważam, że szkoda Twoich umiejętności na kiepskie elementy..
    rozchodzi się o tą osłone z drutów? Szczerze też mi się ona nie podoba, chciałem dać komuś wzmacniacz do przesłuchania na pare dni, i to dla tego ta osłona. Ale dziekuje za pochwałę, zawsze miło się to słyszy :)
    eurotips wrote:
    zrób z tego stereo, mocy jednocześnie przybędzie.
    drogi forumowiczu, jest to wzmacniacz SE stereo :D
    Olkus wrote:
    Gniazda RCA z przodu to moim zdaniem także średni pomysł. Szkoda, że zmarnowały się triody w PCL... Mogłeś na 6N1P zrobić korektor barwy dźwięku
    tak, z tymi triodami troche lipe zrobiłem, ale jest napisane w opisie czemu tak uczyniłem, myśle nad korekcją zeby nic sie nie zmarnowało!
    Olkus wrote:
    Sam nie jestem zwolennikiem lamp na wierzchu - można się oparzyć (w końcu zwykle w domu są też inne nieobeznane z takim sprzętem osoby), sama lampa może się stłuc
    spoko, każdy ma swój własny styl, mi osobiście nie podoba sie chowanie lamp, jednakże jeden jak i drugi sposób montażu ma swoje plusy jak i minusy. Co do tej możliwości oparzenia, to jest tak jak z np. płomieniem z kuchenki gazowej, też sie można oparzyc, kartką papieru można się zaciąc i dostać zakażenia, nieleczona może przerodzic sie w sepse, itd, itp :D poinformowanie domowników już poszło, a poza tym wszyscy domownicy maja wywalone na moje sprzety i sie nie zbliżaja :p
    Olkus wrote:
    Pochwal się tym PP na ruskich oktalach (czyżby 6P6S? ), z tego co widzę to coś ciekawszego niż SE na PCL86
    tak tak, 6P6S PP, kiedys moze sie pochwale, jest moim zdaniem co ogladac, wnetrze tez postarałem się wykonac starannie i pieknie, mysle ze mi wyszlo, lecz no nie jest on projektem dokonczonym, i ma pare wad jezeli chodzi o dzialanie ;) mogę powiedziec tylko, że jest to wzmacniacz wzorowany na Ampexie 2012 z przeróbkam
    Gizmoń wrote:
    Kilkukrotne przeciągnięcie drutu przez kant stołu to chyba jeszcze nie takie duże fundusze, co?
    masz racje :p no cóż poczyniłem tutaj troche maniane, ale moim zdaniem nie ma tragedii. Nie jestem w ogole zwolennikiem wzmacniaczy-chlebaków, ale nie wiedziałem w jaki inny sposób zabezpieczyć piny HT w transformatorach głośnikowych, oraz w dławiku, dlatego coś takiego zrobiłem. Wzmacniacz też nie jest mowim głownym sprzetem, tak potraktowałem go troche po macoszemu, wiem o tym, ale głownym kryterium było to, aby działał
    Anonymous
    Level 1