Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odciąg wiórów DIY - Potrzebuję silnik jednofazowy o mocy 0.5-1kW i ~2800 rpm.

Slawek K. 18 Apr 2022 09:45 633 7
    Slawek K.
    Level 35  
    Cześć,

Zaczynam budowę odciągu do wiórów. Co do samej konstrukcji wirnika i reszty to nie mam problemów, natomiast jak się okazało, wyzwaniem jest zdobycie sensownego silnika. Potrzebuję silnik jednofazowy o mocy 0.5-1kW i ~2800 rpm, najlepiej z kołnierzem mocującym.

Macie pomysł gdzie znaleźć taki silnik w sensownej cenie?

Pozdrawiam.
  • Helpful post
    trojan 12
    Level 38  
    Jak nie jest potrzebny silnik o budowie zamkniętej silnik od polskiej elektrycznej kosiarki do trawy. 1,1 kW a co więcej on ma taką moc.
    Kupiłem całą kosiarkę za 20 zł, silnik do pilarki stołowej zamiast 1,1 kW chińskiego z pompy do wody który nie dawał sobie rady..
    Zdajesz sobie sprawę z wydajności takiego wentylatora? mam fabryczny 0,75 kW i pracuje z pilarką formatową na tarczę 400 mm.
    vcc
    Level 35  
    Musi być silnik kołnierz i 2800? nie można zastosować przekładni pasowej aby dopasować obroty i sam wentylator na osobnym wale zamontować.
    kortyleski
    Level 43  
    Co znaczy sensowna cena bo tamel takich silników ma sporo, a jakbyś chciał używkę to i u siebie znajdę. Tylko czy:
    Slawek K. wrote:
    Co do samej konstrukcji wirnika i reszty to nie mam problemów,

Aby na pewno? Taki silnik będzie miał mikrą średnicę wału a co za tym idzie rotor przy tych obrotach musi być dobrze wyważony, inaczej nie wyrobisz z wymianą łożysk albo urwanego wału. Jak już to poszedł bym w większą średnicę rotora i obroty 1400 albo jeszcze niższe.
    Inna sprawa że nie widziałem sprawnego odciągu wiórów o mocy poniżej kilowata.
  • Helpful post
    trojan 12
    Level 38  
    Z mocą nie ma problemów- mam fabryczny 0,75 kW.
    Co do samej turbiny dorabiałem bo stara się zużyła (skrzydełka się wytarły) poszedłem na wyważarkę do kół samochodowych z wiertarką do otworów.
    Slawek K.
    Level 35  
    kortyleski wrote:
    Co znaczy sensowna cena bo tamel takich silników ma sporo, a jakbyś chciał używkę to i u siebie znajdę. Tylko czy:
    Slawek K. wrote:
    Co do samej konstrukcji wirnika i reszty to nie mam problemów,

Aby na pewno? Taki silnik będzie miał mikrą średnicę wału a co za tym idzie rotor przy tych obrotach musi być dobrze wyważony, inaczej nie wyrobisz z wymianą łożysk albo urwanego wału. Jak już to poszedł bym w większą średnicę rotora i obroty 1400 albo jeszcze niższe.
    Inna sprawa że nie widziałem sprawnego odciągu wiórów o mocy poniżej kilowata.

19mm średnicy to mikro ? hmm ... wirnik będzie miał około 340mm średnicy więc bez przesady. A co do wyważenia, to raczej oczywiste.

To nie ma być odciąg do zastosowań przemysłowych lecz dla amatorskich maszyn typu piła stołowa, frezarka, wiertarka czy piła taśmowa, w zupełności wystarczy skoro zwykły odkurzacz przemysłowy daje radę, ale dobija mnie jego wycie i zużycie energii.

Kupiłem dziś używany silnik 1,1kW 2800 rpm jednofazowy z kołnierzem za 250zł, czy to dużo czy mało, nie wiem, ja jestem zadowolony bo okazało się, że na miejscu mam handlującego duża ilością silników, więc mogłem wybrać i przetestować na miejscu ;)

Będę się wzorował na tym projekcie gdyż nie mam zbyt dużo miejsca a podoba mi się podejście autora do rozwiązań funkcjonalnych :

W pierwszej części serii gość podaje parametry silnika i dobiera wielkość wirnika (około 0:40):

O dalszych postępach będę informował na na bieżąco :)

Pozdr
  • Helpful post
    trojan 12
    Level 38  
    Chcesz wymiary oryginału- po co przeliczać i zastanawiać się czy dobrze czy nie trzeba robić jeszcze raz.
    Ja mam silnik na łapach i tak się mi wydaje że chodzi ciszej jak ten kołnierzowy chociaż jest mniejszy- tylko do frezarki dolnowrzecionowej z workiem.
    Wiem- chcesz zdjęcia?.