Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Falownik Afore aplikacja Solarman - brak energii przekazanej do sieci

miastek_z 18 Apr 2022 09:54 3327 6
    miastek_z
    Level 5  
    Witam, mam od kilkunastu dni uruchomioną instalację fotowoltaiczną na falowniku Afore i spiętą z programem Solarman.
    Niestety ani na stronie solarmana ani w aplikacji nie mam energii oddanej do zakładu energetycznego ani nie pokazuje mi zużycia, jedynie produkcję energii.
    Dlaczego tak się dzieje ?
    Jest na to jakiś sposób ?
    Dziękuję za odpowiedź.
    jerry1960
    Level 36  
    Wg Afore polska nie ma takiej możliwości.
    DiZMar
    Level 43  
    jerry1960 wrote:
    Wg Afore polska nie ma takiej możliwości.

W innych też.
    Przecież falownik "nie wie" co się dzieje z wyprodukowaną energią. Wskazuje produkcję której część idzie na bieżące zużycie a pozostałość oddawana jest do sieci. Aby falownik "wiedział" jaki następuje podział to musiałby być w dość skomplikowany sposób podłączony do sieci. Informacje o oddanej energii do sieci i bieżącym zużyciu (pobraniu) z sieci odczytasz z licznika dwukierunkowego. Aby wyliczyć całkowite Twoje zużycie należy od produkcji (dane z falownika) odjąć energię oddaną do sieci (dane z licznika energii pozycja 2.8.0) i dodać pobraną z sieci (dane z licznika energii pozycja 1.8.0).
    miastek_z
    Level 5  
    Dziękuje Wam za odpowiedź.
    rokbok
    Level 33  
    miastek_z wrote:
    Niestety ani na stronie solarmana ani w aplikacji nie mam energii oddanej do zakładu energetycznego ani nie pokazuje mi zużycia

Takie dane pokazuje po zastosowaniu dedykowanego licznika mocy, nie wiem czy takowy dla falownika Afore jest, dla przykładu dla Huawei-a są to liczniki DTSU666-H i DDSU666-H, pierwszy dla instalacji 3F, drugi 1F.
    Czy jest licznik, który by podołał z inwerterem Afore tego nie wiem, poczekaj może ktoś ma rozwiązanie.
    msr99
    Level 20  
    a popatrzcie :

Quote:
    Nabywając inwerter Afore, sugerujemy rozważyć jego połączenie razem ze SmartMeterem, który jest opcją. Inteligentne urządzenie sterujące integruje falownik Afore z siecią energetyczną, poprzez pomiar mocy oddawanej i zużywanej oraz przesyłanie tych danych do inwertera.

Jego zastosowanie wymaga modyfikacji inwertera, dlatego też warto od razu przy zakupie rozważyć taką możliwość.

Późniejsze rozszerzenie instalacji o SmartMeter wymaga odesłania inwertera w celu jego modyfikacji, co wiąże się z dodatkowym kosztem.

Wiec mierzy. i to z Afore