Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dyskusja o miernikach combo DVB-T2 DVB-S2 do 3000 zł: Alpsat AS06, Megasat HD5, Devisera S30

waluch92 18 Apr 2022 20:47 1641 12
NDN
    waluch92
    Level 9  
    Panowie jaki miernik combo na obecne czasy do 3000 zł ? Myślałem o alpsat AS06 ale jest niedostępny w polskiej dystrybucji przynajmniej ja nigdzie nie widzę. Czy ktoś korzystał z megasat hd5 combo lub możecie polecić coś innego? Miernik potrzebuje do raczej prostych instalacji dvb t2, dvb s2, unicable, multiswitch. Obecnie mam devisera s30 oraz neona + ale szukam zastępstwa.
  • NDN
    Jacek28
    Level 19  
    Znalazłeś coś rozsądnego? Z tanich, które testowałem to nie najgorzej wypadał Spacetronik STC-23 Combo bez tunerów. Niezły zamysł z dwoma tunerami GT-Media V8 Finder Pro, ale co do pomiarów mam zastrzeżenie (producent jednak poprawia ciągle soft, więc jest nadzieja). Z nieco droższych Signal ST-5150 jak na razie mój faworyt, może będę miał okazję przetestować Signal WS-6980.
    czarny_alibaba
    Level 17  
    waluch92 wrote:
    Panowie jaki miernik combo na obecne czasy do 3000 zł ? Myślałem o alpsat AS06 ale jest niedostępny w polskiej dystrybucji przynajmniej ja nigdzie nie widzę.

MIERNIK SYGNAŁU ALPSAT AS06- COMBO - nie posiada kodeka HEVC dla DVB-T2
    Podgląd obrazu jest tylko na paczce TVP - prawdopodobnie do 2023 roku! :(

Ps:
    Jeśli zależy Ci na mierniku z kodekiem HEVC dla DVB-T2 to najlepiej pomyśleć o innym mierniku niż ten alpsat AS06 .
  • NDN
    kelkeszą
    Level 16  
    Ostatnio kupiłem Triax UPM 1400 .
    Funkcji dużo ale brak polskiego osd .
    Porównując go do Neon-a to trochę za powolny .
    750kV
    Level 32  
    Jacek28 wrote:
    Z nieco droższych Signal ST-5150 jak na razie mój faworyt,...
    Mam ten miernik i bardzo dobrze się sprawuje poza niepotrzebnie wbudowanym ,,kompasem", który jest bezużyteczny. Nie posiada analizatora widma i slotu na karty dekodujące, ale mnie w zupełności wystarcza. Podgląd na nowym systemie kodowania telewizji naziemnej funkcjonuje.
    750kV
    Level 32  
    czarny_alibaba wrote:
    Signal ST-5150 moim zdaniem tego typu wielkości sprzęt jest nieporęczny- za duże gabaryty na drabinie lub dachu budynku!

17,5 cm szerokości i 13 cm wysokości to dużo? Do tego pasek na szyję i można działać.
    Jacek28
    Level 19  
    Pracowałeś na tym WS-6986? Porównywalne pomiary do profesjonalnych sprzętów ?
    czarny_alibaba
    Level 17  
    waluch92 wrote:
    Panowie jaki miernik combo na obecne czasy do 3000 zł ? .

https://www.youtube.com/watch?v=RHMATDE558o

Znajomy z Czech ma ten miernik i sobie chwali:)
    Te mierniki SATLINK WS-6986 COMBO H.265 są u nich w sprzedaży.
    https://www.youtube.com/watch?v=VHxeww_0jzM

Taka ciekawostka - miernik Alpsata AS06 COMBO
    Jolaos wrote:

Mam Alpsata AS06 praktycznie nieużywanego poniewaz nie obsługuje on T2 , pisałem do sprzedawcy w Rudzie sląskiej i oni tez potwierdzają - producent choć gwarantował ze miernik obsługuje T2 - to nie jest prawdą , nie osługuje.
    Może ktos ma taka zabawkę i się wypowie ....