Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware

p.kaczmarek2 18 Apr 2022 23:14 26892 169
Nazwa.pl
  • Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware
    Witajcie moi drodzy.
    Pokażę tu wnętrze inteligentnego gniazda Tuya LSPA9 które oferuje pomiar zużytej energii elektrycznej oraz sterowanie przez WiFi, a następnie omówię jego wewnętrzny protokół komunikacji z układem scalonym mierzącym energię elektryczną. Następnie pokażę jak zaimplementowałem jego wsparcie w moim firmware w języku C i omówię krok po kroku łączenie tego gniazda z Home Assistant przy użyciu mojego OpenBeken, jako że korzysta ono z modułu CB2S czyli BK7231N. Na koniec również opiszę jak dokonać w nim kalibracji takiego gniazda, która jest niezbędna do otrzymywania sensownych wyników.

Powiązane tematy
    Recenzja gniazda mierzącego energię produkcji BlitzWolf z pełnym omówieniem oryginalnej aplikacji producenta (bez zabaw z C i zmianą firmware):
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3687040.html
    Temat ogólnie o moim firmware dla BK7231:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3866123.html
    Temat o Home Assistant:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3777098.html
    Tematy o wgrywaniu OpenBK na inne produkty:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3875654.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3880540.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3874289.html
    Repozytorium mojego wsadu:
    https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App

Zakup gniazda LSPA9 EU
    Gniazdo znalazłem pod hasłem LSPA9 EU Smart Plug WiFi Smart Outlet Socket Voice Control Works for Alexa, za całość zapłaciłem około 17$ (14$ produkt + VAT, przesyłka):
    Gniazdo działa normalnie z aplikacją Tuya, ale ją testowałem już w innych tematach w tym dziale:
    Tym razem nie było wysyłki z Czech a transport trwał naprawdę bardzo długo. Chyba ponad miesiąc. Na szczęście obyło się bez dopłat.
    Paczka nadana niby z Wiązowna (FASTPRO), ale wiadomo, że to był tylko mały ułamek jej drogi.
    Na opakowaniu jest tylko naklejona naklejka z modelem produktu (LSPA9), gdyby nie ona, to nie byłoby wiadomo jakie to gniazdo:
    Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware
    W zestawie jest gniazdo i instrukcja:
    Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware

Wnętrze LSPA9 EU
    Jakiekolwiek testy z aplikacją producenta pominąłem. To już omawiałem w innych tematach.
    Do środka jest ciężko się dostać, nieco popsułem przy tym obudowę.
    Trzeba podważyć od górnej krawędzi:
    Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware
    Wyłania się moduł CB2S:
    Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware
    CB2S - czyli moduł WiFi zrealizowany w oparciu o BK7231N. Wspierany przez OpenB7231N.
    Oprócz tego widać układ pomiaru energii - BL0942, stabilizator LDO 3.3V AMS1117-3.3 (bo układ zasilacza dostarcza 12V by móc sterować przekaźnikiem, a moduł WiFi wymaga 3.3V), tranzystory J3Y (do załączania przekaźnika):
    Z kolei sam zasilacz (beztransformatorowy!) zrealizowany jest na BP2525. Nie pierwszy raz spotykam ten układ w urządzeniu smart.
    Ten wielki rezystor to zapewne rezystor bezpiecznikowy. Oprócz tego ochrona wejścia jest słaba, żadnego warystora tu nie widzę...
    Przekaźnik jest od spodu:
    Krótka analiza płytki za pomocą multilmetru już nam mówi, co tu się dzieje.
    Jest to standardowe gniazdo smart, przy czym BL0942 podłączony jest poprzez UART do CB2S. BL0942 oferuje też tryb SPI, ale nie jest on tu używany. A szkoda, bo ten sam port UART z CB2S jest używany przy aktualizacji firmware - czy będzie z tym problem?

Wgrywanie własnego wsadu - OpenBK7231N - część 1
    Analogicznie jak w poprzednich tematach z serii:
    Qiachip Smart Switch - BK7231N/CB2S - wnętrze, programowanie
    'Żarówka' LED WiFi RGBCW Tuya - wnętrze, programowanie, BK7231N
    Ogrodowy podwójny przekaźnik Tuya CCWFIO232PK - BK7231T - programowanie
    Lutowanie kabelków do RX/TX oraz CEN:
    Lutowanie kabelków przed LDO (tak, by na wejściu AMS1117 podać 5V z USB):
    Ale na tym etapie przerwałem, gdyż najpierw chciałem podejrzeć swoim konwerterem UART komunikację CB2S z BL0942.

Komunikacja z BL0942
    Z noty katalogowej BL0942 wynika, że używany jest baud 4200.
    Zobaczmy jakie pakiety przy tym baud udało mi się przechwycić.
    Wysyłane przez CB2S:
    Wysyłane przez BL0942:
    Czyli host wysyła dwa bajty, zawsze takie same (nawet bez CRC?), w formie zapytania o pomiary a BL0942 odpowiada wynikami pomiarów.
    Nagłówek 0x55 kojarzy mi się z TuyaMCU, ale to nie jest protokół TuyaMCU.
    Można by tu zgadywać jego zawartość, ale mamy przecież notę katalogową.
    Adnotacja {0,1,0,1,1,0,A2,A1} świadczy o tym, że układ wspiera podłączenie kilku sztuk (czterech, na tyle adresów pozwalają dwa bity adresowe) na jedną magistralę UART. Działa to tak, że wszystkie cztery układy nasłuchują wywołania, a odpowiada na nie tylko ten, którego adres jest w tym wywolaniu zawarty.
    W naszym gnieździe jest jednak pojedynczy układ, więc nie ma problemu.
    Wyniki pomiarów w pakiecie są rozbite na osobne bajty. Każdy z nich jest liczba trzybajtową. Mierzone są m.in. wartości RMS, częstotliwośc, moc.
    Jest też jednobajtowa suma kontrolna (checksum), służąca wykrywaniu ewentualnych błędów transmisji. Suma kontrolna liczona jest z pozostałych bajtów pakietu, jej wartośc przy nadaniu umieszczana jest na końcu pakietu. Jeśli przy odebraniu policzymy wartośc sumy kontrolnej i będzie ona inna niż ta, którą umieścił na końcu pakietu nadawca, to wiemy, że zawartośc takiego pakietu uległa zmianie (zakłóceniu) i należy go odrzucic.
    W celu weryfikacji wzoru na sumę kontrolną napisałem program:
    Code: c
    Log in, to see the code

Uruchamianie tego na Windowsie pozwoliło mi szybko zweryfikować czy obliczenia są wykonywane poprawnie.
    Reszty implementacji dokonałem w swoim OpenBK:
    https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App/
    Mam już przygotowany system UART wraz z odbiorczym buforem kołowym, który omawiałem tutaj.
    Nadanie zapytania o pomiar jest proste:
    Log in, to see the code

Odbiór zrealizowałem podobnie tak jak w przypadku TuyaMCU. Regularnie sprawdzam, czy w buforze kołowym jest ilość bajtów nie mniejsza, niż długość oczekiwanego pakietu. Dodatkowo wiem, że nagłówek pakietu to zawsze 0x55, więc jak jest pierwszy inny bajt, to go pomijam.
    Log in, to see the code

Następnie wiem, że odebrany został już cały pakiet, więc sprawdzam jego sumę kontrolną.
    Log in, to see the code

Jeśli suma kontrolna jest błędna, to pomijam pakiet -UART_ConsumeBytes(BL0942_PACKET_LEN).
    Teraz pora wydobyć z niego pomiary. Musimy połączyć osobne bajty w czterobajtową liczę całkowitą (są tu trzy bajty, ale na tej platformie integer ma 4 bajty). UWAGA: uzyskana liczba będzie musiała zostać jeszcze przetworzona, o tym później.
    Log in, to see the code

Operator << to przesunięcie bitowe, a | to suma logiczna.
    Uzyskana liczba będzie typu 3569180. Daleko jej do 230V.
    Trzeb będzie ją podzielić przez stałą, która różni się nieco między konkretnymi sztukami gniazd i służy do kalibracji.
    Skąd wziąć wartość stałej?
    Mierzymy rzetelnym multimetrem napięcie i dzielimy na nie uzyskane raw_unscaled_voltage.
    Mimo to, mogę z góry podać, że wartości stałych będą mniej więcej takie:
    Log in, to see the code

Obliczenie finalnych pomiarów:
    Log in, to see the code

Gotowe.

Uzupełnienie i implementacja
    Kalibracja w OpenBK wykonywana jest poprzez system komend. Zmierzone wartości podajemy komendami a system sam liczy i wyświetla BL0942_PREF, BL0942_UREF, BL0942_IREF.
    Log in, to see the code

Analogicznie dla prądu i mocy.

Wgrywanie własnego wsadu - OpenBK7231N - część 2
    Przy pierwszym wgrywaniu wsadu na to gniazdo odlutowałem BL0942, gdyż bałem się konfliktu na UART:
    Oryginalny wsad Tuya od razu wykrył brak BL:
    Cały "programator":
    Wgrywanie:
    Na tym etapie restartowałem moduł krótkim zwarciem CEN do masy (naprawdę krótkim, nie udaje się to za pierwszym razem).
    Potem przylutowałem BL0942 i z ciekawości sprawdziłem, czy też uda się wgrać wsad - bez problemów. Najwyraźniej różnica baud rate oraz unikalny sposób wywołania BL0942 sprawił, że ten nie nadawał nic w trakcie programowania.
    Ale i tak warto było odlutować BL, chociażby by prześledzić ścieżki.
    Dalszych aktualizacji softu dokonywałem przez OTA (over the air, przez Wifi).
    Role pinów (czyli gdzie jest podłączony przekaźnik, a gdzie przycisk):

Kalibracja BL0942 w OpenBeken
    Tą operację powinien wykonać każdy użytkownik OpenBeken na urządzeniach z pomiarem energii!
    Operacja jest analogiczna do kalibracji takiego gniazdka w Tasmocie, nawet komendy są podobne.
    Bez tej operacji pomiary będą się różnić od rzeczywistych, być może nawet w dużym stopniu.
    Zakładam, że mamy już wgrane OpenBeken na nasze urządzenie.
    Uruchamiamy sterownik BL0942, komenda:

startDriver BL0942

Najwygodniej jest wpisać ją poprzez nakładkę wizualną-panel javascript, tutaj:
    Od tego momentu powinny nam pokazywać się na głównej stronie pomiary z BL0942.
    Pomiary wyłączonym przekaźnikiem, bez kalibracji:
    To napięcie jest zawyżone.
    Pomiary z żarówką 60W, bez kalibracji:
    Trzeba dokonać kalibracji - bierzemy jakiś rzetelny miernik i spisujemy ile rzeczywiście pobiera mocy i prądu żarówka, spisujemy też napięcie:
    Podłączamy z powrotem tę samą żarówkę do gniazda z OpenBeken (to niezwykle ważne i gniazdo musi być włączone w ten czas!).
    Teraz, w linii komend, wpisujemy komendy VoltageSet [poprawneNapięcieV], CurrentSet [poprawnyPrądA] i PowerSet [poprawnaMocW], jednocześnie zapisując odpowiedzi systemu:
    Odpowiedź od systemu:
    Zapisujemy sobie w notatniku, że VREF = 15987.125000
    Analogicznie wykonujemy dla pozostałych komend.
    PREF = -683.023987
    IREF = 272302.687500
    Odświeżamy stronę:
    Weryfikacja z obciążeniem rezystancyjnym:
    Obciążenie rezystancyjne to po prostu rezystor, którego opór znam. W tym przypadku współczynnik mocy wynosi 1 i można policzyć z napięcia oczekiwany prąd i moc jaka się wydzieli.
    Teraz pora zapisać konfigurację i współczynniki kalibracji.

startDriver BL0942
    VREF 15987.125000
    PREF -683.023987
    IREF 272302.687500

To są komendy w pełni konfigurujące nasze BL0942.
    Nie chcemy jednak wpisywać ich ręcznie z każdym rozruchem urządzenia.
    W tym celu zapisujemy u nas na komputerze jako autoexec.bat, a potem przeciągamy w panelu App OpenBK tutaj:
    W ten sposób zapisujemy to jako plik w pamięci OpenBK, w systemie plików LittleFS.
    Można też sprawdzić, czy plik potem jest poprawnie listowany i wyświetlany.
    Od tego momentu konfiguracja już siedzi w pamięci. Będzie pamiętana po uruchomieniu ponownie urządzenia.
    UWAGA: Jakiekolwiek OTA czyści system plików - to dlatego, że system plików korzysta z tej samej sekcji flash co OTA. Dlatego polecam trzymać kopie naszych konfiguracji w postaci zwykłych plików na naszym komputerze.

Alternatywa dla LittleFS
    Dla krótkich komend (do 512 znaków) system oferuje też alternatywę dla LittleFS. Można je ustawić jako "short startup command", wtedy trzymane są one razem z konfiguracją pinów w pamięći flash. Do użycia kilku komend należy tam użyć dyrektywy Backlog z komendami oddzielonymi średnikami.
    Startup command ustawiamy tutaj:
    Komenda ta wykonuje się automatycznie na starcie urządzenia (za wyjątkiem trybu "safe mode", uruchamianego poprzez kilkukrotne włączenie i wyłączenie urządzenia bądź na skutek dokonania kilku niepełnych rozruchów pod rząd (pełny rozruch zaliczany jest gdy urządzenie się włączy i popracuje 30 sekund) - "safe mode" służy do ewentualnego odratowania urządzenia które zawiesza się na skutek złej konfiguracji.

Parowanie z Home Assistant
    Teraz jeszcze trzeba jakoś przekazać wyniki pomiarów do HA poprzez MQTT.
    Najpierw podajemy namiary na HA w ustawieniach, w Config->MQTT, tak jak w przypadku innych urządzeń.
    Potem z Config->Generate Home Assistant Config pobieramy nazwę wewnętrzną urządzenia, przykładowo obk0696FB33.
    Sama konfiguracja dla configuration.yaml będzie nieco inna.
    Poniżej umieszczam przykład:

sensor:
      - platform: mqtt
        name: "BL0942 Voltage"
        state_topic: "obk0696FB33/voltage/get"
        unit_of_measurement: "V"
        name: "BL0942 Current"
        state_topic: "obk0696FB33/current/get"
        unit_of_measurement: "A"
        name: "BL0942 Power"
        state_topic: "obk0696FB33/power/get"
        unit_of_measurement: "W"

Kod powyżej konfiguruje tylko odczyt pomiarów. Osobno musimy dodać sterowanie przekaźnikiem z tego urządzenia - do bloku "switch", ale to tak jak zawsze, pokazywałem to w poprzednich tematach z serii o OpenBeken.
    Po zmianie konfiguracji restartujemy HA. Od tego momentu nasz Home Assistant będzie już zbierać dane na wykresach:
    To jest zużycie energii przez laptopa w trybie normalnym pracy.
    Czy "Oszczędzanie energii" coś zmieni?
    Nie oszczędza to dużo mocy. A w trybie "Wysoka wydajność"?
    Po jakimś czasie:
    Napięcie:
    O dziwo mój Brymen BM857s to potwierdza. Spadło o te kilka V napięcie. Czyli pomiar jest precyzyjny.

Dodatkowe testy i ponowna kalibracja
    Jeśli nie jesteśmy zadowoleni z dokładności pomiarów, to możemy dokonać kalibracji w nieco bardziej rzetelny sposób. Przykładowo można skorzystać z obciążenia o charakterze w pełni rezystancyjnym. Wtedy współczynnik mocy wynosi 1 i obliczenia się uproszczają, można prosto policzyć ze zmierzonej rezystancji i napięcia oczekiwaną moc, itd. Mam do tego przygotowany rezystor:
    Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware

Podsumowanie
    Tym razem było nieco trudniej, bo musiałem zaimplementować komunikację z BL0942, by te gniazdo w pełni obsłużyć, ale szczęście informacje o protokole oraz nota katalogowa użytego układu były dostępne w sieci, więc wszystko poszło bez większych trudności. Ręczna kalibracja BL0942 jest tu niezbędna, ale po jej wykonaniu gniazdo mierzy poprawnie a wyniki są też wyświetlane na naszym panelu Home Assistant, którzy tworzy z nich wykresy pokazujące zużycie energii w czasie.
    Jeśli chodzi o dokładność pomiarów, to dla mnie jest zadowalająca. Nawet wahania napięcia o te 4V się zgadzają. Moce mierzone są nawet do 0.5W (sprawdziłem poprzez wpięcie smart "żarówki" która tyle pobiera w standby i potwierdziłem też drugim miernikiem).
    Samo wgrywanie wsadu jest proste - BL0942 nie zakłóca nam linii UART przy programowaniu, wystarczy więc przylutować przewody. A być może wkrótce i tuya-cloudcutter będzie to gniazdo wspierać, więc potrzeba lutowania zniknie i będziemy wgrywać wsad zdalnie...

Cool? Ranking DIY
    About Author
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
  • Nazwa.pl
    khoam
    Level 42  
    p.kaczmarek2 wrote:
    Jakiekolwiek OTA czyści system plików - to dlatego, że system plików korzysta z tej samej sekcji flash co OTA.

Tego nie rozumiem. W ESP są jest jedna lub dwie partycje we flash dla OTA. W oddzielnych partycjach można umieścić np. LittleFS. Aktualizacja po OTA nie ma prawa zniszczyć danych zgromadzonych w systemach plików.
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    LittleFS akurat jest kontrybucją jednego z użytkowników Githuba, ale ogólnie idea jest taka, że oszczędzamy Flash jak tylko możemy. Dzięki temu możemy mieć więcej niż 512KB przestrzeni plików i jakby ktoś chciał, to mógłby pliki html czy tam js tam umieszczać (jeszcze nie są podpięte do servera, ale mógłby).

https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App/blob/main/src/littlefs/our_lfs.c
    karolc1996
    Level 12  
    Bardzo fajne rozwiązanie ;)
  • Nazwa.pl
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Mała aktualizacja (w pierwszym poście też ją umieściłem).

OpenBeken wspiera też "short startup command line", do ustawienia w opcjach, czyli pole 512 bajtów na komendy które wykonują się na starcie. Tego OTA nie nadpisuje. Tam też można ustawić konfigurację BL0942 i innych rzeczy. Do wysłania wielu komend służy "backlog" tak jak w Tasmota.

Przykładowo dla gniazda z tematu:
    Niby wiem, że jest to słabsze rozwiązanie, ale główna struktura konfiguracji nie zajmuje dużo a na sektorach na których je umieszczam (i na Xr809 i na beken) jest akurat miejsce na 512 bajtów dodatkowe.

Dodatkowo zoptymalizowałem kod z repozytorium i teraz wysyłam tylko aktualizację po MQTT jeśli zmieni się pomiar o daną, ustalaną (docelowo) przez użytkownika wartość. Przykładowo, nie ma sensu wysyłać aktualizacji co 2 sekundy jak napięcie się zmienia o 0.1V...
    error105
    Level 14  
    p.kaczmarek2 wrote:
    Z kolei sam zasilacz (beztransformatorowy!) zrealizowany jest na BP2525. Nie pierwszy raz spotykam ten układ w urządzeniu smart.

Hej, wiesz może gdzie dostać te scalaki u nas w kraju ?
    Albo czy istnieją inne do budowy zasilacza beztransformatorowego dającego 3.3V ?
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Niestety nie interesowałem się tym bardziej, a widzę, że na Alie teraz jest 10 sztuk BP2525 za 50 zł co jest moim zdaniem bardzo dużą ceną.
    Jedynie muszę zaznaczyć - BP2525 nie daje tam 3.3V i nie widziałem takiej konstrukcji w urządzeniach IoT. Tam najpierw zasilacz daje 5V lub 12V, a potem dodatkowo jest AMS1117-3.3V lub odpowiednik.
    khoam
    Level 42  
    p.kaczmarek2 wrote:
    Dzięki temu możemy mieć więcej niż 512KB przestrzeni plików i jakby ktoś chciał, to mógłby pliki html czy tam js tam umieszczać (jeszcze nie są podpięte do servera, ale mógłby).

Wynika z tego, że użytkownik będzie musiał każdorazowo przywracać zawartość systemu plików po aktualizacji OTA.

Poza tym można byłoby rozważyć przesyłanie jedynie skompresowanych delta nowej wersji programu przez OTA. Przykład takiego projektu dla ESP32: Link
    jony4t
    Level 5  
    @p.kaczmarek2 udało Ci się skonfigurować BL0937.Dzięki
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Podstawowa implementacja BL0937 już działa, chociaż będę ją ulepszał w przyszłości.

W przypadku konfiguracji BL0937 należy ustawić odpowiednie piny w konfiguracji pinów. Sterownik powinien uruchomić się automatycznie.

W przypadku kalibracji postępuj zgodnie z krokami BL0942, polecenia są takie same.

Pamiętaj, że twój pinout może być inny.
    jony4t
    Level 5  
    Cześć. dla mojej wtyczki wifi to jest konfiguracja. dzięki za pomoc. Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware

p.kaczmarek2 wrote:
    Podstawowa implementacja BL0937 już działa, chociaż będę ją ulepszał w przyszłości.

W przypadku konfiguracji BL0937 należy ustawić odpowiednie piny w konfiguracji pinów. Sterownik powinien uruchomić się automatycznie.

W przypadku kalibracji postępuj zgodnie z krokami BL0942, polecenia są takie same.

Pamiętaj, że twój pinout może być inny.
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Dziękuję, czy możesz nam powiedzieć, jaki dokładnie model wtyczki masz (nazwa + zdjęcia), aby inni użytkownicy mogli skorzystać z Twojej konfiguracji? Dziękuję.
    skylineh44
    Level 4  
    Pomyślałem, że podzielę się szczegółami mojego urządzenia z australijską pojedynczą wtyczką z monitorowaniem zasilania. Marka/model to Brilliant Smart/20925 Series II
    Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware [img-1] Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware

Wymieniałem kilka nowszych urządzeń na układy oparte na ESP, ale wpadłem na ten projekt i postanowiłem spróbować. Dość stroma krzywa uczenia się, ale udało mi się i teraz mam wtyczkę (z monitorowaniem zasilania) działającą w Home Assistant.

Konfiguracja to:

Odlutowałem układ, aby go zaprogramować, a także dokładnie prześledzić, aby upewnić się, do których pinów był podłączony układ BL0937. Zajęło mi to trochę czasu, a ja podniosłem moje dublowanie / śledzenie, które za kilka godzin było rozplątywanie. Ktoś pomyślał, że narysowanie 3 linii zajęłoby tak dużo czasu - może dlatego, że było po północy! :not:

Potem miałem trudności z ustawieniem kalibracji dla BL0937, próbowałem użyć polecenia "VoltageSet" w interfejsie internetowym, ale to nie zadziałało. Działało to jednak w interfejsie /app.

W każdym razie to działa, więc dziękuję wszystkim, którzy przyczynili się i wszyscy grad :please: do ich zdolności obliczeniowych
    jony4t
    Level 5  
    Czy ktoś miał problem z tego typu gniazdem z CB2S z BL0937 Gniazdo przestaje działać po 2-3 godzinach. W asystentce domowej mówi "przestał działać". Próbuję poszukać wtyczki w sieci wewnętrznej i też się nie pojawia. Za każdym razem muszę restartować... Dzięki za pomoc.
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Myślę, że ten sam problem z CB2S został zgłoszony w tym wątku: https://www.elektroda.com/rtvforum/topic3874289.html wydaje się, że jest to coś specyficznego dla platformy N. To jest w trakcie dochodzenia. Czy możesz podać pełny dziennik?
    TheAussieMaker
    Level 1  
    skylineh44 wrote:
    Pomyślałem, że podzielę się szczegółami mojego urządzenia z australijską pojedynczą wtyczką z monitorowaniem zasilania. Marka/model to Brilliant Smart/20925 Series II
    Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware [img-1] Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware

Wymieniałem kilka nowszych urządzeń na układy oparte na ESP, ale wpadłem na ten projekt i postanowiłem spróbować. Dość stroma krzywa uczenia się, ale udało mi się i teraz mam wtyczkę (z monitorowaniem zasilania) działającą w Home Assistant.

Konfiguracja to:

Odlutowałem układ, aby go zaprogramować, a także dokładnie prześledzić, aby upewnić się, do których pinów był podłączony układ BL0937. Zajęło mi to trochę czasu, a ja podniosłem moje dublowanie / śledzenie, które za kilka godzin, aby się rozplątać. Ktoś pomyślał, że narysowanie 3 linii zajęłoby tak dużo czasu - może dlatego, że było po północy! :not:

Potem miałem trudności z ustawieniem kalibracji dla BL0937, próbowałem użyć polecenia "VoltageSet" w interfejsie internetowym, ale to nie zadziałało. Działało to jednak w interfejsie /app.

W każdym razie to działa, więc dziękuję wszystkim, którzy przyczynili się i wszyscy grad :please: do ich zdolności obliczeniowych

Inteligentna wtyczka Arlec Grid Connect (PC191HA)

Chip = WB2S
    Układ mocy = BL0937

Działało również dobrze, musiałem usunąć WB2S, aby flashować, ponieważ przycisk jest dołączony do linii RX.

Te wychodzą taniej w 4 paczkach po 65,00 USD, a przycisk jest lepiej umieszczony na górze

https://www.bunnings.com.au/arlec-grid-connec...g-in-socket-with-energy-meter-4-pack_p0273368

p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Dzięki za informację. Jeśli masz trochę wolnego czasu, prześlij żądanie ściągnięcia do naszej internetowej bazy danych szablonów, tutaj:
    https://github.com/OpenBekenIOT/webapp/commits/gh-pages/devices.json
    maximoei
    Level 1  
    Ten projekt i wątek są świetne! Dzięki @p.kaczmarek2 !

Dodanie pewnych informacji do mojej wersji na Tuya Elivco LSPA9 - Ponieważ miałem trochę inne doświadczenie:
    1. Musiałem całkowicie wylutować CB2S, aby móc flashować
    2. Mój LSPA9 jest oparty na BL0937 zamiast BL0942
    3. Pinout jest inny niż większość dotychczas widzianych:
    - P6 - BL0937 CF1
    - P7 - BL0937 CF
    - P10 - Btn 1
    - P24 - BL0937 SEL
    - P26 - Rel 1

Mam nadzieję, że przyda się to komuś innemu :) - Wprowadziłem PR do bazy danych urządzenia
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Cieszę się, że pomogłem.

WAŻNA AKTUALIZACJA
    Nowe kompilacje są automatyczne zapisywanie danych kalibracyjnych , więc nie musisz wpisywać "VRef 123" itp. w krótkim poleceniu startowym. Wszystko jest zapisywane automatycznie. Po prostu skalibruj raz i zapomnij. Dane pozostaną po ponownym uruchomieniu.
    nkuehnel86
    Level 3  
    @p.kaczmarek2 Bardzo dziękuję za ten tutorial/poradnik. Jak również do tego dołka projekt i wkład.
    Udało mi się sflashować urządzenie Aubess w oparciu o kilka różnych samouczków i kilka filmów z Youtube'a z "OpenBK7231N_QIO_1.14.119.bin".
    Nie mogłem znaleźć tego urządzenia w Twojej bazie danych (albo byłem za głupi), więc musiałem próbować i błędów z odrobiną pomiaru.
    Urządzenie nazywa się "AUBESS Tuya WiFi MiNi Smart Switch z monitorem energii 16A 2-kierunkowy wyłącznik czasowy bezprzewodowy"
    Więc ma BK7231N MCU (CB2S) i BL0942 jako IC licznika energii.
    Zorientowałem się, że dioda LED na płycie znajduje się na pinie 8, ToggleChangeOnToggle Pin na 24 (takie domyślam się), a przekaźnik na pinie 26.
    Nie mogłem przetestować ToggleChangeOnToggle na PIN 24, założyłem to, ponieważ "S2" (patrz zdjęcie) jest na PIN 24.
    Nie udało mi się (jeszcze) znaleźć PIN przycisku i S1.

Miałem trochę kłopotów z kalibracją. Kiedy ustawiłem ,,VoltageSet 225" lub ,,CurrentSet 0.138", zdarzyło mi się, że urządzenie nie było już osiągalne i odłączyło się od mojego Wi-Fi. Domyślam się, że jest trochę kłopotów z parsowaniem polecenia w backendzie.
    Próbowałem więc kilka razy i pojawił się komunikat zwrotny ,,Nie znaleziono polecenia", ale w końcu zadziałało.

Używam ioBroker zamiast Hass, ale zaskakująco działało jakoś ze strukturą Hass MQTT, z wyjątkiem tego, że muszę ręcznie dodać ,,ustawiony" punkt danych w ioB MQTT Object-Path dla przekaźnika.

Więc mam nadzieję, że to pomoże komuś innemu. Nie mogę się doczekać, kiedy poznam PIN przycisku i PIN S1.

Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware

DerThomas
    Level 2  
    @nkuehnel86 Dziękujemy za dochodzenie dotyczące modułu przełącznika monitora mocy Aubess!
    Jeśli dodasz mapowanie pinów ,,Pin 23 -> Btn -> 1", możesz także przełączać gniazdko za pomocą przycisku na urządzeniu. Czy możesz dodać to również do szablonu urządzenia, czy też potrzebuje do tego administratora?

Nadal nie mogę skalibrować miernika mocy. Próbowałem z oprogramowaniem OpenBK7231N_1.15.22 i OpenBK7231N_1.15.30. Jeśli wyślę ,,VoltageSet 234, CurrentSet 0.266, PowerSet 62.8" lub dowolne z pojedynczych poleceń, nie ulega awarii, ale odpowiada komunikatem ,,Nie znaleziono polecenia". Czy odniosłeś jakieś sukcesy z dyszą do kalibracji mocy?

Bardziej ogólne pytanie, które ty lub ktoś inny może mieć dla mnie wskazówkę:
    Czy jest jakiś sposób, aby zmienić zachowanie przełącznika S1/S2, aby działał z przełącznikami chwilowymi?
    Na urządzeniach tasmota musiałbym wykonać następujące polecenie, aby osiągnąć to zachowanie
    Backlog0 Blokada 0; Tryb przełączania 3
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    DerThomas wrote:

Nadal nie mogę skalibrować miernika mocy. Próbowałem z oprogramowaniem OpenBK7231N_1.15.22 i OpenBK7231N_1.15.30. Jeśli wyślę ,,VoltageSet 234, CurrentSet 0.266, PowerSet 62.8" lub dowolne z pojedynczych poleceń, nie ulega awarii, ale odpowiada komunikatem ,,Nie znaleziono polecenia". Czy odniosłeś jakieś sukcesy z dyszą do kalibracji mocy?

Uruchomiłeś sterownik? Czy to BL0937 czy BL0942?

DerThomas wrote:

Czy jest jakiś sposób, aby zmienić zachowanie przełącznika S1/S2, aby działał z przełącznikami chwilowymi?
    Na urządzeniach tasmota musiałbym wykonać następujące polecenie, aby osiągnąć to zachowanie
    Backlog0 Blokada 0; Tryb przełączania 3

Mamy rolę przypinania ,,Button" i rolę ,,TglChannelOnTgl", która jest ,,przyciskiem"/,,przełącznikiem", który przełącza kanał docelowy po naciśnięciu.
    DerThomas
    Level 2  
    @p.kaczmarek2 Dziękujemy za szybkie poleganie!
    p.kaczmarek2 wrote:

Moje polecenie uruchamiania jest ustawione na:
    startDriver BL0942
    Te informacje wziąłem z postu tutaj od @ nkuehnel86
    Czy muszę to zmienić?

p.kaczmarek2 wrote:
    Mamy rolę przypinania ,,Button" i rolę ,,TglChannelOnTgl", która jest ,,przyciskiem"/,,przełącznikiem", który przełącza kanał docelowy po naciśnięciu.

To niesamowita informacja, która rozwiązała mój chwilowy problem z ustawieniem przełącznika. Dziękuję bardzo!

Czy istnieje sposób na zmianę tematu MQTT na coś takiego?:
    OpenBK7231/Aubess-Power-Monitor-Switch/Test1
    Mam skrypty telegraficzne, które importują dane dotyczące energii do mojego InfluxDB i grepują zmienne szablonu ze struktury tematu.

Czy istnieje sposób ochrony interfejsu OpenBK7231T_App za pomocą hasła? Aplikacja pokazuje krytyczne hasła w postaci zwykłego tekstu.

Czy istnieje możliwość ustawienia interwału aktualizacji MQTT dla zaktualizowanych odczytów energii, aby uzyskać dokładniejsze zapisy energii w moim InfluxDB? W komarze ustawia się to w Konfiguracja -> Konfiguruj
    Logowanie -> Okres telemetrii
    Na podstawie precyzyjnych wzorców energetycznych mogę napisać reguły w OpenHAB, które powiedzą mi (jako przykład), w jakim dokładnie stanie jest moja pralka lub zmywarka.
    nkuehnel86
    Level 3  
    Przepraszam, że odpowiadam z opóźnieniem, ale nie byłem online przez kilka ostatnich dni.

DerThomas wrote:
    @p.kaczmarek2 Dziękujemy za szybkie poleganie!
    p.kaczmarek2 wrote:

Moje polecenie uruchamiania jest ustawione na:
    startDriver BL0942
    Te informacje wziąłem z postu tutaj od @ nkuehnel86
    Czy muszę to zmienić?

Nie, o ile rozumiem ideę OpenBeken, polecenie Startup jest właściwą drogą. Po flashowaniu powinieneś wpisać to polecenie w wierszu poleceń, w którym wpisałeś polecenia kalibracji. Polecenie uruchamiania polega na wykonaniu tego po ponownym uruchomieniu.

Więc po flashowaniu wpisz ,,startDriver BL0942" w wierszu poleceń, zmierz napięcie i prąd niezawodnego odbiornika (jak żarówka 60 W). Linia poleceń również mi powiedziała ,,Nie znaleziono polecenia", ale zadziałało. Po powrocie na stronę główną napięcie jest w okolicach wartości, które powinno być. Tak samo jak prąd i moc. Po kalibracji wykonałem restart (wyłączenie zasilania) urządzenia, aby sprawdzić, czy zostało ono zapisane i tak też się stało.

W drugim urządzeniu, które posiadam, nawet nie musiałem rozpakowywać małej płytki PCB, tylko TX i RX, dzięki BL0942.

Quote:

p.kaczmarek2 wrote:

To niesamowita informacja, która rozwiązała mój chwilowy problem z ustawieniem przełącznika. Dziękuję bardzo!

Przyjrzyj się bliżej mojej konfiguracji, ,,TglChanOnTgl" jest już ustawiony na PIN 24. I dziękuję za informację o Btn1 na PIN23. Nie mogę lub lepiej nie wiem jak to zmienić w szablonie.

Quote:

Czy istnieje sposób na zmianę tematu MQTT na coś takiego?:
    OpenBK7231/Aubess-Power-Monitor-Switch/Test1

Możesz zmienić nazwę urządzenia. Ponieważ używam ioBroker, używam adaptera MQTT Broker, a moje urządzenie wygląda tak: Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware

Quote:

Mam skrypty telegraficzne, które importują dane dotyczące energii do mojego InfluxDB i grepują zmienne szablonu ze struktury tematu.

Używam również telegraf i Influx, ale w innym kontekście, ponieważ korzystam z ioBroker. Więc nie wiem jak tu pomóc.

Quote:

Czy istnieje sposób ochrony interfejsu OpenBK7231T_App za pomocą hasła? Aplikacja pokazuje krytyczne hasła w postaci zwykłego tekstu.

Tego też nie mogłem znaleźć. Być może przeoczyłem to lub nie jest to (jeszcze) funkcja.

Quote:

Czy istnieje możliwość ustawienia interwału aktualizacji MQTT dla zaktualizowanych odczytów energii, aby uzyskać dokładniejsze zapisy energii w moim InfluxDB? W komarze ustawia się to w Konfiguracja -> Konfiguruj
    Logowanie -> Okres telemetrii
    Na podstawie precyzyjnych wzorców energetycznych mogę napisać reguły w OpenHAB, które powiedzą mi (jako przykład), w jakim dokładnie stanie jest moja pralka lub zmywarka.

Domyślam się, że musisz upiec własne oprogramowanie układowe za pomocą widelca repo projektu i napisać własną implementację. Nie mogłem znaleźć dokładnego miejsca, ponieważ projekt jest dość duży.

Mam nadzieję, że mogę ci pomóc.
    DerThomas
    Level 2  
    @ nkuehnel86 Dziękuję za bardzo szczegółową odpowiedź!

nkuehnel86 wrote:
    Więc po flashowaniu wpisz ,,startDriver BL0942" w wierszu poleceń, zmierz napięcie i prąd niezawodnego odbiornika (jak żarówka 60 W). Linia poleceń również mi powiedziała ,,Nie znaleziono polecenia", ale zadziałało. Po powrocie na stronę główną napięcie jest w okolicach wartości, które powinno być. Tak samo jak prąd i moc. Po kalibracji wykonałem restart (wyłączenie zasilania) urządzenia, aby sprawdzić, czy zostało ono zapisane i tak też się stało.

Więc może moje urządzenie jest już skalibrowane i nie wiem, bo właśnie miałem oczy na komunikat ,,Nie znaleziono polecenia" :-)
    OK przetestowałem to jeszcze raz i masz absolutną rację - wykonuje kalibrację i wysyła tylko błędną odpowiedź na ekran
    Przez ten post @p.kaczmarek2 spodziewałem się innego komunikatu:
    p.kaczmarek2 wrote:
    Teraz w wierszu poleceń wpisz komendy: VoltageSet [correntVoltageVal], CurrentSet [correntCurrentVal] i PowerSet [correntPowerVal] i zapisz odpowiedzi systemu (poprawne stałe kalibracji dla twojego urządzenia)

nkuehnel86 wrote:
    Możesz zmienić nazwę urządzenia. Ponieważ używam ioBroker, używam adaptera MQTT Broker, a moje urządzenie wygląda tak:

Tak, widziałem to, ale urządzenie ,,Pełna nazwa" nie może zawierać ukośników.

nkuehnel86 wrote:
    Przyjrzyj się bliżej mojej konfiguracji, ,,TglChanOnTgl" jest już ustawiony na PIN 24. I dziękuję za informację o Btn1 na PIN23. Nie mogę lub lepiej nie wiem jak to zmienić w szablonie.

Tak, twoja konfiguracja zawiera ,,TglChanOnTgl" - co jest całkowicie poprawne, jeśli masz podłączony do niego klasyczny włącznik światła. W moim przypadku wszystkie włączniki światła w domu to przyciski i jak się dowiedziałem, muszę tutaj zmienić na ,,btn" zamiast ,,TglChanOnTgl".
    @p.kaczmarek2 Czy możesz zmienić szablon dla tego urządzenia i dodać obsługę przycisku na urządzeniu, dodając mapowanie ,,pin 23" do roli ,,btn" na kanale ,,1"?

nkuehnel86 wrote:
    Domyślam się, że musisz upiec własne oprogramowanie układowe za pomocą widelca repo projektu i napisać własną implementację. Nie mogłem znaleźć dokładnego miejsca, ponieważ projekt jest dość duży.

Martwiłem się, że to może być rozwiązanie. Dziękujemy za próbę znalezienia go w kodzie! Sprawdzę kod, jak tylko nadejdzie wolny czas i uderzy mnie ;-)

Bardzo dziękuję za wsparcie!
    omelchuk890
    Level 10  
    Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów.
    Czy ktoś wpadł na jakiś sposób...
    otworzyć obudowę gniazda przy minimalnych stratach estetycznych?
    Wykonałem sześć "operacji" - nie ma stabilizacji, ilość kleju i długość wypełnienia są różne w każdym przypadku.
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Niektóre gniazda są łatwiejsze do demontażu niż inne. Może spróbuj mądrze wybrać na etapie zakupu. Poza tym możesz użyć tuya-cloudcutter, ale może on jeszcze nie obsługiwać niektórych gniazd.

Hmm, jeśli chcesz, aby polecenie zostało wykonane natychmiast, użyj konsoli poleceń w dodatkowym panelu (javascript). Krótkie polecenie uruchamiania jest uruchamiane tylko podczas uruchamiania. Ponadto, gdzie są argumenty polecenia?

W naszych dokumentach określono je...
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Wiki nie jest zsynchronizowana z głównym plikiem readme, naprawimy to.

https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App