Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Satronic TFI 812 wyłącza sie tylko w nocy

fidok 20 Apr 2022 10:42 255 4
    fidok
    Level 2  
    Mam dziwny problem z piecem. W dzień, niezależnie od temperatury na zewnątrz, piec działa prawidłowo. W nocy, gdy piec przechodzi na nocny tryb pracy - z obniżona temperaturą, Satronic wywala się. Musze go zresetować rano (wcisnąć świecący na pomarańczowy przycisk) i do nocy działa prawidłowo. Gdy zrobię ten reset w godzinach nocnych, to piec odpala normalnie, ale rano znowu TFI 812 świeci na pomarańczowo.

W czym może być problem?
    Magister_123
    Level 36  
    fidok wrote:
    W czym może być problem?

Trzeba podmienić satronic na sprawny niekoniecznie nowy.
    Przydała by się wizualna kontrola palnika.
    Takie objawy może też dać uszkodzony transformator zapłonowy.
    fidok
    Level 2  
    Wizualnie palnik jest ok, dysze sprawne, lance palnikowe bez ubytków i pęknięć. W nocy poczekałem na próbę uruchomienia pieca, zapłon wystartował normalnie (tam jest zt 931) i trzymał iskrę przez te kilka sekund, ale w momencie jak miał się otworzyć zawór gazowy, Satronic się wywalił. Tak więc podejrzewam że to 812 jest wadliwa.

Nie wiem o co chodzi. Wygląda na to że po dłuzszej przerwie (tak z 45 minut bez działania palnika) albo dostaje za małe napięcie z płyty głównej do otwarcia zaworu gazowego, albo jakiś kondensator lub rezystor w 812 dokończył żywota. Dobrze kombinuję?

Jeżeli to płyta, to mogiła, nie do naprawy. Jeżeli TFI 812 to jeszcze piec podziała.
    fidok
    Level 2  
    Pewnie masz rację, ale dlaczego działanie przekaźnika jest uzależnione od czasu przerwy w działaniu?