Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Bosch SRS53E32EU - zmywarka niskie ciśnienie na śmigłach

boe6666 21 Apr 2022 12:10 360 16
    boe6666
    Level 8  
    Proszę o radę. Zmywarka załącza pompę obiegową (wirnik się kręci), jednakże ciśnienie na śmigłach jest zbyt małe. Czy pompa ta ma dwa biegi? Czy może to być kondensator rozruchowy?
    Jak diagnozować? Na zaciskach pompy 1-3 - 230V, 1-4 - 180V.
    Do moderatora: Nie mam dostępu do tabliczki znamionowej, tj. jest ona w tym miejscu zatarta i zniszczona.
  • Helpful post
    Jakubserwis
    Level 24  
    Nie napisałeś końcówki modelu
    EU/01 czy 02 czy 17, ale przyleciała Ci się turbina.
    Zestaw naprawczy lub kup używkę która nie wiadomo ile popracuje, kondensator przy okazji można wymienić bo zmywarka wiekowa.
    https://north.pl/karta/zestaw-naprawczy-turbi...arki-bosch-srs53e32eu-01,ZSG-SR-CLM4-0L8.html
    boe6666
    Level 8  
    Czyli sam wirnik wystarczy wymienić. Druga sprawa, jak się to demontuje. Zauważyłem że jest tylko jeden zatrzask i całość wraz z silnikiem można obrócić i wyjąć - rozumiem że to jest ten sposób ?
    Nie chciałbym całkiem tego zepsuć...
    Wymiana wirnika w całym zespole wirnik/silnik jest w miarę prosta ?
  • Helpful post
    -radas-
    Level 19  
    boe6666 wrote:
    Czyli sam wirnik wystarczy wymienić. Druga sprawa, jak się to demontuje. Zauważyłem że jest tylko jeden zatrzask i całość wraz z silnikiem można obrócić i wyjąć - rozumiem że to jest ten sposób ?
    Nie chciałbym całkiem tego zepsuć...
    Wymiana wirnika w całym zespole wirnik/silnik jest w miarę prosta ?

Tak, jak już ściągniesz kape odkręcasz wirnik, i wymieniasz zimmering ślizgowy w drugiej części kapy.
    Ale na twoim miejscu sprawdziłbym czy pobiera odpowiednią ilość wody (czy podczas pobierania naprzemiennie nie załancza się pompa spustowa) co by sugerowało zatkany ukł. hydrostatu.
    Powodzenia
    boe6666
    Level 8  
    Pompa wyrzucająca wodę działa poprawnie. Poprawnie działa też zabezpieczenie przed przepełnieniem - natychmiast uruchamia pompę wyrzutową. Ilość wody jest w normie. Po zdjęciu dolnego śmigła - przy otwartej zmywarce w trakcie cyklu prania - woda z otworu leci ale bardzo słabo, na tyle słabo że założone śmigło po prostu stoi w miejscu. To samo dzieje się po przełączeniu na śmigło górne. Próbowałem ciśnieniem od strony otworu "przetkać" ew. zatkaną rurę, jednak nic to nie daje. Gdy pompa obiegowa pracuje - słychać jakby coś w niej latało. Pytanie mam też. czy sam wilnik pompy różni się zależności od modelu tj. tego numerka którego nie mogę odczytać /01 /07.../09 czy jest to to samo ?
  • Helpful post
    mrice
    Moderator of Home appliances
    Tak, końcówka e-nr nie będzie tu istotna. Odżałuj i kup oryginalny zestaw naprawczy, w chińczykach co druga turbina nie nadaje się do użytku. Nim to zamówisz pro forma otwórz pompę i sprawdź ją fizycznie. Jeśli jesteś w 100% przekonany, że poziom wody jest prawidłowy, to na 99% problem będzie w turbinie, a kolejny 1% to przypadki rzadkie i dziwne które jednak się zdarzają.
  • Helpful post
    mrice
    Oba pasują, stary i nowy typ.
    -radas-
    Level 19  
    mrice wrote:
    Nim to zamówisz pro forma otwórz pompę i sprawdź ją fizycznie.

Jak już otworzy kapę pompy to jej już nie złoży bez nowego oringu kapy.
    Jak ściągnie silnik z pompą to palcem można wyczuć stan wirnika pompy nie ściągając kapy.
    Pozdrawiam
    mrice
    -radas- wrote:
    ak już otworzy kapę pompy to jej już nie złoży bez nowego oringu kapy.

Złoży złoży, jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby kapsla nie szło poskładać.
    Tylko trzeba pamiętać o jednej zasadzie, kto nie smaruje, ten nie jedzie :)
    boe6666
    Level 8  
    Dzięki wszystkim. Zamawiam części i odezwę się jak złożę.
    mrice
    Sprawdziłeś to, czy w ciemno kupujesz ?
    boe6666
    Level 8  
    Nie mam jak sprawdzić, jak już otworzę to wymienię.... nie zaszkodzi.
    mrice
    Jak chcesz, ale jeśli będzie to wspomniany wcześniej 1% innych przypadków to nie miej do nikogo żalu
    boe6666
    Level 8  
    W pompie ewidentnie coś "lata", myślałem że to może zapowietrzony układ, ale woda idąca z otworu nie ma żadnych bąbelków a i też poziomy wody są w normie. Jest ewidentnie coś z pompą, zmywarka nie młoda - więc zapewne to to. Nie chce mi się otwierać całości, zalać pół kuchni tylko po to żeby to potwierdzić - wolę to zrobić mając w ręku zamienny wirnik. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wszystkie wskazówki.
    boe6666
    Level 8  
    Finalnie. Operacja zakończona pomyślnie. Wirnik był ścięty względem jego czesci napędowej (tej przykręcanej do osi silnika).
    Założony zestaw naprawczy. Trochę problemów jest z wyciągnieciem silnika, bo dolną cześć zmywarki ciężko zdemontować w całości (rury i kable) ale przy odpowiednim odgięciu - jest to możliwe. Dobrze sobie zrobić zdjęcie podłączeń silnika przed demontażem. Mała porada, do przykręcenia nowej turbinki trzeba klucz nasadkowy fi8. Natomiast aby odkręcić stary, potrzeba kombinerek żeby go zemolować - po tylu latach nakrętka fi8 z plastiku po prostu nie istnieje.

Podczas skręcania ważne jest aby dobrze nasunać nowy oring - nie jest łatwo ale do wykonania.

Dziękuję wszystkim za rady.

Dodano po 2 [minuty]:

Rozwiązany temat. Wymiana turbinki na nową + zestaw uszczelek (tzw. zestaw naprawczy).