Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] TP-LINK TL-WR841N Problem z internetem przez Wi-Fi

damianwwdw 21 Apr 2022 15:12 300 9
  • #1
    damianwwdw
    Level 5  
    Witam. Tak jak w temacie - od jakiegoś czasu mam problem z internetem przez Wi-Fi. Po podłączeniu LAN do laptopa osiągam download 100 Mb/s natomiast po wi-fi jest to 2-5 Mb/s. Problem występował sporadycznie natomiast od wczoraj rano nie da się korzystać z internetu. Konfigurowałem ponownie router niestety to nie pomogło. Macie jakieś pomysły co może być przyczyną? Model routera to Tp-Link TL-WR841N
  • #3
    User removed account
    Level 1  
  • #4
    damianwwdw
    Level 5  
    jimasek wrote:
    Zrób jakieś pomiary sygnału. Co to za karta sieciowa, jaki system, komputer itd.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html


    Zapomniałem dodać, że taka prędkość internetu jest na każdym urządzeniu (testowałem na drugim laptopie oraz 2 telefonach z androidem). A więc po kolei. Pomiar sygnału:
    TP-LINK TL-WR841N Problem z internetem przez Wi-Fi

    Prędkość internetu:
    TP-LINK TL-WR841N Problem z internetem przez Wi-Fi

    Pomiar stabilności łącza:
    TP-LINK TL-WR841N Problem z internetem przez Wi-Fi

    Karta sieciowa to Qualcomm Atheros QCA9377 Wireless Network Adapter.

    Screen ze strony TP-Link:

    TP-LINK TL-WR841N Problem z internetem przez Wi-Fi


    Właściwości połączenia:
    TP-LINK TL-WR841N Problem z internetem przez Wi-Fi
  • #5
    User removed account
    Level 1  
  • #6
    damianwwdw
    Level 5  
    _cheetah_ wrote:
    Możesz zrobić pomiar wifi na telefonie z Androidem i apką WifiAnalyser (bezpłatny) i pokazać screeny jak taki --> https://obrazki.elektroda.pl/1297969600_1611503895_bigthumb.jpg
    Jeden pomiar przy samym routerze, drugi przy kompie.


    Laptopa mam dosłownie metr od routera.

    TP-LINK TL-WR841N Problem z internetem przez Wi-Fi
    TP-LINK TL-WR841N Problem z internetem przez Wi-Fi
    TP-LINK TL-WR841N Problem z internetem przez Wi-Fi

    _cheetah_ wrote:
    Ustaw na routerze ręcznie (nie Auto) kanał 6 i tryb '11n' - nie 'mieszany'.


    Ustawiłem kanał 6 jednak wybierając tryb mam tylko takie opcje:
    TP-LINK TL-WR841N Problem z internetem przez Wi-Fi

    _cheetah_ wrote:
    Jaki masz system operacyjny w kompie?

    Windows 10 Pro
  • Helpful post
    #7
    User removed account
    Level 1  
  • #8
    damianwwdw
    Level 5  
    _cheetah_ wrote:
    damianwwdw wrote:
    Laptopa mam dosłownie metr od routera.

    Ale kaszana, jak zwykle na 2.4GHz.

    Spróbuj na próbę ustawić szerokość kanału na 20MHz i kanał - powiedzmy, na 8.

    damianwwdw wrote:
    że taka prędkość internetu jest na każdym urządzeniu (testowałem na drugim laptopie oraz 2 telefonach z androidem).

    Możliwe też, że ruter kończy swoje życie lub któryś z klientów wifi jest uszkodzony i blokuje łączność. Można to sprawdzić robiąc speedtesty na każdym mobilku osobno, po wyłączeniu wszystkich pozostałych. Jeśli na wszystkich byłoby podobnie, to mogłoby wskazywać na router, jeśli tylko na którymś - sprawa jasna.

    A tak z innej strony - jak zrobisz hot spota na 2.4GHz z telefonu to prędkości na kompie są w porządku?


    Już jest progres. Po ustawieniu kanału na 20MHz i 8 prędkość na laptopie wzrosła do ~45 Mb/s, na telefonie ponad 70 MB/s (test robiony po 3 razy). Na LAN wychodzi mi na chwilę obecną ~90 MB/s. Odnośnie hotspota z tel - tak, prędkości są w porządku.

    EDIT. Po 5 minutach zrobiłem ponownie test i na obu urządzeniach wyszło mi około 45 Mb/s
  • Helpful post
    #9
    User removed account
    Level 1  
  • #10
    damianwwdw
    Level 5  
    Poczytam jeszcze o paśmie 5 GHz. Póki co cieszę się wreszcie normalnymi prędkościami internetu. Dziękuję za rady, wyjaśnienia i pomoc. :D

    Dodano po 51 [sekundy]:

    Pomogła zmiana szerokości kanału na 20 MHz oraz kanału na 8