Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Kyocera FS-4200 w TA P-5030 DN - Pasy na wydrukach.

idea-ziom 22 Apr 2022 20:07 540 16
phoenixcontact
    idea-ziom
    Level 14  
    Witam
    Mam problem z wydrukami z drukaki.
    Mianowice nie są w pełni zadrukowane np na środku pojawia sie biały niezadrukowany pasek.
    Czyściłem ten srebrny wałek ze zdjęcia poniżej , na krótką chwilę to pomagało i drukowałem dobrze , jednak dzisiaj już praktycznie cała kartka na tylko kawałek zadrukowane reszta białe.
    Toner jest nowy, pojemnik na zużyty toner czysty .
    Czy problem może powodować wałek ładujący? Takie informację otrzymałem od sprzedawcy drukarki chociaż do końca nie miał pewności .
    Przebieg drukarki to 70 tyś stron więc nie tak dużo jak na ten model.

Jeżeli tak to czy to jest ta część która za to odpowiada

https://drukparts.pl/p5185,rolka-ladujaca-walek-ladujacy-bebna-do-drukarek-kyocera-fs2100-fs4100-fs4200-fs4300-m3040-m3540-mc.html

Kyocera FS-4200 w TA P-5030 DN - Pasy na wydrukach.
  • phoenixcontact
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    idea-ziom
    Level 14  
    Margosoft wrote:
    Wygląda na problem z developerem, nie rolką ładującą. Gdyby problem dotyczył rolki, to efekt byłby raczej odwrotny - na wydruku miałbyś więcej niż potrzebujesz, aniżeli mniej. Do sprawdzenia sprzęgło developera.

Czy mogę wiedzieć gdzie te sprzęgło się znajduję ? czy można je samo dokupić ?
  • phoenixcontact
  • Helpful post
    MarVin_PL
    Level 22  
    To nie sprzęgło! wyjmij toner i :
    1 - jeśli drukarka to p5030 to toner tk3130 nie będzie pasował ,duża zębatka w tonerze powinna mieć 2 a nie 3 elementy do przekazania napędu, wrzuć zdjęcie białej zębatki z bębna i dużej czarnej z tonera
    2 -jesli zębatki są ok to wyjmij toner i ręką przekrec duża zębatkę w kierunku do siebie i sprawdź czy lekko się obraca
    3- jeśli tu też jest ok wejdź w dopasowanie/konserwacja ,serwis, daj nowy zespół wywoływania.wyl/wl drukarkę.drukarka zacznie dodawać toner.operacje z pkt 3 powtórz po 2 minutach
  • Helpful post
    leeart

Level 34  
    MarVin_PL wrote:

3- jeśli tu też jest ok wejdź w dopasowanie/konserwacja ,serwis, daj nowy zespół wywoływania.wyl/wl drukarkę.drukarka zacznie dodawać toner.operacje z pkt 3 powtórz po 2 minutach
    proponuje dopisać, że ta operacja może trwać nawet 15 minut . Wyłączenie drukarki nie przerwie procesu, po ponownym włączeniu znowu zacznie dodawać toner.
    idea-ziom
    Level 14  
    Dzisiaj to sprawdzę i dam znać dziękuje za odpowiedzi :)
    idea-ziom
    Level 14  
    Próbowałem zrobić tą procedurę pojawia się opcja wymień toner mimo że jest prawie nowy i chip też miał jeszcze ilość do wydruku

W załączniku zdjęcia
    Drukarka do Triump-Adler p-5030DN
    idea-ziom
    Level 14  
    Ok dziękuje jutro sprawdzę jak to wygląda w starym tonerze a w nowym chociaż często drukowało dobrze na tym co wstawiłem zdjęcie czyli z 3 zębatkami

A czy nie da się tej zębatki przełożyć ? bo toner tk3130 są 3 razy tańsze niż do p5030.

Dodano po 9 [godziny] 35 [minuty]:

Ok sprawdziłem stary toner który był założony przy zakupie tak samo ma te 3 ząbki i działało ponad rok to bez problemu.
  • Helpful post
    krzys_ka
    Level 26  
    Długość tych 3 ząbków może zależeć od dostawcy tonera, jak to w zamiennikach.
    Najprościej wyciągnąć zębatkę z modułu bębna i tak przyciąć aby pasowała do tonera, wystarczy zdjąć prawy plastik - jest na zatrzaskach i wyjąć zębatkę.

Jeżeli chodzi o to, że poprzedni toner ma 3 zęby i pracował - możliwe że ktoś go już "poprawił " :-)

pozdrawiam
    k.
    idea-ziom
    Level 14  
    Ale mimo wsadzenia starego tonera czy nowego przy tej procedurze która była opisana powyżej nadal wyświetla się komunikat wsadz nowy toner.
  • Helpful post
    kapi1989
    Level 11  
    Wygląda mi na problem z samym DK. Toner masz napędzany i dozowany silniczkiem w DK. Spróbuj zobaczyć na otwartej klapie i zblokowanym czujniku klapy czy zębatka tonera się kręci przy dodawaniu tonera. Jak nie to być może masz uszkodzoną płytkę DK i nie daje sygnału na silniczek.
  • Helpful post
    kapi1989
    Level 11  
    Jednak to nie dk ale zły toner bo silniczek działa. Przychylam się do postu od MarVin_PL. Toner Kyocery nie będzie poprawnie działał w Utax/TrunphAdler
    idea-ziom
    Level 14  
    Ok zamówiłem toner odpowiedni zobaczymy czy to naprawi problem
    idea-ziom
    Level 14  
    Ok wymiana tonera rozwiązała problem a to dziwne ze na tamtych tonerach działało przez ponad 2 lata. Dziękuje za pomoc