logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie mikrokontrolera PIC16F84A z użyciem Linuxa i Raspberry Pi3

wosiekpl 23 Kwi 2022 02:30 330 4
REKLAMA
  • #1 19990592
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Witam

Caly dzien mecze sie aby zaprogramowac PIC16F84A.
    Do programowania uzywam TE20 , taki dosc stary programator. Dawniej dzialal a dzis nie chce. Do programowania uzywam laptopa z WIN XP , WIN 7 i W 10. Takze komputer normalny , nie laptop z WIN 7 Jednak na zadnym nie moge zaprogramowac ukladu.
    Uzywam programow Icprog , PonyProg, WinPic800, PICPgm i Ntpicprog .
    Niby zczytuja ale bo pojawia sie komunikat ze jest OK ale nic nie ma tzn obraz po odczycie jest pusty, nie ma programu. Mam trzy PIC-e , jeden jest zaprogramowany bo dziala w ukladzie gdzie jest zamontowany , zas pozostale dwa nie .
    Dlatego tez pomyslem czy moze za pomoca Raspbery Pi3 z linuxem moglbym zaprogramowac.
    Instalowalem Userport , ale w zakladce administradora gdzie sa porty programator nie jest wykrywany.
    W sumie juz nie wiem co robic . Uzylem tez przejsciowke USB serial i ta jest wykrywana jako port i na tym sie konczy.

Moze za pomoca linuxa uda sie cos zrobic ?

Pozdrawiam

Wosiek
  • REKLAMA
  • #2 19990612
    Interval
    Poziom 32  
    Ocena: 439
    Tak konkretnie o co chodzi w tym temacie, o zaprogramowanie układów czy teorie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 19990772
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2041
    Witam,
    - system operacyjny nie ma tu znaczenia.
    - sprawdz programator cos sie moglo oderwac/odlutowac
    - odczyt PIC'a zabezpieczonego da ci "pusty" kod czyli 00,00...
    - odczyt pustego PIC'a da ci FF,FF...
    - skoro pojawia sie komunikat ze OK to zapewne transmisja byla poprawna inaczej oczekiwal bym bledow CRC i podobnych
    - sparwdz czy PIC jest odpowiednio zasilany, wkladasz PIC'a do programatora czy ICSP?
    - Zauwaz ze byl takze w starszej wersji PIC16F84 on sie minimalnie rozni ale pamietam ze byly z nim problemy
    - sprawdz w specyfikacji programatora czy dla F84A nie musisz czegos zmienic, przykladowo F648A wymagal zmiany inaczej byl wlasnie "pusty"
    Pozdrawiam
  • #5 19990831
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    To co mnie trochę dziwi to że kiedy odvhyta zaprogramowany układ to pokazuje zera tzn nie zera tak do końca tylk 3 F..... i coś tam jeszcze. Ten PIC działa dobrze i nie chce go ani kasować ani programować od nowa. Pamiętam że na laptopach był problem z zasilaniem i robiłem programowanie na stacjonarnym.
    Stacionarny wykrywa programator poprzez przejściówkę USB serial ale bezpośrednio przez kabel szeregowy nie. Może coś padło w programatorze? Chociaż sprawdziłem i niby jest ok. Na laptopach dioda zielona świeci mniej niż na Stacionarny, świeci mniej w czasie programowana czyli może być problem z zasilaniem
    Sprawdzę to wg twoich wskazówek

Pozdrawiam

Dodano po 4 [godziny] 55 [minuty]:

Nie wiem co się stało ale teraz działa. Na komputerze stacjonarnym. Zaprogramowałem dwa układy programem jaki dostałem. Oba się zaprogramowały poprawnie ale po wsadzeniu do układu miernik nie działa. Więc z układu który działa skopiowałem program i wgrałem na te dwa co mam wolne. Po wsadzeniu do podstawki miernik działa na obu scalakach
    Z tego wynika że program jaki dostałem nie jest dobry.

Pozdrawiam i dzięki wszystkim za pomoc.
REKLAMA