Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Attiny 2313 / Attiny 261a / Attiny 261v

Justyniunia 23 Apr 2022 22:49 759 9
    Justyniunia
    Level 35  
    Cześć.

Po dłuższej przerwie wróciłam do AVR i Bascom.
    Mam program na Attiny 2313 - działa.
    Program przepisałam teraz na attiny261, kompiluje sie normalnie, niestety nie mam procesora żeby sprawdzić.
    Program to proste zależności - "jeśli tu stan niski, to tam i tam też"
    Żadnych wodotrysków typu ADC czy PWM, nawet z timerów nie korzystam...
    Czy może mnie ktoś uświadomić jakie jest prawdopodobieństwo, że wszystko zadziała?

Jeśli w Bascom mam Attiny261, a kupię Attiny261V to będzie działać?
    (Oscylator wewnętrzny, zasilanie 5V)
    Jakie są różnice między 261a i 261v?
    Programuję usbasp z mkavr, albo bezpośrednio z Bascom.
    wawxx
    Level 17  
    jest jeszcze jedna, może być istotna, różnica: wersja V działa przy 4 MHz, a zwykła nawet do 10 MHz, mogą mieć więc różne częstotliwości domyślne: 4 MHz lub 8MHz i trzeba to uwzględnić w programie. Pozdrawiam.
  • Helpful post
    dondu
    Moderator on vacation ...
    wawxx wrote:
    jest jeszcze jedna, może być istotna, różnica: wersja V działa przy 4 MHz, a zwykła nawet do 10 MHz, mogą mieć więc różne częstotliwości domyślne: 4 MHz lub 8MHz i trzeba to uwzględnić w programie. Pozdrawiam.

Nie jest to prawdą:

Attiny 261v

Attiny 2313 / Attiny 261a / Attiny 261v

Attiny2313

Justyniunia
    Level 35  
    Tak, zasilanie będzie 5V, także spokojnie powinno wszystko działać.

Dodano po 5 [godziny] 27 [minuty]:

Odnoście posta wyrzuconego Kolegi @wawxx -
    Z wyłączeniem /8 sobie poradzę, ale nawet gdyby miał pracować z częstotliwością 1MHz, to co najwyżej zmienię waitms w kodzie. To ma tylko sterować 7 LED i czasem jedną pomigać.
    261 są dużo tańsze od 2313, a tak samo funkcjonalne dla mnie i dla tego programu :)

Proce zamówione, najwyżej jak wszystko obróci się przeciwko mnie - będę miała do sprzedania kilkadziesiąt szt nowych 261 :)

Jeszcze raz dziękuję.
    Pozdrawiam.
    dondu
    Moderator on vacation ...
    Justyniunia wrote:
    Z wyłączeniem /8 sobie poradzę, ale nawet gdyby miał pracować z częstotliwością 1MHz, to co najwyżej zmienię waitms w kodzie.

Nie ma sensu przyspieszać i zwiększać zużycie energii. Ziarnko do ziarnka ... i jedną elektrownie moglibyśmy wyłączyć :)
  • Helpful post
    bart-projects
    Level 27  
    Tak gwoli informacji podrzucę, że w nowych uC to nawet nie trzeba ruszać FuseBit`ów. Wystarczy w kodzie napisać "CONFIG CLOCKDIV = 1" i załatwione.

Co ciekawe ta komenda może być w kodzie używana wielokrotnie i tak sobie jej uzywam w moim nowym odstraszaczu kretów :D Procesor głównie spi i to na najmniejszych obrotach ale jak ma odtworzyć losowy ultra-dżwięk to potrzebna mi jego predkość i na chwilę właśnie CONFIG CLOCKDIV = 1
    Taki niezwolniony to potrafił ze 2mA brać a tak śpi sobie na mikroAmperach co oczywiście się na bateriach przydaje ;)
    mtbchn
    Level 3  
    bart-projects wrote:
    Tak gwoli informacji podrzucę, że w nowych uC to nawet nie trzeba ruszać FuseBit`ów. Wystarczy w kodzie napisać "CONFIG CLOCKDIV = 1" i załatwione.

Co ciekawe ta komenda może być w kodzie używana wielokrotnie i tak sobie jej uzywam w moim nowym odstraszaczu kretów :D Procesor głównie spi i to na najmniejszych obrotach ale jak ma odtworzyć losowy ultra-dżwięk to potrzebna mi jego predkość i na chwilę właśnie CONFIG CLOCKDIV = 1
    Taki niezwolniony to potrafił ze 2mA brać a tak śpi sobie na mikroAmperach co oczywiście się na bateriach przydaje ;)

Cenna informacja i fajny, praktyczny przykład :)