Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

- Reset radia po każdym odpalaniu

marcinmarczak1608 29 Apr 2022 23:19 336 9
  • #1
    marcinmarczak1608
    Level 3  
    Witam wszystkich mam problem w Peugeocie 206 1.4 benzyna. Problem polega na resetowaniu się radia tzn. przekręcając stacyjkę radio na sekundę się zaświeci i zaraz się wyłączy na stałe. po odpaleniu auta radio muszę włączać z przycisku i ustawiać bas. Zamieniałem już przewody czerwony z żółtym lecz to nic nie daje nie wiem już o co biega
  • #2
    justka80
    Level 31  
    A może zdradzisz nam jakie radio (marka, model lub zdjęcie naklejki na radiu), oraz rocznik auta, sprawia Ci takie problemy ?
    Jak dobrze pamiętam, to w samochodach Peugeot i Citroen, po upływie 3 minut od wyłączenia zapłonu, zanikały wszystkie napięcia w kostce zasilania radia.
  • #3
    marcinmarczak1608
    Level 3  
    Radio JCV albo JVC coś takiego. Stare tylko na płyty nic więcej. Naklejki właśnie nie ma. Takie już było jak auto kupiłem

    Dodano po 6 [minuty]:

    Jutro zrobię zdjęcia tego radia i jak jest podłączone może uda się mi pomóc z tymi pierdołami
  • #4
    justka80
    Level 31  
    Rozumiem, że masz przejściówkę na ISO jako przyłącze radia. Do żółtego przewodu musisz doprowadzić (indywidualnym przewodem) +12V występujące w instalacji samochodu stale, a do czerwonego +12V z kostki zasilania, pojawiające się po włączeniu zapłonu.
  • #6
    ta_tar
    Level 39  
    Przeczytaj ten temat może pomoże ci coś: Link
  • #7
    Jakubserwis
    Level 24  
    Z tego co pamiętam to trzeba by było rozgałęzić czerwony z wiązki i wpiąć żółty i czerwony z radia, lub odwrotnie, spiąć czerwony i żółty z radia i wpiąć w czerwony z wiązki. Peugeot ma odcięcie zasilania w stacyjce więc raczej innej opcji nie ma, a jak słaby musiał by być akumulator i jak długo auto nie odpalane żeby pamięć radia go wyczerpała.
  • #8
    gumisie
    Level 43  
    Ja sprawdziłbym napięcie na przewodach czerwonym i żółtym podczas "odpalania" auta.
  • #9
    marcinmarczak1608
    Level 3  
    No kolego ja mam taki trójnik że z radia mogę podłączyć czerwony z żółtym do jednego przewodu. Dokładnie tak jak pisałeś. I też już tak robiłem i nic nie dało. Zrobiłem też tak że znalazłem w bezpiecznikach stały prąd i podłączyłem do radia przewodem. Wyszło z tego tak że musiałem radio wyłączać znów z przycisku bo ze stacyjki nie chciało
  • #10
    justka80
    Level 31  
    marcinmarczak1608 wrote:
    Zrobiłem też tak że znalazłem w bezpiecznikach stały prąd i podłączyłem do radia przewodem

    Czy podłączyłeś ten przewód tylko do żółtego ?
    Podłącz plusy tak, jak napisałem w #4. Wyszukaj tylko w kostce +12V po zapłonie, który zanika po wyłączeniu zapłonu i ten podłącz do czerwonego.