Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Jaki dekoder DVB-T2 wybrać i czy ten będzie dobry?

dorotata 01 May 2022 10:14 9969 29
    _kli_
    Level 40  
    dorotata wrote:
    Opinie n/t dekodera z linku?

Tak, mam opinię - sprzedaż tego sprzętu na polskim rynku jest zabroniona, bo nie spełnia wymagań DVB-T2!
    Quote:
    Kodeki: MPEG-1 (layer III), MPEG-2, MPEG-4 AVC/H.264, WMA, AC3, AAC, Dolby Digital Plus

Nie ma kodeka HEVC/H.265! Już sama cena powinna budzić podejrzenie, że z tym sprzętem jest coś nie tak.
    Na rynku jest mnóstwo dekoderów - "do wyboru i do kolory". Jednak często sprawiają wrażenie, że jest to ten sam dekoder, tylko pod różnymi markami. Nawet obudowy i piloty mają podobne lub takie same.
    Jeżeli pytasz jakie, to za chwilę będziesz miała wysyp różnych propozycji, bo każdy ma swoje ulubione marki. Szukaj wśród wyrobów firm Wiwa, Opticum, Technisat, Ferguson, Fuba, Signal.
    tzok
    Moderator of Cars
    Ja kupiłem WIWA H.265 MAXX z uwagi na bardzo fajnego pilota, którym można włączać/wyłączać, regulować głośność i wybierać źródło TV/AV na TV. Sam tuner też jest dość czuły, estetycznie wykonany i ma przejrzyste menu.
    LeDy
    Level 43  
    Quote:
    Kodeki: MPEG-1 (layer III), MPEG-2, MPEG-4 AVC/H.264,

Nie nadaje się. Gdzie jeszcze tacy są co to sprzedają?
    Ostatnio zakładałem różne i najlepiej oceniam Wiwa.
    Anonymous
    Level 1  
    _kli_
    Level 40  
    Piloty tego typu mają m.in. Opticum, Signal, Fuba, Krüger&Matz i zapewne jeszcze kilka innych marek. W sytuacji gdy dekoder nie współpracuje z telewizorem przez CEC, jest to istotna zaleta.
    LeDy
    Level 43  
    _cheetah_ wrote:
    Jak dla mnie, główną zaletą Wiw, jest pilot MEMO.

Większość pozostałych też ma to. Wiwa ma ładniejszą grafikę. Poza tym, miałem ostatnio wiele podłączeń "wszystkich" modeli, wszystkie działają podobnie. Jedynie chyba LTC, Manta, Esperanza, działają " mułowato".
    P.S.
    Tak przy okazji. Jestem w zasięgu 3 nadajników i po czym poznać z którego jest dany program? Kanały są w dwóch identyczne.
    tomaszlonski
    Level 31  
    Po częstotliwości.
    tzok
    Moderator of Cars
    LeDy wrote:
    Jestem w zasięgu 3 nadajników i po czym poznać z którego jest dany program?
    Po poziomie sygnału/kierunku anteny.

tomaszlonski wrote:
    Po częstotliwości.
    Napisał, że ten sam kanał (=częstotliwość).
    tomaszlonski
    Level 31  
    A to ciekawe jak to osiągnąć, znajdź mi teraz sprzęt z jedną głowicą tunera który potrafi w tym samym czasie odbierać dwa różne nadajniki na dodatek o tej samej częstotliwości. Nadajniki są tak rozmieszczone by wzajemnie się nie zakłócać i nie nakładać częstotliwości.

To tak jak byś powiedział że samochodem na raz może kierować dwóch kierowców jedną kierownicą i każdy po swojemu.

Po kierunku to sam by doszedł ale jak ma dwa w jednym kierunku to tylko częstotliwość pozwoli rozpoznać nadajnik.
    Tak praktycznie przy tej samej częstotliwości słabszy nadajnik będzie ignorowany przy skanowaniu i przeskanowany zostanie silniejszy.

Zwykle przy znalezieniu identycznych programów z różnych nadajników wybiera się ten o największym poziomie sygnału i jakości.
    tzok
    Moderator of Cars
    On nie twierdzi, że odbiera w tym samym czasie. Wie, że jest w zasięgu dwóch różnych nadajników, z których oba nadają ten sam MUX na tym samym kanale i chciałby wiedzieć z którego nadajnika aktualnie odbiera sygnał.
    Anonymous
    Level 1  
    LeDy
    Level 43  
    _cheetah_ wrote:
    LeDy wrote:
    Jestem w zasięgu 3 nadajników i po czym poznać z którego jest dany program? Kanały są w dwóch identyczne

Po nazwie i identyfikatorze nadajnika. Problem, że niewiele sprzętów konsumenckich i mierników to pokazuje.

Identyfikator pokazuje tylko region i to jest w TV LG jedynie w teście sygnału ale tam mam cały kanał a mnie interesuje , że jestem na danym programie i nie mam jak spr. czy on z tego czy z tego nadajnika. W grę wchodzą tylko dwa .
    Wielkopolskie-0x341E
    Kujawsko-Pomorskie-0x3411
    tomaszlonski
    Level 31  
    Czyli jak załączyłeś skanowanie dodało 2x identyczne programy z muxów i programy na liście się dublują ?
    Jakie programy masz zdublowane albo który mux ?

Widzisz gdzieś częstotliwość albo kanał mux z którego odbierasz program ?
    Jak ją odczytasz to nadajnik już można znaleźć szybko, dla dublujących się programów na liście powinny być różne.

p.s. Nie wiem jak to jest w LG, tuner mam na Enigmie2 a tam pokazuje zawsze kanał albo częstotliwość dla programu i łatwo wyłapać z jakiego nadajnika.
    tzok
    Moderator of Cars
    tomaszlonski wrote:
    Nie wiem jak to jest w LG, tuner mam na Enigmie2 a tam pokazuje zawsze kanał albo częstotliwość dla programu i łatwo wyłapać z jakiego nadajnika.
    Jak masz ten sam MUX z 2 róznych nadajników, na tym samym kanale/częstotliwości, to jak odróżnisz? Ja mam w zasięgu np. Skrzyczne i Kosztowy, oba nadają MUX-1 na kanale 21 (474 MHz) i MUX-2 na kanale 40 (626 MHz). Tylko u mnie łatwo poznać po sile sygnału w stosunku do orientacji anteny, bo mam je po przeciwnych stronach. Mam też całą masę nadajników MUX-3, na kanale 41 (634 MHz), gdzie już nie mam szans poznać, z którego masztu odbieram, bo 4 czy 5 są na tym samym kierunku +/- kilka ° i w podobnej odległości.
    tomaszlonski
    Level 31  
    Nie można mieć 2 kanałów z 2 nadajników o tej samej częstotliwości na liście. Zawsze przy dwóch identycznych skanuje tylko jeden nadajnik który złapie zwykle ten najsilniejszy i zawsze będzie tylko 1 program przy skanowaniu tej częstotliwości/kanału.
    Przecież już by to wiedział skąd odbiera jak ustawia antenę w kierunku nadajnika to wie skąd odbiera a tego nie wie przecież. U Ciebie wystarczy przekręcić antenę na ten z najsilniejszym sygnałem i wiesz z jakiego odbierasz albo pryz kilku jak piszesz z których będzie odbierało.

Masz też dużą rację że nadawane są też na tym samym kanale ale np. w Wielkopolsce jest zwykle po 3-4 nadajniki na jeden MUX w regionie i mają różne kanały a w Kujawsko-Pomorskie ma tylko po 1 kanale na MUX.

W przypadku odbioru z dwóch różnych nadajników i różnych częstotliwościach przy 2-3 antenowej instalacji w różnych kierunkach albo jednej antenie i tym samym kierunku odbioru masz zdublowane MUX-y na liście.
    np. odbierasz 2x MUX-1 jeden jest na kanale 30 a drugi na kanale 37 , do listy doda nie 8 tylko w sumie 16 programów. W tej 16 należy wyłapać który kanał jest z jakiego nadajnika i raczej o to mu chodzi. :P

Mając tylko różne regiony czy częstotliwości/kanały nadawania już wiadomo jaki to nadajnik i to wystarczy do rozpoznania skąd się odbiera, można wykasować kanały z drugiego regionu by nie dublowały się na liście albo ustawić antenę na region który ma najlepszy odbiór.

Nie wiemy po prostu jaki to MUX czyli jakich programów dotyczy a to już by wystarczyło do wstępnego ustalenia położenia nadajnika bo znamy regiony. Na razie sobie tylko gdybamy i któryś z nas ma rację. :)
    LeDy
    Level 43  
    Jeszcze raz wytłumaczę. Jestem w zasięgu 2 nadajników z przeciwnego kierunku. Antena siatkowa bez siatki więc odbiera z obu i to jest świadomie zrobione. Kanały MUX'ów są różne z obu kierunków . Jak przeszukam wszystkie kanały z jednego nadajnika ręcznie to wiem do którego numeru na liście są. Następnie szukam z drugiego nadajnika i też wiem , które są z tego drugiego. To, że są zdublowane nie szkodzi a TV , na szczęście, nie wtrąca się w ich ilość i nic sam nie usuwa. Daje mi to to, że jak np. jest konserwacja jakiegoś nadajnika, a ludzie do mnie dzwonią, że im nie działa coś, to mogę sprawdzić czy u mnie działa. Dla samego siebie chciałem spr. czy w TV mam możliwość poznania z jakiego jest program nadajnika gdyby np. przeszukać z automatu. Wygląda na to, że w moim TV, w LG, nie mam takiej możliwości.
    tomaszlonski
    Level 31  
    Jak nie masz szczegółowego info kanału to raczej nie, to zależy głownie od softu TV jakie informacje wyświetli.
    Nie spotkałem ostatnio żadnych nowszych TV który bo podawał szczegółowe dane odbieranego programu z pilota chyba że po załączeniu trybu serwisowego TV na sprawdzanym kanale jeśli ma opcję podawania informacji dla Digital info, u mnie w Philipsie jest. Zaprogramowałem makro w uniwersalnym plocie i dane takie mam za naciśnięciem przycisku pilota.

Zawsze możesz sobie oznaczyć MUX jakimś dodatkowym znakiem w nazwie programu przy edycji listy np. dodając kropkę.
    Anonymous
    Level 1  
    tomaszlonski
    Level 31  
    To od czasów wprowadzenia DVB-T tak opisują, najpierw był opis EmiTel wszędzie a potem na niektórych wprowadzono nazwy, podobnie opisywano nadajniki GSM (UMTS) na podstawie miejsca zamontowania. ;)

W starszych LG było też w MENU dostępne Diagnostyka z informacjami o multiplexie i kanale odbieranym.
    LeDy
    Level 43  
    tomaszlonski wrote:

W starszych LG było też w MENU dostępne Diagnostyka z informacjami o multiplexie i kanale odbieranym.

Teraz nazywa się to Test sygnału.
    brofran
    Level 40  
    _cheetah_ wrote:
    Jak dla mnie, główną zaletą Wiw, jest pilot MEMO

Co konkretnie to MEMO daje?
    tzok
    Moderator of Cars
    Możliwość skopiowania kodów klawiszy z fabrycznego pilota od TV, dzięki czemu do podstawowej obsługi TV wystarczy Ci pilot od dekodera. Nie musisz włączać TV jednym pilotem, a obsługiwać dekodera - używać drugiego. Pilotem MEMO możesz włączyć/wyłączyć TV, przełączyć go na wejście AV/HDMI i regulować jego głośność.
    brofran
    Level 40  
    tzok wrote:
    Możliwość skopiowania kodów klawiszy z fabrycznego pilota od TV, dzięki czemu do podstawowej obsługi TV wystarczy Ci pilot od dekodera.

No, to przydatna funkcja.
    A są też dekodery które oprócz odbioru DVBT umożliwiają dobry odbiór internetu po WI-FI ( Netflix, YT)?
    tzok
    Moderator of Cars
    Są, w sumie ta WIWA ma klienta Youtube (ale beznadziejnego) i mozliwość podłączenia do internetu (przewodowo lub przez opcjonalny moduł WiFi). Są też STB z Androidem, ale to dość niszowe produkty.
    tomaszlonski
    Level 31  
    Ale te proste to tylko boxy z Chin, jak potrzeba kupić sprzęt dobrej jakości i z licencjami widewine L1 to najlepszy w swojej klasie z Androidem i warty polecenia jest Formuler.
    Od tunerów z DVB-T2 po SAT jest duży wybór modeli i już ma się porządny tuner z Android TV.
    brofran
    Level 40  
    tomaszlonski wrote:
    te proste to tylko boxy z Chin

Przykładowy model ?
    tomaszlonski wrote:
    najlepszy w swojej klasie z Androidem i warty polecenia jest Formuler

No, tyle kasy ( 6 stów ) to raczej nie chciał bym wydać . :D :cry:
    tomaszlonski
    Level 31  
    Jeśli nie idziesz na jakość to pozostaje prostota, jako podstawa sie nadaje. Z tanich boxów masz nawet niezły tuner MECOOL KT1 w zależności od modelu obsługa T2 czy S2 albo w MECOOL K5 lub droższy K7 DVB-T2/S2/C, HEVC w standardzie i zwykle Android 9/10 + czasami jakieś mody systemu albo nawet Enigma2 jak w przypadku MECOOL KIII.
    Ceny nawet w Chinach np. na Aliexpress są czasem wyższe niż na rynku krajowym czy w Europie. Warto szukać używek.

O innych boxach sie nie wypowiem, nie używałem to i brak opinii co do działania, zwykle te najtańsze to Android 6/7 z preinstalowanymi aplikacjami, brakami w licencjach czyli wszystko co możesz potrzebować może ale i wcale nie musi działać. Do tego słaby support i częste braki jakichkolwiek aktualizacji czy wsparcia ze strony producenta. Zwykle to klony zbliżone do MECOOL pochodne jakiś boxów na S905x lub Allwinner czy Realtek.
    Te lepsze to już ceną bardziej zbliżone do Formuler albo nawet droższe.
    Poza tym jak zaznaczył @tzok większość tanich boxów to sprzęt niszowy i należy uważać co się kupuje.

Jak bym miał polecać to najlepiej mieć wszystko osobno i dobrze przemyśleć do czego ma służyć. Niestety wyjdzie drożej ale bardziej uniwersalny sprzęt nadający sie do grania, odtwarzania i zapisywania filmów. np. połączenie Nvidia Shield czy Nokia Streaming Box 8000 z konwerterem SAT>IP DVB-T2/S2 albo jeszcze lepiej z tunerem 1 czy więcej głowicowym na Enigma2.
    LeDy
    Level 43  
    To ja wymienię Ustym 4K Combo OTT lub jego krewniaki z E2 czyli bez OTT.
    OK. 400zł.
    tomaszlonski
    Level 31  
    Raczej tylko tuner na Androidzie i będzie Netflix bez problemów albo Ustymach na Denys OS lub to co wymienione wcześniej na E2. Przy okazji YouTube też działa.

Netflix a czasami YouTube na byle jakich boxach za grosze zwykle nie działa albo tylko w niskich rozdzielczościach.