logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ocieplenie stropu nad pokojem 2 warstwami wełny a pusta przestrzeń.

Koll0 03 Maj 2022 22:45 3549 5
REKLAMA
  • #1 20005515
    Koll0
    Poziom 5  
    Ocena: 8
    Witam forumowiczów.
    Właśnie ocieplam poddasze wełną. W jednym miejscu stoję przed dylematem na temat którego słyszałem i czytałem dużo, na tyle dużo że mam teraz mętlik w głowie.
    Przechodząc do meritum, mam strop nad pomieszczeniami gdzie odległość od stelaża i płyty GK do jętek jest większa niż łączna grubość wełny która będzie tam położona.
    Mianowicie, Pierwszą warstwę układam między jętkami - 15 cm. Później mam przerwę, około 30-40 cm i dopiero wtedy kolejną warstwę wełny - 15 cm. Następnie stelaż, folia i płyta.

Sufitu podnieść nie mogę.

Teraz pytanie. Jak ułożyć te warstwy wełny żeby było dobrze. Z przerwą pomiędzy nimi? A może opuścić górną warstwę na dolną tak żeby leżały na stelażu? Czy może podciągnąć drugą warstwę do góry i tam ją zamocować?
    Co z jakością ocieplenia, wilgocią czy co tam jeszcze brać pod uwagę
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20006049
    Koll0
    Poziom 5  
    78db78 napisał:
    Wełna musi być bez przerwy.

Dobrze a czemu ?
    A teraz czy jest zależność w którą stronę tą wełnę przesunąć? Do góry do jętek i zostawić przestrzeń w dół aż do folii czy wełnę opuścić na stelaż ?
  • REKLAMA
  • #4 20006102
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 537
    Koll0 napisał:
    Następnie stelaż, folia i płyta
    Hm napisałeś wełna przecież ona musi oddychać , prawda , niech budowlańce się odezwą , ja to przećwiczyłem też docieplenie ,
    Koll0 napisał:
    Teraz pytanie. Jak ułożyć te warstwy wełny żeby było dobrze. Z przerwą pomiędzy nimi? A może opuścić górną warstwę na dolną tak żeby leżały na stelażu? Czy może podciągnąć drugą warstwę do góry i tam ją zamocować?
    Co z jakością ocieplenia, wilgocią czy co tam jeszcze brać pod uwagę
    ?.
  • REKLAMA
  • #5 20006340
    Koll0
    Poziom 5  
    ALIBABA I napisał:
    ?.

To może inaczej, patrząc od dołu:
    1. Płyta GK
    2. Folia
    3. Stelaż
    4 Wełna w dwóch warstwach - łącznie 30 cm
    5 Pustka ok. 40 cm
    6. Jętki
    7 Deskowanie (podłoga strychu)

Najlepiej nie rozdzielać warstw wełny, ok.
    Tylko czy wełnę 30 cm kłaść na stelażu bezpośrednio czy podnieść ją do poziomu jętek.
    Wełnę opuściłem bezpośrednio na wieszaki. Wydaje się to być najlepszym rozwiązaniem w takiej sytuacji.
  • #6 20052651
    Koll0
    Poziom 5  
    Tylko czy wełnę 30 cm kłaść na stelażu bezpośrednio czy podnieść ją do poziomu jętek.
REKLAMA