Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B

p.kaczmarek2 03 May 2022 23:45 3876 12
phoenixcontact
  • Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B
    Witajcie moi drodzy.
    Przedstawię tu wnętrze starego odtwarzacza DVD Wiwa HD-128U, zaprezentuję jakie części można ze środka odzyskać a potem skupię się na obsłudze jego wyświetlacza 7-segmentowego i klawiatury poprzez implementację protokołu dedykowanego ich kontrolera na platformie Arduino. Będzie to już kolejny temat z serii w której najpierw przedstawiam wnętrze urządzenia, a potem pokazuję, co przydatnego w środku może znaleźć typowy początkujący, zazwyczaj rozpoczynający przygodę z elektroniką i Arduino. Elektronika nie jest drogim hobby, a przydatne części wręcz "leżą na ulicy", wcale nie trzeba zamawiać gotowych modułów wyświetlaczy z Chin, wystarczy się rozejrzeć i wykorzystać to, co ktoś inny mógłby wyrzucić.

Pokrewne tematy z serii.
    W tym stylu napisałem już co najmniej kilka tematów, wszystkie przeznaczone raczej dla początkujących i czasem korzystające z Arduino:
    Teardown drukarki HP Deskjet D1360 i przykład użycia jej części z Arduino
    Wnętrze odtwarzacza DVD United 7071, wykorzystanie części z Arduino
    Wnętrze HP DeskJet 990Cxi C6455A oraz wykorzystanie zasilacza i przetwornicy
    Stary tuner sat Kathrein - wnętrze, wykorzystanie części, zabawy z PAL
    Stary modem ADSL Acer Surf USB - wnętrze, wykorzystanie przetwornic ze środka
    Drugie życie zasilaczy impulsowych ze starych telewizorów CRT

Wnętrze DVD Wiwa HD-128U
    Jeszcze przed rozkręceniem sprawdziłem, czy może to DVD działa. Niestety płyt wcale nie czyta, a z pendrivem też chyba nie mogło sobie poradzić, choć to może być z winy złego formatu plików:
    Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B
    Decyzja była szybka - idzie na części. I tak za dużo tego typu odtwarzaczy już mam i nikt i tak nie chce ich przyjmować.
    Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B
    Z przodu mamy wyświetlacz, odbiornik IR (pilota nie zdobyłem do niego), jeden slot na USB (swego czasu to była nowość w odtwarzaczach DVD, mój pierwszy wcale nie miał możliwości czytania USB... a teraz praktycznie każdy telewizor bezpośrednio może z pendrive odtwarzać filmy):
    Z tyłu mamy charakterystyczne złącza S-Video i SCART, ale nie ma jeszcze HDMI. To nie te czasy. Sam do złącza SCART podchodzę z dużym sentymentem, porównanie go z HDMI nawet wizualnie nam pokazuje, jak wszystko poszło do przodu.
    Pokrywę trzymają śruby typu philips z obu jej stron:
    Budowa w środku jest modularna. Standardowo zasilacz (tutaj o dziwo w centrum obudowy, a nie na skraju), osobno płytka z klawiaturą i wyświetlaczem, osobno główny procesor video, osobno płytka ze złączem SCART no i odtwarzacz DVD.
    Przedni panel trzymają kolejne śruby po bokach (czasem są tylko same zaczepy):
    Cztery przewody (czarny, czerwony, biały, niebieski) to od portu USB.
    Ta konstrukcja ma ten plus, że główny wyłącznik całkowicie wyłącza zasilacz, czyli wtedy nie ma żadnego "standby" które by pobierało jakiś mały, ale raczej nie całkowicie pomijalny prąd. Zwrócić jednak należy uwagę na to, że odcinana jest tylko jedna żyła od zasilania, a przy wtyczce taka jak tam jest to jest loteria czy odetniemy zero czy fazę.
    Odłączamy:
    Wspomniany przycisk ma przyklejoną diodę LED informującą o włączeniu odtwarzacza:
    Połączenia:
    PCB z wyświetlaczem jest przykręcone do przedniego panelu. Wyświetlacz jest dedykowany do odtwarzaczy, ale mimo wszystko można go będzie użyć. Obecność dwukropków jeszcze powiększa jego użyteczność.
    Za tą "kratką" był odbiornik IR od pilota.
    Pod naklejką QC passed jest symbol kontrolera klawiaturki i wyświetlacza - SM1628B:
    Demontujemy:

Moduł zasilacza
    Mamy tu zasilacz impulsowy w topologii flyback, oparty o układ VIPer22A (kontroler przetwornicy ze zintegrowanym tranzystorem kluczującym). Wokół standardowe komponenty, transoptor EL817, układ napięcia referencyjnego TL431 (tworzoną one pętle sprzężenia zwrotnego regulująca napięcie na wyjściu).
    Wyjście prostują dwie diody Schottky, które są tutaj równolegle (niby zła praktyka, bo każda dioda ma inne nieco fabrycznie parametry i potem siłą rzeczy jedna się będzie bardziej nagrzewać, a im cieplejsza dioda tym gorsze jej parametry... ale jak widać producenci i tak tak robią).
    No i nie zapominajmy o filtrach EMC - tutaj one są obecne, to nie jest typowy chiński zasilacz do kupienia z "darmową przesyłką".
    Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B
    Nota katalogowa VIPer22A i jego nota aplikacyjna rozwiewa wątpliwości:
    Napięcie tego zasilacza można w pewnym stopniu zmienić poprzez zmianę dzielnika rezystorowego przy TL431.

Płyta główna
    Tu o dziwo też jest trochę przydatnych elementów. Chociażby ten LDO montowany powierzchniowo 1117 3.3V (AMS1117) warto odlutować, pamięć EEPROM S24CS0 w SOIC8 też nawet z Arduino skomunikujemy a jej obudowa to nie problem bo są gotowe konwerterki-płytki "SOIC to DIP8" w sprzedaży. Tranzystory SS8550 są bardzo popularne i też warto je mieć w szufladzie. Oprócz tego jest tu kilka wzmacniaczy operacyjnych F4558 (popularny układ) i nieco mniejszych tranzystorów w SOT-23, np. taki o kodzie J3Y czyli S8050, 2TY czyli S8550 (tworzą one parę PNP i NPN).
    Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B
    Większych układów typu ES8380FAA (procesor DVD Phoenix), HY57V64162 (pamięć DRAM 64Mb), S29AL008D70TF102 (pamięć FLASH 8 Megabit) raczej nie użyjemy. Ciężko by było z tym się "skomunikować" ze zwykłego mikrokontrolera...
    Z pozoru szansę na użycie daje jeszcze CD5888CB/AM5888S (driver silników dla napędu DVD/CD), ale obawiam się, że jednak jest on za bardzo dedykowany dla odtwarzania płyt i trudno byłoby go wykorzystać jako driver silników ogólnego zastosowania. A szkoda, gdyby to były dwa osobne układy to byłoby łatwiej:
    Do masowego wylutu elementów z takiej płytki starcza hot air gun (zwykły pistolet na gorące powietrze, nie że specjalna stacja lutowniczca), lecz należy to robić na dworze, ze względu na drażniące opary.

Odtwarzacz CD/DVD
    Niestety nie jest to nagrywarka DVD, więc mocnego lasera nie uzyskamy. Nie będzie też silnika krokowego - w starszych napędach DVD/CD takie spotykałem, ale już raczej ich się nie stosuje bo tańsze są zwykłe silniki DC.
    Przy rozbieraniu możemy jedynie z ciekawości zwrócić uwagę na budowę lasera, a dokładniej to lasera i detektora, gdyż odczyt płyty odbywa się poprzez wysłanie wiązki laserowej w stronę poliwęglowej warstwy płyty i odbiciu się jej od następnej, aluminiowej warstwy, po czym ta wiązka jest odbierana przez detektor.
    Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B
    Zdejmijmy soczewkę z lasera (laser jest za zwierciadłem):
    Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B
    A tak wygląda detektor:
    Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B

Uruchomienie wyświetlacza
    Wyświetlacz obsługuje układ o nazwie SM1628B w charakterystycznej obudowie montowanej powierzchniowo SO28. Wstępne wyszukiwanie znajduje tylko jego chińską notę katalogową, ale to nie znaczy, że musimy się poddawać.
    Można próbować szukać pod hasłem "SM1628B English" bądź na przeznaczonych do tego stron z dokumentacją techniczną.
    W ten sposób natrafiłem na bliźniaczy (ten sam?) element TM1628. I tu już mamy dokumentację po angielsku, to jest to:
    Jak widać układ wymaga trzech linii do komunikacji - zegar (SCLK), dane (DI/O, od data in-out) i STB czyli STROBE.
    Sygnały są podpisane na płytce którą mamy, więc nie ma problemu. W przeciwnym razie moglibyśmy prześledzić ścieżki/sprawdzić multimetrem, co gdzie jest wyprowadzone.
    Układ obsługuje wyświetlacz 7-segmentowy (sam realizuje multipleksing cyfr; dokładniej to wspiera aż do 11 segmentów w 6 grupach) a dodatkowo obsługuje też klawiaturę, czyli linia DI/O jest dwukierunkowa.
    Układ oferuje też poboczne funkcjonalności, przykładowo 8-stopniową regulację jasności.
    Widać, że daje on zdecydowanie dużą przewagę nad stosowanymi w takich sytuacjach często rejestrami przesuwnymi, które omawiałem w jednej z poprzednich części.
    Rozwiązanie takie jest bardzo wygodne, bo odciąża mikrokontroler, zwalnia nas z obowiązku wykonywania multipleksingu w przerwaniu, itp. itd. Tu tylko wysyłamy raz komendę "wyświetl te i te diody" i zapominamy o problemie.
    Komendy wysyłane są poprzez proste manipulacje stanami cyfrowymi pinów:
    Szczegóły komunikacji (tzw. timingi) są nieco dalej w nocie katalogowej:
    Tutaj widzimy już dokładnie, co ma się dziać na pinach - STB ustawiamy na stan niski i startujemy manipulację pinem zegara. Na DIN ustawiamy bit jaki chcemy wysłać gdy zegar jest w stanie niskim, a potem w momencie przejścia zegara ze stanu niskiego na wysoki układ odbiera ustawiony bit.
    Zmiana stanu z niskiego na wysoki to tzw. "rising edge" (a w drugą stronę to z kolei "falling edge").
    Łatwo można napisać funkcję, która wysyła w ten sposób bajt. W ramach usprawnienia wysyłany bajt "zjadamy" bit po bicie - po to jest to przesunięcie bitowe:
    Code: c
    Log in, to see the code

UWAGA - kod powyżej zakłada, że nasze Arduino jest na tyle wolne, że nie musimy sztucznie czekać pomiędzy przerzucaniem zegara na reakcję układu z którym się komunikujemy. W przeciwnym razie, trzeba by dodać delay... bądź zrealizować to sprytniej, choćby na przerwaniu.
    Zapomnieliśmy o STB - poszerzając to, można napisać funkcję wysyłającą całą komendę:
    Log in, to see the code

W ten sposób tworzy się komendy ustawiające tryb pracy:
    Komenda zapisu (stanu segmentów) i odczytu (stanu przycisków) jest bardziej złożona:
    Jaki bajt trzeba wysłać? Mode Setting ustawiamy na 0 (normal operation), address increment mode na fixed (stały adres) i tryb na displayMode (ustawiamy segmenty). Uzyskujemy: 01xx0100. 'x' to bity które nie mają znaczenia, przyjmijmy 01000100, w szesnastkowym to 0x44.
    Wysłanie takiej komendy rozpoczyna ustawianie segmentów, ale jeszcze trzeba wysłać adres i dane.
    Log in, to see the code

Większość funkcji już składany z przygotowanych wcześniej "klocków". W ten sposób się zapala segment. Mapowanie konkretnych bitów z pamięci na segmenty zależy od połączenia i trybu pracy.
    A jak zrealizowany jest odczyt danych, tutaj klawiatury?
    Po prostu po wysłaniu komendy należy zmienić tryb pinu DI/O z wyjścia na wejście (pinMode(DIO,INPUT)) a potem kolejno odczytywać bity, też przełączając zegar.
    Log in, to see the code

Czemu akurat 0x80? 0x80 to 128, a inaczej 1000 0000. Zapalony najbardziej znaczący bit. Po jednokrotnym przesunięciu (>>=) 1000 0000 zamienia się na 0100 0000 i tak dalej.
    Tyle teorii starczy. Nie jest to kompletna obsługa TM1628, gdyż trzeba jeszcze np. wysłać komendy ustawiające jasność wyświetlacza, ale myślę, że podstawa została tu dobrze przedstawiona.

Biblioteka TM1628 z Github
    Na Githubie istnieją już gotowe biblioteki pod TM1628 dla Arduino, czy można łatwo ich użyć? Wypróbowałem https://github.com/BlockThor/TM1628
    Biblioteka ta używa przestarzałej funkcji do ustawiania czasu z Arduino, więc wyświetlanie czasu usunąłem.
    Podłączyłem odpowiednio piny STB, SCLK i DI/O i...:
    Niestety zapalają się losowe fragmenty i dwie pierwsze cyfry nie działają.
    Pewnie było pisane pod nieco inaczej podłączony wyświetlacz.
    Przenalizowałem po kolei połączenia i działanie tej biblioteki i znalazłem kilka problemów.
    - na starcie brakuje ustawienia trybu pracy: sendCommand(0b11);
    - funkcje wysyłające cyfry nie posiadały bloku if else dobierającego adres pierwszych dwóch cyfr:
    Log in, to see the code

Cały blok if/else musiałem dopisać. Ale to też zależy od konfiguracji wyświetlacza...
    - indeksy ikonek się różnią (dobrałem je ręcznie)

Poprawiona biblioteka TM1628
    Ostatecznie zdecydowałem się poprawić wspomnianą już wcześniej bibliotekę z Githuba. Nie ma potrzeby wynajdywać koła na nowo. Uzupełniłem ją o wsparcie brakujących cyfr, o ustawienie trybu pracy zgodnego z moim wyświetlaczem oraz na nowo ustawiłem namiary na konkretne ikonki. Przygotowałem też dwa programy demonstracyjne.
    Demo sterowania LED - wersja skrócona:
    Log in, to see the code

Końcowy efekt:

Demo wsparcia klawiszy (można wciskać wiele na raz gdyż są one opisywane jako zapalenie/zgaszenie poszczególnych bitów):
    Log in, to see the code

Rezultaty:
    Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B
    Jeden przycisk daje wartość 4, drugi 64. Oba wciśnięte razem dają 68. Wartości 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64 itd odpowiadają poszczególnym bitom w zapisie binarnym liczby.

Uruchomienie odbiornika IR/pilota
    Na płytce z wyświetlaczem jest też odbiornik IR, ale jego uruchomienie omawiałem już w poprzedniej części (biblioteka IRRemote z Arduino).

Podsumowanie
    Kolejny odtwarzacz DVD okazał się być nie lada gratką dla początkujących. W środku otrzymujemy nie tylko tak jak zwykle zasilacz, ale też i dobry moduł z wyświetlaczem LED (aż 7 cyfr!) i pięcioprzyciskową klawiaturą, zupełnie za darmo. Co więcej, wyświetlacz ma też dwukropki, czyli nadawać się będzie na zegar. Sama jego barwa też jest przyjemna dla oka.
    Chyba pokuszę się o zrobienie jakiegoś prostego DIY w oparciu o ten wyświetlacz, ale to już nie z Arduino. Może podłączę go do BK7231T, by w ten sposób mógł dołączyć do mojej grupy urządzeń IoT.
    Zamieszczam poprawioną bibliotekę do obsługi SM1628B (na bazie tej z Github).

Cool? Ranking DIY
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    About Author
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
  • phoenixcontact
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Raczej nie ma sensu już po raz kolejny pokazywać krok po kroku, że zasilacz da się użyć... zwłaszcza, że tu nie trzeba nawet mu podawać żadnego sygnału by wystartował.

W każdej części staram się pokazać coś chociaż troszkę innego i odmiennego.

Mam też w kolejce ciekawy teardown kasy fiskalnej ale chyba go nie umieszczę dopóki nie uruchomię drukarki termicznej ze środka.
    pier
    Level 24  
    p.kaczmarek2 wrote:
    Mam też w kolejce ciekawy teardown kasy fiskalnej ale chyba go nie umieszczę dopóki nie uruchomię drukarki termicznej ze środka.

Umiesz z pomocą takich nikomu niepotrzebnych rupieci zrobić jeszcze coś ciekawego i do tego skrobnąć jeszcze temat na forum.
    Mam ciekawy sterownik myjni automatycznej z lat 90, myślałem aby właśnie tak go opisać na forum ale jakoś brak mi do tego weny.
  • phoenixcontact
    żarówka rtęciowa
    Level 37  
    Witam

Zasilacz da się wykorzystać do zbudowania całkiem niezawodnej ładowarki USB do ładowania dwóch do trzech smartfonów lub do zasilania komputerów jednopłytkowych np: Raspberry Pi. Gniazda wyjściowe również nadają się do wykorzystania.
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    @żarówka_rtęciowa

Tylko nie zapominaj o tym, na co zwracałem uwagę w tym temacie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3868991.html
    Samo podprowadzenie 5V nie sprawi, że telefon pobierze duży prąd. A zwarcie D+ z D- też nie starcza czasem...
    Jak byś to rozwiązał?
    Moje rozwiązanie już do mnie leci - kupiłem 10 sztuk IP2112 i zamierzam na nim zrobić jakieś DIY.

@pier dzięki, ogółem, jeśli ktoś z czytelników ma jakieś elektroniczne cudo na zbyciu (ale nie kolejne DVD, ale coś nietypowego), pewnie uszkodzone, i chciałby się tego czegoś pozbyć, to wyślijcie mi PW - jak mnie zaciekawi, to pokryję koszty przesyłki do mnie i zrobię z tego podobny materiał jak ten temat.
    pier
    Level 24  
    p.kaczmarek2 wrote:
    jeśli ktoś z czytelników ma jakieś elektroniczne cudo na zbyciu (ale nie kolejne DVD, ale coś nietypowego), pewnie uszkodzone, i chciałby się tego czegoś pozbyć, to wyślijcie mi PW - jak mnie zaciekawi, to pokryję koszty przesyłki do mnie i zrobię z tego podobny materiał jak ten temat.

Jak znajdę chwilę to podeślę Ci zdjęcia tego "kloca".
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Idea została ta sama, ale w Regencie (odtwarzacz DVD z mojego tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3882992.html ) obie płytki (zasilacza i główna) są jeszcze mniejsze - mimo obudowy szerokości tylko 25 cm (około) pozostało jeszcze trochę miejsca. No i poza standardowymi gniazdami RCA SCART jest jeszcze i HDMI, a z przodu USB.
    keseszel
    Level 26  
    żarówka rtęciowa wrote:
    Zasilacz da się wykorzystać do zbudowania całkiem niezawodnej ładowarki USB do ładowania dwóch do trzech smartfonów lub do zasilania komputerów jednopłytkowych np: Raspberry Pi.

Tu mnie zaciekawiłeś. 2 lub 3 zasilacze smartfonów? Na czym polega ta niezawodność? Jaki jest prąd z zasilacza? Zabezpieczenie przed zwarciem ma? Czy usuwając obwód zmiennego dałoby się podłączyć pod stałe, np. 12 V ?
    żarówka rtęciowa wrote:
    Gniazda wyjściowe również nadają się do wykorzystania.

Raczej nie bardzo. Specyficzne są, nie na kabel, chociaż jak ktoś projektuje płytkę od zera.

Z wyświetlacza co mozna zrobić? Wyświetlacz termometru, zasilacza.. Kurcze taki Frankenstein by wyszedł biorąc pod uwagę gabaryty i to co można kupić.
    Fajnie opisałeś, zazdroszcze znajomości pisania programów ;-)
    398216 Usunięty
    Level 43  
    keseszel wrote:
    żarówka rtęciowa wrote:
    Gniazda wyjściowe również nadają się do wykorzystania.

Raczej nie bardzo. Specyficzne są, nie na kabel, chociaż jak ktoś projektuje płytkę od zera.
    A NIBY CZEMU? W czym te gniazda są "specyficzne"? Że mają inne wkłady izolacyjne (innego koloru) niż audio? A co to przeszkadza amatorowi ? Tym bardziej jeśli są zrobione opisy na panelu? Raster wyprowadzeń"specyficzny"? Obecnie produkowane gniazda RCA (wielokrotne) są produkowane w trzech rastrach, z czego dwa różnią się od siebie tylko nieco innym umieszczeniem końcówek. Wolę sobie dodać do biblioteki rysunek takiego gniazda jakie mam niż kupować. W kilkunastu konstrukcjach jakie robiłem gniazda RCA były właśnie z odzysku... A tego: "nie na kabel" to już całkiem nie rozumiem... Niby jak sobie wyobrażasz gniazdo RCA w wykonaniu 3x stereo na kablach? To chyba akurat logiczne że na płytkę?
    keseszel
    Level 26  
    Rozumiem. Pytam, bo mam sporo takiego "śmiecia", które po prostu szkoda mi wyrzucić, bo to całkiem fajny sposób zaoszczędzenia pieniędzy przy hobby.
    I o kolor też mi nie chodziło ;-).
    Jestem przyzwyczajony, że wiele sprzętu jaki mi wpadł w ręce miało nietypowe (jak dla mnie) wyprowadzenia.
    Najbardziej w sumie szkoda mi wyświetlaczy, całkiem fajne są. Szczególnie w kuchenkach mikrofalowych i starych magnetowidach. I jest niezłe sterowanie.
    żarówka rtęciowa
    Level 37  
    Witam

keseszel wrote:
    Tu mnie zaciekawiłeś. 2 lub 3 zasilacze smartfonów? Na czym polega ta niezawodność? Jaki jest prąd z zasilacza? Zabezpieczenie przed zwarciem ma?

Bardziej mi chodziło o poziom zakłóceń wytwarzanych przez to urządzenie. Niezawodność powinna być większa z powodu mniejszego nagrzewania się całości. Prąd wyjściowy rzędu 2-3A. Każdy szanujący się zasilacz ma zabezpieczenie przed przeciążeniem i zwarciem.

keseszel wrote:
    Czy usuwając obwód zmiennego dałoby się podłączyć pod stałe, np. 12 V ?

Ze względu na zastosowany układ kontrolera wymagającego do startu dość wysokiego napięcia trzeba by było go wymienić na inny np: uniwersalny UC3843 plus MosFet BUZ10 lub dedykowany niskonapięciowy. Tak więc oznacza to wykonanie nowej strony pierwotnej i przezwojenie transformatora. Z drugiej jednak strony separacja galwaniczna w przetwornicy DC/DC nie zawsze jest konieczna i w zupełności wystarczy LM2576/LM2596.

keseszel wrote:

Wiele typów tych gniazd ma wewnątrz otwór w środku do przykręcenia na panel.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    żarówka rtęciowa wrote:
    Wiele typów tych gniazd ma wewnątrz otwór w środku do przykręcenia na panel.
    Praktycznie nie tyle większość, a wszystkie gniazda wyjściowe (poza nielicznymi wielkości "mini" - np. wyjście słuchawkowe, czy wejście zasilania) przystosowane do montażu do druku mają możliwość przykręcenia do płyty obudowy.