Nie, wysłałem je z pakietami audio, ale rozdzielczość jest ustawiona na 640x480, więc ramka jest rozdarta. Jeśli nie ma pakietu audio, co jest łatwe do zrobienia.
Zrozumiałe, pozwalasz NESowi ociągnąć się, aby mógł złapać odpowiedni timing.
Jeśli podzielisz się kodem snapów, będę wdzięczny za pomoc
Cześć, niedawno to zbudowałem i podobało mi się to, ale wydaje mi się, że mam problem za każdym razem, gdy próbuję załadować .rom. Muszę przejrzeć kartę SD do lokalizacji, a następnie ręcznie wybrać, w przeciwnym razie pojawia się błąd taki jak: FLASH: brak pliku! KICK31SD.ROM
Bez względu na to, gdzie umieściłem pliki rom lub duże / małe litery, nigdy ich nie znajdą.
==== aktualizacja ==== Wygląda na to, że zapomniałem wgrać łatki ROM do v1.9. Rdzeń Amigi będzie działał z patchami 1.6, ale będzie miał mniej pamięci RAM. Zaraz wrzucę.
Dziękuję za szybkie przesłanie, jest to mile widziane. Kilka pytań? 1, mam problemy z zawieszaniem się podczas kopiowania plików z moich dysków środowiska roboczego 3.0 lub 3.1, gdy system prosi o prawidłowy dysk środowiska roboczego. Zawiesza się na zawsze i uszkadza dysk podczas resetowania. Zauważyłem, że Max Transfer nie jest ustawiony na zalecane ustawienia, czy to może być problem?
2, nie posiadam myszki PS/2, tylko klawiatura (ból w nawigacji), Czy mozna uzyc myszki Amiga w porcie DB9?
Jako totalny laik w układach FPGA nurtuje mnie parę pytań, a jestem jeszcze przed etapem mrugania diodą Załóżmy że chciałbym DIY-a586 uruchomić np. na tango nano 9k, skąd wiadomo, że dane FPGA jest wystarczające do tego aby zasymulować dane peryferia?
Czy każdy układ FPGA jest w stanie na swoich portach I/O zasymulować linie transmisje jak HDMI lub displayport i2s w przypadku gdy nie ma dedykowanych bloków funkcyjnych do tego celu?
Jak wygląda sprawa przeniesienia jednego wsadu np. pisanego pod XC6SLX9 na np. Cyclone I/II/III czy też innych?
Czym tak naprawdę należy się kierować przy wyborze danego FPGA, prócz ilości elementów LUT?
Z tego co sprawdzałem, układy które mają powyżej 25k jednostek logicznych, przeważnie są już w obudowach BGA, stąd moje pytanie czy nie dało by się rozdzielić bloków funkcyjnych na mniejsze układy FPGA? np. tango nano 9k tylko do obsługi grafiki, a inne mniejsze na CPU i pozostałe peryferia?
Jaką magistralą takie układy połączyć, aby wszystko ze sobą poprawnie działało?
skąd wiadomo, że dane FPGA jest wystarczające do tego aby zasymulować dane peryferia?
100% pewności daje tylko synteza. Na oko ciężko określić przy skomplikowanym projekcie. Przy CPLD można by policzyć.
Hetii wrote:
Czy każdy układ FPGA jest w stanie na swoich portach I/O zasymulować linie transmisje jak HDMI lub displayport i2s w przypadku gdy nie ma dedykowanych bloków funkcyjnych do tego celu?
Muszą być serializery. Za duże prędkości żeby to robić bez nich.
Hetii wrote:
Jak wygląda sprawa przeniesienia jednego wsadu np. pisanego pod XC6SLX9 na np. Cyclone I/II/III czy też innych?
Trzeba przepisać bloki specyficzne dla danego układu. (PLL/IO/...)
Hetii wrote:
Czym tak naprawdę należy się kierować przy wyborze danego FPGA, prócz ilości elementów LUT?
Szybkość, BRAM, serializery...
Hetii wrote:
układy które mają powyżej 25k jednostek logicznych, przeważnie są już w obudowach BGA, stąd moje pytanie czy nie dało by się rozdzielić bloków funkcyjnych na mniejsze układy FPGA?
Wtedy problemem stanie się ilość IO, i wracamy do BGA
Natknąłem się na ten interesujący projekt tydzień temu i teraz myślę, że chciałbym go zbudować. Przeczytałem cały wątek i mam kilka pytań:
1. Czy po wgraniu pliku main.bin do flashromu trzeba jeszcze coś robić, czy wystarczy przygotować kartę SD z ROM-em Amigi i będzie działać?
2. Czy używając stacji dysków PC z wersją 1.9 projektu, trzeba przerabiać stację na amigową?
3. Czy jest dostępny plik .cpl, który można podać przy zamawianiu płyt, żeby fabryka polutowała chociaż część elementów?
4. Czy wersja 2.0 z 020 i AGA będzie kiedykolwiek dostępna?
Dziękuję za szybką odpowiedź. Przerobienie stacji będzie trochę uciążliwe, więc prawdopodobnie zrobiłbym to, gdy uda mi się uruchomić sam układ, a tutaj będzie trochę lutowania. Gotek z FlashFloppy, z tego co czytałem, jest standardowo kompatybilny z Amigą, czyli wystarczy wgrać FF i zostawić zworkę w s0?
Przysiadłem na chwilę i mam niekompletny BOM w Digikey - brakuje kondensatorów, headerów i DB9M, które mają kosmiczne ceny, więc będzie trzeba poszukać gdzie indziej.
Pytania:
1. Jako że DK nie ma na stanie W9825G6KH-5 - czy podejdzie pamięć W9825G6KH-6 https://www.aliexpress.com/item/1005005513966661.html 2. Czy 1N4148 nie powinna być w SOD323 lub SOD123, raczej niż 0603 (wpisane w BOMie)?
3. Ferrite bead ma mieć jakąś wartość?
4. 15 np. 0603 w BOMie to po prostu 0 Ohm jumper?
5. Headphone jack raczej nie z tych, bo widzę na PCB, że ma mieć 5 styków - https://www.aliexpress.com/item/1005002162553876.html
Mam nadzieję, że nic nie pomyliłem, jak będzie trzeba, to poprawię posta.
Cześć, jestem bardzo zainteresowany tym DIY-A586. Niestety nie jestem na tyle biegły w lutowaniu samemu. Czy istnieje sposób na zakup tej ostatecznie zmontowanej płytki PCB?
Zamiast SPX1117-1.2V chyba będzie AMS1117-1.2. W ogóle wydaje się, że producent nigdy nie miał regulatora na 1.2V
Możliwe. W bibliotece mam SPX1117 i pewnie zmieniłem tylko końcówkę przy rysowaniu schematu.
Na PCB lutuję to co pierwsze znajdę (1117 od dowolnego producenta).
Zupelnie przy okazji zerknalem na Minimig, ktory jest otwartym projektem i ktory tez mozna zbudowac.
Nasunely mi sie nastepujace spostrzezenia:
1. Minimig wydaje sie o wiele bardziej skomplikowany, 6 warstw i wieksza powierzchnia PCB,
2. A586 v1.9 powinien byc szybszy w standardowej konfiguracji od Minimig; ktory wymaga CPU (7-50MHz w standardzie).
3. Minimig wymaga wiecej czesci i CPU na plytce ale mozna go przyspieszyc acceleratorem.
4. na A586 mamy wiecej pamieci 32MB vs 6MB (Minimig)
5. A586 posiada bardziej przyszlosciowe wyjscie HDMI vs VGA w minimig
6. Minimig uzywa starszego PGA, ktory jest trudniej dostepny i drozszy jakby ktos chcial skladac.
7. Bios (Winbond) w A586 umozliwia zaprogramowanie PGA bez dodatkow - nie wiem czy Minimig tez ma taka opcje(?)
8. Minimig ma juz troche lat wiec mozna liczyc na to ze przez ten czas deweloperzy dopracowali poprawki, czy A586 ma podobna kompatybilnosc?
Generalnie chyle czola @piotr_go, bo sprzetowe porownanie przechyla szale na korzysc A586. Nie wiem co masz w planach, ale fajnie by bylo zbudowac wieksza spolecznosc wokol projektu.
Oryginał minimiga był chyba 2 warstwowy. 6MB SRAM pewnie kosztuje majątek, SDRAM jest znacznie tańszy.
Kompatybilność, hmmmm, na początku próbowałem porównywać z FS-UAE, napisałem prosty kod wyświetlający sprity, dostosowałem DIY żeby efekt był ten sam. Potem sprawdzam to samo na prawdziwej amidze, działa zupełnie inaczej!
Blitter i CPU nie jest cyklowo zgodny ponieważ różnią się też między modelami amig, więc stwierdziłem że nie ma sensu. 8MB CHIP... bo czemu nie Miało być tak szybkie jak to możliwe. Workbench działa żwawo, więc jestem zadowolony.
poszedlem za ciosem i zamowilem czesci oraz plytki. postaram sie zdokumentowac caly proces. jesli kogos interesuje to znajdzie log projektu na githubie, bedzie to moj pierwszy projekt smd przed grubszymi projektami, ktore mam zaplanowane. nie mam hot air guna, wiec bede probowal lutowac. jak cos zepsuje to trudno.
plytki doszly wiec teraz czas na planowanie i stad kilka pytan:
1. czy jest jakas szczegolna kolejnosc w ktorej warto lutowac? mysle tyl pierwszy, przod pozniej i zaczynac od elementow w srodku patrzac czy sobie nie zamykam miejsca na wejscie lutownica.
2. co moge miec polutowane na plytce zeby wciaz moc zapiac sie programatorem i zaprogramowac flasha? dodatkowe komponenty czasami przeszkadzaja bo dodaja swoje rezystancje i pojemnosci.
3. Czy pojemnosci ze schematu https://github.com/piotr-go/DIY-A586/blob/master/v1.9/pcb/v1.9/bottom.png po prawej stronie obsadzone jako 100nF, trzeba lutowac czy nie? na zdjeciu https://github.com/piotr-go/DIY-A586/raw/master/v1.9/img/foto_004.jpg pojemnosci sa niepolutowane.