Zapala się żółty trójkąt z zygzakami i następuje brak mocy, tzn. pedał gazu nie reaguje. Zdarzyło się to podczas jazdy. Ostatnio wymieniłem filtry i wyczyściłem EGR. Co robić ? Za podpowiedz z góry dziękuję.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therelagunatiger wrote:Komp. nie pokazuje błędów. Auto po uruchomieniu normalnie jeździ i nagle niby bez powodu przestaje działać pedał gazu, silnik nie gaśnie , obroty wzrastają, zapala się żółty trójkącik u góry z zygzakami. Po jakimś czasie zapalam i jadę. I tyle. Pytanie : gdzie znajdę kod mojego silnika?
lagunatiger wrote:Posiadam Vscan OBD2C ITS firmy VIAKEN , 3. Zastanawia mnie co ma wspólnego ASR z spadkiem mocy i nie działającym pedałem gazu?
lagunatiger wrote:Poczytałem coś o tym ASR i przyznaje ci rację.Teraz wiem, że on może odciąć paliwo, przymknąć przepustnice i jest zintegrowany z silnikiem. Teraz chodzi mi po głowie czujnik obrotów koła. Czy można sprawdzić który jest może uszkodzony (bez kompa) ?
ArturP wrote:lagunatiger wrote:Poczytałem coś o tym ASR i przyznaje ci rację.Teraz wiem, że on może odciąć paliwo, przymknąć przepustnice i jest zintegrowany z silnikiem. Teraz chodzi mi po głowie czujnik obrotów koła. Czy można sprawdzić który jest może uszkodzony (bez kompa) ?
Jednak wiedza nosi rozwiązanie, a niewiedza zamotanie.
Przed przekręceniem klucza na zapłon naciskasz jednocześnie pedał gazu i hamulca, przekręcasz kluczyk na zapłon, chwilę czekasz i na wyświetlaczu "odometra" pokazują Ci się wszystkie błędy, jakie są obecne we wszystkich modułach elektronicznych w aucie. Następnie sprawdzasz co one oznaczają, powoli je likwidujesz i masz sprawny samochód.
Możesz nie zdążyć przed zjedzeniem przez rdzę. OPEL rules.
lagunatiger wrote:Posiadam Vscan OBD2C ITS firmy VIAKEN
marszałekkom wrote:Nie wiem panowie czy wiecie, ale w Oplach zdarzają się przypadki uszkodzenia ECU, objawiające się właśnie brakiem reakcji na gaz. Sam miałem co prawda jeden taki przypadek, ale gość z firmy, do której odsyłałem sterownik po rozmowie telefonicznej dokładnie wiedział o co chodzi i mówił że to powszechne. Oczywiście wcześniej sprawdziłem podstawy, czyli działanie samego pedału, zasilania, masy, kable itp.