Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Zafira B traci moc, pedał gazu nie reaguje .

lagunatiger 08 May 2022 11:22 4173 31
    lagunatiger
    Level 5  
    Zapala się żółty trójkąt z zygzakami i następuje brak mocy, tzn. pedał gazu nie reaguje. Zdarzyło się to podczas jazdy. Ostatnio wymieniłem filtry i wyczyściłem EGR. Co robić ? Za podpowiedz z góry dziękuję.
    sigwa18
    Level 41  
    Pierwsze komputer i błędy. Znaczek z zygzakiem sugeruje błędne działanie ASR lub błędy w sterowniku silnika.
    lagunatiger
    Level 5  
    Wcześniej komputer pokazywał błąd 0100 . Wyczyściłem EGR ,chociaż był czysty. Było ok i teraz znów to nastąpiło . Teraz jednak nic się nie wyświetla. Nie ma żadnych błędów. Tylko zapala się ten trójkącik z zygzakami . Pedał gazu nie działa i lekko podnoszą się wolne obroty.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    lagunatiger
    Level 5  
    Komp. nie pokazuje błędów. Auto po uruchomieniu normalnie jeździ i nagle niby bez powodu przestaje działać pedał gazu, silnik nie gaśnie , obroty wzrastają, zapala się żółty trójkącik u góry z zygzakami. Po jakimś czasie zapalam i jadę. I tyle. Pytanie : gdzie znajdę kod mojego silnika?
    sigwa18
    Level 41  
    Czyli raczej wadliwe działanie ESP/ASR.

Spróbuj tego czyli wyłączenie ESP jak pomoże to coś z czujnikami albo modułem ESP.

• Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    lagunatiger
    Level 5  
    1.Nie mam tego magicznego wyłącznika (pojazd z 2006) 2. Posiadam Vscan OBD2C ITS firmy VIAKEN ,który nie pokazuje żadnych usterek(mam go teraz w aucie i podepne jak to się stanie) 3. Zastanawia mnie co ma wspólnego ASR z spadkiem mocy i nie działającym pedałem gazu? 4.Proszę o pomoc kogoś komu się takie coś przydarzyło. Oczywiście dobre rady nie są złe.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    lagunatiger
    Level 5  
    Prosiłem o podpowiedź rozwiązania problemu kogoś komu taka sytuacja się przydarzyła. Myślę ,że forum ma celu taką wzajemną pomoc. Chyba u większości korzystających chodzi o kwestie finansowe. Mogłem odrazu iść do warsztatu . Diagnostyka komputerowa 250 i w górę i potem wymiana Bóg wie czego i kaska i kaska i ile się da wyssać od klienta(czyt.frajera). To na końcu. Tak więc wujek dobra rada nie może zaczynać od kompa , bo nie każdy go w garażu ma. Ta moja zabawka diagnostyczna kosztowała prawie 300zeta. Tak,że wyczuwam tu, bez obrazy, ignorancję lub lobbowanie warsztatów i zniechęcanie do samodzielności.

Dodano po 24 [minuty]:

Wczoraj bezproblemowo przejechałem ok.100km. Dzisiaj rano zapalam, włączam bieg, ruszam. Po dwóch sekundach zapala się żółta kontrolka z zygzakami i pedał gazu nie działa. Mocy brak. Naszczęście wzrastają lekko obroty i włączając bieg można zjechać np. że skrzyżowania(a nie pchać). Opisując to zdarzenie zwracam się o pomoc do kierowcy, któremu taka przygoda się przydarzyła. Chociaż wujek dobra rada też coś zapewne wnosi.
    sigwa18
    Level 41  
    Bo tak działa ASR.
    1. Przyhamowuje koło które się kręci szybciej.
    2. Mimo iż możesz mieć gaz w podłodze przejmuje kontrolę nad pedałem gazu i redukuje moc tak by koła nie mieliły bez sensu w miejscu.

U ciebie albo coś nie tak z odczytem prędkości poszczególnych kół (bloki pomiarowe i sprawdzenie który ma inną prędkość) albo fizycznie mieli kołem. To że nie ma błędu nic nie wnosi są jeszcze bloki pomiarowe i z samych parametrów można sporo wyczytać.

PS Czasem spora różnica ciśnień w oponach powoduje takie cuda.
    lagunatiger
    Level 5  
    Poczytałem coś o tym ASR i przyznaje ci rację.Teraz wiem, że on może odciąć paliwo, przymknąć przepustnice i jest zintegrowany z silnikiem. Teraz chodzi mi po głowie czujnik obrotów koła. Czy można sprawdzić który jest może uszkodzony (bez kompa) ?
    ArturP
    Level 22  
    lagunatiger wrote:
    Poczytałem coś o tym ASR i przyznaje ci rację.Teraz wiem, że on może odciąć paliwo, przymknąć przepustnice i jest zintegrowany z silnikiem. Teraz chodzi mi po głowie czujnik obrotów koła. Czy można sprawdzić który jest może uszkodzony (bez kompa) ?

Jednak wiedza nosi rozwiązanie, a niewiedza zamotanie.
    Przed przekręceniem klucza na zapłon naciskasz jednocześnie pedał gazu i hamulca, przekręcasz kluczyk na zapłon, chwilę czekasz i na wyświetlaczu "odometra" pokazują Ci się wszystkie błędy, jakie są obecne we wszystkich modułach elektronicznych w aucie. Następnie sprawdzasz co one oznaczają, powoli je likwidujesz i masz sprawny samochód.
    Możesz nie zdążyć przed zjedzeniem przez rdzę. OPEL rules.
  • Helpful post
    sigwa18
    Level 41  
    ArturP wrote:
    lagunatiger wrote:

Jednak wiedza nosi rozwiązanie, a niewiedza zamotanie.
    Przed przekręceniem klucza na zapłon naciskasz jednocześnie pedał gazu i hamulca, przekręcasz kluczyk na zapłon, chwilę czekasz i na wyświetlaczu "odometra" pokazują Ci się wszystkie błędy, jakie są obecne we wszystkich modułach elektronicznych w aucie. Następnie sprawdzasz co one oznaczają, powoli je likwidujesz i masz sprawny samochód.
    Możesz nie zdążyć przed zjedzeniem przez rdzę. OPEL rules.

Tylko czasem zdarza się tak że błędu nie ma a odczyt jest nieprawidłowy. Autor pisał że błędów brak. A dwa system nie przechodzi w awarię tylko sygnalizuje pracę (inaczej wyłączył by się kompletnie lub ograniczył działanie). Niestety sprawdzenie co widzi moduł (prędkości poszczgólnych kół) ABS/ESP/ASR da się tylko komputerem w live data.
    ArturP
    Level 22  
    lagunatiger wrote:
    Posiadam Vscan OBD2C ITS firmy VIAKEN

Właśnie gość nic nie napisał o sprawdzaniu błędów metodą fabryczną, więc przyjąłem, że nie sprawdzał w ten sposób.
    W mojej "zośce" jak padło kółko czujnika ABS, to wyświetliło na "odometrze" 10 błędów, a op-com (tech'a nie posiadam) pokazał uszkodzenie wiązki silnika, co nic wspólnego nie miało z czujnikiem ABS. Tych 10 błędów (numerków nie pamiętam) dotyczyło tylko układu hamulcowego.
    lagunatiger
    Level 5  
    Zrobiłem jak mówił kolega i wydeptałem trzy błędy: ECN 10008 , 112052 , 112252 . Czy jest możliwość sprawdzenia co oznaczają. I czy można je potem skasować.
    ArturP
    Level 22  
    Te błędy czytasz tak: xxxx-xx, pierwsze cztery cyfry (lub trzy) to błędy OBD, po myślniku ilość wystąpień.
    Tu wychodzi, że 1- niesprawny przepływomierz powietrza P0100 Mass or Volume Air Flow Circuit Malfunction - 8 zapisów do pamięci. 2- czujnik przepustnicy poza zakresem P1120 Throttle position sensor out of range - 52 zapisy do pamięci. 3- wewnętrzne uszkodzenie czujnika przepustnicy, niskie napięcie, tyle samo zapisów P1122 Throttle Position (TP) Sensor Circuit Intermittent Low Voltage.
    W Twoim przypadku możliwe uszkodzenie z powodu uszkodzenia wkładu filtra powietrza. Możliwe też rozkalibrowanie przepustnicy, ale ja nie z tych mądrych co to wiedzą jak to zrobić ;).
    PS. teraz nie mogę znaleźć fotki, ale mam na niej to jak wkład filtra wpadł do przepustnicy i dalej do cylindra.
    lagunatiger
    Level 5  
    Cześć. Dzięki wielkie za te bardzo cenne informacje. Filtr powietrza wymieniłem miesiąc temu. Nie potrafię rozgryść jak go można popsuć lub żle załozyć. I jeszcze ,że się dostał do przepustnicy i dalej. Chyba, że jest jeszcze inny filtr o którym nie wiem, to przepraszam za niewiedze. Odkręcę tą przepustnicę ,zobaczę co tam słychać. Te informacje o kodach, to nie śmiało zapytam :czy można je gdzieś zdobyć? na przyszłość. Jeszcze raz dzięki za te informacje. Spokojnej miłej niedzieli.
    P.S.Byłem wczoraj u mechanika i opowiedziałem dokładnie o problemie. Stwierdził, że to chyba popsuty pedał gazu.
  • Helpful post
    marszałekkom
    Level 28  
    Nie wiem panowie czy wiecie, ale w Oplach zdarzają się przypadki uszkodzenia ECU, objawiające się właśnie brakiem reakcji na gaz. Sam miałem co prawda jeden taki przypadek, ale gość z firmy, do której odsyłałem sterownik po rozmowie telefonicznej dokładnie wiedział o co chodzi i mówił że to powszechne. Oczywiście wcześniej sprawdziłem podstawy, czyli działanie samego pedału, zasilania, masy, kable itp.
  • Helpful post
    sigwa18
    Level 41  
    marszałekkom wrote:
    Nie wiem panowie czy wiecie, ale w Oplach zdarzają się przypadki uszkodzenia ECU, objawiające się właśnie brakiem reakcji na gaz. Sam miałem co prawda jeden taki przypadek, ale gość z firmy, do której odsyłałem sterownik po rozmowie telefonicznej dokładnie wiedział o co chodzi i mówił że to powszechne. Oczywiście wcześniej sprawdziłem podstawy, czyli działanie samego pedału, zasilania, masy, kable itp.

Tak powszechne w rocznikach 98-2001 po przejściu na cynę bezołowiową. Sypie wtedy błędami. I jest przerwa/zwarcie w obwodach ale do samego sterownika kable całe. Przerwy/zwarcia są wtedy w samym sterowniku.
  • Helpful post
    ArturP
    Level 22  
    lagunatiger wrote:
    1.Nie mam tego magicznego wyłącznika (pojazd z 2006)

Myślę, że jednak po 2005roku, powyższe dolegliwości minęły. Moja "zocha" też jest z 2006 i brak w niej efektów cyny bezołowiowej. Ale informacja przydatna.
    lagunatiger
    Level 5  
    Dzień dobry. Jeszcze jedna rzecz , która mnie ciekawi , to dlaczego nie zapala się kontrolka autka z kluczykiem , a zapala się żółta ASR ? Od razu jak zapalę i dotknę pedału gazu.
  • Helpful post
    sigwa18
    Level 41  
    Bo ona jest od czego innego. Wraz z kontolką ASR/ESP powinien się zapalić klasyczny CHECK ENGINE. Pytanie czy jest test tej kontrolki czy poprzedni właściciel pozbył się jej by nie kłuła w oczy (lub inaczej zablokował jej działanie).
    lagunatiger
    Level 5  
    Po włączeniu zapłonu wszystkie kontrolki z check engine się palą i po zapaleniu silnika gasną. Tylko ten ASR się świeci.

Dodano po 11 [minuty]:

Zapomniałem podziękować ArturowiP za te fotki i listę błędów , więc dzięki wielkie. A propos tego filtra to wygląda jak jakiś dywersyjny sabotaż jakiegoś wroga.
  • Helpful post
    ArturP
    Level 22  
    Bardzo dziękuję za podziękowania, tak wprost.
    Nie mogę znaleźć wszystkich zdjęć, ale to nie był sabotaż. Otóż w znajomym warsztacie, kolega zadzwonił do mnie bym coś zrobił przy jakimś aucie. Tak coś robiąc usłyszeliśmy kichnięcie auta za bramą, znajomy wjechał na podwórko i jego auto zgasło, nie odpaliło do remontu głowicy. Znajomy twierdzi, że nic z filtrem się nie działo.
    lagunatiger
    Level 5  
    Dobry wieczór. Jak większość pracuje i mam mało czasu do dyspozycji. Ale. Poszedłem do garażu i odkręciłem przepustnicę , czujnik jest zintegrowany w tym aucie. Przepustnica jak i wcześniej sprawdzony egr była czyściutka. Płytka była trochę zabrudzona olejem, wytarłem. Mechanizm na oko idealny. Opisuję : Przepustnica była i jest otwarta. Po przekręceniu kluczyka i wsadzeniu wtyczki nie reaguje . Po kilku próbach zamyka się i znów otwiera. Poskręcałem to , pedał gazu itd. bez zmian. Więc chyba jestem skazany na warsztat i nieznane , a na pewno nie małe , jak zwykle koszta.
  • Helpful post
    ArturP
    Level 22  
    Zanim wydasz niepotrzebnie kupę szmalu, to poczytaj na temat >adaptacji przepustnicy<. Możliwe że jest do wymiany, ale warto zdobyć trochę wiedzy.
    Odpowiednie hasło w google i czytasz aż miło ;).
  • Helpful post
    carrot
    Moderator of Cars
    Jeżeli występują jednocześnie błędy pedału gazu, przepustnicy i przepływomierza to trzeba się przyglądnąć zasilaniu ww podzespołów, sprawdzić wiązkę i w ostateczności wysłać ecu do naprawy. Zabawy z adaptacją przepustnicy nic nie dadzą
    lagunatiger
    Level 5  
    Trafiłem na film, który pokazuje ,że 1120 i 1122 to usterka pedału gazu. Gość go demontuje, wyciąga płytkę, pokazuje jej zużycie, zasadę działania, przemywa alkoholem i tyle. Zrobię to samo. Będzie czysta i zdrowa jak reszta sprawdzonych elementów. Stawiam na Ecu. Będe przy forsie idę na komputer i zacznie się dojenie. Oczywiście napiszę , które ku...two było uszkodzone.