Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Podnośnik samochodowy - Wymiary płyty fundamentowej

marszałekkom 09 May 2022 12:46 1203 12
    marszałekkom
    Level 29  
    Siema.
    Planuję montaż podnośnika, ale nie wiem jakiego konkretnie. Prawdopodobnie będzie to podnośnik nożycowy, naposadzkowy. Ale możliwe też że będzie na razie dwukolumnowy, z perspektywą nożycowego w przyszłości. Chciałem się dowiedzieć jakie powinny być wymiary jakiejś uniwersalnej płyty fundamentowej, tak żeby zamontować dowolny podnośnik i żeby żaden udt się nie przyczepił. Niektórzy podają grubość płyty co najmniej 30 cm, w niektórych dtr widzę tylko 20. Co ze zbrojeniem? W którym miejscu poprowadzić elektrykę i pneumatykę? Czy w ogóle jest sens tak kombinować, czy lepiej kupić podnośnik i na podstawie dokumentacji zalać płytę? Ale przecież ludzie zmieniają podnośniki, i chyba za każdym razem nie skuwają posadzki.
    carrot
    Moderator of Cars
    Pod każdą stopą podnośnika dwukolumnowego kazali wylać 1m³ betonu (otwór 1x1x1m), bez żadnego zbrojenia
    Anonymous
    Level 1  
    kortyleski
    Level 43  
    Youri124 wrote:
    Wszystkie podnosnuki dwukolumnowe, jakie znam, maja rame wiazaca obie kolumny i pozwalajaca montaz na zwyklej podlodze betonowej (ja stawialem na 10 cm betonu i zadnego problemu przez 20 lat eksploatacji). W zasadzie, taki podnosnik moglby pozostac bez zadnego mocowania do podlogi, jesli sluzy tylko do podnoszenia.

Mało podnośników w życiu widziałeś. Instrukcji do nich też.
    Anonymous
    Level 1  
    Karaczan
    Level 41  
    Różne podnośniki wymagają inaczej.
    Ale generalnie fundament 1m x 1m x 1m utrzyma wszystko po za stricte ciężarowymi.
    Owszem są takie na 30cm, a nawet mniej. Ale jak nie wiesz jeszcze co wstawisz to lepiej wziąć zapas.
    Dla tego lepiej szykować podłoże pod dany zakupiony podnośnik, z lekkim zapasem.

@youri124 serio mało ich widziałeś, jakieś zabytki.
    Dziś 2kolumnówki elektryczne są 2ma niezależnymi kolumnami.
    Żadnych ram, nawet łańcucha spinającego/synchronizującego obie kolumny.
    Uciąg do 4.5tony, a pewnie są i mocniejsze...
    karolark
    Level 42  
    carrot wrote:
    Pod każdą stopą podnośnika dwukolumnowego kazali wylać 1m³ betonu (otwór 1x1x1m), bez żadnego zbrojenia

Czemu bez zbrojenia- zaintrygowało mnie to 🐷🐷
    marszałekkom
    Level 29  
    Z tego co się zorientowałem są dwie wersje płyt do dwukolumnowca: wersja "blokowa" z dwiema niezależnymi ławami, 1x1,2x1
    http://auto-lift.com.pl/pobierz/fundament2.pdf
    a tutaj wersja "płytowa" 4x2x0,16
    http://auto-lift.com.pl/pobierz/fundament1.pdf
    16 cm trochę cienko się wydaje.
    We wszystkich jest jakieś zbrojenie.
    A tutaj do nożycowego:
    http://auto-lift.com.pl/pobierz/fundament4.pdf
    7,3x3,2x0,2.
    Ale nie chcę tych wymiarów przyjmować jako pewnik.
    A co z zasilaniem, gdzie wypuszczać kabel?
    Karaczan
    Level 41  
    marszałekkom wrote:
    A co z zasilaniem, gdzie wypuszczać kabel?

Przy kolumnie.
    Najlepiej jakby wisiał sufitem. wtedy masz uniwersalne pole manewru ;)
  • Helpful post
    pp_pablo
    Level 26  
    Przesyłam plan fundamentu z oryginalnej książki serwisowej mojego podnośnika, to dwukolumnowa Maha Econlift 6500. Udźwig = 6500kg.
    Podnośnik samochodowy - Wymiary płyty fundamentowej

Zajrzyj jeszcze w Link . W zakładce szczegóły przy każdym podnośniku masz napisane wymiary płyty fundamentowej
    bambus94
    Level 32  
    karolark wrote:

Czemu bez zbrojenia

Byłem raz przy montażu takiego podnośnika i monterzy stwierdzili że fundament ma być bez zbrojenia bo oni później wiercą dosyć długie/głębokie otwory pod szpilki i je tam wklejają.
    Stwierdzili nawet że gdyby trafili na zbrojenie w czasie wiercenia to mogą odmówić montażu.
    marszałekkom
    Level 29  
    Ok, płyta zalana i już nawet zastygła. Jak jest z montażem? Człowiek który mi sprzedał podnośnik twierdził, że jeśli nie zatrudniam pracownika to mogę montować sam, ale czytam w internecie że nieprawda, każdy podnośnik w warsztacie musi miećUDT, a do tego już konieczny montaż z papierami.
    marszałekkom
    Level 29  
    Są dwie płyty w jednym, jedna poprzeczna, 30 cm grubości na potrzby podnośnika dwukolumnowego, druga wzdłużna, 20 cm dla nożycówki. W posadzce rura 110 mm kanalizacyjna, w niej lecą wszystkie przewodu elektryczne, hydrauliczne i pneumatyczne nie poniewierając się na zewnątrz.
    Nie słuchajcie bzdur o braku konieczności zgłoszenia do UDT, każdy podnośnik używany do pracy musi być zgłoszony, niezależnie kto na nim pracuje. A skoro podnośnik ma zostać zgłoszony to musi montować go ktoś z uprawnieniami. Jeśli kupujecie podnośnik używany z zagranicy to nie musi mieć papierów, bo zagraniczne dokumenty i tak nie są w Polsce uwzględniane, musi tylko być w wystarczająco dobrym stanie żeby przeszedł przegląd. Trzeba mieć protokół montażu, protokół przeglądu technicznego (wykonuje monter), zaświadczenie budowlane o tym że posadzka spełnia normy, trzy papiery od elektryka: pomiar ochrony przeciwporażeniowej, pomiar rezystancji izolacji i pomiar uziemień, instrukcję podnośnika w języku polskim, deklarację zgodności (czyli dyrektywę CE) także po polsku (z tymi dwiema jest największy problem), i 2 rzeczy które można samemu wykonać: szkic pomieszczenia z naniesionymi odległościami podnosnika od ścian i shemat instalacji elektrycznej zasilania podnośnika.
    Niektórzy ludzie pracują bez UDT i żyją, ale to ryzyko i polecam zgłosić, bo nie jest to trudne ani aż tak bardzo kosztowne.