mumiok wrote: Jestem na etapie rozprowadzania elektryki w domu i chciałbym także już na przyszłość rozprowadzić skrętkę RJ45.
Pomyśl szerzej i przyszłościowo:
Każdy przewód czy to koncentryczny, czy skrętka czy światłowód, rozprowadzamy na tzw gwiazdę - wszystkie one się schodzą razem w jakiejś szafce teletechnicznej.
Kabel koncentryczny: TriSet PROFI.
Skrętka w ściany: Madex, Bitner, NETSET, Ultralink, BitLAN, z pełnej miedzi, drut w ściany, linka pozostałe zastosowania, najlepiej cat6a, UTP.
Światłowód: włókno G652D, można też zastosować G.657A2.
Do każdego punktu gdzie chcemy gniazdko: po 2 przewody koncentryczne (ja bym dał 2, jeden wykorzystamy, a drugi w razie W), po 2 skrętki i 1 światłowód.
Skrętkę warto też rozprowadzić na suficie w każdym pomieszczeniu, by można było ewentualnie powieść tam AP.
Zamiast drogich gniazdek sieciowych RJ45, znacznie tańsze a dające taki sam efekt: ramki i keystony.
Dobre keystony robi A-LANTEC, lub ich submarka Q-LANTEC.
Do tego (jeśli są w planach) odpowiednie przewody, do wszystkich urządzeń typu: alarm, monitoring, piec co, domofon, fotowoltaika/panele, inteligentne sterownie domem itd.
Przewodów koncentrycznych, sieciowych, światłowodu, nie wolno zginać pod kątem 90st, nie wolno łamać pod jeszcze mniejszym kątem, zaginać, wciskać w narożniki pomieszczenia. Jeśli się tylko da łagodne łuki, lub linia prosta.
Jeśli będzie skrzynka teletechniczna:
- montujemy w skrzynce teletechnicznej przynajmniej jedno gniazdko prądowe,
- zadbajmy, by szafka teletechniczna była odpowiedniej wielkości, by ewentualne graty tam pomieścić (ewentualny router, switch, UPS itd),
- pamiętajmy też o wentylacji takiej skrzynki,
- no i o jakimś UPS pod newralgiczne elementy sieci w tej skrzynce (pod ewentualny router, switch...).
Moja Ukochana Żono Agniesiu (in memoriam 25 04 1974 - 19 06 2022) Kocham Cię - Bożych Sił.