Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Doradztwo w zakupie narzędzi akumulatorowych: Bosch GBH 18V-26F, GBH 180 LI, GSB 18V-21

Ledzian 10 May 2022 21:48 918 12
    Ledzian
    Level 10  
    Muszę wymienić młotowiertarkę i wiertarko-wkrętarkę. Do tej pory kupowałem sieciowe... ale widzę, że coraz popularniejsze akumulatorowe. Myślałem o Bosch GBH 18V-26F lub GBH 180 LI + GSB 18V-21. Pomyśle jeszcze nad szlifierką. Do wykończenia mam dom, później hobbystycznie. Najcięższe zadania: wiercenie w zbrojonym betonie (strop, wieniec), kłucie/podkuwanie. Te Bosche to dobry wybór czy patrzyć na coś innego? Jak jest z trwałościa akumulatorów?
    yanes
    Level 30  
    Mam z Boscha wkrętarkę i zakrętarkę akumulatorową i wiele innych narzędzi sieciowych, ale jak chcesz coś trwałego i pewnego to kupuj z DeWalt'a.
    SP5IT
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Byli u mnie z T-Mobile światłowód podłączyć. Wiercił ścianę akumulatorówką. Zdechła w połowie wiercenia, kończyli moją wiertarką.
    W pracy mam wkrętarkę Makity i jak przypłynie maszyna z Chin to 2 akusy (nowe) idą tylko na rozkręcenie skrzyń.
    Uważam, że jak nie musisz to w akumulatorowe zabawki się nie pchaj.
    Ledzian
    Level 10  
    Dzięki... tylko liczyłem bardziej na opinie z pierwszej ręki. Bo ludzie z T-mobile mogli przyjechać z starym/zajechanym akumulatorem na 3 robotę w ciągu dnia :-) Może inaczej: Kto ma młota udarowego akumulatorowego i może napisać czy mu się sprawdza: wierci, ile bateria trzyma. Dobrze by było dodać info jaki to młot i z jaką bateria bo 5Ah a 1.5 Ah to będzie różnica.
    mgim
    Mam wkrętarkę BHP.... MAKITA 18V, szlifierkę kątową, piłę tarczową (ukośnica), "lisi ogon" wszystko MAKITA. Młot mam stary GBH 2/24DSR BOSCH, ale "na prąd". Z akumulatorówk jestem mega zadowolony. Teraz chcę dokupić klucz udarowy też AKKU, jako, że nie będę zmieniał systemu - będzie to MAKITA.
    karolark
    Level 42  
    Aku są dobre jak jesteś bardzo mobilny, w domu jedyne co na sens to wkretarka - reszta na kabel.
    mgim
    Ledzian wrote:
    ......Może inaczej: Kto ma młota udarowego akumulatorowego i może napisać czy mu się sprawdza: wierci, ile bateria trzyma. Dobrze by było dodać info jaki to młot i z jaką bateria bo 5Ah a 1.5 Ah to będzie różnica.

Przy młocie ważna jest energia udaru "J". Syn ma DHR 280Z SDS PLUS, pracowałem nim trochę "z doskoku" (te same AKKU), i mój GBH "prądowy" pomimo 3,2 J względem DHR 2,8 J nie wykazywał większej "zwinności". Owszem - swoje lata ma i trochę tych "dżuli" już zdechło z tego BOSCH_a.
    Topolski Mirosław
    Moderator of Electrical engineering
    Ledzian wrote:
    Może inaczej: Kto ma młota udarowego akumulatorowego i może napisać czy mu się sprawdza: wierci, ile bateria trzyma. Dobrze by było dodać info jaki to młot i z jaką bateria bo 5Ah a 1.5 Ah to będzie różnica.

Posiadam i non stop używam Bosch GBH 180 Li oraz GBH 36V Li na instalacjach sprawują się ok i nie zdarzyło się by przy wierceniu padła no chyba że jeden akumulator i w dodatku na oparach tzn rozładowany.
    Przy GBH 180 aku 4 Ah i 5 Ah spokojnie 3 wystarczą na cały dzień pracy natomiast GBH 36VLi 2 aku 4 Ah i jeden 2 Ah tak jak poprzednik i zaznaczam te młotowiertarki nie wiercą tylko 15 czy 20 otworów ale także otwory pod gniazda ( GBH 36 koroną diamentową bez udaru) czasami bruzdy po przewód jednak w wyjątkowych okazjach bo do tego jest bruzdownica GNF 20 oraz GNF 35 CA oczywiście + odkurzacz GAS 25 SFC.
    Ważne by stosować się do zaleceń producenta ( odpowiednia zalecana średnica wierteł) oraz dbanie o stan techniczny.
    Kupując dany sprzęt warto trzymać się jednego producenta i w miarę potrzeb dokupywać elektronarzędzia tej samej serii body ( np. 18 V) oraz w miarę potrzeb dodatkowe akumulatory.
    Ledzian
    Level 10  
    Najcięższe prace już za mną. Teraz wykończeniówka, czyli tutaj dziurka, tutaj podkuć kawałek. W większości porotherm ale od czasu do czasu strop/wieniec więc przyda się coś z udarem. Przerzucanie przedłużacza za każdym razem denerwuje/zajmuje czas. Chyba się skusze na tego Boscha, może nawet na cały zestaw. Ostatnie pytanie: czy baterie jak leżą w ciepełku nieużywane to szybko padają?
    Topolski Mirosław
    Moderator of Electrical engineering
    Ledzian wrote:
    Ostatnie pytanie: czy baterie jak leżą w ciepełku nieużywane to szybko padają?

Nie
    Ledzian
    Level 10  
    Kupiłem zestaw Boscha 18V (młotowiertarka, wiertarko-wkrętarka, szlifierka + ładowarka i 2 x aku). Dokupiłem urządzenie wielofunkcyjne też 18V. Do kucia większych rzeczy i używania jako mieszadło kupiłem tanią młotowiertarkę z Castoramy na kabel. Zestaw sprawdza się doskonale.