Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Płyta betonowa b25 pod podnośnik dwukolumnowy

jannicpon 12 May 2022 07:30 1065 8
    jannicpon
    Level 2  
    Witam, mam pytanko odnośnie wylania płyty betonowej b25 355x200x30cm pod podnośnik dwukolumnowy . W starej posadce wykułem odpowiedni prostokąt.
    I pytanie jest czy potrzebna jest dylatacja pomiędzy posadzką a betonową płytą? Jeśli tak to jakiego materiału użyć do zrobienia dylatacji? Z góry dziękuję za pomoc. Płyta betonowa b25 pod podnośnik dwukolumnowy Płyta betonowa b25 pod podnośnik dwukolumnowy
    jerry1960
    Level 36  
    Dylatacja jest potrzebna , zrób ja z pasków styropianu , papy.
    Mobali
    Level 41  
    Pianka, cienki styropian albo XPS (to najlepszy materiał) będą w tym wypadku całkowicie wystarczające, szczególnie jeśli pod spód podłożysz folię budowlaną, taką jak pod wylewki. Co do uwagi dotyczącej zbrojenia zgadzam się z przedmówcą i tu raczej bym nie oszczędzał. Twoje zbrojenie powinno być przynajmniej trzykrotnie gęstsze! Idealnie gdybyś zastosował dobrą konstrukcję zbrojącą, na przykład z łatwo dostępnych specjalnych siatek zbrojących zgrzewanych z oczkami o wymiarach 100x100, 100x150, 150x150. Kup taką i po sprawie. Na przykład gotowa siatka Fi 8mm z oczkiem 150x150 ma wymiary 4,95x2,1 metra. Po przycięciu (a jeszcze lepiej podwinięciu) niewielkiego nadmiaru będzie pasować w ten wykop idealnie.
    trojan 12
    Level 38  
    Gęstsze na pewno ale trzeba popodginać druty. Tak jak w stropie nie daje się prostych drutów. Na krawędzie kątownik.
    Tommy82
    Level 41  
    A jakie to masz głębokie i w oparciu o co podjąłeś decyzje o głębokości?
    Ja bym to pogłębił jak tylko jest gdzie.
    Mobali
    Level 41  
    Tommy82 wrote:
    A jakie to masz głębokie...

jannicpon wrote:
    ...odnośnie wylania płyty betonowej b25 355x200x30cm pod podnośnik dwukolumnowy .
    bambus94
    Level 32  
    Parę dni temu był podobny temat i tam było że wg producenta powinno być wylane (sześcian) 1m3 betonu pod każdą kolumnę, bez zbrojenia.
    A tutaj 30cm to trochę mało wg mnie.
    Mierzejewski46
    Level 36  
    Zbrojenie powinno być z drutu 12 żebrowanego, drut co 10cm, wiazany, siatka połączona strzemionami tzw. podwójne zazbrojenie. Płyta grubości min 40 cm do tego szpilki mocujące podnosnik muszą być odpowiednio osadzone i umocowane do zbrojenia, dowiązane lub dospawane. Co do dylatacji, ze względu na agresywne środowisko w warsztacie styro nie nadaje się wystarczy po wylaniu i częściowym związaniu betonu kilka godzin nożem lub kielnią naciąć beton a potem w powstałą szczelinę po związaniu wylewki wypełnić np. lepikiem podgrzanym. Styro pianki i papa wykruszy się nieprzykryte i powstanie pusta przestrzeñ. Beton albo gotowy z worka b25 i dodać kruszywa frakcji 4-10mm albo grucha. Dodatkowo zawibrować można wypożyczyć w betoniarni wibrator, albo wiertarka na udar, ustawic kucie i dłutem dotknąć zbrojenia. Zawibrowany i zatarty beton ma dwa razy większą wytrzymałość. Kotwienie podnośnika to poważna sprawa. Pracuje się pod podniesionym samochodem. Użytkowanie podnośniak po min. miesiącu.