Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Problem z mikrofonem od radia mygig rew Dodge Journey

Organista 1234 12 May 2022 12:50 1659 33
    Organista 1234
    Level 3  
    Witam serdecznie czy może mi ktoś doradzić albo wytłumaczyć jak mogę aktywować mikrofon w radiu Dodge Journey system uconnect. Zakupiłem już drugie lusterko bo z tego co wiem mikrofon znajduje się w lusterku. Problem mój polega na tym że dzwoniąc przez ten system uconnect słyszę rozmówcę ale on mnie nie słyszy. Z tego czytałem to trzeba aktywować swój głos, z tym tylko że nie bardzo wiem jak. Telefon sparowany normalnie radio skopiowało wszystkie numery słychać pięknie kogoś ale niestety nie słychać mnie. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam serdecznie.
    Problem z mikrofonem od radia mygig rew Dodge Journey

Dodano po 6 [godziny] 8 [minuty]:

Chyba że mikrofon jest zepsuty albo gdzieś po kablach jest jakiś problem.?
    web69
    Level 32  
    A podłączyłeś ten mikrofon?
    płetwa
    Level 32  
    A jak sparowałem tel. Skoro mikrofon nie działa? Mam takie radio tylko bez NAVI i u mnie parowanie tel. Jest tylko za pomocą komend głosowych
    Organista 1234
    Level 3  
    Normalnie przez Bluetooth. I normalnie mogę zadzwonić. Idealnie słychać kogoś ale niestety mnie nie...

Dodano po 1 [minuty]:

Mikrofon to ta mała kostka z tyłu radia pośrodku.

Dodano po 30 [sekundy]:

Ja mam z navi który ma bluetooth

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

Nie jestem pewien z tym mikrofonem bo go nie zlokalizowalem. Z tego co czytałem to znajduje się w lusterku bo tak też pisze w instrukcji obsługi. Myślałem że w słupku lewym przy przedniej szybie ale tam nie ma. Może go poprostu nie mam. Myślałem że ktoś ma takie samo radio i jakoś już ten temat ogarniał....
    płetwa
    Level 32  
    Wiem że przez Bluetooth. Masz fizycznie w MANU radia opcje parowania? Mam oryginalna instrukcje i ściągnięte że dwie z internetu i w każdej jest opisana metoda parowania za pomocą komend głosowych, a do tego jest niezbędny mikrofon.
    Organista 1234
    Level 3  
    Mam fizycznie opcje parowania tak jak w zwykłym radiu android i myślałem że jak sparuje to normalnie będę mógł rozmawiać a tutaj kogoś słyszę a mnie niestety

Dodano po 5 [minuty]:

Z tym mikrofonem to tak jak piszę. Możliwe że go poprostu nie mam. Myślałem żeby podpiąć bezpośrednio jakiś inny ale orginalnie z tego co oglądałem wtyczkę ta od mikrofou w radiu ma trzy kabelki a normalne mają dwa przewody

Dodano po 1 [minuty]:

Jeżeli masz tą instrukcję po polsku to bardzo cię proszę wyślij mi ją. Jeżeli byłbyś tak miły.?

Dodano po 8 [minuty]:

Z tym tylko że niestety każda komenda jest nie po polsku więc lipa...
    płetwa
    Level 32  
    Instrukcje ma po szwedzku( bo auto na tamten rynek) i po angielsku. Radio już było w tym aucie, czy wymieniałeś. Jak oglądałem te auta to wszystkie które miały NAVI, wyświetlacz miały w miejscu górnego schowka na desce. Radio które ty masz najczęściej widziałem w TOWN& COUNTRY i GRAND CARAVAN. Coś mi tu nie gra z tym twoim radiem.
    Organista 1234
    Level 3  
    Tak bo samochód nabyłem w zeszłym roku i miało radio ntgr ale bez navi. Zepsuło się i nabyłem z rynku wtórnego i to było z Chryslera. Czy to jakas różnica? Jeżeli wszystko spasowało..
    płetwa
    Level 32  
    A wówczas na starym radiu mikrofon działał?
    płetwa
    Level 32  
    Zobacz na PRIV. wysłałem ci pinout, nie wiem czy dobry ale popatrz może coś Ci rozjaśni.
    płetwa
    Level 32  
    Na górze pod logo elektroda masz pasek a na nim skrzynka PW, tylko musisz wyjść z tego tematu

Takie miałeś stare radio: Problem z mikrofonem od radia mygig rew Dodge Journey Problem z mikrofonem od radia mygig rew Dodge Journey
    Organista 1234
    Level 3  
    Takie dokładnie.

Dodano po 11 [minuty]:

Patrzyłem na ten priv ale niestety nic mi to nie mówi to nawet jest tył innego radia....

Dodano po 2 [godziny] 42 [minuty]:

A mógłbyś mi wysłać te instrukcję o której pisaliśmy? pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

A może jeżeli masz takie radio w samochodzie to prosił bym Cię o zdjęcie tej małej wtyczki może coś mam nie tak z kablami. Bo z tego co widzę na tym zdjęciu które pokazuje układ pinów ja mam inaczej. Pozdrawiam
    płetwa
    Level 32  
    Parowanie radia i telefonu za pomocą komend głosowych:

https://www.youtube.com/watch?v=p1mXmkf97yw

Zdjęcia:

Kostka mikrofonu:
    Przewody są trzy, wychodzi na to że u mnie są dwa mikrofony w lusterku, u góry są dwie kratki z lewej i prawej strony.

Kamera cofania:

Zasilanie/głośniki/komunikacja:

Ogół:

Problem z mikrofonem od radia mygig rew Dodge Journey Problem z mikrofonem od radia mygig rew Dodge Journey
    Organista 1234
    Level 3  
    Ok dzięki za zdjęcia. z tego co widzę to mam taki sam układ pinów w tej małej kostce. Ale tak wczoraj siedziałem w internecie i wypatrzyłem że radio z Dodge caravan w tej kostce ma inny układ pinów tak samo w Jeep grand Cherokee a niestety inny niż w Dodge Journey. Więc myślę że tutaj jest problem. Spróbuję to dzisiaj przestawić bo mam układ z Jeep z resztą daje zdjęcie. Myślę że nie spale radia..
    Organista 1234
    Level 3  
    To radio które miałem wcześniej to ntg4 reż a teraz przecież zakupiłem ntg4 rew. Ale tutaj jest problem z różnica pinów w instalacji Dodge a Jeep. Chyba że się mylę. A to dużo by wyjaśniło jeżeli ktoś chce zmienić radio na inny model.

Dodano po 5 [minuty]:

A mógłbyś mi dać jakiś kontakt na priv.?

Dodano po 18 [minuty]:

https://pinoutguide.com/Car-Stereo-Chrysler-Fiat/Jeep_Cherokee_WK_pinout.shtml

Dodano po 54 [sekundy]:

Tutaj jest niestety inaczej niż u mnie w Journeyu.
    płetwa
    Level 32  
    Organista 1234 wrote:
    https://pinoutguide.com/Car-Stereo-Chrysler-Fiat/Jeep_Cherokee_WK_pinout.shtml

To jest pinout radia które masz teraz? Jeśli tak to u mnie jest identycznie

Pin 1 mik. (zielony/brązowy lub pomarańczowy)
    pin 2 mik. (zielony/żółty)

Pin 6 wspólny (masa?) (zielony)

Jeśli miałeś takie samo radio jak moje to czemu we wtyczce masz namotane?
    płetwa
    Level 32  
    Organista 1234 wrote:
    No z tego co widzę to masa zamiast 6 nabyć na 7?

Gdzie widzisz? na wtyczce, schemacie czy w radiu. Masz podany pinout radia. A we wtyczce jak masz podłączone? Które piny? 1,2 i 7.

Jeszcze raz. Miałes takie radio jak ja mam teraz. U mnie działa na 1,2 i 6. Jak masz wpięte przewody we wtyczce w aucie?
    płetwa
    Level 32  
    Masz tak samo. Teoretycznie powinno działać. Można spróbować przepiąć pin. 6 na pin.7. Jak to nie pomoże to trzeba rozebrać lusterko, miernik w łapkę i sprawdzać czy przewody całe.
    płetwa
    Level 32  
    Wszystkie te schematy są identyczne. Jakiekolwiek różnice w opisach wynikają z pokrętnego tłumaczenia translatora.

Organista 1234 wrote:
    Lusterko rozebrałem już. Wszystko było ok.

Przemierzyłeś kable testerem ciągłości?
    Organista 1234
    Level 3  
    Nic jeszcze nie mierzyłem. Szczerze to nawet nie wiem jak. Mam miernik ale jestem laikiem w tym temacie

Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

Właśnie zmieniłem z 6 na 7 i nic...😔

Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

Myślę jeszcze żeby bezpośrednio kable od tej wtyczki pociągnąć do lusterka bo może gdzieś po drodze są pęknięte. Z tym tylko że we wtyczce przy lusterku są inne jest tylko jeden bodajże zielono czerwony....

Dodano po 6 [godziny] 35 [minuty]:

Myślę że podłącze zwykły mikrofon jak znajdę jakiś samochodowy. Bo za fiksa nie działa..
    Organista 1234
    Level 3  
    Przemyślałem sprawę zdobyłem oznaczenia pinów przy lusterku i spróbuję trzema przewodami sprawdzić od radia do lusterka. Wątpię żeby to był zły układ przy radiu. Pewnie jest gdzieś po drodze popękany albo nawet urwany bo często zmieniałem wyciągałem radio i może się popsuły. Jak nie zadziała to już nie wiem. Pośle schemat tego układu przy lusterku. Jak jesteś kumaty w tych sprawach to sprawdź ale wydaje mi się że to to samo.
  • Helpful post
    płetwa
    Level 32  
    U mnie jest dokładnie tak samo, czyli inne kolory wychodzą z radia a inne są w kostce lusterka.