Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kierownica Thrustmaster TX - nietypowe dźwięki z silnika bazy

Magician 12 May 2022 20:52 276 2
  • #1
    Magician
    Level 12  
    Dobry wieczór.

    Pacjent to używana kierownica Thrustmaster TX. Po pierwszym podłączaniu skalibrowała się i działała OK. Podczas gry raptownie zmienił się punkt odniesienia kierownicy - przesunięcie centrum. Po odłączeniu od komputera i ponownym podłączeniu kalibracja przebiegła OK i problem zniknął. Po jakiejś pół godzinie gry wystąpił ponownie.

    Użyłem program Thrustmaster Motor Calibration - procedura zakończyła się OK i problem póki co nie wystąpił.

    W pierwszej chwili myślałem, że to znany problem z odklejonym magnesem, ale po powyższej operacji problem nie wystąpił i sama kalibracja wykonuje się - jak mi się wydaje - poprawnie (nagrana na filmiku poniżej). Odczucia podczas gry też wydają się prawidłowe.



    W czym problem zatem? Silnik wydaje dość dziwne odgłosy (jakby zajechane łożysko wentylatora - jednak po rozebraniu bazy okazało się, że to nie wentylator). Wyczuwalne są mini drgania na osi silnika i obudowie.

    Cała kalibracja, te niepokojące wspomniane odgłosy nagrałem na filmiku:

    https://www.youtube.com/watch?v=ChOWJlCi5Oo

    Pytanie - czy te odgłosy to norma? Jeśli nie to co jest ich przyczyną? Jakieś iskrzenie na uzwojeniach silnika? Mosfety albo układ sterowania szaleją?

    Poza tym wydaje się, że wszystko działa w porządku. Jeździć i się nie przejmować czy może ktoś podpowie czy coś warto sprawdzić/zweryfikować, żeby czegoś nie zajechać.

    Z góry dziękuję za sugestie (kierownica nie jest już na gwarancji).
  • #2
    Magician
    Level 12  
    Żeby było ciekawiej - mam zrobiony mod do pedałów podmieniający fabryczny potencjometr na load cell z wzmacniaczem. Po podłączeniu tak zmodyfikowanych pedałów do tej kierownicy, sygnał z wzmacniacza load cell jest przerywany, z zakłóceniami. Najprawdopodobniej coś musi siać. Nietypowe odgłosy z silnika w dalszym ciągu występują, tak, jak nagranym filmiku. Porównywałem z bliźniaczą kierownicą T300 - zachowanie w pełni porównywalne tylko te nieszczęsne hałasy z silnika i zakłócenia w pracy loadcella.

    Przemierzyłem cewki silnika - wszystkie wykazują taką samą oporność. Odpięcie czujnika temperatury silnika zgodnie z przypuszczeniami też nic nie zmieniło. Na złączach do zasilacza jest 5V i 30.8V

    Czy te zakłócenia to może być efekt uszkodzonej elektroniki sterującej? Co ciekawe, kierownica zachowuje się poprawnie - kalibracja idzie ok, jest poprawnie odczuwalny force-feedback i po paru godzinach grania wszystko wydaje się ok.

    Na płytce sterującej jest 6 mosfetów, optycznie wszystko wygląda ok. Jakieś sugestie jak je sprawdzić i co jeszcze i jak sprawdzić?
  • #3
    LogitFix
    Level 5  
    Sprawdź zachowanie zasilacza pod obciążeniem do jakich wartości spada napięcie to raz.
    Z czasem silnik może wykazywać tendencje do nie wiem jak to nazwać przebić, tętnień tudzież utraty polaryzacji na którymś uzwojeniu czyli gdy ma zostać zatrzymany przez kolejne uzwojenie przekręca się kawałek poza określony punkt zatrzymania. Nie ma to nic wspólnego z odrywającym się wałkiem od magnesu. Zmieniałem wałki i nic nie pomagało, dopiero zmiana uzwojenia (inny korpus silnika) rozwiązywało problem.