Witajcie moi drodzy.
Zapraszam na opis inteligentnego gniazda Blitzwolfa, BW-SHP6, oferującego pomiar energii elektrycznej oraz sterowanie przez WiFi. Produkt ten znany jest również jako Gosund SP111 i Nous A1. Przedstawię tu jak wgrać Tasmotę na to gniazdo, czyli umieszczę rozpiskę sygnałów wyprowadzonych na PCB. Potem też skalibruję Tasmotę, gdyż jest to niezbędny proces by otrzymywać sensowne pomiary.
Normalnie Tasmotą bym się już nie zajmował, bo prowadzę swój projekt, [url=]OpenBeken[/url], czyli odpowiednik Tasmoty dla urządzeń z (na ten moment) BK7231T, BK7231N, XR809 i BL602, ale niedawno postanowiłem, że zaimplementuję w nim wsparcie tzw. "Device Groups" z Tasmoty, a do tego potrzeba urządzeń z Tasmotą do testowania kompatybilności. Stąd mój powrót do Tasmoty.
Powiązane tematy
Uruchomienie i konfiguracja Tasmoty krok po kroku:
ESP8266 i Tasmota - sterowanie przekaźnikiem WiFi krok po kroku
Tutorial Home Assistant:
Tutorial Home Assistant - konfiguracja, WiFi, MQTT, Zigbee, Tasmota
Recenzja BW-SHP8 (bez Tasmoty, ale z demonstracją aplikacji producenta na Androida):
Gniazdo elektryczne sterowane przez WiFi - BW-SHP8 - uruchomienie i testy
Wnętrze BW-SHP6
Wtyk jest wyjątkowo mały w porównaniu do pokrewnych produktów tego typu, a oferuje (w zależności od wersji) prąd do 10A bądź 15A.

Do środka dostajemy się poprzez odkręcenie jednej ukrytej śrubki:

Płytkę uwolnimy poprzez odkręcenie sprytnie ukrytych dwóch śrubek:

Gotowe. Widać moduł WiFi z ESP8266, można wgrać Tasmotę:

Wszystko jest ciasno upakowane, nie widzę tu nawet układu odpowiedzialnego za pomiary energii, ale wiem, że to chyba BL0937:

Programowanie ESP, omawiane już m. in. tutaj:
SmartLife switch - test, wnętrze i programowanie włącznika światła na WiFi

Przy składaniu z powrotem gniazda należy pamiętać o podłączeniu kabelka od anteny WiFi!
UWAGA - inny moduł WiFi?
Jeśli Twoje gniazdo nie posiada ESP, tylko jakiś inny moduł WiFi, przykładowo WB3S, CB3S lub coś innego na układzie BK7321T/BK7231N to zapoznaj się z tym tematem:
[BK7231T] Mój serwer HTTP, konfigurator, wsparcie MQTT z Home Assistant
Wgrywanie Tasmoty
Tasmotę wgrywamy poprzez esptool.py, które można zainstalować razem z paczką wsparcia ESP8266 dla Arduino.
Znajduje się wtedy w folderze:
C:\Users\Your_User_Name\AppData\Local\Arduino15\packages\esp8266\hardware\esp8266\3.0.2\tools\esptool
Piny do programowania są podpisane, ale w bardzo dziwny sposób, który może wprowadzać w błąd.
Na zdjęciu podpisałem je poprawnie:

Najpierw standardowo zgrałem sobie flash:

Potem wgrałem Tasmotę:

Konfigurację Tasmoty już wcześniej omawiałem.
Szablon:
Code:
{"NAME":"BlitzWolf SHP6","GPIO":[56,255,158,255,132,134,0,0,131,17,0,21,0],"FLAG":0,"BASE":45}
Bez kalibracji:

Kalibracja pomiarów
Potrzebne nam będzie obciążenie rezystancyjne (powiedzmy, żarówka 60W) gdyż takie ma współczynnik mocy równy 1 oraz rzetelny miernik energii elektrycznej, który posłuży za wzorzec.
Mierzymy moc, napięcie i prąd żarówki miernikiem referencyjnym, potem przenosimy ją do BW-SHP6, włączamy ją (musi pracować w trakcie wpisywania komend) i podajemy Tasmocie poprawne wyniki poprzez "VoltageSet", "PowerSet", "CurrentSet". w konsoli.

Po tej operacji wyniki są znacznie bardziej sensowne:

Łączenie z Home Assistant
Połączenia z Home Assistant można dokonać na trzy sposoby.
1. poprzez oficjalną integrację Tasmoty
2. poprzez ręczne edytowanie configuration.yaml (wpisanie tematów MQTT, i tak dalej)
3. poprzez autodiscovery
Szczegóły:
https://tasmota.github.io/docs/Home-Assistant/#switches
Pobór mocy w standby
Pomiaru dokonałem budżetowym miernikiem z Chin. Wyniki mogą odbiegać o ułamki W od rzeczywistych.

0.4W z wyłączonym przekaźnikiem, 0.8W z włączonym.
Podobne gniazdo z pomiarem energii, ale na układzie BK7231
Opisywałem już podobny proces dla mojej alternatywy Tasmoty, OpenBeken, przeznaczonej dla nowego rodzaju modułów WiFi stopniowo przejmujących rynek IoT.
Szczegóły tutaj:
Gniazdo elektryczne z pomiarem energii LSPA9 - programujemy własny firmware
Podsumowanie
BW-SHP6, znane również jako Gosund SP111 i Nous A1, jest chyba jednym z najbardziej poręcznych gniazd-wtyków z pomiarem poboru mocy dostępnych na rynku. Mały rozmiar naprawdę deklasuje tu alternatywy takie jak chociażby olbrzymie BW-SHP5 (które co prawda oferuje też USB).
Pobór mocy w standby to standardowo około 0.4W, tak jak w przypadku innych tego typu produktów.
W przypadku gniazda z tematu w środku był jeszcze ESP, więc dało się wgrać Tasmotę, ale w przypadku nowych gniazd może być już coś na Beken. Ale wtedy też wiadomo co robić, prawda?
Cool? Ranking DIY