Siemka !
Mam pytanie, jak zrobić zdalnie sterowane ledy przez bluetooth i WiFi tak żeby działało przez oba ?
Całość ma działać na arduino UNO i ledach, wiem że do Uno trzeba jeszcze moduł WiFi i bluetooth moglibyście napisać jakie najlepsze do takiego projektu.
Prosze o szybką odpowiedź, dzięki
Pozdrawiam :)
Dodano po 7 [minuty]:
A zdalnie sterowane w tym wypadku znaczy żebym mógł je włączać, wyłączać i zmieniać animacje i klor i takie tam
Cześć,
"zdalnie sterowane ledy" robisz tak samo jak sterowane lokalnie, tyle tylko, że sterujesz nimi zdalnie. Potrzebujesz urządzania, które z jednej strony połączy się z siecią bezprzewodowo, a z drugiej z UNO przewodowo, i które dzięki ogromnej mocy obliczeniowej będzie umiało powiedzieć: UNO_WŁĄCZ_LEDA, UNO_WYŁĄCZ_LEDA! Prawdopodobnie już patrzysz na takie urządzenie programując Arduino.
a co do pytania, jak będziesz miał moduły, to najpierw piszesz na nie prosty test łączności.
Dla wifi może to być połączenie się do AP ze sztywnym adresem IP i np. odpowiadanie na ping lub wysłanie prostego pakietu udp/tcp. A najlepiej odebranie, czyli z komputera wysyłasz pakiet na adres płytki, a płytka jak odbierze daje ci info przez rs-a (usb). Pakiety mozesz wysyłać poleceniem netcat z Linux'a.
Jak już je odbierz to możesz porównywać co przyszło i na tej podstawie sterować ledami.
Z BT podobnie, najpierw testowe połączenia, potem interpretacja i sterowanie. Możesz znajdziesz jakieś gotowce, ja nie znam.
Potem musisz pomyśleć o interfejsie użytkownika, czyli jakimś programie na PC lub komórkę. Miłej nauki
a co do pytania, jak będziesz miał moduły, to najpierw piszesz na nie prosty test łączności.
Dla wifi może to być połączenie się do AP ze sztywnym adresem IP i np. odpowiadanie na ping lub wysłanie prostego pakietu udp/tcp. A najlepiej odebranie, czyli z komputera wysyłasz pakiet na adres płytki, a płytka jak odbierze daje ci info przez rs-a (usb). Pakiety mozesz wysyłać poleceniem netcat z Linux'a.
Jak już je odbierz to możesz porównywać co przyszło i na tej podstawie sterować ledami.
Z BT podobnie, najpierw testowe połączenia, potem interpretacja i sterowanie. Możesz znajdziesz jakieś gotowce, ja nie znam.
Potem musisz pomyśleć o interfejsie użytkownika, czyli jakimś programie na PC lub komórkę. Miłej nauki
A dzialajac na np Blynk lub ioT remote od arduino. Jak mniej więcej mam to zrobić? Jakie przydające się do tego linki ?
Nie używałem żadnego z powyższych. Do tego ani jedna z tych nazw się nie googluje, pewnie miało być Blynk i Cloud?
Co do zasady musisz rozbić swój projekt na fragmenty. Ogarnąć sobie łączność przez Internet, sterowanie ledami, czyli podłączyć je do Arduino i napisać (zaprogramować) te
antekes1 wrote:
włączać, wyłączać i zmieniać animacje i klor i takie tam
np. zmieniane przyciskiem, a potem scalić to w jedno.
Także jak już cokolwiek sam zrobisz, wrzuć zdjęcia, kod, opisz efekty i konkretne problemy, to pewnie ktoś Ci pomoże, na razie wygląda na to ze chciałbyś gotowca nie przedstawiając nawet konkretnych założeń ps. masz cokolwiek kupione?
Co do zasady musisz rozbić swój projekt na fragmenty. Ogarnąć sobie łączność przez Internet, sterowanie ledami, czyli podłączyć je do Arduino i napisać (zaprogramować) te
antekes1 wrote:
Także jak już cokolwiek sam zrobisz, wrzuć zdjęcia, kod, opisz efekty i konkretne problemy,
Absolutnie słuszna i motywująca odpowiedź…
Naucz się, utwórz projekt i opublikuj, to my wtedy ocenimy, skrytykujemy i odeślemy z uwagami do poprawki, albo dalszego rozwoju.
na razie wygląda na to ze chciałbyś gotowca nie przedstawiając nawet konkretnych założeń ---------------------------------------------------------
Przecież podał założenia:
- ard-Uno
- WiFi
-B/T
- dowolna i pełna kontrola z obydwóch niezależnych źródeł (?) i „i takie tam” – nie wiem co to ostatnie jest…
Oczywiście, gotowy program znajdzie w komplecie z biblioteką ‘WS2812FX’ , która zawiera około 2 tuzinów różnych programów w dołączonym folderze: ’Examples’.
Naturalnie, pokryje to tylko część projektu w zakresie kontroli po Wi-Fi
Z dołączeniem komunikacji B/T autor będzie musiał wstrzymać się do czasu przestudiowania funkcjonalności w torze WiFi.
Dla realizacji projektu z WiFi bezcelowym jest stosowanie płytki UNO.
Każda płytka z serii ESP 8266 zastąpi UNO bez potrzeby dodatkowych modułów dla komunikacji bezprzewodowej, a jak wspomniano wyżej ESP32 ma wbudowany interfejs dla B/T także i jest 10x szybszy niż Uno (!) i dużo innych godnych uwagi walorów.
https://www.youtube.com/watch?v=xPlN_Tk3VLQ
Najprostszym i jednocześnie najtańszym sposobem na tego typu sterowanie WiFi tylko, byłoby wykorzystanie ESP-01. Chociaż moduł ten nie jest przyjazny do programowania, szczególnie dla mało doświadczonych amatorów, to jednak zachęca go stosować z uwagi na jego cenę i małe gabaryty płytki.
Dużo łatwiej będzie z nieco droższym modułem WeMos-D1mini albo większą wersją płytki NodeMCU, którą można wykorzystać z modułem B/T jeżeli nie sięga się po ESP32, o czym było wyżej.
Nie potrzeba tu tworzyć specjalnej aplikacji; sterowanie odbywa się z browsera internetowego otwartego w PC lub smart-phone.
Animacje barwne wybiera się z przygotowanej listy(około 50 różnych z możliwością dodania kilku własnych), natomiast kolorystyka może być pozostawiona na już zdefiniowanych kolorach, bądź korygowana/wybierana z palety kolorów znanej w Windows lub Photoshop.
Sterowanie wygląda jak załączony obrazek niżej.
Czy takie 'zdalne sterowanie' autor ma/miał na myśli?
Czy nie wystarczyłby jeden rodzaj komunikacji, powiedzmy WiFi? Po co jeszcze dodatkowo/jednocześnie B/T. A dlaczego nie dodać jeszcze IR albo VR(Voice Recognition) ? Powiedziało by się wtedy: „kcem animacje dwudziestom”, itd.
@emarcus a jak jest z podłączeniem ledów do procesora? są jakieś standardy / moduły? Bo ja kojarzę głownie paski 12V jednokolorowe i ledy RGB jako pojedyncze elementy które trzeba odsterować analogowo.
@emarcus a jak jest z podłączeniem ledów do procesora? są jakieś standardy / moduły? Bo ja kojarzę głownie paski 12V jednokolorowe i ledy RGB jako pojedyncze elementy które trzeba odsterować analogowo.
Ten temat dotyczy innego sprzętu.
Chodzi tu o paski z diodami indywidualnie adresowalnymi; - konkretnie: WS2812B, które standardowo zasilane są napięciem rzędu 5V lub nieco niższym (!) i sterowane sygnałem logicznym o napięciu zbliżonym do napięcia zasilania. Przed przystąpieniem do projektu z tymi diodami należy dokładnie przestudiować datasheet aby nie być rozczarowany gdy nie zechcą zaświecić w ogóle, lub gubić kolorystykę powodowaną spadkami napięć, objawy występujące szczególnie przy dłuższych łańcuchach (paskach diod).
Podłączenie i uruchomienie takiego paska diod jest w zasadzie trywialne.
Są tam tylko trzy przewody, z których dwa to zasilanie ‘+’ i ‘-‘ ,a trzeci przewód to ‘Data IN’ podłączony ‘bezpośrednio’ (przez pasywny rezystor 220-360 Ohmów) do wyjścia processora. Rezystor ten pełni rolę pewnego rodzaju filtra eliminującego zakłócenia, gdyż nas tej linii ‘Data’ jest przesyłana jest z relatywnie wysoką częstotliwością.
antekes1 wrote:
Także jak już cokolwiek sam zrobisz, wrzuć zdjęcia, kod, opisz efekty i konkretne problemy,
Absolutnie słuszna i motywująca odpowiedź…
Naucz się, utwórz projekt i opublikuj, to my wtedy ocenimy, skrytykujemy i odeślemy z uwagami do poprawki, albo dalszego rozwoju.
na razie wygląda na to ze chciałbyś gotowca nie przedstawiając nawet konkretnych założeń ---------------------------------------------------------
Przecież podał założenia:
- ard-Uno
- WiFi
-B/T
- dowolna i pełna kontrola z obydwóch niezależnych źródeł (?) i „i takie tam” – nie wiem co to ostatnie jest…
Oczywiście, gotowy program znajdzie w komplecie z biblioteką ‘WS2812FX’ , która zawiera około 2 tuzinów różnych programów w dołączonym folderze: ’Examples’.
Naturalnie, pokryje to tylko część projektu w zakresie kontroli po Wi-Fi
Z dołączeniem komunikacji B/T autor będzie musiał wstrzymać się do czasu przestudiowania funkcjonalności w torze WiFi.
Dla realizacji projektu z WiFi bezcelowym jest stosowanie płytki UNO.
Każda płytka z serii ESP 8266 zastąpi UNO bez potrzeby dodatkowych modułów dla komunikacji bezprzewodowej, a jak wspomniano wyżej ESP32 ma wbudowany interfejs dla B/T także i jest 10x szybszy niż Uno (!) i dużo innych godnych uwagi walorów.
https://www.youtube.com/watch?v=xPlN_Tk3VLQ
Najprostszym i jednocześnie najtańszym sposobem na tego typu sterowanie WiFi tylko, byłoby wykorzystanie ESP-01. Chociaż moduł ten nie jest przyjazny do programowania, szczególnie dla mało doświadczonych amatorów, to jednak zachęca go stosować z uwagi na jego cenę i małe gabaryty płytki.
Dużo łatwiej będzie z nieco droższym modułem WeMos-D1mini albo większą wersją płytki NodeMCU, którą można wykorzystać z modułem B/T jeżeli nie sięga się po ESP32, o czym było wyżej.
Nie potrzeba tu tworzyć specjalnej aplikacji; sterowanie odbywa się z browsera internetowego otwartego w PC lub smart-phone.
Animacje barwne wybiera się z przygotowanej listy(około 50 różnych z możliwością dodania kilku własnych), natomiast kolorystyka może być pozostawiona na już zdefiniowanych kolorach, bądź korygowana/wybierana z palety kolorów znanej w Windows lub Photoshop.
Sterowanie wygląda jak załączony obrazek niżej.
Czy takie 'zdalne sterowanie' autor ma/miał na myśli?
Czy nie wystarczyłby jeden rodzaj komunikacji, powiedzmy WiFi? Po co jeszcze dodatkowo/jednocześnie B/T. A dlaczego nie dodać jeszcze IR albo VR(Voice Recognition) ? Powiedziało by się wtedy: „kcem animacje dwudziestom”, itd.
e marcus
Spróbuję odpowiedzieć na wszystko. To tak po pierwsze chodziło o zmianie animacji koloru i włączanie wyłączanie paska.
Po drugie niestety mam już kupione ardu Uno i pasek ledowy na 12v, dlatego potrzebuję moduły do ardu.
Po trzecie nie wiem do którego jest to że nie potrzeba osobnej aplikacji.
Po czwarte faktycznie lepiej jak zastosuję samo WiFi, chociaż setrowanie głosowe też może być xD
Chciałbym dodać że fajnie by było gdybym miał to w aplikacji bo łatwiej mi to tego się dostać.