Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki dobry niedrogi laptop do pracy zdalnej? Czy dobrze wybrałam?

Phasslayne 15 May 2022 00:23 693 20
    Phasslayne
    Level 4  
    Witam, szukam sprzętu do pracy zdalnej. Dopiero będę zaczynać swoją przygodę z pracą zdalną, ale wymagania mam normalne i nie zawyżone. Zależy mi na możliwie jak najszybciej śmigającym sprzęcie bez zacinania, zawiech itp. czyli sprzęt który będzie idealny do pracy zdalnej, w której nie ma mowy o takich sytuacjach.
    Zależy mi bardzo też na tym by sprzęt posłużył mi najdłużej jak może, i dobrze byłoby gdyby nie było wielkich problemów z naprawą gdyby trzeba było coś np. wymienić (ponoć niektóre laptopy mają części które potem trudno znaleźć itp.).
    Szukam więc szybkiego sprzętu na lata. 
    Najlepiej gdyby cena była 1000-1300zł (max ok 1500zł), dlatego szukam w sprzęcie poleasingowym.
    Z racji że mi się spieszyło a mój obecny laptop padł, kupiłam już laptopa (z myślą o wypróbowaniu), jednak mam jeszcze czas na darmowy zwrot. Nie wiem czy to był dobry wybór bo laptop ma tylko dwa rdzenie, ale sprzedawca twierdził że to naprawdę się sprawdzi (mimo że mógł zaproponować droższe modele). Nie wiem czy można tu wstawiać link z ofertą gdzie kupiłam(?), wstawię więc podstawowe dane:
    Laptop Dell Latitude E5470 i5-6300U 8 GB 240 SSD 14,1" HD W10Pro A-
    2 RDZENIE
    Model procesora:i5-6300U
    Rozdzielczość:1366x768 (HD)
    Przekątna ekranu:14,1"
    Stan używany - 100% sprawny (produkt testowany)
    Gwarancja:12 miesięcy
    Ilość pamięci 8GB
    Dysk 240GB SSD SATA
    Licencja  Win 10 Pro COA
    Model procesora: i5-6300U
    Częstotliwość procesora: 2.40 GHz
    Generacja procesora: 6 gen
    Rodzina procesora:
    Intel Core i5
    Wydajność procesora: 3258
    Liczba rdzeni procesora: 2
    Częstotliwość Turbo procesora: 3.00 GHz
    Wielkość pamięci cache L2 lub L3:
    3 MB SmartCache
    Gniazdo: FCBGA1356
    Pamięć RAM
    Ilość pamięci: 8 GB
    Typ pamięci: DDR4
    Maksymalny rozmiar pamięci: 32 GB
    Ilość gniazd pamięci: 2
    Dysk twardy
    Dysk: 240 GB SSD
    Pojemność dysku: 240 GB
    Typ dysku: SSD

Zapłaciłam ok 1000zł, stan wizualny jest OK, zastanawia mnie czy do ok 1500zł (max, lecz wolę być przy cenie 1000-1300zł) znajdę coś lepszego, a może to wcale nie był dobry wybór?
    Zastanawiam się np nad ACER Gateway GWTN156-11BKDX 15,6" Intel Pentium Quad-Core 4 GB / 128 GB, gdzie 4 rdzeniowy nowy laptop kosztuje lekko ponad 1200zł.

Dziękuję bardzo za szczere opinie.
  • Helpful post
    dt1
    Admin of Computers group
    Witaj.
    Zrobiłaś kilka założeń, które po części się wykluczają, chociaż w większości mają sens.

Phasslayne wrote:
    Zależy mi na możliwie jak najszybciej śmigającym sprzęcie bez zacinania, zawiech itp. czyli sprzęt który będzie idealny do pracy zdalnej, w której nie ma mowy o takich sytuacjach.

Na czym polega ta praca zdalna? Bo można robić wiele rzeczy, które wymagają mocniejszego lub słabszego sprzętu. Jeśli standardowo obsługa www i jakiegoś komunikatora - to tak naprawdę wymagania olbrzymie nie są.

Phasslayne wrote:
    Zależy mi bardzo też na tym by sprzęt posłużył mi najdłużej jak może, i dobrze byłoby gdyby nie było wielkich problemów z naprawą gdyby trzeba było coś np. wymienić (ponoć niektóre laptopy mają części które potem trudno znaleźć itp.).

Przymierzasz się do zakupu kilkuletniego sprzętu, który jest trochę mniej, ale też kilka lat po gwarancji. Założenie słuszne, ale w zasadzie zależy od szczęścia. Twoim pierwszym wyborem jest laptop poleasingowy - to dobrze, maszyny biznesowe są zwykle porządnej jakości i używane w rozsądny sposób odwdzięczają się długo bezawaryjną pracą. Warto taki sprzęt brać od firmy, która udziela na niego swojej gwarancji (często rok, czasem pół roku). Sprzęty poleasingowe są ściągane do nas w dużej ilości egzemplarzy, są to modele dość popularne, więc o dostęp części zamiennych raczej nie ma się co w takim przypadku martwić za bardzo.

Phasslayne wrote:
    Nie wiem czy to był dobry wybór bo laptop ma tylko dwa rdzenie, ale sprzedawca twierdził że to naprawdę się sprawdzi (mimo że mógł zaproponować droższe modele). Nie wiem czy można tu wstawiać link z ofertą gdzie kupiłam(?), wstawię więc podstawowe dane:
    Laptop Dell Latitude E5470 i5-6300U 8 GB 240 SSD 14,1" HD W10Pro A-

Generalnie nie lubię laptopów w klasie wizualnej innej niż A, jest to dla mnie sygnał, że nie były do końca dobrze traktowane (w eksploatacji lub transporcie). Wszelkie wyraźniejsze zarysowania, a w szczególności pęknięcia obudowy, taki sprzęt u mnie zwykle eliminują (chociaż nie oznacza to oczywiście, że nagle szybciej się taki zepsuje).

W dziale "co kupić" można wstawiać linki z ofertami. Do takiego działu ten post został też przeniesiony.

Sam sprzęt jest OK, seria Latitude to jedna z wyższych serii i na pewno nie jest to marketowy szmelc. Ciekawi mnie tylko jaki dysk jest wstawiony (konkretnie jakiej firmy) - czy jest to oryginalny, który był z tym laptopem, czy jakiś najtańszy śmietnik kupiony przez sprzedawcę tego komputera.

Trochę szkoda, że wybrałaś egzemplarz z matrycą niskiej rozdzielczości - i jest to zapewne standardowa matryca TN. W tych Dellach montowano też lepsze matryce IPS wyższej rozdzielczości, różnica jest znacząca.

Zgaduję, że klawiatura jest poprzeklejana naklejkami (jest to sprzęt z jakąś klawiaturą z innym układem niż nasz). Jeszcze o ile nie jest ona podświetlana to mniej przeszkadza, ale jeśli ma podświetlenie, to takie coś wygląda paskudnie (część klawiszy świeci, te z naklejkami niestety nie).

Plusy tego wyboru są takie, że jest to porzadny sprzęt (mimo że wizualnie - jako "fanowi" Thinkpadów ten model nie leży, szczególnie że nie jest on specjalnie szczupły). Ale wygląd to mniej ważna rzecz. Jest to sprzęt porządny i według opisu jest na niego 12 miesięcy gwarancji. Jest on wydajniejszy od Gateway'a, którego znalazłaś. Tamten czterordzeniowy procesor jest prawdopodobnie trochę wolniejszy od tego dwurdzeniowego I5.

Jako fan thinkpadów poleciłbym model T460s (albo starszy T450s), ale w zasadzie technicznie będzie to to samo, wygląd i wykonanie inne (moim zdaniem lepsze). Ale niestety - do aktualnych zastosowań dwurdzeniowe procesory zaczynają powoli być niewystarczające. Tak więc pomijając te wszystkie komunijne zabawki udające laptopy (procesory Celeron Nxxxx, Pentium Nxxxx), warto dołożyć trochę i zakupić coś bardziej współczesnego.

Ostatnio w sklepie Acera można było za 1800 albo 1900 kupić Acera Swift 3 z procesorem AMD Ryzen. Nowego. Teraz już tej promocji nie ma, ale na przykład powystawowy z roczną gwarancją da się kupić nawet w założonym budżecie. Nie jest to jakaś mega maszyna, ale jak nie będziesz nią wbijać gwoździ, to da sobie radę. Przykład:

https://allegro.pl/oferta/acer-swift-3-ryzen-5-4500u-8gb-512gb-14-fhd-12151644612

Tu niestety tylko z 1 miesiącem gwarancji, ale to taki przykład. Jest też na Allegro wersja z Ryzenem 2200u (opisanym mylnie przez wystawiającego aukcję jako procesor czterordzeniowy, w rzeczywistości 2200u ma 2 rdzenie). Ale Ryzen 5 4500u z przykładu wyżej to już bardzo wydajny procesor (w pesymistycznym scenariuszu przy pracy z aplikacją obciążającą jeden wątek będzie to "tylko" +35% na jego korzyść, ale w przypadku obciążenia wszystkich wątków jest to około +180% względem I5-6300U, więc przepaść). Dodatkowo matryca IPS 1920x1080, cała metalowa obudowa (korpus plus pokrywa), podświetlana (jeśli dobrze pamiętam) klawiatura bez naklejek, względnie świeża bateria, która ma szansę trochę pożyć, waga około 1.5kg i kilka nowszych technologii (dysk SSD PCIe, USB-c, WiFi 802.11ax).

Jeśli bym oczekiwał jakiejkolwiek wydajności, to wolałbym czegoś takiego szukać, ale z dłuższą gwarancją. Laptopy poleasingowe są prawidłowo wykonane (dobrej jakości), ale przy starszych egzemplarzach niestety wydajność będzie już odrobinę kuleć. Minimum, na które warto patrzeć to I5 ósmej generacji (I5-8265U). Te miały już 4 rdzenie, ale nawet poleasingowe modele 8 generacji mogą jeszcze sporo kosztować.

Oprócz Acer Swift 3 można też próbować znaleźć Huawei Matebook D 14 używany/outletowy - z procesorem Ryzen 4 rdzeniowym albo z I5-10210U. Jeśli podobają Ci się wizualnie macbooki, to ten też Ci się spodoba. Ale też nie jest aż tak łatwo je znaleźć z długą gwarancją w niskiej cenie.
  • Helpful post
    ay56
    Level 30  
    Witam po testach kilku sztuk,
    bo kupowałem dla rodziny,
    nie chce żadnego innego tylko T 420,30 i wyższe modele nie do zajechania.
    seria T lenowo
    Phasslayne
    Level 4  
    Dt1, bardzo Ci dziękuję za taką konkretną odpowiedź!

dt1 wrote:
    Na czym polega ta praca zdalna?

Może to zabrzmi mało profesjonalnie, lecz dopiero powoli wchodzę w temat pracy zdalnej, po prostu ten sposób pasowałby do mnie najbardziej, ale nie wiem jeszcze dokładnie co będę robić, jednak na pewno nic zaawansowanego. Co nie oznacza że nie chcę się uczyć i rozwijać w tym kierunku.
    Myślę więc że wpiszę się w szeroko pojęty termin 'copywritera' czy po prostu wolnego strzelca. Dlatego też sprzęt nie ma być 'z kosmosu', wystarczy mi tylko brak zawieszania, szybka praca, wygląd nie ma dla mnie dużego znaczenia i mogę przymknąć oko na takie rzeczy (chociaż ten aktualny wizulanie jest ok).

dt1 wrote:
    Ciekawi mnie tylko jaki dysk jest wstawiony (konkretnie jakiej firmy) - czy jest to oryginalny, który był z tym laptopem, czy jakiś najtańszy śmietnik kupiony przez sprzedawcę tego komputera.

Podaję linka do laptopa, który zakupiłam. Mogę w jakiś sposób sprawdzić jaki to jest dokładnie dysk? Chyba że sprzedawca uczciwie mi odpowie.
    https://rnew.pl/pl/products/laptop-dell-latit...300u-8-gb-240-ssd-14-1-hd-w10pro-a-21998.html

dt1 wrote:
    Trochę szkoda, że wybrałaś egzemplarz z matrycą niskiej rozdzielczości

Faktycznie obraz nie jest najwyższej jakości, lecz nie jest źle. Nie mam jakichś wielkich wymagań, jaką matrycę byś polecił?

dt1 wrote:
    Zgaduję, że klawiatura jest poprzeklejana naklejkami

Akurat klawiatura jest w porządku, nie ma naklejek ; ) Podświetlenie jest.

dt1 wrote:
    Jako fan thinkpadów poleciłbym model T460s (albo starszy T450s), ale w zasadzie technicznie będzie to to samo, wygląd i wykonanie inne (moim zdaniem lepsze). Ale niestety - do aktualnych zastosowań dwurdzeniowe procesory zaczynają powoli być niewystarczające.

Chodzi o Lenovo T460s?

Jeśli chodzi o jakość fizyczną i wygląd testowanego przeze mnie laptopa wszystko jest bardzo ok. Jedynie trochę zawodzi mnie w pewnych sytuacjach szybkość. Aby nie przedłużać, po prostu zależy mi na sprzęcie który będzie możliwie jak najszybszy w tym przedziale cenowym. Szczególnie zastanawia mnie czy mogę kupić coś lepszego od testowanego przeze mnie modelu, ale w tej samej cenie. Lub jednym słowem czy zakupię powiedzmy do 1300zł(max ok 1500zł) sprzęt z większą ilością rdzeni?
    Jak widać, jestem kompletnym laikiem, jednak niegroźne mi są długie godziny czytania o tym wszystkim.
    Napisałeś że model Acera który podałam będzie słabszy od mojego mimo iż ma 4 rdzenie. I tutaj naturalnie pojawia się pytanie, skoro w kwestii szybkości sprzętu nie można sugerować się ilością rdzeni, to czym?

I czy w ogóle ma sens kupować sprzęt 4 rdzeniowy, czy to nie jest tak że to będzie bardzo mało odczuwalna zmiana na lepsze, a odczuwalna zmiana w szybkości sprzętu będzie od powiedzmy 8 rdzeni? (oglądałam proste porównywanie 2, 4, 8 i 16 rdzeni i rożnica pomiędzy 2 a 4 była prawie żadna, o ile można się tym sugerować)

dt1 wrote:
    Ale Ryzen 5 4500u z przykładu wyżej to już bardzo wydajny procesor

Laptop który podałeś jest 500zł droższy, nie jest to aż tak dużo. Czy uważasz że będzie on w odczuwalny sposób (szczególnie w szybkości/wydajności laptopa) znacznie lepszy od tego mojego który testuję? Pomijam kwestie wyglądu, budowy itp, chodzi mi jedynie o szybkość działania sprzętu.

Jak określiłbyś poziom szybkości/wydajności mojego obecnego laptopa szczególnie w porównaniu z sprzętem który wymieniłeś, i ogólnie z sprzętem w podobnej cenie? Czy opłacało się kupić ten model za 1000zł?

Wybacz za te 'laikowe pytania', ale cóż - niestety szpecem nie jestem.

ay56 wrote:
    Witam po testach kilku sztuk,
    bo kupowałem dla rodziny,
    nie chce żadnego innego tylko T 420,30 i wyższe modele nie do zajechania.
    seria T lenowo

Dzięki bardzo za propozycję, napiszesz coś więcej? Jak z szybkością pracy tych laptopów? Czy pracujesz na nich zdalnie?
    Czy masz porównanie do Dell, szczególnie modelu który posiadam?

Mam jeszcze jedno pytanie, na które sądzę że powinnam założyć osobny wątek ponieważ jest to sprawa bardzo istotna. Zmartwiło mnie to, że sprzedawca ma dostęp zdalny do mojego laptopa. Kontaktowałam się z nim w sprawie problemów z głośnikami (szumiały przy tym laptopie) i zaproponował 'naprawę zdalną', nie czekając właściwie na moją zgodę po prostu naprawił to w ten sposób. Twierdzi że używają programu Team Viewer, jeśli zaufać tym informacjom.

Teraz pojawia się najważniejsza kwestia, jak z bezpieczeństwem? Skoro ma dostęp do laptopa, to czy przypadkiem nie ma również dostępu do wszystkiego co się na nim znajduje? W tym kwestia konta bankowego.
    Zmroziło mi to krew w żyłach szczerze mówiąc a nie mogę nic w tym temacie znaleźć w sieci.

Dziękuję bardzo raz jeszcze za bardzo konkretną odpowiedź i poświęcony czas!
  • Helpful post
    n.vision
    Level 30  
    Na pracę zdalną drobne przycinki to Ci raczej różnicy nie zrobią, różnicę zrobi Ci ergonomiczne miejsce pracy. Laptop z przymocowaną do niego klawiaturą i ekranem wymuszają ostre garbienie się, w krótkim czasie wyjdą z tego bóle, a w długim może nawet garb : )
    Jeśli pracujesz z tekstem, to kup sobie byle jaki monitor polisingowy, żeby miał chociaż 22 cale i rozdzielczość 1920x1080 (150zł?), postaw go na kilku książkach (tak jak i laptop), żeby były na wysokości oczu (dość wysoko), podłącz oddzielną klawiaturę i myszkę. Dwa monitory to minimum, na tym niskorozdzielczościowym ekraniku zajedziesz się.

Monitory na wysokości oczu, wraz z oddzielną klawiaturą i myszką ograniczą skrzywianie kręgosłupa w odcinku szyjnym, na odcinek dolny kręgosłupa tylko regularne ćwiczenia (np. martwy ciąg, lub lżej tzw. deska), niestety nie ma tu drogi na skróty. Dużo tańsze niż lekarze, masaże i fizjoterapeuci za kilka lat
  • Helpful post
    dt1
    Admin of Computers group
    Phasslayne wrote:
    Mogę w jakiś sposób sprawdzić jaki to jest dokładnie dysk?

Tak, choćby w menedżerze urządzeń można próbować, ale lepiej uruchom na nim https://crystalmark.info/redirect.php?product=CrystalDiskInfo i zrób zrzut ekranu, gdzie będą widoczne wszystkie informacje z tabeli. W przypadku dysku SSD te informacje są mniej użyteczne diagnostycznie, ale grubsze problemy z dyskiem można wychwycić, jeśli takie występują.

Phasslayne wrote:
    Faktycznie obraz nie jest najwyższej jakości, lecz nie jest źle. Nie mam jakichś wielkich wymagań, jaką matrycę byś polecił?

Matową, wyższej rozdzielczości (1920x1080), najlepiej w miarę przyzwoitej jakości IPS (nie każda matryca IPS jest dobrej jakości niestety).

Phasslayne wrote:
    Akurat klawiatura jest w porządku, nie ma naklejek ; ) Podświetlenie jest.

To duży plus w przypadku poleasingowych sprzętów.

Phasslayne wrote:
    Jeśli chodzi o jakość fizyczną i wygląd testowanego przeze mnie laptopa wszystko jest bardzo ok. Jedynie trochę zawodzi mnie w pewnych sytuacjach szybkość. Aby nie przedłużać, po prostu zależy mi na sprzęcie który będzie możliwie jak najszybszy w tym przedziale cenowym

Niestety w tym przedziale cenowym poleasingowe laptopy będą miały zwykle dwurdzeniowy procesor. Możesz szukać używanych laptopów nowszych generacji, mniej lub bardziej poświęcając jakość wykonania w zamian za wydajność. Jeśli nie poświęci się tej jakości za wiele (istnieją porządnie wykonane laptopy konsumenckie, tak jak wspomniany Huawei Matebook albo Acer Swift 3) to na takiej zamianie można sporo skorzystać. Niestety dwurdzeniowy procesor w dzisiejszych czasach dławi się już na stronach internetowych.

Phasslayne wrote:
    czy zakupię powiedzmy do 1300zł(max ok 1500zł) sprzęt z większą ilością rdzeni?

Szukaj. Jeśli nie zależy Ci na czasie to można czasem fajne oferty znaleźć. Czym taniej tym pewnie słabiej wykonany albo bardziej zmęczony. Ja Ci pokazałem przykład, że za 1550 złotych można mieć sprzęt w metalowej obudowie, z przyzwoitą matrycą i całkiem wydajnym procesorem jedną generację wstecz (Ryzen 4500U).

Phasslayne wrote:
    I tutaj naturalnie pojawia się pytanie, skoro w kwestii szybkości sprzętu nie można sugerować się ilością rdzeni, to czym?

Nie każdy rdzeń jest szybki. Trzeba odrzucić najsłabsze modele, które niezależnie od ilości rdzeni są biedne i poszukać prawidłowego procesora czterordzeniowego (lub sześcio-, ale to nie ten budżet). I5 od serii 8000 ma zwykle co najmniej 4 rdzenie, cztero- lub sześciordzeniowe procesory AMD Ryzen są też OK. Procesorów Pentium N, Celeron N i Atom raczej warto unikać.

Phasslayne wrote:
    I czy w ogóle ma sens kupować sprzęt 4 rdzeniowy, czy to nie jest tak że to będzie bardzo mało odczuwalna zmiana na lepsze, a odczuwalna zmiana w szybkości sprzętu będzie od powiedzmy 8 rdzeni? (oglądałam proste porównywanie 2, 4, 8 i 16 rdzeni i rożnica pomiędzy 2 a 4 była prawie żadna, o ile można się tym sugerować)

Nie wiem, w czym te testy były przeprowadzane, ale obecne przeglądarki internetowe są w stanie wykorzystać więcej niż 2 rdzenie, więc różnica między starym procesorem dwurdzeniowym a nowszym czterordzeniowym na pewno jest (jeśli nie na samej ilości rdzeni, to kilka lat nowszy procesor będzie miał pojedynczy rdzeń po prostu szybszy od poprzednika).

Phasslayne wrote:
    Jak określiłbyś poziom szybkości/wydajności mojego obecnego laptopa szczególnie w porównaniu z sprzętem który wymieniłeś

Analitycznie - rozbijając na czynniki pierwsze w porównaniu z przykładowym Acerem Swift, którego znalazłem.
    procesor - szybkość przy obciążeniu pojedynczego wątku wyższa o ~35%, szybkość przy obciążeniu 8 wątków wyższa o ~180%.
    dysk - jakikolwiek dysk PCIe, który siedzi w nowszym laptopie jest zauważalnie szybszy od dysku SATA zamontowanego w starszym sprzęcie. Jeśli jeszcze sprzedawca zamontował najtańszy szmelc (no bo klient może się nie znać i 240 giga to 240 giga i czy będzie to szybki dysk - czy tani dysk - w ofercie wygląda tak samo.
    karta graficzna - układ Vega 6 w Ryzenie to podstawowa karta, jednak w większości zastosowań jest między 80 a 100% wydajniejsza od jeszcze bardziej podstawowej karty graficznej Intel HD520 w Twoim laptopie. Przy pracy biurowej ma to marginalne znaczenie, chociaż jako że przeglądarki internetowe potrafią wykorzystywać akcelerację sprzętową - to zastanawiam się, na ile ta karta robi różnicę przy tak prozaicznej czynności jak przeglądanie stron - jakąś zapewne robi.

Jak to się wszystko sumuje? Nijak. W każdym zastosowaniu nacisk będzie wywierany na inne komponenty, więc w jednych laptop będzie trochę szybszy, w innych dużo szybszy, ale na pewno szybszy :)

No i mamy tez matrycę IPS ze średniej półki w porównaniu z matrycą TN niskiej rozdzielczości, choć zapewne dosyć przyzwoitej jakości. Tak czy inaczej ten średni IPS w moim odczuciu będzie bardziej komfortowy (mimo że oczywiście na wydajność to się nie przekłada). Mamy też dysk o dwa razy wyższej pojemności. Nawet jeśli nie masz zamiaru zapychać dysku, to sam Windows z wiekiem będzie miał inne zamiary :)

Zostaje też kwestia baterii, które w sześcioletnim laptopie albo są już wymienione na chiński szajs, albo mogą mieć przed sobą mniej lub więcej życia. Jeśli pracujesz na baterii to jest to też coś, co warto mieć na uwadze.

Phasslayne wrote:
    Mam jeszcze jedno pytanie, na które sądzę że powinnam założyć osobny wątek ponieważ jest to sprawa bardzo istotna. Zmartwiło mnie to, że sprzedawca ma dostęp zdalny do mojego laptopa. Kontaktowałam się z nim w sprawie problemów z głośnikami (szumiały przy tym laptopie) i zaproponował 'naprawę zdalną', nie czekając właściwie na moją zgodę po prostu naprawił to w ten sposób. Twierdzi że używają programu Team Viewer, jeśli zaufać tym informacjom.

Jest to wygodne, ale niedopuszczalne, aby ktokolwiek miał nienadzorowany dostęp. Powinnaś skonfigurować ten program aby wymagał zawsze autoryzowania dostępu przez Ciebie (przekazania hasła jednorazowego wyświetlanego w programie) bądź powinnaś usunąć to oprogramowanie. W zasadzie skoro sprzedawca takie akcje robi to można przeinstalować cały system, chociaż wątpię, czy kombinował bardziej niż to.
  • Helpful post
    jowyma
    Level 23  
    Ja uważam, że dobrze wybrałaś. Odradzam współczesne Thinkpady, to są obecnie Lenovo a nie IBMy i ja już ich więcej nie kupię, a używam ich od wielu, wielu lat. Obecnie kupuję Delle Latitude i Precision.
    Co dla mnie by było ważne to rozdzielczość ekranu, procesor i5 co najmniej seria 8 albo 9 albo 10 albo 11. Jeżeli nie będziesz NA PEWNO grać w gry ani wykonywać skomplikowanych obliczeń to bez dodatkowej karty graficznej bo poprzedni właściciel mógł ją przegrzewać grami. Jeżeli będziesz liczyć to chyba trzeba zaryzykować z niezintegrowaną kartą grafiki (ale dobrze gdyby wtedy była gwarancja).
    Pamięci minimum 16 GB RAM ale ją można dokupić i wymienić. Dysk minimum 1 TB ssd, ale lepiej 2 TB - co także można samodzielnie wymienić.
    Polecam zasilacz z bankiem energii jako drugi zasilacz, tzw. hybrydowy zasilacz Della. W słabszej wersji ma tylko 45W czyli dość małą moc, ale w podróży naładuje raz baterię laptopa do pełna.
    Jeżeli Cię stać to warto wymienić baterię na nową, oczywiście najpierw sprawdzić czy trzeba. Ale to też zależy ile podróżujesz i ile godzin laptop musi pracować na samej baterii.
    wnoto
    Level 34  
    n.vision wrote:
    Jeśli pracujesz z tekstem, to kup sobie byle jaki monitor polisingowy, żeby miał chociaż 22 cale i rozdzielczość 1920x1080 (150zł?)

Jak to wpływa na wydajność sprzętu ? karta musi obsłużyć dużo więcej pikseli ...

Dodano po 1 [minuty]:

n.vision dałem ci plusa bo bardzo dobrze napisałeś o ergonomii, która za niewielkie środki można poprawić. Przy czym przy takim stacjonarnym stanowisku do pracy zdalnej pytanie czy nie lepiej pójść już w komputer stacjonarny.
    n.vision
    Level 30  
    wnoto wrote:
    n.vision wrote:
    Jeśli pracujesz z tekstem, to kup sobie byle jaki monitor polisingowy, żeby miał chociaż 22 cale i rozdzielczość 1920x1080 (150zł?)

Jak to wpływa na wydajność sprzętu ? karta musi obsłużyć dużo więcej pikseli ...

Dodano po 1 [minuty]:

n.vision dałem ci plusa bo bardzo dobrze napisałeś o ergonomii, która za niewielkie środki można poprawić. Przy czym przy takim stacjonarnym stanowisku do pracy zdalnej pytanie czy nie lepiej pójść już w komputer stacjonarny.

Ilość monitorów w ogóle nie wpływa na wydajność przy wyświetlaniu pulpitu. Obsługują to nawet bardzo cienkie sprzęty. Takie czasy

Czy stacjonarny komputer, czy laptop, to już Ci nie pomogę, do pracy moim zdaniem nie ma różnicy, ważne żeby sprzęt robił robotę. Zresztą przy stacjonarnym dwa monitory też będą robić robotę. Możesz nawet używać trzech - nie byłoby w tym niczego dziwnego ani przesadzonego - o ile sprzęt obsłuży, laptopy czasem mają z tym problemy, w desktopach to kwestia karty graficznej, ale wszystkiego dowiesz się ze specyfikacji tego co będziesz chciał kupić. Np. Thinkpady zwykle obsługują do dwóch dodatkowych monitorów, ale tylko jeśli używasz stacji dokującej, bez stacji to tylko jeden monitor.
    wnoto
    Level 34  
    Przy stacjonarnym wydaje mi się że łatwiej/taniej osiągnąć odpowiednią wydajność, szczególnie w zakresie sprzetu biurowego poleasingowego.
    Phasslayne
    Level 4  
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Dopiero wróciłam z długiej nieobecności w domu i mam ostatnią chwilę na zwrot tego laptopa więc zabieram się za czytanie..

dt1 wrote:
    Tak, choćby w menedżerze urządzeń można próbować, ale lepiej uruchom na nim https://crystalmark.info/redirect.php?product=CrystalDiskInfo i zrób zrzut ekranu, gdzie będą widoczne wszystkie informacje z tabeli. W przypadku dysku SSD te informacje są mniej użyteczne diagnostycznie, ale grubsze problemy z dyskiem można wychwycić, jeśli takie występują.

Może głupie pytanie ale jak to zrobić? Chyba nie wystarczy tylko wejść w link i zrobić zrzut ekranu tego co włączy się po kliknięciu? Ściągnęłam to lecz wyskakują mi jakieś pojedyncze pliki których nie mogę otworzyć i nie ma tej tabeli.

Tak jak pisałam mam ostatnią chwilę na zwrot więc chciałam sprawdzić ten dysk..
    Phasslayne
    Level 4  
    g107r wrote:
    Ściągnij na pulpit, wypakuj, i kliknij na DiskInfo64.exe

Dzięki, tak też zrobiłam, raczej dobrze. Wysyłam załącznik.
    Phasslayne
    Level 4  
    Da ktoś znać? Mam ostatni dzień na informację o zwrocie...
    g107r
    Level 41  
    Gdy nikt nie pisze, to dyski zwykle są ok, zresztą:
    dt1 wrote:
    W przypadku dysku SSD te informacje są mniej użyteczne diagnostycznie, ale grubsze problemy z dyskiem można wychwycić, jeśli takie występują.

Masz jeden dysk, nie wiem co to za praca zdalna, ale dokupiłbym do tego drugi zwykły HDD na kopie najważniejszych rzeczy. To co robione w necie, pewnie tam zostanie, natomiast praca na dokumentach zapisywanych na dyskach - mam wrażenie, że jakby co, to z "normalnego" talerzowego HDD, łatwiej odzyskać dane.
    Phasslayne
    Level 4  
    g107r wrote:
    Masz jeden dysk, nie wiem co to za praca zdalna, ale dokupiłbym do tego drugi zwykły HDD na kopie najważniejszych rzeczy. To co robione w necie, pewnie tam zostanie, natomiast praca na dokumentach zapisywanych na dyskach - mam wrażenie, że jakby co, to z "normalnego" talerzowego HDD, łatwiej odzyskać dane.

Ok, ale chodzi o sam motyw jakości, czy to jest dobry dysk czy śmieciowy, tak jak pisał wcześniej dt1?
    g107r
    Level 41  
    To już praktycy komputerowi, dla mnie Lite-On jest dość dobrą firmą, ale wszystko zależy od części które tam włożyli.
    g107r
    Level 41  
    Głupie moim zdaniem zestawienie, powinno być porównanie do podobnych dysków.
    https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=WD+BLACK+SN850+1TB rzut okiem - powyżej 600 PLN.
    https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=LITEON+L8H-256V2G-11+M.2+2280+256GB od 90?
    Cena :| mimo wszystko wpływa na jakość, daty produkcji również, nowsze i droższe ma prawo być lepsze, szybsze, i mniej awaryjne.
    W ten sam sposób można porównywać procesory.
    dt1 wrote:
    Jest też na Allegro wersja z Ryzenem 2200u (opisanym mylnie przez wystawiającego aukcję jako procesor czterordzeniowy, w rzeczywistości 2200u ma 2 rdzenie). Ale Ryzen 5 4500u z przykładu wyżej to już bardzo wydajny procesor (w pesymistycznym scenariuszu przy pracy z aplikacją obciążającą jeden wątek będzie to "tylko" +35% na jego korzyść, ale w przypadku obciążenia wszystkich wątków jest to około +180% względem I5-6300U, więc przepaść).

A porównanie z najnowszym "wynalazkiem" to już Rów Mariański?
    Phasslayne
    Level 4  
    Chcę tylko wiedzieć czy ten dysk to śmieć, czy jak na laptopa w tej cenie i tej jakości to jest ok i opłacało się kupić, czy nie i lepiej odesłać..
  • Helpful post
    dt1
    Admin of Computers group
    Nie, dysk jest względnie OK, nie jest to śmietnik, ma dość niski przebieg. Do tego jest to prawdopodobnie któryś z dysków stosowanych oryginalnie w takich komputerach, więc ogólnie ok.