Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Corsa E Wiązka haka, światła stopu zapalają się razem ze światłami mijania

Ragless 16 May 2022 10:12 447 9
Wago
    Ragless
    Level 15  
    Witam,

Auto: Opel Corsa E 1.4 90KM 2017

Mam taki problem, musiałem na szybko wymienić wiązkę haka z gniazdem i modułem - uszkodzony był moduł Jeager. Zastosowałem uniwersalną wiązkę Witter Z214, wcześniej miałem dedykowaną typowo do auta. Przewody do wiązek lamp wlutowalem zgodnie z instrukcją. Po podłączeniu przyczepy: kierunkowskazy przyczepy OK, Światła tylne przyczepy OK, Przeciwmgielne przyczepy OK, Problem jest po naciśnięciu hamulca: razem ze światłami stopu załączają się światła mijania z tyłu w przyczepie - z przodu przyczepy białe obrysy też. Do tylnej lampy w aucie dochodzą 3 przewody (masa, kierunkowskaz, tylne światło ), Sygnał stopu wziąłem z bezpośrednio z wiazki ( przewód żółto brązowy, z tego samego z którego korzystałem w poprzedniej wiązce haka ) Wsteczny i przeciwmgielne są w osobnym kloszu osobne przewody. 

Ktoś ma jakiś pomysł?
  • Wago
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Ragless wrote:
    Problem jest po naciśnięciu hamulca: razem ze światłami stopu załączają się światła mijania z tyłu w przyczepie - z przodu przyczepy białe obrysy też

Światła mijania masz z przodu pojazdu, w przyczepie masz obrysowe/pozycyjne. Jak włączysz pozycyjne to "stopy" też się świecą?
    Ragless wrote:
    tylne światło

Czego? Stopu, pozycyjnych?
    sigwa18
    Level 41  
    Problemy z masą albo w gnieździe albo w przyczepie. Często z oszczędności w przyczepach jest instalacja jednoprzewodowa (czyli nie prowadzi się przewodu masowego ,a przykręca punkty masowe do metalowej konstrukcji przyczepy). Niestety zamalowanie lakierem czy postępująca korozja powoduje problemy z działaniem takiej instalacji. Często też samo gniazdo/wtyczka jest skorodowane i nie przejścia lub słabe (duża rezystancja).
  • Wago
    Ragless
    Level 15  
    ArturAVS wrote:
    Ragless wrote:
    Problem jest po naciśnięciu hamulca: razem ze światłami stopu załączają się światła mijania z tyłu w przyczepie - z przodu przyczepy białe obrysy też

Światła mijania masz z przodu pojazdu, w przyczepie masz obrysowe/pozycyjne. Jak włączysz pozycyjne to "stopy" też się świecą?
    Ragless wrote:
    tylne światło

Czego? Stopu, pozycyjnych?

Jak włączę pozycyjne to w przyczepie świeci jak powinno, włączę stop jest ok.
    Gdy w aucie nie włączę pozycyjnych to przy wciśnięciu stop w przyczepie załączają się stopy i pozycyjne. Wcześniej przed wymianą wiazki było ok. Przyczepa z innym autem też ok
    krisxxl
    Level 28  
    Witam

Pytanie: przewody na pewno lutowałeś czy może jednak użyłeś szybkozłączek, które zazwyczaj są w zestawie? Opisane objawy ewidentnie wskazują, że któryś z kabli nie łączy. Do sprawdzenia masz wszystkie połączenia kabli sygnałowych, zasilanie modułu oraz masę. Innej możliwości rozwiązania problemu nie widzę.

Pozdrawiam

Krystian
    kwok
    Level 39  
    Ragless wrote:
    Do tylnej lampy w aucie dochodzą 3 przewody (masa, kierunkowskaz, tylne światło )

Błąd. 3 przewody kierunkowskaz, pozyczyjne, stop czyli 3 plusy a masa z ramy. Ciekawe jak to połączyłeś że masz choinkę. Pewnie z pozycyjnymi jarzą lekko stopy.
    Ragless
    Level 15  
    kwok wrote:
    Ragless wrote:
    Do tylnej lampy w aucie dochodzą 3 przewody (masa, kierunkowskaz, tylne światło )

Błąd. 3 przewody kierunkowskaz, pozyczyjne, stop czyli 3 plusy a masa z ramy. Ciekawe jak to połączyłeś że masz choinkę. Pewnie z pozycyjnymi jarzą lekko stopy.

Nie mam choinki na przyczepie, jedyny objaw to właśnie stop ( świeci tak jak powinien czyli mocniej, (nie żarzy);ale razem z pozycyjnymi
    BANANvanDYK
    Level 41  
    Samochód posiada lampy ledowe? Jeśli tak, to z lampy może wydostawać się napięcie ze świateł pozycyjnych przy zasilaniu świateł stop. Moduł haka może być zbyt czuły i w rezultacie załączać wyjścia na światła stop i światła pozycyjne. Sprawdź miernikiem co się dzieje na przewodach wejściowych i wyjściowych modułu haka.
    W innych przypadkach może to być choinka w przyczepie, ale wywołana brakiem połączenia masowego żarówki dwuwłóknowej. Nie będzie choinki w przypadku świateł kierunku jazdy/awaryjnych, czy włączenia świateł pozycyjnych, ale tylko przy włączeniu świateł stop. Powinno być widoczne w której lampie światła działają inaczej i gdzie żarówka nie łączy.
    andrzej20001
    Level 43  
    Swiatla na modul bierze sie z lampy , stop z centralnego stopu. Ewentualnie swiatla z oswietlenia rejestracji a stop z lampy. Podstawa to masa gniazda i modułu z MASY pojazdu nie z przewodu. Pin3 gniazda i wtyczki. Wielu już poległo na tym.
    Lucky-Luke78
    Level 1  
    Witam. Coś takiego dzieje się jeżeli w aucie masz żarówkę dwuwłuknową tzn. Stop i pozycyjne razem. Musisz wtedy stop pociągnąć z trzeciego dodatkowago światła ktory masz w klapie bagażnika. Miałem coś takiego w Tiguan.