Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Wieża Sony MHC NX1 dziwny problem

Mk950328 16 May 2022 21:34 519 16
Relpol
    Mk950328
    Level 10  
    Witam wszystkich forumowiczów - zakładam temat, ponieważ nie mogę znaleźć przyczyny, mianowicie posiadam wieżę Sony MHC NX1 składająca się z dwóch klocków osobno tuner ze wzmacniaczem, klocek nr 2 magnetofon i CD. Mam dziwny problem którego nawet na elektrodzie nie ma, ale myślę że ktoś by pomógł i podpowiedział. Problem z wieżą jest taki, że podczas podgłaśniania muzyki wieża raz chodzi normalnie, raz sygnał zanika. Enkoder jest wyczyszczony preparatem Kontakt spray, na wyświetlaczu widać równą regulację głośności lecz sygnału nie ma, a raz jest. Końcówka mocy jest w 100% sprawna, bo sprawdzałem i za każdym razem sygnał na głośniki daje. Po przełączeniu z funkcji video na tuner za którymś razem sygnał znów jest po regulacji głośności, znów zanika. O co tu chodzi czy ktoś miał kiedyś podobny problem i wie co na to poradzić? Dodam jeszcze, że sprawdzałem kondensatory elektrolityczne i są ok. Były 4 wyschnięte, ale ich wymiana nie pomogła. Proszę o możliwie szybką odpowiedź, pozdrawiam! :)
  • Relpol
    mmmalecki
    Level 16  
    Jeśli masz choćby prosty, analogowy oscyloskop to diagnoza powinna być dość prosta. Podajesz na wejście sygnału coś ładnego, np. 1kHz, ustawiasz wszystko tak, żeby usterka występowała, a następnie cofasz się z oscyloskopem po całym torze audio od głośników aż do wejścia aż znajdziesz swój sygnał.
    Mk950328
    Level 10  
    Właśnie problem w tym że akurat nie mam oscyloskopu i nie wiem co by to mogło być nie tak z tym :/
    BANANvanDYK
    Level 41  
    Problem występuje jednocześnie w obu kanałach?
    Wzmacniacz posiada przekaźniki na wyjściu, zwykle bywa że styki ulegają utlenieniu przez co przestają łączyć, ale zwykle przy niższej głośności i nigdy nie jednocześnie w obu kanałach.
    Sprawdź wyjście słuchawkowe. Sygnał na słuchawki pochodzi z procesora dźwięku i jest to sygnał przed wzmacniaczem. Wprowadzono w nim funkcję wykrywania słuchawek, przez co mikrokontroler odłącza głośniki programowo. Nie wiem czy wieża wówczas pokazuje „phono”, ale wzmacniacz zostaje wówczas wyłączony/wyciszony. Styk w gnieździe może nie łączyć, ale w słuchawkach powinieneś słyszeć cały czas dźwięk.
    Ewentualnie mogą to być objawy braku połączeń pomiędzy płytami, pęknięcia lutów lub przerwy w ścieżce na PCB. Miałem tak we Philipsie, ścieżka plus przełącznik sygnału audio w gnieździe słuchawkowym (przed wzmacniaczem mocy).
    Serwisówkę przeglądałem na tej stronie: https://servlib.com/sony/audio/mhc-nx1-mhc-nx3av-str-nx1-str-nx3.html?start=11
    Mk950328
    Level 10  
    Właśnie problem występuje w obu kanałach raz dźwięk jest raz nie ma poprostu zanika
  • Relpol
    Telo
    Service technician RTV
    Witam

Czy dzwięk zanika ze wszystkich źródeł mimo regulacji głośności?

Czy nie pomaga się naprawić ponowne przełączenie źródła sygnału, czy trzeba wieżę wyłączyć i ponownie włączyć?

Jak wygląda filtracja napięć z zasilacza strona wtórna?
    Mk950328
    Level 10  
    Jeśli przełącze z video na tuner to za któryms razem załapie i radio gra ale podczas podgłasniania i tak dźwięk znika bez znaczenia która funcja jest włączona czy video czy radio czy cd raz chodzi raz nie. Wyświetlacz nie pokazuje zadnych błędów podczas podgłasniania wyświetla wszystko jakby nigdy nic

Dodano po 2 [minuty]:

Nie trzeba jej ponownie wyłączac i włączać to bez znaczenia czasem pomoże zmiana funcja na tuner i później znowu jak podglosnie to sygnał zanika. Dodam jeszcze że wieża pracuje z orginalnymi głośnikami i są w 100% sprawne
    Telo
    Service technician RTV
    Witam

Jaki układ scalony pracuje z przełączniku źródeł?
    Czy masz mikroprzełączniki i szynę z procesora czy jest osobny układ scaolny?

Zaglądałeś do zasilacza ?
    Mk950328
    Level 10  
    W zasilaczu miałem jedną ścieżkę pęknięta łączącą któreś wyprowadzenie z transformatora do płytki ale to zrobiłem i też nie pomogło reszta ok jest. najwyżej zrobię zdjęcie i później wyślę a przełączniki źródeł są zrobione na przyciskach ale na tej płytce był jakiś mały scalak muszę to rozebrać bo nie pamiętam jaki tam był. Poprawiałem też luty na płytce na panelu przednim i też nic nie pomogło
    Telo
    Service technician RTV
    SM masz do tez wieży?
    Jak sterujesz z pilota to tez się tak zachowuje?
    Mk950328
    Level 10  
    Niestety nie mam pilota do niej i szkoda bo chciałem porównać czy będzie różnica jakaś No i nie wiem co tu zrobić zacznę od gniazda słuchawkowego tak jak kolega wyżej pisał może tam gdzieś przyczyna jest

Dodano po 1 [godziny] 27 [minuty]:

BANANvanDYK wrote:
    Problem występuje jednocześnie w obu kanałach?
    Wzmacniacz posiada przekaźniki na wyjściu, zwykle bywa że styki ulegają utlenieniu przez co przestają łączyć, ale zwykle przy niższej głośności i nigdy nie jednocześnie w obu kanałach.
    Sprawdź wyjście słuchawkowe. Sygnał na słuchawki pochodzi z procesora dźwięku i jest to sygnał przed wzmacniaczem. Wprowadzono w nim funkcję wykrywania słuchawek, przez co mikrokontroler odłącza głośniki programowo. Nie wiem czy wieża wówczas pokazuje „phono”, ale wzmacniacz zostaje wówczas wyłączony/wyciszony. Styk w gnieździe może nie łączyć, ale w słuchawkach powinieneś słyszeć cały czas dźwięk.
    Ewentualnie mogą to być objawy braku połączeń pomiędzy płytami, pęknięcia lutów lub przerwy w ścieżce na PCB. Miałem tak we Philipsie, ścieżka plus przełącznik sygnału audio w gnieździe słuchawkowym (przed wzmacniaczem mocy).
    Serwisówkę przeglądałem na tej stronie: https://servlib.com/sony/audio/mhc-nx1-mhc-nx3av-str-nx1-str-nx3.html?start=11

Witam sprawdzałem na słuchawkach i problem ten sam występuje co na głośnikach czyli ginie sygnał podczas podgłasniania wieża ładnie wycisza wzmacniacz i przełącza na słuchawki jak i na odwrót lecz sygnału brak. Dzieje się to głównie podczas podgłasniania. Zauważyłem że gdy przełącze na tuner i dam tuner band to słychać szumy radia bez anteny później dam na video i znowu muzyka gra. Do następnego podglosnienia. Bardzo dziwne to wszystko

Dodano po 58 [minuty]:

Przesyłam zdjęcia płytki panelu przedniego oraz płytke boczną
    Telo
    Service technician RTV
    Witam

Zmierz napięcia w zasilaczu może jest tak , że jak pokrętłem robisz głośniej to koncówka mocy ciągnie większy prąd i gdzies w zasilaczu z powodu uszkodzonych kondensatorów jakaś gałąź przysiada , trzeba by osycyloskopem zmierzyć co się dzieje.
    Jak włączysz wieżę np. tuner i ustawisz głosność ale nie za głośno z małym poziomem to tez się wyłączy dzwięk, czy tylko jak zrobisz głośniej?
    BANANvanDYK
    Level 41  
    Problem występuje tylko na jednym wejściu (video lub tunerze FM), czy na różnych?
    Za regulację głośności, korekcję dźwięku i zmianę wejść odpowiada jeden układ — specjalizowany układ IC101 na płycie main (M62493FP). Jedyne podejrzane elementy to kondensatory elektrolityczne 10 µF/50 V przy układzie scalonym (separacja pomiędzy stopniami) i takie same kondensatory separujące na wyjściu procesora audio. Na wyjściu znajdują się tranzystory muting (Q114, Q164) które mogą z jakiegoś powodu zadziałać i wyciszać dźwięk (zauważalny w słuchawkach). Widzę że muting jest sterowany tranzystorem Q503 z mikrokontrolera, a także tranzystorem Q512 sterowanym układem wykrywania napięcia sieciowego i resetu ze stabilizatorem IC502. Spadek napięcia na wyjściu stabilizatora, spowodowany przysiadem napięcia zasilającego B+ przy obciążeniu wzmacniacza może doprowadzić do zadziałania układu muting lub wykrycia odłączenia zasilania. Da się to sprawdzić zwykłym miernikiem, a przenoszenie sygnału audio przez procesor dźwięku innym wzmacniaczem. Jeszcze widzę jakiś układ DBFB z tranzystorami Q112/Q162 i Q113/Q163 który może mieć wpływ na przyblokowywanie sygnału audio na wyjściu procesora dźwięku.
    Mk950328
    Level 10  
    Telo wrote:
    Witam

Zmierz napięcia w zasilaczu może jest tak , że jak pokrętłem robisz głośniej to koncówka mocy ciągnie większy prąd i gdzies w zasilaczu z powodu uszkodzonych kondensatorów jakaś gałąź przysiada , trzeba by osycyloskopem zmierzyć co się dzieje.
    Jak włączysz wieżę np. tuner i ustawisz głosność ale nie za głośno z małym poziomem to tez się wyłączy dzwięk, czy tylko jak zrobisz głośniej?

Zazwyczaj się tak dzieje jak dam głośniej ale zdaza się tez tak że jak wyciszę na max później dam podgłasnianie to tez rozłącza mi sygnał bez znaczenia jakie z jakiego źródła idzie problem jest taki sam jak i na głośnikach tak samo na słuchawkach się dzieje

Dodano po 19 [minuty]:

Zapomniałem dodać. Problem występuje w obu kanałach jednocześnie

Dodano po 4 [godziny] 45 [minuty]:

Telo wrote:
    Witam

Nawet jak głośność dam na 0 i lekko podglosnie to raz działa normalnie raz nie działa teraz sprawdzałem. Gdy podczas przełączania źródeł na tuner po wciśnięciu tuner band dźwięk pojawia się później jak reguluje głośność to znów wyłącza. Ona chodzi jak chce . Dziś wymieniłem elektrolity wszystkie w obrębie procesora dźwięku tak jak kolega wyżej wspominał no ale nie pomogło

Dodano po 14 [minuty]:

https://filmy.elektroda.pl/34_1652896445.mp4
    Tu jest filmik i pokazany dokładny problem jak widać nawet jak dam na minimum później głośniej to rozłącza A raz idzie normalnie . Bez znaczenia z jakiego źródła idzie
    BANANvanDYK
    Level 41  
    Myślę że bardziej będzie trzeba się przyjrzeć się układowi muting, skoro jakiś sygnał jest słyszalny ale na wysokich tonach.
    W innym przypadku problem może występować z układem procesora dźwięku produkcji Mitsubishi. Niby jest do kupienia w Polsce, ale koszt wymiany dojdzie do ok. 100 zł. Można jeszcze sprawdzić czy nie ma problemów z komunikacją z mikrokontrolerem na sygnałach Latch, Clock, Data.
    Mk950328
    Level 10  
    100 zł to już trochę jest ja za te wieże dałem pół roku temu 50 zł z głośnikami wiem okazjonalna cena bo te modele dobrze stoją na olx zależy mi żeby to zrobić bo fajnie ona ogólnie gra. A co może być nie tak z tym układem mutting? Przyglądałem się wczoraj nie widziałem tam zimnych lutów a wymiana kondensatorow też nic nie pomogła a wymieniałem wszystkie na tej płycie bocznej