Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Jaki samochód rodzinny do 10 tys. kupić: Ford C Max czy Volkswagen Passat B5 FL?

Dawidziok 17 May 2022 05:52 780 10
    Dawidziok
    Level 3  
    Witam. Tak jak w tytule, chciałbym zmienić swojego już wysłużonego Golfa 4 na jakieś inne auto rodzinne do 10 tys zł. Może być minivan lub kombi. Co sądzicie o Fordzie C Max lub Volkswagen Passat b5 fl? Volkswagen pewnie łatwo z częściami itd., ale ciężko znaleźć dobrą sztukę. A z fordem nie wiem jak jest. Bo te starsze fordy to gniły. Nie wiem jak ma się teraz. Z góry dziękuję za opinie.
    andrzej20001
    Level 43  
    Teraz za dychę to ciężko cokolwiek wyrwać sprawnego.
    Kantylena
    Level 22  
    Autorze, chcesz zmienić Golfa 4 na Passata B5?
    To tak jakbyś zamiast złapać rękę złamał nogę :D
    Golf 4 jest tani jak barszcz, w takim Pasku komplet zawiasu na dobrych częściach to 2 tys zł, do tego przebiegi po 500 tys.
    Także wolałbym chyba Golfa IV Variant niż jakiekolwiek Passata B5.
    i o ile nie mówimy o aucie pokroju Daihatsu Sirion to dostęp do części łatwy jest do każdego auta, czasy PRL-u minęły.

Popatrz na Vectę C
    MarcinM2020
    Level 16  
    Jak chciałbyś bezawaryjnie to raczej coś z toyoty, hondy, ewentualnie może coś koreańskiej produkcji czyli Hyundai, kia.
    Ale ciężko będzie w tych 10 tys coś znaleźć żeby nie było wyeksploatowane.

Dodano po 3 [minuty]:

Za ok 15tys można wyrwać np. Corolle Verso... Tutaj akurat w "rodzinności" to strzał w dychę. Ważne żeby nie był to egzemplarz powypadkowy i uważaj na diesle. 1.8vvi to rozsądna opcja w tym aucie i z gazem całkiem dobrze współpracuje.
    andrzej20001
    Level 43  
    Jest dodge caravan za 5 na oto..to. Do zrobienia. Tłukłem toto 6lat . Nie do zaj.... auto.
    Dawidziok
    Level 3  
    Wiem że ciężko znaleźć ale mój golf już powoli odchodzi w świat. Rodzina 2+2. Ciężko trochę. Bagażnik mały bo ledwo mieszczę koła i spacerowke. Miejsca też mało na pasażerów.. Dodatkowo niestety 3 drzwiowy. Gdyby nie to że mam rodzinę to bym tłukł golfa dalej. Zrobione na liczniku 465 tys km w tym przeze mnie 125kkm przez 5 lat.
    andrzej20001
    Level 43  
    Bierz takiego Dodga ma gaz ,czesci są tanie. Woziłem 3 dzieci wózki ,psa i teściową :) . Plus budowa zrobiona ;) .
    To jest auto rodzinne.
    Pertol
    Level 7  
    Jak jesteśmy przy vagach to zamiast Passata lepiej już to A6 C5 Avant
    a w ogóle jakie przebiegi? gdzie miasto czy trasy? Ile rocznie km?

To się wszystko zmieniło, dzisiaj to auto pokroju Toledo IV w liftbacku ma bagażnik na poziomie 500l
    andrzej20001
    Level 43  
    Budżet kolego
    Dawidziok
    Level 3  
    Rocznie gdzieś 25-30kkm będę robić bo praca w delegacji. 730km w dwie strony co dwa tygodnie i sporadycznie zakupy z rodziną +-50km.
    Dawidziok
    Level 3  
    Kupno innego auta