Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Dlaczego indukcja BEKO wyzwoliła bezpieczniki i czy podłączenie jest prawidłowe?

krystiano222 18 May 2022 22:22 2292 69
Wago
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    Kuchenka to zasilacz niesynchroniczny jest mozliwosc ze prady w N bedą sumą algebraiczną pradów L1 l2 choc mierzylem to i tak sie nie dzieje, moze w innym typie plyty tak jest.
  • Wago
    jack63
    Level 43  
    Strumien swiadomosc... wrote:
    Kuchenka to zasilacz niesynchroniczny j

Od kiedy kuchenka jest zasilaczem?
    Co to jest zasilacz "niesynchroniczny?
    jest mozliwosc ze prady w N bedą sumą algebraiczną pradów L1 l2

Nie ma takiej możliwości! Przesuniecie fazowe napięć fazowych to uniemożliwia.
    tyqva
    Level 31  
    Strumien swiadomosci swia wrote:
    Kuchenka to zasilacz niesynchroniczny ….

Ani zasilacz, ani niesynchroniczny.
  • Wago
    sq3evp
    Level 33  
    Co najwyżej może mieć zasilanie 2-fazowe. Wtedy by musiały być po jednym RCD na fazę.
    3-fazowy nie będzie działać - on sumuje prądy 3 faz, a mając 2 fazy RCD musi wyrzucać. Prądy są przesunie o 120°. Żeby 2 fazy znosiły się musiały by być o 180° przesunięte względem siebie.
    tyqva
    Level 31  
    sq3evp wrote:
    Co najwyżej może mieć zasilanie 2-fazowe. Wtedy by musiały być po jednym RCD na fazę.
    3-fazowy nie będzie działać - on sumuje prądy 3 faz, a mając 2 fazy RCD musi wyrzucać. Prądy są przesunie o 120°. Żeby 2 fazy znosiły się musiały by być o 180° przesunięte względem siebie.

Nieprawda.
    RCD 3 fazowy będzie działać poprawnie.
    RCD bada prądy upływu.
    sq3evp
    Level 33  
    tyqva wrote:

Nieprawda.

Nie może - policz sobie jaka jest suma prądu N jeżeli jedna faz nie jest zasilana a 2 wirują? Zawsze suma wektorowa będzie różna od zera

Zasada działania wyłącznika różnicowoprądowego.
    Rozłącza zabezpieczony obwód elektryczny po wykryciu, gdy suma geometryczna prądów wpływających i wypływających z niego nie jest równa zero. Powstaje wówczas prąd różnicowy lub inaczej upływowy.
    tyqva
    Level 31  
    sq3evp wrote:
    tyqva wrote:

Nieprawda.

Nie może - policz sobie jaka jest suma prądu N jeżeli jedna faz nie jest zasilana a 2 wirują? Zawsze suma wektorowa będzie różna od zera

Zasada działania wyłącznika różnicowoprądowego.
    Rozłącza zabezpieczony obwód elektryczny po wykryciu, gdy suma geometryczna prądów wpływających i wypływających z niego nie jest równa zero. Powstaje wówczas prąd różnicowy lub inaczej upływowy.

Policzyłem - suma prądów L1+L2+N =0.
    mipix
    Level 36  
    sq3evp wrote:
    3-fazowy nie będzie działać - on sumuje prądy 3 faz, a mając 2 fazy RCD musi wyrzucać

:arrow: sq3evp chyba pomyliłeś RCD z przekaźnikiem służącym do zabezpieczenia silników przed asymetrią napięcia zasilania i zanikiem fazy.

Odbiorniki 1 fazowe lub 2 fazowe nie zaburzają pracy RCD 3 fazowego.
    Przypominam, że płyta indukcyjna jest zasilana z 2 faz. Trzecia wisi w powietrzu.
    Wawrzyniec
    Level 38  
    Podłączenie jest proste: żółtozielony z indukcji do żółtozielonego z instalacji, niebieski z indukcji do niebieskiego z instalacji, czarny z indukcji do czarnego z instalacji, brązowy z indukcji do szarego z instalacji. I to wszystko.
    sq3evp
    Level 33  
    mipix wrote:
    sq3evp wrote:
    3-fazowy nie będzie działać - on sumuje prądy 3 faz, a mając 2 fazy RCD musi wyrzucać

:arrow: sq3evp chyba pomyliłeś RCD z przekaźnikiem służącym do zabezpieczenia silników przed asymetrią napięcia zasilania i zanikiem fazy.

Odbiorniki 1 fazowe lub 2 fazowe nie zaburzają pracy RCD 3 fazowego.
    Przypominam, że płyta indukcyjna jest zasilana z 2 faz. Trzecia wisi w powietrzu.

Chyba masz rację. Zrobiłem na szybko i suma wektorowa dla 2 faz powinna być równa zero - 2 fazy zsumuja się i w przeciwfazie będzie prąd w przewodzie N.

Jeżeli dobrze podłączyć płytę powinno być ok. Chyba ze załączenie indukcji powoduje stan nieustalony i duży impuls wyzwalający wyłącznik nadprądowy. Sugerowałem się tym co mam w domu RDC z wyłącznikiem nadprądowym w jednej obudowie. Duzy prąd tez wyzwala mimo ze nie ma upływności.
    Ktoś_tam
    Level 34  
    ad_dam wrote:
    tyqva wrote:
    ad_dam wrote:
    ...TYLKO, ŻE: robi się to z obu końców (podłączenie w rozdzielnicy i przy kuchni) oraz owija się taśmą niebieską szary przewód, żeby było jasne, że to jest N, a nie L3.

A ilu polowe zabezpieczenia tego obwodu kolega stosuje?

Nie pytałem, ale o co chodzi?
    Zabezpieczenie od zwarć, wystarczą dwa i to niezależne jednofazowe esy na L1 i L2.

To chyba oczywiste, nie?

Chyba nie dla wszystkich jest to oczywiste, a przynajmniej nie dla ciebie. Płyta nie może być zabezpieczona esami 1f ze względu bezpieczeństwa. Usterka płyty (np 1 modułu) lub jej zasilania jest traktowana jako usterka całego urządzenia lub zasilania i musi być zdjete napięcie na wszystkich fazach.
    Level 43  
    sq3evp wrote:
    Zrobiłem na szybko i suma wektorowa dla 2 faz powinna być równa zero - 2 fazy zsumuja się i w przeciwfazie będzie prąd w przewodzie N.

Tego nawet liczyć nie trzeba , bzdura totalna. pozatym połówki grzejne płyty musiały by być równomiernie obciązone żeby cokolwiek się kompensowało.
    jack63
    Level 43  
    bzdura totalna

Podobnie jak to:
    Kuchenka to zasilacz niesynchroniczny jest mozliwosc ze prady w N bedą sumą algebraiczną pradów L1 l2

Wytłumacz się z tej bzdury, a nie szukaj bzdur u innych.
    sq3evp
    Level 33  
    sq3evp wrote:
    Zrobiłem na szybko i suma wektorowa dla 2 faz powinna być równa zero - 2 fazy zsumuja się i w przeciwfazie będzie prąd w przewodzie N.

Tego nawet liczyć nie trzeba , bzdura totalna. pozatym połówki grzejne płyty musiały by być równomiernie obciązone żeby cokolwiek się kompensowało.

Nie wiem czy rozumiesz pojęcie "suma wektorowa"?
    Racje masz w tym, że powinny być równomiernie obciążone, choć nie wiem czy w tym wypadku mamy tylko czysta indukcyjność?
    Podejrzewam, że nie jest tak i przesuniecie prądu i napięcia nie jest 90°. Ale możemy tak przyjąć do uproszczenia. Ale możemy tak założyć, wtedy z sumowania faz prąd wypadkowy "wraca" przewodem zerowym. Dla RCD musi mieć odwrócona fazę, aby nie było różnicy.
    Ktoś_tam
    Level 34  
    ad_dam wrote:
    krystiano222 wrote:

Dlaczego indukcja BEKO wyzwoliła bezpieczniki i czy podłączenie jest prawidłowe?

Dawno się tak nie uśmiałem.
    A tak poważnie, to jestem przerażony, jacy dyletanci się za "elektrykę" biorą.

Ja też jestem przerażony ale twoją wiedzą i tym że udzielasz się na forum jako odpowiadający. Jeszcze dużo musisz się nauczyć.
    ad_dam wrote:
    Zabezpieczenie od zwarć, wystarczą dwa i to niezależne jednofazowe esy na L1 i L2.
    Zabezpieczenie różnicowe (nie wiem czy trzeba montować), to wtedy trzeba użyć trójfazowego - podłączyć L1, L2 i N. Ewentualnie od strony zasilania jeszcze L3, ale od strony kuchni zostawić niepodłączone.

To chyba oczywiste, nie?

Już te pojedyncze esy tobie wytknąłem. Jakoś mi umknęło to że proponujesz komuś N przez zabezpieczenie puścić. Zagwarantujesz, że N się rozłączy jako ostatnie a załączy jako pierwsze?
    Chyba nie trzeba to i tłumaczyć czym grozi odwrotne załączanie i rozłączanie?

Mam prośbę, może na forum bardziej się pytaj niż udzielaj odpowiedzi bo twoje rady są szkodliwe.
    zbich70
    Level 43  
    Gdyż w kuchence są 2 niezależne 1 fazowe zasilacze .
    A jakie to ma znaczenie. W żadnym układzie, oprócz trójfazowego symetrycznego, prąd w N nie zsumuje się do zera.
    sq3evp wrote:
    choć nie wiem czy w tym wypadku mamy tylko czysta indukcyjność?
    Nie mamy. Kuchnie są "indukcyjne" tylko z nazwy, a indukcyjnego charakteru obciążenia nie powodują.
    Czy któryś producent podaje wartość cosφ ? Ja nie spotkałem. Gdyby był istotny to raczej byłby podawany.
    Kuchnia jest indukcyjna, bo energia z płyty na garnek przenoszoną jest poprzez indukcję, natomiast urządzenie jako całość (jego zasilacze) ma charakter nieco pojemnościowy.
    sq3evp
    Level 33  
    Nie mogą się sumować prądy z Faz l1 l2 na 0 . Gdyż w kuchence są 2 niezależne 1 fazowe zasilacze .

Nie zgodzę się.

Widzę, że są braki z postaw elektrotechniki.
    Dla zabezpieczeń nie jest ważne czy sa osobne zasilacze dla każdej fazy.
    L1 i L2 sa przesunięte względem siebie w fazie o 120° lub 240° zależy która uznasz jako fazę odniesienia. to jest cecha zasilania 3 fazowego.
    Dla zabezpieczeń (jakie by one nie były) wektory napięć zasilających sa przesunięte względem siebie, odpowiadające im wektory prądów (zabezpieczenie jest dla prądu) powinny różnić się o te samo kąty (zakładam identyczne zasilacze dla kuchenki), ale w praktyce pewnie sa to zasilacze impulsowe, które zależnie od wykonania traktuje się zazwyczaj jako obciążenie pojemnościowe. Wpłynie na kąty wektorów L1 i L2 a to wpłynie na wektor w N, suma tych wektorów jest używana w przekładniku Ferrantiego do wyzwalania zabezpieczania RCD.
    Dywagacje bardziej akademickie, ale możemy założyć że producent kuchenki przyłożył się do jej projektu oraz wykonani, żeby kuchenka była neutralna dla sieci zasilającej.
    Level 43  
    sq3evp wrote:
    ale możemy założyć że producent kuchenki przyłożył się do jej projektu oraz wykonani, żeby kuchenka była neutralna dla sieci zasilającej.

Największy prąd przewodem N płynie gdy pracuje 1 strona. włączając 2 stronę kuchenki prąd N się zmniejsza ale nie do 0 tylko do jakiejś wartości...
    User removed account
    Level 1  
    sq3evp
    Level 33  
    ad_dam wrote:

Ja mam w domu kuchenkę wolnostojącą - płyta + piekarnik, zabezpieczoną trzema niezależnymi esami i nic złego się nie dzieje nawet jak się wyłączy dowolny z nich - po prostu część kuchenki nie grzeje.

Tak to powinno działać, jeżeli jest tak że są osobne zasilacze. Myślałem ze kuchenka wymaga zasilania 2 fazowe (tzn 400 V pomiędzy fazami), aby mogła działać.
    Okazuje się ze 2 faz sa tylko stosowane, aby nie było zbyt dużego obciążania jednej fazy podczas pracy kuchenki. W tym wypadku można użyć osobnych zabezpieczeń.
    madamsz1
    Level 39  
    Temat się fajnie rozwinął ze zwykłego zwarcia :)

ad_dam wrote:
    zabezpieczoną trzema niezależnymi esami i nic złego się nie dzieje nawet jak się wyłączy dowolny z nich - po prostu część kuchenki nie grzeje.

A przychodzi pod nieobecność gospodarza elektryk cyk wyłącza "esa", bierze się do roboty i "CYK" widzi Świętego Pietra.

Jeżeli urządzenie jest zasilanie z 2-ch faz to jak dla mnie pojedyncze zabezpieczenia każdej z nich jest błędem.
    User removed account
    Level 1  
    sq3evp
    Level 33  
    Elektryk posiadający uprawnienia SEP nie ufa nikomu.
    Podstawą w pracy elektryka jest braku zaufania nawet do samego siebie. większość wypadków w energetyce to przez nadmierne zaufanie. Tu masz możliwość porażenia przez 230V. Wyobraź sobie ze elektryk wchodzi w rozdzielni SN do pola 15 kV czy 30kV i dotyka fazy?
    Podstawa to brak zaufania i pomiar nr "probówką". Do tego po to są blokady wyłączników, rozłączników czy odłączników.
    mipix
    Level 36  
    madamsz1 wrote:

Powyższe wpisy to kwintesencja elektrody. Kilka pytań do autora, który uzyska odpowiedź lub, co bardziej prawdopodobne, zostanie sprowadzony do parteru w dziale "Elektryka Dla Każ... Wybrańców". Potem wolna amerykanka obok tematu i udowadnianie kto ma dłuższego. Zaraz moderator zamknie i nie będzie wiadomo czy płyta jeszcze działa po błędnym podłączeniu, czy nie.
    Chris_W

Level 38  
    sq3evp wrote:
    ale możemy założyć że producent kuchenki przyłożył się do jej projektu oraz wykonani, żeby kuchenka była neutralna dla sieci zasilającej.

Największy prąd przewodem N płynie gdy pracuje 1 strona. włączając 2 stronę kuchenki prąd N się zmniejsza ale nie do 0 tylko do jakiejś wartości...

W N - prąd się sumuje wektorowo - jak dwie połowy będą pobierać równe prądy, to w N prąd będzie taki sam jak na tych dwóch fazach (trójkąt wektorów) - prąd w N będzie taki sam jak będzie pracować też jedna połowa - zmniejszy się jedynie jak któraś połowa będzie pracować z mniejszą mocą.

mipix wrote:
    madamsz1 wrote:

Powyższe wpisy to kwintesencja elektrody. Kilka pytań do autora, który uzyska odpowiedź lub, co bardziej prawdopodobne, zostanie sprowadzony do parteru w dziale "Elektryka Dla Każ... Wybrańców". Potem wolna amerykanka obok tematu i udowadnianie kto ma dłuższego. Zaraz moderator zamknie i nie będzie wiadomo czy płyta jeszcze działa po błędnym podłączeniu, czy nie.

Ale ma to też zaletę edukacyjną - bo sprowadzenie do parteru powoduje chęć "wstania z kolan" i automatyczne douczenie się, aby temu sprostać :D
    sq3evp
    Level 33  
    Chris_W wrote:
    sq3evp wrote:

W N - prąd się sumuje wektorowo - jak dwie połowy będą pobierać równe prądy, to w N prąd będzie taki sam jak na tych dwóch fazach (trójkąt wektorów) - prąd w N będzie taki sam jak będzie pracować też jedna połowa - zmniejszy się jedynie jak któraś połowa będzie pracować z mniejszą mocą.

Dokładnie tak. Teraz pozostaje jakaś animacja bo jak dla mnie temat chyba jest wyjaśniony. Trochę to jak zaliczenie z elektrotechniki zaczyna wyglądać :)

A zaczęło się niewinnym zwarciem...
    sigwa18
    Level 41  
    No właśnie nie do końca. Wszystko byłoby ok gdyby to nie była kuchenka indukcyjna a rezystory. Kuchenka ma w module mocy układ greatza i kondensator. Takie układy w zależności od stosowanych filtrów mniej lub bardziej pobierają prąd impulsowo (doładowują kondensator w szczycie fali + i -). Efektem tego są impulsowe prądy, które nie sumują (znoszą) się wektorowo w przewodzie N tylko te impulsy są częstsze (suma z dwóch faz).
    sq3evp
    Level 33  
    sigwa18 wrote:
    No właśnie nie do końca. Wszystko byłoby ok gdyby to nie była kuchenka indukcyjna a rezystory. Kuchenka ma w module mocy układ greatza i kondensator. Takie układy w zależności od stosowanych filtrów mniej lub bardziej pobierają prąd impulsowo (doładowują kondensator w szczycie fali + i -). Efektem tego są impulsowe prądy, które nie sumują (znoszą) się wektorowo w przewodzie N tylko te impulsy są częstsze (suma z dwóch faz).

Jeżeli są dławiki to może nie być aż tak źle.
    Dobre zasilacze impulsowe maja filtry po stronie 230V oraz aktywna korektę cosφ.

Nawiasem mówiąc - dziś analizatory pokazują cuda. Kolega projektował, był instalatorem (tzn. miał firmę i ludzi od tego) i miał kiedy przypadek wywalania zabezpieczeń. Duże monitory CRT posiadały cewki rozmagnesowujące. Załączenie powodowało impuls prądu i od czasu do czasu wywalały bezpieczniki. Po podłączeniu analizatora w tej gałęzi (tzn. za tymi bezpiecznikami) pokazywało sporo harmonicznych 2, 3 i 4 rzędu. To sumowało się i bezpieczniki wyrzucało. Pomogła zmiana z B na C i wymiana dedykowanych listew zasilanych dla sprzętu na takie z warystorami, filtrami itp itd.
    Kolejność załączania monitorów także dała swoje. Badanie sieci zaskoczyło wszystkich badających - tyle smieci było, nie było czystej sinusoidy.