Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Spadek przepływu w pomie Piaskowej Intex po godzinie pracy - wykluczona kwestia brudu

kivlow14 18 May 2022 07:59 3384 4
    kivlow14
    Level 9  
    Witam,
    kupiłem rok temu basen intexa, w tamtym sezonie wszystko śmigało jak trzeba.
    Za to w tym roku mam problem z pompą.
    Kupiłem nowy piasek i zasypałem zgodnie z instrukcją jak rok temu.
    No i woda w basenie jest już czysta więc to nie wina brudu.
    Sprawa wygląda następująco - włączam pompę na filtrację i pompa chodzi max 1h i zaczyna spadać przepływ prawie do zera i tak sobie pompa mieli wodę. Jak zrobię czyszczenie (backwash) 1min i układanie filtra (resin) 1m to znowu pompa pracuje przez około 1h jak trzeba i po tym około czasie spada przepływ i tak w kółko :/

Nie wiem za bardzo co mam zrobić z tym.
    Na start dałem max dawkę na 1m3 floku w płynie i ładnie zebrał brud z wody - pytanie czy to może zapychać.
    Lub czy mam pecha i kupiłem jakiś trefny piasek w tym roku ?

Pozdrawiam Kamil
    aaanteka
    Level 42  
    Najprościej to chyba sprawdzić sprawność samej pompy z pominięciem filtra na czystej wodzie. Pradopodobnie jej resurs się skończył. Zwykle uszkodzeniu ulega wirnik w miejscu zaklinowania na osi silnika stąd to "puste" mielenie wody.
    Inne powszechne uszkodzenie to uszkodzenie uszczelnień na osi silnika i zatarcie łożyskowania co powoduje nadmierne obciążenie silnika i okresowe zadziałanie zabezpieczenia wyłączającego silnik. Takie to produkty.
    Co to za model pompy?
    kivlow14
    Level 9  
    Jakiś intex 250W.

Ale sprawa się wyjaśniła jak podejrzewałem.
    Piasek który kupiłem nadaje się tylko do kuwety kota.
    Zmieniłem zasyp pompy na szkło kwarcowe 0.4-0.8 i to był strzał w dziesiątkę:)
    Wydajność filtrowania wzrosła, ciśnienie na pompie spadło a po 24h ciągłej pracy i przepłukaniu kontrolnym pompy (mimo super przepływu) wyleciało mnóstwo brudu.
    Więc nie kupujcie taniego piasku oraz piasku kwarcowego lub kulek Tylko i Wyłącznie SZKŁO KWARCOWE do pomp.

Pozdrawiam.
  • Helpful post
    karolark
    Level 42  
    kivlow14 wrote:
    Jakiś intex 250W.

Ale sprawa się wyjaśniła jak podejrzewałem.
    Piasek który kupiłem nadaje się tylko do kuwety kota.
    Zmieniłem zasyp pompy na szkło kwarcowe 0.4-0.8 i to był strzał w dziesiątkę:)
    Wydajność filtrowania wzrosła, ciśnienie na pompie spadło a po 24h ciągłej pracy i przepłukaniu kontrolnym pompy (mimo super przepływu) wyleciało mnóstwo brudu.
    Więc nie kupujcie taniego piasku oraz piasku kwarcowego lub kulek Tylko i Wyłącznie SZKŁO KWARCOWE do pomp.

Pozdrawiam.

Przede wszystkim nie ma czegoś takuego jak pompa piaskowa - to taka zarowka led - belkot marketingowy
    Sa filtry piaskowe
    A w nim złoże podstawowe
    Sa gradacje 0,4-0,8mm
    Oraz 0,8-1,2mm
    Koszt worka 25kg to okolo 60zl
    Zamiennik to AFM 21kg okolo 170zl
    kivlow14
    Level 9  
    Zakup szkła kwarcowego do pompy załatwiło problem. Do tego wymieniłem łożyska na pompie na ceramiczne i jest ok