Witam, mam problem z jednofazową pompą omnigena SKM 200 o mocy znamionowej 1,5 KW (pompa wpuszczona jest do studni kręgowej na głębokość 15m, ale jest w rurze 110mm tak aby miała dobre chłodzenie), którą od dwóch lat podlewałem trawnik, jednak w tym roku zaczął pojawiać się problem. Po kilku bądź kilkudziesięciu minutach pracy zabezpieczenie termiczne (termik ma 18 A) wyłącza pompę. Wymieniłem wszystkie przewody w skrzynce rozruchowej na 2,5 mm gdyż wtyczka i przewód zasilający skrzynkę przy dłuższej pracy się nieco grzał, wymieniłem termik na nowy tyle że 16A (taki mieli w sklepie), jest nieco lepiej tzn pompa pracuje nieco dłużej. W cięgu dwóch ostatnich dni zauważyłem pewną zależność tj. w godzinach południowych kiedy napięcie w sieci jest wysokie (sporo fotowoltaiki wkoło) pompa pracuje krótko, pobiera około 2,2 KW przy 13 A, natomiast po godzinie 19-20 tej kiedy napięcie w sieci spada pobiera około 2 KW przy 12 A i może chodzić bez przerwy i nie wyłącza jej termik. Czy ktoś ma wiedzę na temat parametrów pracy takich pomp, czy pobierany prąd nie jest za wysoki? co zrobić aby pompę można było używać także podczas dnia? Dodam że w ubiegłym roku pompa mogła chodzić bez przerwy i się nie wyłączała, proszę szanownych forumowiczów o opinię.