Zastanawiam się, czy w ogóle jest to możliwe (a na pewno jest), tylko czy do tego przypadkiem nie będzie potrzebny jakiś moduł gotowy czy nawet zrobiony samodzielnie. O co dokładnie mi chodzi? Mam światła dodatkowe, które zmieniają swój tryb pracy po odłączeniu zasilania 12 V i powtórnym jego włączeniu, kolejno:
- włączone - krótkie światła bądź ostatni tryb pracy, tutaj działa to tak, że po prostu jak były długie, to włączy stroboskop;
- wyłącz i włącz - długie światła;
- wyłącz i włącz - stroboskopy;
- wyłącz i włącz - krótkie;
- wyłącz i włącz - długie;
itd...
Teraz tak, mam przełącznik, który przewodzi napięcie tylko wtedy, kiedy go się trzyma (jak klakson w samochodzie, czy w motocyklu). Tutaj brzmi moje pytanie: jak zrobić, aby przerwać obwód 12 V po naciśnięciu guzika i powtórnym jego załączeniu po puszczeniu, jeżeli światła zasilane są stale po włączeniu ich. Dokładniej: jest sobie 12 V, klikam przycisk, znika 12 V, puszczam - pojawia się z powrotem. Szukałem różnych przekaźników, ale aż tak na tym się nie znam, jak podłączyć to pewnie sobie poradzę.
Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam!
- włączone - krótkie światła bądź ostatni tryb pracy, tutaj działa to tak, że po prostu jak były długie, to włączy stroboskop;
- wyłącz i włącz - długie światła;
- wyłącz i włącz - stroboskopy;
- wyłącz i włącz - krótkie;
- wyłącz i włącz - długie;
itd...
Teraz tak, mam przełącznik, który przewodzi napięcie tylko wtedy, kiedy go się trzyma (jak klakson w samochodzie, czy w motocyklu). Tutaj brzmi moje pytanie: jak zrobić, aby przerwać obwód 12 V po naciśnięciu guzika i powtórnym jego załączeniu po puszczeniu, jeżeli światła zasilane są stale po włączeniu ich. Dokładniej: jest sobie 12 V, klikam przycisk, znika 12 V, puszczam - pojawia się z powrotem. Szukałem różnych przekaźników, ale aż tak na tym się nie znam, jak podłączyć to pewnie sobie poradzę.
Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam!