Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zawieszanie się dekodera DVB-T2 Esperanza EV106 na 25. kanale - rozwiązania?

seba81_88 21 May 2022 10:57 4599 12
    seba81_88
    Level 10  
    Witam.
    Mam problem z nowym dekoderem DVB T2 firmy Esperanza model EV106.
    Parę dni temu się zawiesił na jednym kanale, udało się z tego ruszyć, ale teraz po włączeniu dekoder startuje z wyszukiwania listy kanałów i ciągle zawiesza się na 25 wyszukanym kanale i dalej już nie idzie. Co robić, ma ktoś softa żeby wgrać na nowo przez USB? Czy tylko reklamacja?

Dodano po 29 [minuty]:

Dodaje zdjęcie jak sprawa wygląda. Dekoder przywrócony do ustawień fabrycznych i podczas wyszukiwania kanałów zawiesza się na 25/58 i tak jest cały czas.

Dodano po 12 [minuty]:

PS. działa tylko wyszukiwanie ręczne na automatycznym się zawiesza.
    Mateusz_konstruktor
    Level 33  
    Skoro jest to nowe urządzenie, to proponuję zacząć od skontaktowania się z serwisem.
    Adres skrzynki pocztowej email znajdziesz na stronie spółki Esperanza, to najrozsądniejszy obecnie sposób.
    Możemy niepotrzebnie szukać rozwiązania, po drodze angażując sporo czasu i środków.

Jeśli wyszukiwanie manualne skutkuje dalszą prawidłową pracą urządzenia, to problem praktycznie na 100% zawiera się w oprogramowaniu wewnętrznym.

Podaj wersję oprogramowania, to może być pomocne dla innych szukających rozwiązania podobnego problemu.
  • Helpful post
    LeDy
    Level 43  
    Na początek wykasuj wszystkie programy, zrób ustawienia fabryczne i przeszukaj ręcznie polskie kanały z jednego nadajnika.
    TU oprogramowanie a TU opis. Pewno to oprogramowanie jest takie jakie masz.
    seba81_88
    Level 10  
    Mateusz_konstruktor wrote:
    Skoro jest to nowe urządzenie, to proponuję zacząć od skontaktowania się z serwisem.
    Adres skrzynki pocztowej email znajdziesz na stronie spółki Esperanza, to najrozsądniejszy obecnie sposób.
    Możemy niepotrzebnie szukać rozwiązania, po drodze angażując sporo czasu i środków.

Jeśli wyszukiwanie manualne skutkuje dalszą prawidłową pracą urządzenia, to problem praktycznie na 100% zawiera się w oprogramowaniu wewnętrznym.

Podaj wersję oprogramowania, to może być pomocne dla innych szukających rozwiązania podobnego problemu.

Tutaj podaję fotkę z wersją oprogramowania:

Dodano po 9 [minuty]:

LeDy wrote:
    Na początek wykasuj wszystkie programy, zrób ustawienia fabryczne i przeszukaj ręcznie polskie kanały z jednego nadajnika.

Zrobiłem przywracanie ustawień fabrycznych i ręcznie daje rade ustawić kanały, lecz zauważyłem, że zawiesza się przy 38 kanale - częstotliwość 610 MHz, foto poniżej.

Czy odpuścić i zostawić to tak jak jest, czy wgrać mu to co mi podesłałeś?
  • Helpful post
    LeDy
    Level 43  
    Jak jest nowy to nie ryzykowałbym wgrywania i oddał na reklamacje.
  • Helpful post
    Mateusz_konstruktor
    Level 33  
    @seba81_88
    Napisz do serwisu, może to być coś im znanego i łatwego do naprawienia przez samego użytkownika lub też definitywnie podlegać pod wymianę na inny egzemplarz wolny od wad.
    Z wgrywaniem innego oprogramowania ryzykowna sprawa.
    gumisie
    Level 43  
    Witam.

Czego można się spodziewać po tym pseudo dekoderze, który kosztuje niewiele więcej aniżeli pilot do innych modeli dekoderów?
    Oddaj to i kup coś porządniejszego.
    Kilka dni temu, klient kupił sobie to "coś" i poprosił mnie o pomoc w montażu.
    Skończyło się na wymianie tego, na WIWA MAXX.

Pozdrawiam.
    takilogin
    Level 15  
    U mnie dzieje się to samo. Przy programowaniu automatycznym dekoder zacina się na paśmie ok 602MHz. Problem dotyczy nie tylko dekoderów Esperanza ale również DEKOTV.
    seba81_88
    Level 10  
    Witam ponownie. Dziś rano ponownie wykonałem automatyczne skanowanie i wszystko poszło do 100% jestem z woj.Śląskiego a od dziś wprowadzili w naszym regionie dvb-t2 no i dekoder ruszył normalnie.Tak że jak na razie problem rozwiązany.
    swita2
    Level 10  
    LeDy wrote:

Czy to oprogramowanie jest do EV106?
    swita2
    Level 10  
    LeDy wrote:
    https://esperanza.pl/tunery-tv,237,0.html
    Tu masz różne 106-P,R więc jakiego masz powinieneś wiedzieć.

Oprogramowanie w nazwie ma DVB104 i dlatego pytam.