Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Listwa zasilająca z USB - Logilink LPS249U - ale czy przeciwprzepięciowa?

p.kaczmarek2 22 May 2022 17:32 3156 13
NDN
  • Listwa zasilająca z USB - Logilink LPS249U - ale czy przeciwprzepięciowa?
    Witam. Jakiś czas temu recenzowałem listwę zasilającą Logilink LPS237U. Szybko zorientowałem się, że "zabezpieczająca" jest ona tylko w nazwie. Teraz przyszła pora na sprawdzenie jej siostrzanego produktu z tej samej serii, a mianowicie listwy LPS249U. LPS249U na pierwszy rzut oka ma te same funkcjonalności, 2 gniazda USB, 5 zwykłych (o jedno więcej niż w LPS237U) oraz główny przycisk wyłączajacy. Pora dostać się do jej środka, co okaże się być niełatwym zadaniem...

Zakup LPS249U
    Produkt kupiłem za około 60 złotych, znalazłem go w kategorii "listwy przeciwprzepięciowe":
    Sprzedawca stosuje tu ten sam zabieg co poprzedni, sumuje gniazda USB ze zwykłymi, więc podaje "ilość gniazd = 7".
    Parametry produktu:
    Przesyłka szybko do mnie dotarła, wraz z innymi zakupami.
    Listwa zasilająca z USB - Logilink LPS249U - ale czy przeciwprzepięciowa? Listwa zasilająca z USB - Logilink LPS249U - ale czy przeciwprzepięciowa?
    Listwa zasilająca z USB - Logilink LPS249U - ale czy przeciwprzepięciowa? Listwa zasilająca z USB - Logilink LPS249U - ale czy przeciwprzepięciowa?
    Pierwsze moje wrażenie jest takie, że ten biały okrągły przycisk bardzo niewygodnie i ciężko chodzi. Czemu nie dali klasycznego kołyskowego?
    Gniazda bez bolców, lecz wtyczka zgodna z oboma standardami:

Wydajność prądowa
    Stabilne 5V utrzymuje się przy większym prądzie niż zapowiadany przez producenta. Można pobrać nawet 2.5A. Przy ponad 2.5A napięcie zaczyna spadać, czasem skakać.
    Listwa zasilająca z USB - Logilink LPS249U - ale czy przeciwprzepięciowa? Listwa zasilająca z USB - Logilink LPS249U - ale czy przeciwprzepięciowa? Listwa zasilająca z USB - Logilink LPS249U - ale czy przeciwprzepięciowa?

Otwieramy LPS249U, problem "one way screw"
    W momencie przewrócenia listwy "do góry dnem" natrafiamy na pierwszy problem - specyficzne zabezpieczające śruby, tzw. "one way screw" (ang. śruba jednokierunkowa?):
    Ten specyficzny rodzaj śruby ma taki łebek, że można go łatwo dokręcić śrubokrętem płaskim, ale wykręcić jest już bardzo trudno.
    Znalazłem jednak na to metodę:
    Taki przedzielony śrubokręt sprawdził się lepiej niż zwykły płaski, ponieważ lepiej blokował się w specyficznym łebku tej śruby.
    Wykręcanie:
    Listwa zasilająca z USB - Logilink LPS249U - ale czy przeciwprzepięciowa? Listwa zasilająca z USB - Logilink LPS249U - ale czy przeciwprzepięciowa? Listwa zasilająca z USB - Logilink LPS249U - ale czy przeciwprzepięciowa?
    Tylko z jedną śrubą został problem i musiałem użyć siły.

Analiza wnętrza
    Przycisk odcina oba przewody zasilające. To plus. Ale oprócz tego nie ma tu znów żadnych zabezpieczeń.
    Zasilacz USB jest podobny jak poprzednio, ale na innych komponentach.
    Oczywiście jest to zasilacz impulsowy w topologii flyback, znów bez transoptora czyli PSR (Primary Side Regulation):
    Od strony komponentów montowanych przewlekanie widać bezpiecznik (lub rezystor bezpiecznikowy), dwa kondensatory elektrolityczne a między nimi dławik, tworzące razem filtr, transformator impulsowy, kondensator CY1 łączący stronę pierwotna zasilacza z wtórną...
    Nie widzę tu warystora.
    Po stronie wtórnej jest też kondensator na 6.3V, dość mocno na styk, czy to nie przesada? Na wyjściu jest 5V.
    Od strony komponentów montowanych powierzchniowo:
    Na zdjęciach oznaczenia elementów powinny być czytelne. Mostek prostowniczy MB10F to wiadomo, kontroler przetwornicy PSR QC8585 (nie CC8585), może SD8585:
    Tranzystor kluczujący wbudowany jest już w ten układ:
    Przykładowa aplikacja (fajny schemat bo pokazuje też co jest w środku QC8585):
    No i jeszcze strona wtórna... tam miła niespodzianka, bo zamiast diody Schottky napięcie ze wtórnego uzwojenia prostuje nam QC7707:
    QC7707 to tzw. "Synchronous rectifier", prostownik synchroniczny. Zastępuje on diodę Schottkiego w tym układzie. Zbudowany jest w oparciu o tranzystor MOSFET i układ sterujący, wszystko w jednej obudowie. MOSFET otwiera się kiedy trzeba i ten sposób prostuje wyjście z uzwojenia.
    Jest to lepsze rozwiązanie niż dioda Schottky gdyż zamiast spadku napięcia MOSFET posiada małą rezystancję w stanie otwarcia (rdsOn).
    Można go nawet tanio kupić:
    Zostało jeszcze podłączenie portów USB... zastosowano tam dzielnik rezystancyjny ustalający napięcie na D+ i D-... rezystory o kodach 513 i 433 są widoczne na zdjęciach, są to rezystancje odpowiednio 51 kΩ i 43 kΩ. To jest jeden z wielu sposobów sygnalizacji dla telefonu o tym, że jest podłączony do ładowarki. Bez tego telefon nie pobrałby większego prądu z ładowarki.
    Odstęp pomiędzy "gorącą" a "zimną" stroną jest duży i zasługuje na pochwałę.

Po zakończonej zabawie produkt złożyłem przy pomocy już normalnych śrubek:

Podsumowanie
    Bardzo podobnie jak poprzednio. Znów "zabezpieczająca" tylko z nazwy. Nie wiem czemu sprzedawca go ma w kategorii "Listwy przeciwprzepięciowe". Pod kątem przycisku głównego jest nawet gorzej niż poprzednio, ten kołyskowy w recenzowanej wcześniej Logilink LPS237U lepiej chodził.
    W środku znów klasyczny flyback PSR, kontroler ze zintegrowanym kluczem a na wyjściu prostownik synchroniczny. Budżetowo, ale pewnie wystarczająco.
    Mimo wszystko nie będę narzekać, gdyż nie kupowałem tej listwy do podłączenia sprzętu komputerowego, lecz do warsztatu do podłączenia lampki, może zasilacza 19V od lutownicy KSGER, czasem telefonu czy tam tabletu. A brak bolca czyli gniazdo typu schuko mi nie przeszkadza, gdyż i tak wszystkie przewody zasilające jakie mam do niego już pasują.
    No i sprzedawca znów zsumował ilość gniazd zwykłych z tymi USB - by produkt lepiej wyglądał w wynikach wyszukiwania...

Cool? Ranking DIY
    About Author
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
  • NDN
    Agdybytak...
    Level 16  
    p.kaczmarek2 wrote:

Bo gniazda są Schuko, ale wtyczka jest uni-schuko. Wiecs, czemu nie ma gniazd uni-schuko? Bo musiałyby mieć i "blaszki" i bolec, a do takiego nic by nie pasowało.
    p.kaczmarek2 wrote:
    Po stronie wtórnej jest też kondensator na 6.3V, dość mocno na styk, czy to nie przesada? Na wyjściu jest 5V.

Masz 1,3V zapasu, co przy 5V daje 25% więcej. Jak dla mnie idealnie.
    p.kaczmarek2 wrote:
    Nie widzę tu warystora.

A czy gdziekolwiek na produkcie było napisane, że to listwa zabezpieczająca?
    p.kaczmarek2 wrote:
    Znów "zabezpieczająca" tylko z nazwy.

Ponawiam poprzednie pytanie.
  • NDN
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Zgadza się, dlatego napisałem, że dla mnie to odpowiednia kombinacja gniazd.
    Natomiast krytyka "lista zabezpieczająca" była względem sprzedawcy, a nie producenta, czyli chodziło mi o ten zrzut ekranu:
    Nie dość, że kategoria, to jeszcze opis produktu...
    Agdybytak...
    Level 16  
    p.kaczmarek2 wrote:
    Natomiast krytyka "lista zabezpieczająca" była względem sprzedawcy

Tak, racja. Ale TME od dawna robi opisy elementów na odpierdziel. W sumie jak każde hurtownie. Pozostaje szukać na stronach producentów komponentów. Tam zawsze wszystko jest uzupełnione wzorowo.
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    No i moja krytyka tego dotyczyła.

Rada z szukaniem informacji u producenta a nie u sprzedawcy też jest jak najbardziej dobra, aczkolwiek tu tylko zaznaczę, że sam kupowałem w pełni świadomie i otrzymałem to czego się spodziewałem. Po prostu potrzebowałem zwykłą listwę i uznałem, że o tak z ciekawości zobaczę co ta ma w środku.

Swoją drogą, przydałaby mi się jeszcze jedna listwa (mam tam "dwójkę" podłączoną ale to za mało, wymieniłbym ją na "czwórkę" raczej bez USB, a może z?) więc może za jakiś czas zamówię jeszcze inną i też zrecenzuję.
    CosteC
    Level 38  
    Agdybytak... wrote:
    Tak, racja. Ale TME od dawna robi opisy elementów na odpierdziel. W sumie jak każde hurtownie. Pozostaje szukać na stronach producentów komponentów. Tam zawsze wszystko jest uzupełnione wzorowo.

A kto robi dobrze? :) W RS znalazłem kiedyś tysiące "swetrów" bo tak im student albo automat przetłumaczył "jumper". Tutaj listwa produkowana przez chińską firmę krzak, importowana pewnie przez jakiś JANUSZEX, dokumentacji nigdy nie było a w państwie "Prawa i Sprawiedliwości" nie da się w praktyce docisnąć importera aby spełniał normy unijne i nikomu nie zależy - podatki płaci przecież. Albo "raczej".
    Agdybytak...
    Level 16  
    CosteC wrote:
    A kto robi dobrze

Producenci. Wejdź sobie na Vishay. Tam masz wszystko idealnie posortowane, parametry podane prawidłowo...
    CosteC
    Level 38  
    Agdybytak... wrote:
    CosteC wrote:
    A kto robi dobrze

Producenci. Wejdź sobie na Vishay. Tam masz wszystko idealnie posortowane, parametry podane prawidłowo...

Ale ty porównujesz jabłka do gruszek. Producent w EU albo USA czy Chiny? Bo to zupełnie różne sprawy. Chiny to ocean możliwości. Rigol czy Uni-T to inna liga niż firmy które nie mają nawet strony po angielsku.
    szeryf3
    Level 27  
    Fajnie opisałeś i pokazałeś listwę.
    Jak napisałeś sam, że nic porządnego się nie spodziewaleś.
    Dzięki tobie odrobiłem porządniej lekcje z wtyków i gniazd francuskich i niemieckich.
    MiroLord
    Level 25  
    CosteC wrote:
    Agdybytak... wrote:

A kto robi dobrze? :) W RS znalazłem kiedyś tysiące "swetrów" bo tak im student albo automat przetłumaczył "jumper". Tutaj listwa produkowana przez chińską firmę krzak, importowana pewnie przez jakiś JANUSZEX, dokumentacji nigdy nie było a w państwie "Prawa i Sprawiedliwości" nie da się w praktyce docisnąć importera aby spełniał normy unijne i nikomu nie zależy - podatki płaci przecież. Albo "raczej".

Do urzędu gminy zamawialiśmy zestaw konferencyjny za ponad 10 tysięcy. Zestaw akurat bardzo dobry jakościowo, ale do produktu dołączony plik naklejek CE oraz instrukcja, aby po złożeniu zestawu poprzyklejać naklejki na mikrofony. Pytam sprzedawcy, po co to, odpowiedź - "żeby się nie czepiali w razie kontroli..."
    żarówka rtęciowa
    Level 37  
    Witam

p.kaczmarek2 wrote:

Wyklucza to z kolei możliwość podłączenia wielu rodzajów starszych urządzeń wyprodukowanych w kraju, które nie posiadają wtyczek Uni-schuko. Sytuacja podobna do lat 90, kiedy sprowadzane z Niemiec urządzenia nie mogły być podłączane do polskich gniazd bez wymiany wtyczki.
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    @krzbor trochę zajęło nim znalazłem na to chwilę, ale zgodnie z Twoją sugestią sprawdziłem z magnesem (w tym z takimi mocnymi z HDD) i nie reaguje on wcale na blaszki:
    Ale pod kątem dużych mocy nawet na tą listę nie patrzyłem, fakt, nie myślałem o tym bo kupowałem w innym celu
    krzbor
    Level 25  
    p.kaczmarek2 wrote:
    @krzbor trochę zajęło nim znalazłem na to chwilę, ale zgodnie z Twoją sugestią sprawdziłem z magnesem (w tym z takimi mocnymi z HDD) i nie reaguje on wcale na blaszki:
    Ale pod kątem dużych mocy nawet na tą listę nie patrzyłem, fakt, nie myślałem o tym bo kupowałem w innym celu

Zapytałem , bo chińskie produkty mają czasem ciekawe "patenty". Mam płytkę stykową, na której uruchamiałem SIM800L. Nie potrafiłem zrozumieć, dlaczego układ się ciągle restartuje. Dopiero jak zmierzyłem opór połączeń na tej płytce stykowej to zrozumiałem ...