Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zamel SUPLA SBW-01 - zasilacz, kontaktron bramowy

dariusz62 24 May 2022 14:22 615 2
    dariusz62
    Level 3  
    Witajcie,
    Posiadam sterownik to zdalnego otwierania bramy Zamel Supla SBW-01. Pojawił się teraz taki mały dyskomfort związany z tym, że nie wiadomo czy brama jest zamknięta czy otwarta. Przewód który idzie od centralki do domu ma niestety tylko 4 żyły. Położenie nowego nie wchodzi w grę bo trzeba by zrzucać kostkę i to ponad 30m. Sterownik w tej chwili wykorzystuje wszystkie 4 kable. Dwa służą do sygnału otwierania/zamykania i dwa idą do centralki skąd biorę zasilanie. I teraz wpadłem na pomysł aby odpiąć zasilanie tego sterownika z centralki i podłączyć je z zewnętrznego zasilacza a pod kable które będą wolne, podepnę kontaktron najazdowy dzięki czemu będę wiedział czy brama jest otwarta czy zamknięta. I doszliśmy wreszcie do sedna problemu. Potrzebuję Waszej pomocy w doborze odpowiedniego zasilacza. Wiecie, nie chciał bym zjarać tego modułu. Według informacji na stronie producenta:
    Napięcie zasilania: 12-24V AC\DC
    Pobór mocy: 0.45W

I teraz słuchajcie posiadam zasilacz do zasilania taśm ledowych o następujących parametrach:
    napięcie wyjściowe: 24 V
    moc: 12 W
    prąd wyjściowy: 0,5 A

Wejście oczywiście 230V. Jak myślicie, czy taki zasilacz zda egzamin z tym modułem i go nie uszkodzi? Bo jeśli nie to muszę dokupić jedynie kontaktron i mam temat rozwiązany.
    dariusz62
    Level 3  
    I o taką informację chodziło! Dzięki serdeczne. One nie są drogie. Zaraz zamawiam jakiś 24V/1W.

A czy coś takiego będzie lepsze?
    napięcie wyjściowe: 24 V
    moc: 6 W
    prąd wyjściowy: 0,25 A

Ciężko znaleźć coś 1W nawet na 12V. Zazwyczaj są na 6W.

---EDIT---
    Zmieniłem nieco nazwę tematu bo pojawił się jeszcze jeden problem. Chciałbym zobaczyć czy ten sterownik w ogóle działa i poprawnie pokazuje otwarcie i zamknięcie bramy. Zwarłem w tym celu ze sobą twa styki IN1 oraz IN2 i niestety w aplikacji nie zmieniło się kompletnie nic. Czy coś zrobiłeś źle? Wydawało mi się że kontaktron powinienem podłączyć bezpośrednio do styków IN1 oraz IN2 w sterowniku a to oznacza że po zwarciu tych styków powinienem zobaczyć że brama jest zamknięta a po rozwarciu że otwarta. Tymczasem widzę cały czas że jest zamknięta. Trzeba ten sterownik jakoś zrestartować?