wojtasinskirobert wrote: Potrzebuję dobrać kocioł gazowy do mieszkania 62 m. Są to dwa pokoje, kuchnia, łazienka i WC. W mieszkaniu podłogowe ogrzewanie i grzejnik w łazience. Mam mieć nad sobą sąsiada. Nie wiem co wybrać aby fajnie działało. Deweloper nie daje nic od siebie tylko jest to w mojej gestii.
Mały metraż to małe zapotrzebowanie na ilość energii cieplnej, a niestety kotły 2-funkcyjne mogą zejść z mocą minimalną do wartości ok. 3kW ale wybór takich kotłów jest niewielki. Łatwiej trafić na kocioł o mocy minimalnej rzędu 3,5-4kW, a deweloperzy swego czasu często ładowali kotły o mocy minimalnej rzędu 6-7kW.
Ogrzewanie podłogowe z grzejnikiem w łazience trochę komplikuje sytuację, bo raczej na 100% kocioł będzie mocno taktował, czyli będzie często wyłączał i włączał grzanie, bo nie będzie w stanie grzać długimi cyklami. To może powodować, że grzejnik w łazience nie będzie w stanie dogrzać łazienki do satysfakcjonującego ciebie poziomu.
Z praktycznego punktu widzenia najlepiej jak instalacja jest w 100% jednolita, czyli albo 100% grzejniki albo 100% podłogówka.
Ale każda instalacja jest inna, więc każda instalacja może działać inaczej, zwłaszcza podłogówka, dlatego dopiero w praktyce okaże się jak będzie działać Twoja instalacja i czy finalnie będzie grzała tak jak tego oczekujesz.
W związku z tym nikt nie da Ci gwarancji, że dany kocioł w połączeniu z twoją instalacją będzie fajnie działał. Raczej ja bym się spodziewał, że mogą być niespodzianki ale kwestia kto co lubi i co jest w stanie zaakceptować.
zales.vip wrote: MPX Compact 20/24 jest właśnie dwufunkcyjny.
ten kocioł wg danych technicznych ma moc minimalną 3,7kW dla wody kotłowej 50/30.
Nie wiem jakie zapotrzebowanie ma Twoje mieszkanie ale zakładając przelicznik 50W/m2 to mamy:
62m2 x 50W/m2 = 3100 W (3,1kW) dla obliczeniowego średniego mrozu w Polsce -20 stopni, czyli przeciętnie będziesz potrzebował stałej mocy ok. 1,4kW, a kocioł będzie miał minimalnie 3,7kW.
Z tego powodu grzejnik w łazience będzie grzał impulsowo tak jak będzie pracował palnik w kotle.
Grzejnik chwilę ciepło trzyma ale z założenia wymaga stałych dostaw ciepłej wody, których u Ciebie raczej nie będzie, więc podczas prysznica domownicy mogą odczuwać spadek komfortu, chyba, że ciepła woda z prysznica nagrzeje łazienkę i będzie to akceptowalny poziom.
Podłogówka ma większą akumulację ciepła, więc potencjalne taktowanie kotła powinno być mniej odczuwalne w pokojach.
To tylko moja teoria, bo jak będzie w praktyce to trudno mi przesądzać.
Warto pamiętać, że kocioł produkuje ciepło w puncie centralnym, a potem to ciepło musi być instalacją rozprowadzone po całym mieszkaniu, potem dochodzi aspekt, że każdy może inaczej odczuwać komfort cieplny.
Z tego powodu jak już pisałem wyżej dopiero po zainstalowaniu kotła i uruchomieniu ogrzewania będziesz wiedział, czy będzie to fajnie działało.
A że deweloper zwykle oszczędza na wszystkim na czym się da to z tym fajnie może być problem.
Nie oczekuje, że będzie super, bo super nie będzie ale może efekt finalny będzie Ciebie satysfakcjonował i będziesz z grubsza zadowolony.