Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Który kocioł gazowy do mieszkania.

wojtasinskirobert 25 May 2022 16:59 426 7
Wago
    wojtasinskirobert
    Level 2  
    Jestem laikiem na tym forum, przepraszam jak zaśmiecam, ale proszę o poradę. Potrzebuję dobrać kocioł gazowy do mieszkania 62 m. Są to dwa pokoje, kuchnia, łazienka i WC. W mieszkaniu podłogowe ogrzewanie i grzejnik w łazience. Mam mieć nad sobą sąsiada. Nie wiem co wybrać aby fajnie działało. Deweloper nie daje nic od siebie tylko jest to w mojej gestii. Pozdrawiam
  • Wago
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Brak podstawowych danych, jaki typ kotła 1,2 funkcyjny, gdzie masz miejsce na kocioł.
    Ogólnie wybierz Kocioł o jak najmniejszej mocy minimalnej.
  • Wago
    zales.vip
    Level 29  
    Sporo tez zależy od ilości osób mieszkających (korzystających z wody).
    Może rozważ De Dietrich MPX Compact 20/24 MI - dwufunkcyjny lub wersje
    28/33 BIC z wbudowanym zasobnikiem.
    wojtasinskirobert
    Level 2  
    Myślę nad kotłem który będzie w łazience. Do kuchni - zlewu ok 5-6m. Ponieważ się nie znam zadałem pytanie ogólne, choć z zasłyszanych wyjaśnień wynika, że powinienem iść w kocioł podobno dwufunkcyjny i nie wiem czy warto kondensacyjny czy nie. Zamieszkiwać będą 2 osoby. Pozdrawiam
    zales.vip
    Level 29  
    NIEkondensacyjnego już nie zamontujesz jeżeli to nowe mieszkanie/dom.
    Jezeli dotychczas był z otwartą komora spalania - możesz zastąpić go otwartą komorą.
    Natomiast kondensacyjne są bezpieczniejsze w użytkowaniu i jednak trochę bardziej ekonomiczne.
    MPX Compact 20/24 jest właśnie dwufunkcyjny.
    BUCKS
    Level 39  
    wojtasinskirobert wrote:
    Potrzebuję dobrać kocioł gazowy do mieszkania 62 m. Są to dwa pokoje, kuchnia, łazienka i WC. W mieszkaniu podłogowe ogrzewanie i grzejnik w łazience. Mam mieć nad sobą sąsiada. Nie wiem co wybrać aby fajnie działało. Deweloper nie daje nic od siebie tylko jest to w mojej gestii.

Mały metraż to małe zapotrzebowanie na ilość energii cieplnej, a niestety kotły 2-funkcyjne mogą zejść z mocą minimalną do wartości ok. 3kW ale wybór takich kotłów jest niewielki. Łatwiej trafić na kocioł o mocy minimalnej rzędu 3,5-4kW, a deweloperzy swego czasu często ładowali kotły o mocy minimalnej rzędu 6-7kW.

Ogrzewanie podłogowe z grzejnikiem w łazience trochę komplikuje sytuację, bo raczej na 100% kocioł będzie mocno taktował, czyli będzie często wyłączał i włączał grzanie, bo nie będzie w stanie grzać długimi cyklami. To może powodować, że grzejnik w łazience nie będzie w stanie dogrzać łazienki do satysfakcjonującego ciebie poziomu.

Z praktycznego punktu widzenia najlepiej jak instalacja jest w 100% jednolita, czyli albo 100% grzejniki albo 100% podłogówka.
    Ale każda instalacja jest inna, więc każda instalacja może działać inaczej, zwłaszcza podłogówka, dlatego dopiero w praktyce okaże się jak będzie działać Twoja instalacja i czy finalnie będzie grzała tak jak tego oczekujesz.
    W związku z tym nikt nie da Ci gwarancji, że dany kocioł w połączeniu z twoją instalacją będzie fajnie działał. Raczej ja bym się spodziewał, że mogą być niespodzianki ale kwestia kto co lubi i co jest w stanie zaakceptować.

zales.vip wrote:
    MPX Compact 20/24 jest właśnie dwufunkcyjny.

ten kocioł wg danych technicznych ma moc minimalną 3,7kW dla wody kotłowej 50/30.

Nie wiem jakie zapotrzebowanie ma Twoje mieszkanie ale zakładając przelicznik 50W/m2 to mamy:
    62m2 x 50W/m2 = 3100 W (3,1kW) dla obliczeniowego średniego mrozu w Polsce -20 stopni, czyli przeciętnie będziesz potrzebował stałej mocy ok. 1,4kW, a kocioł będzie miał minimalnie 3,7kW.
    Z tego powodu grzejnik w łazience będzie grzał impulsowo tak jak będzie pracował palnik w kotle.
    Grzejnik chwilę ciepło trzyma ale z założenia wymaga stałych dostaw ciepłej wody, których u Ciebie raczej nie będzie, więc podczas prysznica domownicy mogą odczuwać spadek komfortu, chyba, że ciepła woda z prysznica nagrzeje łazienkę i będzie to akceptowalny poziom.
    Podłogówka ma większą akumulację ciepła, więc potencjalne taktowanie kotła powinno być mniej odczuwalne w pokojach.
    To tylko moja teoria, bo jak będzie w praktyce to trudno mi przesądzać.

Warto pamiętać, że kocioł produkuje ciepło w puncie centralnym, a potem to ciepło musi być instalacją rozprowadzone po całym mieszkaniu, potem dochodzi aspekt, że każdy może inaczej odczuwać komfort cieplny.
    Z tego powodu jak już pisałem wyżej dopiero po zainstalowaniu kotła i uruchomieniu ogrzewania będziesz wiedział, czy będzie to fajnie działało.
    A że deweloper zwykle oszczędza na wszystkim na czym się da to z tym fajnie może być problem.
    Nie oczekuje, że będzie super, bo super nie będzie ale może efekt finalny będzie Ciebie satysfakcjonował i będziesz z grubsza zadowolony.
    wojtasinskirobert
    Level 2  
    Myślałem podłączyć grzejnik oddzielnym obiegiem grzewczym do tego samego rozdzielacza. Wiem, że nie będzie tam taka temperatura jak w normalnym grzejniku ale bardziej chodziło o delikatne suszenie ręczników ( nie wiem czy dobrze myślę). I zastanawiam się czy przy tam małym metrażu nie lepszy kocioł jak najmniejszy typu Junkers Bosch Kocioł gazowy Cerapur GC2200 15/25 czy TERMET Kocioł gazowy kondensacyjny dwufunkcyjny wiszący ECOCONDENS SILVER-20 WKD4391000000 i czy te również będą taktowały?
    BUCKS
    Level 39  
    wojtasinskirobert wrote:
    Wiem, że nie będzie tam taka temperatura jak w normalnym grzejniku ale bardziej chodziło o delikatne suszenie ręczników ( nie wiem czy dobrze myślę).

Przy wodzie kotłowej 40/35 to grzejnik będzie miał 2,5x mniejszą moc niż przy wodzie 60/50.
    Inaczej mówiąc chcąc uzyskać tę samą moc cieplną jak przy wodzie kotłowej 60/50 to grzejnik dla obliczeniowej mocy przy wodzie 40/35 powinien być 2,5x większy.
    W zasadzie można powiedzieć, że możesz montować największy grzejnik łazienkowy jaki Ci fizycznie wejdzie.

wojtasinskirobert wrote:
    I zastanawiam się czy przy tam małym metrażu nie lepszy kocioł jak najmniejszy typu Junkers Bosch Kocioł gazowy Cerapur GC2200 15/25

tylko ten Junkers ma minimalnie jak dobrze pamiętam 5,2kW dla wody 50/30.
    U Ciebie liczy się jak najmniejsza moc minimalna, a nie niska moc maksymalna.
    Kotły 2-funkcyjne mogą uzyskać najmniej ok. 3kW.
    Ewentualnie kotły 1-funkcyjne mogą mieć ok. 2-2,3kW ale w Twoich warunkach taka opcja odpada, bo do c.w.u. wymaga to dodatkowego zasobnika na c.w.u.

W teorii podłogówka ma dużą pojemność cieplną, więc kocioł nawet będzie mógł taktować, a w chacie może być ciepło tylko nie sprawdzi się to przy grzejniku, bo grzejnik ma mała pojemność cieplną, więc będzie szybciej stygł niż nagrzana wcześniej podłoga.
    Ale przy podłogówce znaczenie ma długość pojedynczej pętli, bo to wpływa na opory wody i ostatecznie decyduje o tym jakie przepływy wody uzyskasz na swojej instalacji.
    Im większa moc tym większe wymagane są przepływy wody, a one są ograniczone długością rur i ich średnicami.

Nikt Ci nie powie, czy kocioł o mocy minimalnej 5,2kW będzie u Ciebie działał w sposób akceptowalny.
    Ale jeśli już zamontujesz kocioł to potem go sobie nie wymienisz na inny, bo koszty są niewspółmierne do potencjalnych zmian, więc lepiej kup kocioł o możliwie niskiej mocy minimalnej.
    Pod kątem mocy minimalnej to Silver 20kW będzie lepszy, bo on miał ok. 3kW w papierach ale nawet jak przyjmiemy, że uzyskasz minimalnie 3,5kW to i tak będzie to lepiej niż 5,2kW w GC2200.
    Termet w teorii polski kocioł to koszty zakupu, serwisowania i ewentualnych napraw nie powinny szokować.
    Z tych dwóch co sam podałeś to ja bym wybrał Silvera 20kW.