Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stojąca, narożna lampa LED - obudowa z druku 3D, sterowanie WiFi

mmaciola 26 May 2022 17:30 2943 7
phoenixcontact
  • Stojąca, narożna lampa LED - obudowa z druku 3D, sterowanie WiFi Stojąca, narożna lampa LED - obudowa z druku 3D, sterowanie WiFi Stojąca, narożna lampa LED - obudowa z druku 3D, sterowanie WiFi

Stojące, narożne lampy LED to elegancki sposób doświetlenia pomieszczenia i nadania klimatu.
    W sprzedaży dostępnych jest kilka podobnych urządzeń o mniejszej lub większej funkcjonalności - proporcjonalnie do ceny – urządzenia najtańsze mają małą wysokość i niewielką moc, rozświetlają się pojedynczym kolorem, sterowane są z pilota IR. Te droższe wyposażone są już paski adresowalne, są wyższe i nieco jaśniejsze oraz sterowane są przez WiFi.
    W zamyśle chodziło o doświetlenie rogu pokoju w trakcie wieczornej pracy przy komputerze światłem niepulsującym o kontrolowanej temperaturze barwowej. Prócz tego miało pozwalać na nadanie klimatu pomieszczeniu, jeśli będę miał taką chęć. Zrodził się też u mnie pomysł, aby urządzenie samodzielnie włączało się rano i bardzo stopniowo rozświetlało pomieszczenie na ok. 30 minut przed budzikiem. Urządzenie miało nie mieć również żadnych minusów w stosunku do topowych urządzeń komercyjnych (Philips Hue i Govee Lyra)- tzn. maksymalna bezawaryjność, sterowanie przez WiFi, wysoką jasność (gdy taka zostanie ustawiona) a jednocześnie niski pobór prądu w czasie bezczynności (tj. włączone wifi, ale wyłączony pasek led).

Do budowy urządzenia użyłem 2m adresowalnej taśmy LED 72led/m. Taśma została wklejona do okrągłego profilu aluminiowego długości 2m wraz dyfuzorem.
    Jako mózg urządzenia wykorzystałem moduł ESP32 na samodzielnie trawionej płytce drukowanej. Płytka została z wcześniejszego projektu i pochodzi z okolic końca 2016 roku, kiedy nie były dostępne jeszcze żadne gotowe płytki deweloperskie esp32 (myślę, że mogę z dużym prawdopodobieństwem powiedzieć, że jest to pierwsze ESP32, które zostało włączone w Polsce).
    Na ESP32 zainstalowane zostało oprogramowanie WLED (zbudowane ze źródeł i wgrane przez UART- wersja z instalatora nie chciała się połączyć).

Adresowalne diody pobierają niewielki prąd również, kiedy nie świecą (dioda nie świeci, ale procesor zamknięty w strukturze diody zużywa pewien prąd). Przy dużej ilości diod na pasku, prąd ten zaczyna być istotny. Do włączania diod oraz wyłączania prądu przy wyłączonych diodach, na kablu, dodany został P-mosfet o niskiej rezystancji wraz z włączającym go N-mosfetem.
    Wybrany został zasilacz 5V 10A. Początkowo zamówiony został zasilacz POS-50-C, jednak jak się okazało zasilacz POS piszczał przy niskim obciążaniu (i dodatkowo zmieniał częstotliwość pisku przy zmianach pobieranego prądu). Zasilacz został zamieniony na LRS-50-5. Zasilacz ma wysoką sprawność zarówno dla obciążenia znamionowego jak i bliskiego zeru.

Gdy urządzenie było skompletowane należało zbudować jakąś podstawę trzymającą pionowo profil z diodami oraz pełniącą rolę obudowy dla elektroniki. Profil z diodami ważył około 700g. Aby lampa była stabilna należało obniżyć środek ciężkości poprzez zrobienie odpowiednio dużej i ciężkiej podstawy w stosunku do pionowego profilu. Podstawa miała być przy tym estetyczna. Pierwszym pomysłem było jej zespawanie z profili stalowych. Aluminium nie spawa się do stali więc pomysłem było wkładanie aluminiowego profilu do stalowej rurki, do której dospawana byłaby cała podstawa. Ostatecznie zdecydowałem się jednak porzucić ten pomysł i wykonać podstawę w druku 3D oraz odpowiednio ją później dociążyć.
    Projekt podstawy składał się z trzech głównych elementów wydrukowanych na drukarce oraz czwartego: płyty nośnej (wyciętej z kawałka laminatu) do której przykręcony został zasilacz oraz elektronika. Całość druku trwała ok. 15 godzin i zużyła w sumie ok. 50metrów filamentu.

Druk 3D jest dość lekki. Aby zwiększyć masę podstawy, zaprojektowaną ku temu komorę wypełniłem gipsem, w który zatopiłem stalowe podkładki. Sam metalowy profil wchodzi w oddzielną stalową rurkę, która również została zatopiona w gipsie.
    Lampa ma wysokość ok. 205cm. Przy wyłączonych diodach pobiera minimalny prąd, a przy pełnej jasności rozświetla całe pomieszczenie. Możliwa jest komunikacja z philips hue oraz hyperion i sprawienie, aby lampa ustawiała kolor adekwatnie do treści wyświetlanej na ekranie komputera. Schematy kolorów i animacje są bardzo liczne.
    Skonfigurowane zostały też timery: ustawiony został klient NTP (aby ESP32 miał prawidłową godzinę) i ustawione w taki sposób, aby lampa stopniowo rozświetlała się rano przed budzikiem oraz wieczorem przygaszała i ograniczała ilość światła niebieskiego.

Stojąca, narożna lampa LED - obudowa z druku 3D, sterowanie WiFi Stojąca, narożna lampa LED - obudowa z druku 3D, sterowanie WiFi

Stojąca, narożna lampa LED - obudowa z druku 3D, sterowanie WiFi Stojąca, narożna lampa LED - obudowa z druku 3D, sterowanie WiFi

Stojąca, narożna lampa LED - obudowa z druku 3D, sterowanie WiFi Stojąca, narożna lampa LED - obudowa z druku 3D, sterowanie WiFi Stojąca, narożna lampa LED - obudowa z druku 3D, sterowanie WiFi Stojąca, narożna lampa LED - obudowa z druku 3D, sterowanie WiFi Stojąca, narożna lampa LED - obudowa z druku 3D, sterowanie WiFi Stojąca, narożna lampa LED - obudowa z druku 3D, sterowanie WiFi Stojąca, narożna lampa LED - obudowa z druku 3D, sterowanie WiFi Stojąca, narożna lampa LED - obudowa z druku 3D, sterowanie WiFi Stojąca, narożna lampa LED - obudowa z druku 3D, sterowanie WiFi Stojąca, narożna lampa LED - obudowa z druku 3D, sterowanie WiFi Stojąca, narożna lampa LED - obudowa z druku 3D, sterowanie WiFi

Cool? Ranking DIY
    About Author
    mmaciola
    Level 5  
    lmssc.pl Obróbka cieplna metali, wyżarzanie. Nagrzewanie oporowe i indukcyjne.
    mgr inż. Michał Macioła – elektronik i programista. Absolwent Wydziału Elektroniki i Technik Informacyjnych Politechniki Warszawskiej.
    mmaciola wrote 5 posts with rating 27. Live in city Warszawa. Been with us since 2021 year.
  • phoenixcontact
    khoam
    Level 42  
    Czy tak bliskie umieszczenie zasilacza przy ESP nie zakłóca pracy WiFi? Nie miałeś z tym żadnych problemów?

mmaciola wrote:
    Na ESP32 zainstalowane zostało oprogramowanie WLED

Czy chodzi o ten soft: Link ?
  • phoenixcontact
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Pomysł, wykonanie i sam efekt bardzo fajne. Obawiam się jedynie, że może się okazać iż jest to lampa jednorazowa - do pierwszej wywrotki... :(
    mmaciola
    Level 5  
    @khoam Moduły esp-wroom mają wyjątkowo dobry zasięg. Nie miałem nigdy z tym problemów.
    Zasilacz jest przykręcony do kawałka laminatu, który wsuwa się do wydrukowanej obudowy. Po przeciwnej stronie laminatu przyczepiona jest płytka drukowana z modułem. Odległość metalowej obudowy zasilacza do anteny to ok. 7mm wiec ok. 1/18 długości fali- jest to mało.
    Obudowa zasilacza na pewno zmienia parametry anteny, ale odbija się później od innych rzeczy w mieszkaniu i trafia do routera. Nie ma problemów z zasięgiem mimo dwóch ścian do routera.

Tak, to ten link. Strona projektu: https://kno.wled.ge

@398216 Usunięty Nie myślę, że nie ma takiego ryzyka. Zalanie tego w gipsie trzyma to na tyle mocno, że po pojedynczym upadku, nie powinno sie temu nic stac. Podstawa jest w miarę stabilna. Lekkie popchnięcie albo dojechanie odkurzacza sprzątającego nie wystarczy, aby ją przewrócić.
    KJ
    Level 31  
    Wled w sumie fajnie napisane oprogramowanie i obsługuje sporo funkcjonalności, mam z nim jednak jeden problem który mnie strasznie irytuje - co około 2 -3 tygodnie gubią się wszystkie presety efektów i wywala komunikat o błędzie przy próbie ich ponownego utworzenia. Jedynym wyjściem jest ponowne sflashowanie esp.
    pikarel
    Level 37  
    Jeśli to pierwszy prokekt - to można uznać go za udany.
    pier wrote:
    I musiałeś popsuć cały efekt tymi wystającymi kablochami?

Bo na razie nie chodzi o estetykę, lecz o to, że "się drukuje" w 3D.
    Na estetykę należy poczekać do czasu, kiedy drukujący ogarnie problemy z samym drukiem a wówczas główny nacisk zacznie kłaść na wygląd całości.
    Ode mnie plus.
    vodiczka
    Level 43  
    pikarel wrote:
    Bo na razie nie chodzi o estetykę, lecz o to, że "się drukuje" w 3D.
    W takim razie niech autor jak najszybciej dodrukuje pokrywę zakrywającą przewody i dolną część pionowego profilu.