Witajcie moi drodzy.
Zapraszam na krótki i luźny temat - galerię zdjęć z dość starego bezprzewodowego telefonu stacjonarnego liczącego już sobie ponad 20 lat. Pokazany tutaj telefon był u mnie w domu etapem przejściowym pomiędzy zwykłym przewodowym telefonem stacjonarnym a telefonem komórkowym. Przy okazji zobaczymy też co takiego znajduje się w jego instrukcji serwisowej i na ile układy ze środka oraz procedury diagnozowania usterek zostały udokumentowane przez producenta.
Bohater tematu:

Zasilacz 9V dawno zaginął bądź został użyty w innym celu.
Wnętrze Panasonic KX-TC1001
W przypadku tego telefonu udało znaleźć mi się trochę jego dokumentacji, zarówno instrukcję od strony użytkownika:

Link do pobrania:
Jak i serwisowy manual (co prawda nie do tej konkretnej wersji ale do pokrewnej):

Manual serwisanta zawiera znacznie więcej informacji niż instrukcja użytkownika.
Są w nim uproszczone schematy blokowe jak i precyzyjne schematy co do elementu:

Są też spisy elementów z obu płytek, więc jak jakiś element się spali i ma nieczytelne oznaczenie, to można sprawdzić co powinno być na jego miejscu:

Dla zamienników określony jest RTL (Retention Time Limited) czyli czas, ile one będą gwarantowane jako dostępne:

Są też mozaiki ścieżek:

Określone są w nim częstotliwości nadawania i odbioru poszczególnych kanałów tego telefonu (wyróżniono ich tu 10):

Widać, że używane są dwie częstotliwości - 43/44MHz oraz 49MHz.
Procedury diagnozowania i naprawy usterek, nawet tych prostych:

Porady diagnostyczne są rozbite na osobne tabele i schematy:

Bardziej złożone procedury diagnostyczne przedstawione są jak algorytmy w programowaniu (gdyż są to de facto algorytmy):

Opisane są końcówki RF, wraz z częściowymi schematami:

Również opisana jest cała komunikacja radiowa. Sama częstotliwość RF to tutaj w zależności od kanału jakieś 49MHz, a jeśli chodzi o jej przetwarzanie, to użyte są dwie częstotliwości pośrednie (IF). Pierwsza to 10.695MHz a druga klasyczne 455kHz (na zrzucie ekranu jest Hz ale w dokumencie powtarza się wszędzie w innych miejscach kHz a dodatkowo nie spotkałem się z pośrednią 455Hz):

Producent pamiętał nawet o wykrywaniu niskiego napięcia na baterii:

Instrukcji lutowania TQFP to już na pewno bym się w manualu nie spodziewał, a jednak jest! Wraz z informacją jakiego spoiwa lutowniczego używać:

A instrukcja usuwania niechcianych mostków z cyny pomiędzy nóżkami? Też jest, choć angielski dość łamany.

Schematy komunikacji:

Szczegóły komunikacji cyfrowej, timingi (tutaj poszczególne bity):

A tu już opis jakie słowa tworzą wysyłane bity:

A teraz można przejść do zdjęć wnętrza. Kilka śrubek i zaczepy trzymają dwie części obudowy słuchawki:

Te trzy masywne elementy (pomarańczowy, zielony i czarny) to filtry, wspomnę o nich przy bazie.

Słuchawka zrealizowana jest na dwóch układach scalonych AN6265FA i V19046G027. Schemat blokowy AN6265:

Układ ten zawiera w sobie zarówno mikrokontroler i "mózg" słuchawki, jak i układy odpowiedzialne za komunikację radiową jej z bazą (oscylatory, mieszacze, obsługę częstotliwości pośredniej), a nawet wzmacniacz audio z regulacją głośności i mute.
Nie uświadczymy tu osobnego układu scalonego odpowiedzialnego za np. wzmocnienie audio, a szkoda.

Po drugiej stronie płytki mamy tylko klawiaturę i nieliczne elementy SMD. Oprócz tego jest też mikrofon i głośniczek.
Nie widzę tu wiele elementów do wykorzystania, ale oczywiście buzzer, rezonatory kwarcowe (o niestety dość nietypowych wartościach, 3.9910MHz i 10.24MHz) czy tam mikrofon/głośnik można by przygarnąć.
Zostało jeszcze zajrzeć do wnętrza bazy.

Baza siłą rzeczy może być większa i cięższa, więc można w niej znaleźć jeszcze elementy przewlekane występujące praktycznie "ramię w ramię" ze swoimi odpowiednikami montowanymi powierzchniowo:

Ciekawym elementem jest ta "skrzyneczka":

To filtr ceramiczny. Obok jest drugi podobny, w niebieskiej obudowie.

Widzę tam też filtr 455kHz. W słuchawce jest analogicznie.

Moją uwagę przykuł ten element:

Symbole SA, wedle dokumentacji, mają warystory:

Na zdjęciach widać m. in. blok zasilania wraz ze stabilizatorem napięcia 7808 (8V).
Znów widoczny jest układ RF bliźniaczy do tego w słuchawce, czyli AN6266, a obok niego widać MN150832BA3 stanowiący główne serce telefonu.
Są też rezonatory kwarcowe 3.573MHz i 10.24Mhz.
Na tej płytce tez są wszechobecne filtry i cewki.
Oprócz tego jest nieco tranzystorów - D1991AR (2SD1991A) czy tam 2N6517.
Spód płyty głównej jest dość ubogi:

Wszystkie wymontowane elementy (te dwa ciężarki to ze słuchawki):

Podsumowanie
Zawsze jestem pod wrażeniem tego jak dokładną dokumentację można czasem znaleźć do starszych urządzeń. Wszystko ładnie rozpisane, uproszczone schematy blokowe, dokładne schematy, a nawet mozaika ścieżek. A wszystko to wzbogacone o instrukcje krok po kroku jak sprawdzać i serwisować poszczególne usterki.
Ktoś musiał poświęcić czas i pieniądz, by to wszystko ładnie opisać. Jeszcze nawet te instrukcje jak TQFP lutować... czyżby życie serwisanta kiedyś było prostsze?
Trochę szkoda, że wszystko w tym telefonie było już na tyle zintegrowane, że ciężko byłoby wykorzystać z niego sekcję RF (mikrokontroler jest razem z mieszaczami i oscylatorami w jednym układzie scalonym) ale to zrozumiałe, miniaturyzacja musi być. Mikrofon, głośniczek, itd. i tak mogą się przydać. Nie wiem co z filtrami IF - może też by się kiedyś udało z nich coś poskładać.
Temat miał być tylko ciekawostką i mam nadzieje, że się podobał. Po szczegóły działania tego telefonu odsyłam do noty serwisowej, ale w tych czasach telefonu stacjonarnego u nikogo w domu nie widziałem. Firmy i placówki publiczne to inna sprawa, ale od "stacjonarki" u mnie w rodzinie już wszyscy dawno odeszli.
Jako załącznik dorzucam jeszcze inny ciekawy manual serwisowy (KX-TC1085BXB), też ze schematami:
Cool? Ranking DIY