Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Standard DVB-T2 w Polsce czyli dlaczego nie ma telewizji w telewizorze?

Urgon 30 May 2022 17:11 7119 80
phoenixcontact
  • Standard DVB-T2 w Polsce czyli dlaczego nie ma telewizji w telewizorze?
    To jest mój drugi tekst poświęcony standardowi DVB-T2/HEVC, i jego wprowadzaniu w Polsce. Pierwszy znajduje się tutaj. W tym artykule, czy też raczej felietonie chciałbym spojrzeć szerzej na cały ten cyrk, a nie tylko udzielać porad praktycznych.

Technologia ma to do siebie, iż zmienia się dość szybko. Niektóre zmiany przebiegają w sposób naturalny i nie stanowią problemu. Inne zaś są narzucane "z góry" i są bardziej rewolucją, niż ewolucją. Inherentnym problemem rewolucji jest to, iż z reguły jest krwawa i pełna niewinnych ofiar. Dlatego osobiście jestem przeciwny robieniu "rewolucji" w technologii, zwłaszcza jeśli obejmuje ona tę część społeczeństwa, która i tak za technologią ledwo nadąża, albo rozumie ją na tyle, by jej używać, ale nie na tyle, by sobie poradzić z problemami. A właśnie z taką sytuacją obecnie mamy do czynienia.

Mówi się, że historia jest najlepszym nauczycielem, a ci co się na błędach nie uczą, skazani są na ich powtarzanie. Niestety, ludzie decydujący o sposobie i terminie zmiany systemu nadawania telewizji naziemnej to, łagodnie pisząc, banda nieuków. Zwłaszcza, że w Polsce zmieniano system nadawania trzy razy.

Przykłady z przeszłości

Kolor

16 marca 1971 roku Telewizja Polska rozpoczęła regularne nadawanie programów w kolorze. Wcześniej telewizja w Polsce była wyłącznie czarno-biała. Do dodania informacji o kolorze do transmisji telewizyjnej użyto, ze względów ideologicznych i ekonomicznych, francuski system SECAM. Przyczyna ekonomiczna była prosta: Francja taniej sprzedała licencję na system. Ideologicznie zaś chodziło o odizolowanie (k-)rajów komunistycznych od kolorowej propagandy zgniłego Zachodu nadawanej w systemie PAL.

Wielką zaletą systemu SECAM (jak również PAL i NTSC) była kompatybilność wsteczna z czarno-białymi odbiornikami telewizyjnymi, które były wtedy dużo bardziej powszechne, niż ich droższe modele kolorowe. Odbiornik czarno-biały oczywiście wyświetlał obraz w skali szarości, ale odbiornik zgodny z SECAM pozwalał oglądać programy kolorowe w świetnej, jak na ówczesne czasy jakości (system SECAM był lepszy od amerykańskiego NTSC), programy czarno-białe zaś zachowały swoją szarą estetykę.

Ta zmiana po stronie użytkownika końcowego była bezbolesna i naturalna - kogo było stać na odbiornik kolorowy, ten miał kolorową telewizję w domu. W miarę "wymierania" odbiorników czarno-białych oraz spadku kosztów produkcji kolorowych telewizorów coraz więcej osób mogło się cieszyć propagandą komunistyczną we wszystkich kolorach tęczy.

Od strony nadawców system SECAM był uciążliwy i w praktyce uniemożliwiał edycję programów telewizyjnych za pomocą miksowania obrazów z kilku źródeł czy nakładania obrazów na siebie. Dlatego nawet we Francji stacje telewizyjne używały systemu PAL wewnętrznie, dokonując konwersji na SECAM przed samą dystrybucją do nadajników.

Z SECAM na PAL

SECAM obowiązywał w Polsce do końca 1993 roku. Kanał TVP1 nadawał w nim do końca 1994 roku, by dać trochę więcej czasu na wymianę odbiorników tym, którzy nadal mieli komunistyczne telewizory. Większość obywateli po 1989 roku od razu przerzuciła się na lepsze i tanie telewizory importowane ze zgniłego Zachodu. sam pamiętam, jak bodaj w 1991 roku pojechaliśmy do niedużego sklepu z telewizorami, gdzie moi rodzice kupili telewizor marki Funai, który to zastąpił rozklekotanego i prymitywnego Rubina. Dzięki nagłej fali dobrobytu i tanich, importowanych z Zachodu dóbr zmiana systemu nadawania przebiegła w miarę bezboleśnie. Nawet ci, co nie wymienili odbiorników, mogli się cieszyć dalej telewizją, tyle że bez koloru.

Zmiana dla nadawców była banalna - wystarczyło pominąć konwerter z PAL na SECAM...

Wielkie przestrojenie

Podobnie jak w przypadku kolorowej telewizji, także radio w Polsce Ludowej nie było kompatybilne ze zgniłym Zachodem. W tym jednak przypadku chodziło o pasmo UKF, na którym nadawano stacje radiowe. W demoludach pasmem tym był "niski" zakres UKF: 66-74MHz, określany skrótem OIRT. Zakres "wysoki" stosowany na Zachodzie sięgał od 87,5MHz do 108MHz. Po roku 1989 pierwsze stacje radiowe zacżęły wchodzić na zakres "wysoki". Chcący iść z duchem czasów mogli przestroić swoje odbiorniki, albo kupić nowe, zachodnie modele (które bywały dużo lepsze od wyrobów Unitry). Pierwszego stycznia 2000 roku oficjalnie zakończono nadawanie na "niskim" UKFie, z wyjątkiem tych stacji, które nie dostały pasma na "wysokim" zakresie. Niektóre stacje radiowe, jak RMF-FM czy Eska, kontynuowały nadawanie na starym paśmie nielegalnie, ale z czasem to pasmo przestało być używane.

DVB-T

Naziemna telewizja cyfrowa w standardzie DVB-T pojawiła się w Polsce 30 września 2010 roku w formie transmisji testowych. Pierwszego października 2012 roku cały kraj był objęty nadawaniem telewizji cyfrowej w formacie DVB-T, jednak telewizję analogową nadawano dalej, aż do 23 lipca 2013 roku. Cześć odbiorców kupiła nowe telewizory, część przerzuciła się na kablówkę lub telewizję satelitarną, spora część kupiła dekodery DVB-T, a reszta (w tym ja) całkowicie dała sobie spokój z telewizją. Ta zmiana przebiegła bez wielkich problemów dlatego, iż była rozłożona w czasie na dwa lata i niemal 9 miesięcy, przy czym te prawie 9 miesięcy to był okres przejściowy, gdy oba systemy nadawania funkcjonowały równolegle. To, oraz fakt, iż wiele telewizorów dostępnych jeszcze przed rokiem 2010 było kompatybilnych z systemem DVB-T, pomogły we w miarę bezbolesnej zmianie systemu.

DVB-T2, czyli analiza katastrofy

Rys historyczny

Pierwsze wzmianki o zmianie systemu nadawania z DVB-T na DVB-T2/HEVC pojawiły się już w styczniu 2020 roku. Pierwsze transmisje testowe rozpoczęły się we wrześniu 2021 roku. Większość jednak przegapiła te wiadomości. Dopiero od stycznia 2022 roku stało się głośno o tym, że system nadawania się zmienia i że telewizory oraz dekodery niezgodne z DVB-T2/HEVC przestaną całkowicie odbierać telewizję naziemną. Nie przewidziano też żadnego okresu przejściowego, gdy oba systemy będą w użyciu - zamiast niego miały być transmisje testowe, ale te okazały się nieregularne i dla wielu problematyczne. Dodatkowo bieżące wydarzenia w kraju i na świecie "zagłuszyły" informacje o nadciągającej zmianie w nadawaniu, przez to wielu ludzi dało się zaskoczyć. Stworzyło to szereg prpblemów, których pokłosiem jest dla przykładu wysyp tematów na Elektrodzie, których autorami są niedoszli odbiorcy DVB-T2/HEVC.

Mapa zmian systemu nadawania wygląda tak:

Kłamliwa kampania i brak informacji

Jak wspomniałem, nie mam telewizora, ale słucham sporo radia przez Internet. Przez ostatnie miesiące usłyszałem tylko dwie wiadomości o nadciągającej zmianie, jeden spot kampanii reklamowej finansowanej przez miłościwie nam wprowadzających tę "dobrą zmianę" i kilkanaście reklam elektromarketów próbujących zarobić na sprzedaży telewizorów i dekoderów zgodnych z DVB-T2/HEVC. Wszystkie trzy źródła brzmiały tak, jakby zmiana w nadawaniu ograniczała się do wymiany sprzętu i dostrojenia odbiornika/dekodera. Podobnie piszą o tym różne strony internetowe. "Niusy" kampania społeczna i reklamy oczywiście kłamią, czego zwiastunem były problemy z odbiorem transmisji testowych.

"Nowy ład" telewizyjny

Zmiany systemu nadawania z DVB-T na DVB-T2/HEVC nie dało się uniknąć - pasmo telewizyjne od 700MHz, czyli od kanału 49 zostało przeznaczone na potrzeby transmisji danych w sieci 5G. Niewątpliwą zaletą nowego standardu jest większe upakowanie kanałów w wysokiej rozdzielczości. Zadajmy sobie jednak pytanie: czy to naprawdę jest konieczne?

Moi rodzice wychowali się na dwóch kanałach telewizyjnych. Jak byłem mały, do wyboru miałem cztery kanały telewizji publicznej (TVP1, TVP2, TVP3 Lublin, TVP Polonia), Polonia 1 i z czasem też Polsat, TVN i RTL7. Osiem kanałów. Kablówka rozszerzyła to o m.in. Discovery Channel i Cartoon Network, które na początku nie były tłumaczone na język polski. Obecnie w telewizji naziemnej funkcjonują 33 kanały dostępne w całym kraju, plus kanały regionalne, plus kodowane kanały Cyfrowego Polsatu. Większość z nich za moich "telewizyjnych" czasów była dostępna tylko w kablówce lub w ramach płatnej telewizji satelitarnej, niektóre w ogóle wtedy nie istniały. Moim skromnym zdaniem o wiele sensowniejszą opcją byłoby zachowanie jeszcze przez 5-8 lat bieżącego standardu DVB-T i zrezygnowanie z kilku kanałów tematycznych czy "powtórkowych". W tym czasie odbiorniki kompatybilne z DVB-T2/HEVC zdążyłyby się rozpowszechnić, jak wcześniej odbiorniki PAL, a i kampania społeczna mogłaby być przeprowadzona lepiej. Zamiast tego wprowadza się zmianę na szybko i bezmyślnie, przez co wielu odbiorców zostało "wpuszczonych w kanał".

Z czym zatem borykają się niedoszli odbiorcy?

Brak odbioru - przyczyny i rozwiązania

Antena zbiorcza nie "zbiera"

Ten problem jest mi znany z czasów telewizji analogowej, gdyż nim moi rodzice zdecydowali się na "kablówkę", byliśmy podłączeni do zbiorczej anteny w naszym bloku. Średnio raz na 3-4 miesiące któryś z elementów systemu ulegał awarii, albo antena na dachu zmieniała położenie, przez co nikt nie miał dobrego odbioru. Jedynym rozwiązaniem był telefon do administracji budynku.

Przy obecnej zmianie formatu nadawania problem wrócił dla wielu mieszkańców podłączonych do systemów zbiorczych. Przyczyn problemu może być wiele: od zmiany geograficznego położenia nadajnika po zbyt słaby sygnał odbierany. Ponadto mogą dojść zwyczajne awarie sprzętu. Tak czy siak, jedyną opcją rozwiązania jest kontakt z administracją lub spółdzielnią mieszkaniową.

Niekompatybilny sprzęt

Mimo kampanii społecznej część ludzi nadal ma przestarzałe odbiorniki i dekodery, ale o tym nie wie. Czasami sprzęt jest zgodny z nowym formatem, ale oprogramowanie może wymagać aktualizacji. Czasem bywa też tak, że odbiór działa, ale z powodu słabości sprzętu lub kiepskiego oprogramowania nie wszystkie funkcje działają, albo obraz i dźwięk się zacinają. W tej sytuacji można zainwestować w nowy dekoder, albo nawet i telewizor.

Problemy z anteną

Ponieważ część nadajników zmieniła położenie oraz moc nadawania, wiele osób będzie musiało przestawić lub wymienić anteny. Przy okazji pojawia się problem jakości wykonania przyłącza antenowego na kablu jak i stan samego kabla, by coś "nie stykało" albo zwierało. Tu może być już potrzebna wizyta fachowca, jeśli odbiorca sam nie jest w stanie ustawić anteny i poprawnie wykonać wszystkich połączeń. Szczególnie osoby starsze, które sobie nie radzą ze współczesną technologią mogą potrzebować takiej pomocy.

Czarna dziura propagacji

Ten problem spotkał mnie, gdy chciałem odbierać telewizję naziemną 6 lat temu z pomocą komputera z kartą telewizyjną PCI-E. Na potrzeby odbioru zakupiłem przyzwoitą antenę Yagi-Uda, ale mój blok był na skraju zasięgu nadajnika z Warszawy, a na przeciwko mojej anteny był kolejny blok. Odbierany sygnał był słaby i ekstremalnie wrażliwy na zakłócenia. Jasne, mógłbym dokupić wzmacniacz antenowy, ale stwierdziłem, iż szkoda moich nerwów i pieniędzy na oglądanie bloków reklamowych przerywanych jakimś filmem czy wiadomościami. Za sprawą zmian w mocach i rozstawie nadajników niektórzy mogą znaleźć się w takich czarnych dziurach propagacji - w takich sytuacjach warto rozważyć zamianę telewizji naziemnej na którąś z alternatyw, albo całkowicie z niej zrezygnować.

Na zakończenie pytanie dla Was: lepiej byłoby zachować starszy standard kosztem rezygnacji z niektórych programów, czy jednak potrzebujecie tych wszystkich dodatkowych kanałów tematycznych?

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Urgon
    Level 38  
  • phoenixcontact
    mmm777
    Level 31  
    Urgon wrote:
    Ideologicznie zaś chodziło o odizolowanie (k-)rajów komunistycznych od kolorowej propagandy zgniłego Zachodu nadawanej w systemie PAL

No, człowieku, izolowała fonia na innej częstotliwości, niż na Zachodzie. I dlatego w NRD była taka sama, jak na Zachodzie :)
    Urgon wrote:
    (system SECAM był lepszy od amerykańskiego NTSC)

Każdy był lepszy. Jak mówiono wtedy: PAL był w laboratorium cokolwiek lepszy niż SECAM. W warunkach rzeczywistych różnicy nie było. Różnicą zasadniczą było to, że SECAMu nie bardzo dawało się używać do przetwarzania sygnału w studio. (Praktycznie SECAM wyglądał gorzej, bo w typowych chipsetach był przekodowywany na pseudo PAL, od czego sygnał nie robił się lepszy...)
    Urgon wrote:
    SECAM obowiązywał w Polsce do końca 1993 roku.

Zdaje się, że był to jeden z wielu przykładów zmuszania ludzi do wydawania pieniędzy...
    Urgon wrote:
    Naziemna telewizja cyfrowa w standardzie DVB-T

Specyfiką było to, że wybrano cokolwiek niestandardowy wariant z MPEG-4. Gdyby nieambitnie wybrano MPEG-2, było by tutaj mnóstwo dostępnego taniego sprzętu. A wdrażanie trwało tyle, że w międzyczasie powstało DVB-T2...
    pawelr98
    Level 39  
    O tym, że będzie DVB-T2 w standardzie H265/HEVC było wiadomo niejako "domyślnie".
    DVB-T3 nie powstało, a H265 stało się domyślnym kodekiem w wielu zastosowaniach. H266 dopiero niedawno powstał jedynie w wersji czysto softwarowej i zanim pojawi się implementacja sprzętowa, minie jeszcze parę lat.
    Urgon wrote:

Na zakończenie pytanie dla Was: lepiej byłoby zachować starszy standard kosztem rezygnacji z niektórych programów, czy jednak potrzebujecie tych wszystkich dodatkowych kanałów tematycznych?

Tu nie chodzi też o to, czy chcemy dodatkowe kanały czy nie.

Oszczędność mocy nadawania dla tych samych kanałów też jest możliwa.
    Simon79
    Level 20  
    Zmiana standardu u mnie zaowocowała utratą MUX1, gdyż antena zbiorcza wspólnoty nie została odpowiednio zestrojona. Antena pokojowa ze wzmacniaczem pozwala na dobry odbiór, ale zmiana jej położenia do odbioru różnych kanałów doprowadza mnie do furii.
    Rozmowna ten temat z osobą płci pięknej, piastującej stanowisko zarządczyni - całkowicie nietechnicznej i niemającej jakiegokolwiek pojęcia o czym mówię, (w szczególności gdy propagandowe kanały i kilka innych nadają "po staremu" - wielu to wystarczy) minęła się z celem.
    Być może jakimś rozwiązaniem będzie zsumowanie sygnału z tych anten ?
    Jak na razie dobra zmiana DVB-T2 wyszła mi bokiem :)
    MiroLord
    Level 25  
    Z tymi odbiornikami też bywa różnie. W piątek miałem pacjenta - starszy 42-calowy LG smart z 2014 roku. Odbierał poprawnie kanały tylko w starszym standardzie, pozostałe bez obrazu, w tym kanał testowy. Po zmianie regionu na Niemcy i ponownym przeszukaniu kanałów odbiera bez problemu kanały w nowym standardzie, z kanałem Wydarzenia 24 włącznie.
    BANANvanDYK
    Level 41  
    Małe uwagi.
    1. System telewizji kolorowej był kompatybilny z odbiornikami czarno-białymi, ale wcześniejsze odbiorniki nie posiadały tzw. pułapki chrominancji przez co obraz wyświetlany na kineskopie był „ziarnisty”. Taki problem występuje także w monitorach monochromatycznych kiedy poda się sygnał CVBS.
    2. Przez te lata zmieniano także pasma telewizyjne. Na samym początku VHF-I, ale szybko rozszerzonym o VHF-III. Dopiero w latach '70 rozpoczęto emisję w paśmie UHF, przez co użytkownicy starszych telewizorów potrzebowali nowych głowic zintegrowanych (tranzystorowych) lub konwerterów aby obejrzeć TVP2. Dopiero rok 1996 pozwolił na odejście ze standardu OIRT, przez co całkowicie wyłączono emisję na VHF-I, natomiast na VHF-III pozostało tylko kilka nadajników (zdaje się że na Śląsku), a wszystko przeniesiono na UHF.
    Trzeciewiec był jedynym obiektem który nadawał w kanale 1 od początku do zwolnienia pasma. Do jego odbioru służyły charakterystyczne anteny będące połączeniem dipola prostego (długa rura) z dipolem pętlowym (mniejszy u dołu). W mojej okolicy jeszcze idzie je spotkać na kilku domach, po ponad 25 latach od kiedy przestały być użyteczne. To jest aż niewiarygodne, że ostatnio wypatrzyłem ją na zupełnie nowym domu (jeszcze nie wykończonym) !!!
    3. Sprawa nierzetelnego programu „Sprawdzam TV”. Myślę że ludzie powinni wystosować pozew zbiorowy wobec dezinformacji przez którą zostali wprowadzeni w błąd, iż ich telewizory wspierają nowy standard. Chodzi o telewizory z okresu przejściowego, które umożliwiają dekompresję H265/HEVC lecz posiadają głowicę DVB-T.
    Gdyby nie wniosek TVP o opóźnieniu przełączenia standardu dla MUX3, wielu z użytkowników objętych tym wyjątkiem straciłoby całkowicie możliwość odbierania telewizji, ponieważ MUX8 nadawany na VHF nie jest dostatecznie dobrze odbierany na antenach przeznaczonych wyłącznie na pasmo UHF.
  • phoenixcontact
    Pan.Kropa
    Level 32  
    Brakuje mi tu jeszcze postu o dźwięku nadawanym w systemie Nicam, który to był w Polsce używany.
    BANANvanDYK wrote:
    natomiast na VHF-III pozostało tylko kilka nadajników (zdaje się że na Śląsku),
    Na Dolnym Śląsku również były nadajniki w paśmie VHF-III.
    Pan.Kropa
    Level 32  
    Problemy z odbiorem tez się często pojawiają z powodu stosowania anten które nie powinny nazywać się antenami tylko wyrobami anteno-podobnymi.
    gulson
    System Administrator
    BANANvanDYK wrote:
    Gdyby nie wniosek TVP o opóźnieniu przełączenia standardu dla MUX3, wielu z użytkowników objętych tym wyjątkiem straciłoby całkowicie możliwość odbierania telewizji, ponieważ MUX8 nadawany na VHF nie jest dostatecznie dobrze odbierany na antenach przeznaczonych wyłącznie na pasmo UHF.

I tak powinno się to odbyć, powinna być ciemność, a nie jeden kanał nie działa, drugi nie działa. Wtedy każdy by modernizował swoją instalacje / urządzenia, aby stacje konkurowały na tych samych zasadach i prawach.

Równolegle toczy się dyskusja tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3896441.html

Zacytuję:
    kogut117 wrote:
    Na Spółdzielni Mieszkaniowych dramat. Podbicie na wzmacniaczach WWK lub ich wymiana na nowe pomaga rozwiązać problemy z odbiorem sygnału (zastosowane wszędzie anteny kierunkowe UHF i VHF).
    Reasumując -> wyszukanie kanałów -> twardy reset urządzeń -> szukanie problemów w antenach lub kablach.

No ale, jak to starsze osoby mi mówiły, jest TVP, coś tam "gra" w tle, to mi wystarcza, więcej kanałów nie potrzebuję :)
    Urgon
    Level 38  
    AVE...

@Gulson

Moja matka ma kablówkę, ze sto kanałów po polsku. Ogląda tylko TVPiS i jest wielce zdziwiona, jak ja się z nią dzielę wiadomościami z innych źródeł, bo o tym w telewizji nie mówili. Dziadek Lubej po ostatnich kłopotach z kablem antenowym zupełnie dał sobie spokój z telewizją, i tylko czasem radia posłucha - o istotnych sprawach dowiaduje się od sąsiadów...

mmm777 wrote:
    Urgon wrote:
    (system SECAM był lepszy od amerykańskiego NTSC)

Każdy był lepszy. Jak mówiono wtedy: PAL był w laboratorium cokolwiek lepszy niż SECAM. W warunkach rzeczywistych różnicy nie było. Różnicą zasadniczą było to, że SECAMu nie bardzo dawało się używać do przetwarzania sygnału w studio. (Praktycznie SECAM wyglądał gorzej, bo w typowych chipsetach był przekodowywany na pseudo PAL, od czego sygnał nie robił się lepszy...)

O niemożności wygodnego przetwarzania sygnałów SECAM napisałem - wewnętrznie telewizje stosowały system PAL. PAL od NTSC różni się dwiema rzeczami: większą liczbą linii i tym, że dla co drugiej linii impuls koloru (sygnał do którego dostraja się wewnętrzny oscylator potrzebny do wydobycia informacji o kolorze z sygnału jasności) miał odwróconą fazę, co drastycznie poprawiało stabilność koloru. W pierwszych odbiornikach NTSC kolor "pływał" w stronę zieleni i fioletu, co trzeba było ręcznie korygować. PAL ten problem rozwiązywał na poziomie standardu. SECAM robił to po swojemu, bo Francja miała wielkie "parcie" na własne rozwiązania. Do tego stopnia, że mieli nawet własną wersję Internetu skrzyżowanego z telegazetą.

mmm777 wrote:
    Urgon wrote:
    SECAM obowiązywał w Polsce do końca 1993 roku.

Zdaje się, że był to jeden z wielu przykładów zmuszania ludzi do wydawania pieniędzy...

A myślisz, że dlaczego nie zrobili tego od razu po upadku komunizmu? Dla radia udostępnili nowe pasmo praktycznie od razu. SECAM musiał odejść, bo nie był to najlepszy system, a dodatkowo izolował Polskę i inne dawne demoludy od Zachodu. Do tego jeszcze przyczyniła się ekstremalna popularność kaset VHS, które były nagrywane w formacie PAL. Do tego nowy telewizor, jak nowy samochód, był symbolem statusu. Ja pamiętam czasy, że nie było tygodnia, by przynajmniej jeden telewizor z drewna nie lądował przy śmietniku i czekał na czarter na wysypisko...

mmm777 wrote:
    Urgon wrote:
    Naziemna telewizja cyfrowa w standardzie DVB-T

Specyfiką było to, że wybrano cokolwiek niestandardowy wariant z MPEG-4. Gdyby nieambitnie wybrano MPEG-2, było by tutaj mnóstwo dostępnego taniego sprzętu. A wdrażanie trwało tyle, że w międzyczasie powstało DVB-T2...

MPEG-4 jest cokolwiek standardowym wariantem używanym w wielu krajach. Ba, bez MPEG-4 bardzo trudno jest nadawać HDTV, dlatego ten wariant został wybrany w Polsce, czy we Francji. MPEG-4 oferuje po prostu lepszą kompresję strumienia video. Przejście na DVB-T2/HEVC pozwoli na upchanie większej liczby danych w sygnale, co pozwoli też zmienić kodowanie. Zresztą nie jest problemem sam kodek video, ale sposób modulacji i kompresji całego sygnału - stąd stare telewizory mogą nie odbierać nowego sygnału, nawet jak dekodują strumienie MPEG-2. A większość dekoduje, bo standard DVB-T przewidywał MPEG-2 dla SDTV. Australia używała MPEG-2 do HDTV, ale w 2015 przeszli na MPEG-4.

Problemu by wcale nie było, gdyby Polska zaczekała ze zmianą standardu kilka lat i od razu wybrała DVB-T2. Wtedy cały ten cyrk by nie miał miejsca. No ale cóż, mamy kolejną dobrą zmianę i nowy ład...
    sq3evp
    Level 33  
    Simon79 wrote:
    Zmiana standardu u mnie zaowocowała utratą MUX1, gdyż antena zbiorcza wspólnoty nie została odpowiednio zestrojona.

Nie wymaga to strojenia anteny - tu też kolega mało technicznie sie wyraża. Wystarczyło przeskanować ponownie bo pewnie zmienił się kanał nadawania MUX-1.
    Brivido

Level 34  
    Warto by było coś dopisać jeszcze o kanale "Sprawdzam TV" :D
    Simon79
    Level 20  
    sq3evp wrote:
    Simon79 wrote:
    Zmiana standardu u mnie zaowocowała utratą MUX1, gdyż antena zbiorcza wspólnoty nie została odpowiednio zestrojona.

Nie wymaga to strojenia anteny - tu też kolega mało technicznie sie wyraża. Wystarczyło przeskanować ponownie bo pewnie zmienił się kanał nadawania MUX-1.

Pierwsze co zrobiłem to ponowne skanowanie 😀
    pl_chris
    Level 18  
    Moim skromnym zdaniem obecne problemy spowodowane są tym, że próbuje się zmienić kilka rzeczy na raz.
    Aby zwolnić pasmo 700MHz nie trzeba zmieniać standardu, wystarczy nowy rozkład kanałów ... i tyle.
    Wprowadzenie DVB-T2 miałoby sens w przypadku potrzeby zwiększenia pojemności multipleksów a jak wiadomo całe to zamieszanie nie zostało wywołane w tym celu. Chodzi tylko o uwolnienie pasma dla nadchodzącej aukcji sieci 5G.
    Resztę zmian można było wprowadzić w późniejszym okresie, np gdy zacznie brakować miejsca dla nowych nadawców.
    Gelip
    Level 34  
    Ja bym olał tę całą telewizję. Za kilka lat znowu zmienią na DVB-T3/AV1
    Właśnie pobrałem z YT testowy plik 2K 2560x1440 i nie mogę go odtworzyć na żadnym swoim urządzeniu, które bez problemu odtwarza 2K w innych formatach np. mp4 czy webm. VLC 3.0.11 na Windows zaczyna odtwarzać ale po 12 sekundach obraz staje i odtwarza dalej tylko dźwięk. SmartTV Box Android 4K - program Kodi odtwarza ale poklatkowo, dźwięk OK.

Pobrałem to samo w 2K ale webm i te same urządzenia odtwarzają bez zająknięcia.

Trzeba będzie wymieniać znowu komputery, telefony, TV, tunery i odtwarzacze multimedialne.

Dodano po 27 [minuty]:

P.S. Ciekawostka.

TV ma wbudowany tuner DVB-T z podpiętą anteną zewnętrzną, do TV przez HDMI mam podpięty Smart TV Android Box. Gdy włączę Boxa to ginie sygnał z całego MUX8 tj. kanały Metro, Nowa TV, WP, Zoom TV 8-O

Już myślałem iż to przez to iż coś zmieniają ale sprawdziłem kilka razy i to wina tego Boxa. Mam ustawiony kanał Metro, który nie odbiera, teraz wciskam Power na pilocie od Boxa aby go wyłączyć i od razu pojawia się obraz i dźwięk na kanale Metro.
    Urgon
    Level 38  
    AVE...

Komputer Ci pliku nie odtwarza, bo nie masz odpowiednich kodeków. Możliwe, że i komputer już za stary, coś masz pokićkane w ustawieniach albo brakuje Ci RAMU lub VRAMu. Spróbuj użyć do odtwarzania MPC-HC. I daj linka do tego pliku testowego...
    Gelip
    Level 34  
    Urgon wrote:
    Komputer Ci pliku nie odtwarza, bo nie masz odpowiednich kodeków. Możliwe, że i komputer już za stary, coś masz pokićkane w ustawieniach albo brakuje Ci RAMU lub VRAMu.

Chyba nie czytasz uważnie. VLC ma swoje kodeki i wersja 3.0.11 odtwarza - jest obraz i dźwięk ale po ok. 15 sek obraz staje. Nic nie mam pokićkane - system jest starannie zainstalowany bez dostępu do Internetu.

Co do tego iż komputer stary - tak, nieco stary i właśnie o to mi chodziło że trzeba wymieniać sprzęt aby odtworzyć wideo w jakimś tam nowym kodeku. Powtarzam, że mp4 H264 i H265 (HEVC) odtwarza jak trzeba. OK komputer może i stary ale dopiero co kupiłem ten odtwarzacz SmartTV na Android 9 który dumnie ma na obudowie napis 4K a zupełnie nie radzi sobie z odtworzeniem 2K w tym AV1 - obraz jest ale tnie jak cholera - procesor czterordzeniowy Arm Cortex-A53 Amlogic S905W

Kupiłem chyba zły Box bez obsługi tego AV1 - trzeba było kupić coś takiego:
    A95X TV BOX 4K, 4GB/32 GB, WIFI, BT5, RGB, kodek AV1 !!

Chodziło mi ogólnie że co nowy kodek to trzeba nowe urządzenie.

Dodano po 2 [minuty]:

albo taki: MECOOL KM7
    Quote:
    Potężne dekodowanie wideo AV1 może dekodować większość obecnych formatów plików i zaoszczędzić 20-30% przepustowości niż H.265 i VP9.

Dodano po 2 [minuty]:

Zamiast zmieniać urządzenie to wolę sobie pobrać wideo w formacie 2K ale webm (VP9) i jest OK.

Dodano po 11 [minuty]:

Ileż to razy już zmieniali te kodeki: MPEG-1, MPEG-2 później DivX i Xvid taki zaje....y był, H264 AVC-1 taki super, teraz H265 HEVC jeszcze nie wszedł na dobre a już na horyzoncie AV1
    sq3evp
    Level 33  
    Gelip wrote:

Ileż to razy już zmieniali te kodeki: MPEG-1, MPEG-2 później DivX i Xvid taki zaje....y był, H264 AVC-1 taki super, teraz H265 HEVC jeszcze nie wszedł na dobre a już na horyzoncie AV1

Postępu nie zatrzymasz - przypomina mi to odtwarzanie DivX na starym AMD333MHz. Teoretycznie był zbyt wolnym ale przy uporze udawało sie skonfigurować kodek do odtwarzania, Filmy nie cięły się i pracowało stabilnie, Wystarczyło poczytać co wnoszą kolejne wersja kodeka, poczytać co zawierały niższe wersja i po zainstalowaniu we właściwej kolejności działało. Tak może by i tutaj - poprawna instalacja kodeków może pomóc.
    Poza tym - w tamtych czasach procesor nie miał zaimplementowanych tylu instrukcji co dziś - tu tez może być przyczyna.
    Urgon
    Level 38  
    AVE...

Gelip, to Ty nie piszesz uważnie. Pisałeś o komputerze, i ja się spodziewałem normalnego peceta, a nie jakiegoś SBC na ARMie i z Androidem. Zwłaszcza że boxy na Amlogic S905W z alledrogo bywają pod kontrolą nawet Android 7.1, co świadczy źle o wieku platformy. Mam RPi 3B+, w tym roku próbowałem używać w roli komputera stacjonarnego, i w praktyce cięło się absolutnie wszystko, a strony ładowały się 1-3 minuty. Nawet mój stary, stacjonarny komputer mający bodaj 12 lat działał lepiej i sprawniej, niż ten wyrób komputeropodobny. Taka jest natura ARMów - tanie są za wolne, szybkie są za drogie, a połowa szmelcu na rynku ma już swoje lata. Plus, niektóre formaty są zoptymalizowane do łatwiejszego dekodowania na słabym sprzęcie, a inne do lepszej jakości na dobrym.

Spróbuj jeszcze z MX Player - mnie jeszcze nie zawiódł na żadnym ze smartfonów.

@sq3evp

Ja miałem Celerona 500MHz, DivX i XviD działały mi zawsze bez problemów. 128MB RAMu też robiło swoje...
    simw
    Level 26  
    Gelip wrote:
    Właśnie pobrałem z YT testowy plik 2K 2560x1440 i nie mogę go odtworzyć na żadnym swoim urządzeniu

Co wspólnego ma jakiś plik testowy z YT o "dziwnym" formacie to standardu DVB-T2?
    ^ToM^
    Level 41  
    Brivido wrote:
    Warto by było coś dopisać jeszcze o kanale "Sprawdzam TV" :D

Bardzo proszę:
    Kanał Sprawdzam TV niczego nie sprawdza a inaczej mówiąc, odbierając Sprawdzam TV nie oznacza od razu, że kanały kodowane w H.265 będą odbierane prawidłowo, albo w ogóle. :D
    Gelip
    Level 34  
    Urgon wrote:
    Gelip, to Ty nie piszesz uważnie. Pisałeś o komputerze, i ja się spodziewałem normalnego peceta, a nie jakiegoś SBC na ARMie i z Androidem.

Nie, to Ty nie czytasz uważnie - pisałem o dwóch urządzeniach - że mam problem zarówno na PC i na odtwarzaczu z Androidem:
    Gelip wrote:
    nie mogę go odtworzyć na żadnym swoim urządzeniu

Urgon wrote:
    Zwłaszcza że boxy na Amlogic S905W z alledrogo bywają pod kontrolą nawet Android 7.1, co świadczy źle o wieku platformy.

Ja mam Android 9 i tak jak pisałem nic mi tam nie tnie oprócz tego pliku 2K z kodekiem AV1 (to samo z komputerem PC - nic nie tnie oprócz tego pliku)
    simw wrote:
    Co wspólnego ma jakiś plik testowy z YT o "dziwnym" formacie to standardu DVB-T2?

Ma to wspólnego, że za jakiś czas znowu zmienią standard np. na DVB-T3/AV1 i znowu trzeba będzie wymieniać TV i lub tunery.

Dodano po 4 [minuty]:

Chodziło mi o to iż dopiero co kupiłem coś zgodnego z H265/HEVC (mogłem kupić równie dobrze tuner DVB-T2 z obsługą HEVC a nie tylko odtwarzacz - są takie). I większość tych sprzedawanych tunerów DVB-T2/HEVC zapewne nie pociągnie tego pliku np. z pendrive'a
    sq3evp
    Level 33  
    To by trzeba sprawdzić - sprawdzałem na starym DVB-T pliki .mkv i radził sobie.
    Kiedyś w salonie audio sprzedawca pozwolił mi testować plyty z MP3 - udało sie i tańszy sprzęt lepiej sobie radził z dekodowaniem MP3 i dźwięk był milszy dla ucha. Pewnie tez miał węższe pasmo audio i nie było słuchać zbędnych harmonicznych
    simw
    Level 26  
    Gelip wrote:
    Ma to wspólnego, że za jakiś czas znowu zmienią standard np. na DVB-T3/AV1 i znowu trzeba będzie wymieniać TV i lub tunery.

A te DVB-T3 to akurat będzie korzystać z przypadkowego formatu znalezionego na YT?
    Eksperyment, który przeprowadziłeś jest bez sensu w kontekście wprowadzania DVB-T2, a tym bardziej DVBT3, o którym nic nie wiadomo.
    Warto zapoznać się z prawdziwymi problemami związanymi ze zmianą nadawania, nie takimi "lekko wydumanymi"

Polecam cały kanał użytkownika "M.R. Serwis". Sporo można się dowiedzieć.
    Gelip
    Level 34  
    simw wrote:
    A te DVB-T3 to akurat będzie korzystać z przypadkowego formatu znalezionego na YT?

Kolego, YT nie używa "przypadowych" kodeków i założę się iż to będzie standard o ile już nie jest w przypadku plików 2K i większych. To samo będzie pewnie zaraz w serwisach VOD typu Netflix itp.

YouTube starts testing AV1 video format
    Quote:
    AV1 is meant to supplant both HEVC and VP9. The new video format has been developed by the Alliance for Open Media (AOMedia), with includes Amazon, Apple, Google, Facebook, Microsoft, Mozilla, Netflix, and several other internet giants.

AV1 Beta Launch Playlist
    Kodek AV1
    Kodek AV1 poprawiający jakość streamingu staje się obowiązkowy! Będzie wymagany przez Google, Netflix i YouTube – co to oznacza?

Już teraz w ustawieniach konta YT https://www.youtube.com/account_playback można wybrać format AV1 jako domyślny:

No ale zgoda iż trochę odbiegamy od tematu - chciałem ogólnie naświetlić jak to wyglada z kodekami i wsparciem urządzeń - nie tylko DVB-T.
    tytka
    Level 21  
    Urgon wrote:

Jak dla mnie, to wszystko mi jedno. Telewizja, jako taka, stała się już przeżytkiem (a jedyne czego w niej nie brakuje, to reklamy :) ).
    Telewizor od jakiegoś już czasu, służy mi praktycznie, tylko jako monitor, oglądam materiały z wykupionych pakietów internetowych.
    ^ToM^
    Level 41  
    simw wrote:

No więc, moim zdaniem wsadzanie rozdzielacza do rynny, gdzie wiosną stoi w niej woda, bo odpływ jest zawalony lodem nie jest całkiem rozsądne. Poza tym on tych złącz (w rozdzielaczu, czy śrub dipola ani śrub mocujących antenę do masztu) niczym nie konserwuje. Oczywiście rozumiem go, bo za rok czy dwa rozdzielacz skoroduje, a i zaciski w puszce anteny także, wtedy zostanie wezwany przez klienta i znowu zarobi.
    Ja tak nie robię.
    Na złącza rozdzielacza zakładam termokurczki z klejem. Śruby w puszce anteny smaruję roztopioną parafiną albo kalafonią, w wszystkie śruby, szpiki i cybanty grubo smarem podwoziowym STP odpornym na wodę. Tak więc jak wejdziesz na dach za dwa lata to widzisz, że nadal wszystko jest świeże nie pordzewiałe i nie ma co tam nawet sprawdzać.
    No ale chyba każdy wie, że można robić porządnie i "porządnie".

Zatem też polecam kanał, ale głównie po to, aby obejrzeć jak tego nie należy robić.
    sq3evp
    Level 33  
    simw wrote:

Też polecam - sporo praktyki, czasem można sie dowiedzieć, ze błahe przyczyn sa źródłem poważnych problemów.