suchejro wrote: A czy seria WAN posiada silniki inwerterowe w każdym modelu? Wolę z takim silnikiem z powodu kultury pracy właśnie, jest ciszej.
O ile pamięć mnie nie myli to tak, ale zweryfikujesz to soiejeszcze na stronie fabrycznej Boscha. Pamiętaj tylko o jednej rzeczy, inwertery nie lubią być przeciążane, jak jest regularnie męczony ciężkimi załadunkami to zwykle po pewnym czasie kończy się spektakularnym BUM elektroniki falownika, czyli układu sterowania silnika. To jest niestety ciemna strona inwerterów.
suchejro wrote: Bosch, LG, Electrolux mają takie silniki, Samsung też, ale jego odrzucę chyba na starcie.
W LG to jest jeszcze coś nieco innego, tam zwykle siedzi napęd Direct Drive, nazywają to czasem pralkami bez silnika. W praktyce silnik powiedzmy jest pod kołem pasowym, jak chcesz, poszukaj, znajdziesz na forum o DD sporo materiału, nie bedę powielać.
Elektrolux i Samsung stosują typowe inwertery.
W kwestii Samsungów, niestety potrafią być problematyczne z elektroniką i to zwykle już takie 5-6 lat, a czasem można sobie włosy wyrwać z głowy przy tym ustrojstwie.
suchejro wrote: Nie upieram się przy płytkiej/slim, ale wolałbym, chociaż 55cm już będzie ok
Sprawdż na stronie Bosch, wiem, ze przy wielu pralkach podają 55 czy 56 głębokość, tylko cholera wie od czego do czego się to liczy, czy z wystającym z tyłu parapetem, czy z drzwiami, a może goła buda.
Kilka miesięcy temu jechałem klientowi rozkręcać nową pralkę bo wg parametrów podanych przez producenta jej głębokość miała pozwolić przecisnąć ją przez światło drzwi, a skończyło się tym, że była pogana głębokość bez wystajacych drzwi, no i pralka nie wlazła do łazienki.