Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Który samochód wybrać: Volkswagen Passat B6 czy Opel Vectra C?

Dawidziok 11 Jun 2022 14:47 3219 81
Texa Poland
    Aleksander_01
    Level 42  
    Kantylena wrote:
    To ile wg Ciebie powinien kosztować zdrowy egzemplarz Passata B6 np z 2006r. 1,9/105?
    Bo raczeh nikt Ci za to więcej jak 17 tys zł nie da.

Zdrowy pasek b6 z 2006 roku ? Wczoraj robiłem cc z 12 roku. Więcej rdzy niż zdrowej blachy. 17, chyba 7 to max.
  • Texa Poland
    eurotips
    Level 39  
    Kantylena wrote:
    To ile wg Ciebie powinien kosztować zdrowy egzemplarz Passata B6 np z 2006r. 1,9/105?
    Bo raczeh nikt Ci za to więcej jak 17 tys zł nie da.

To nie zależy tylko od rocznika ale również wyposażenia. Coraz więcej ludzi ma świadomość że "Cena od..." w przypadku VAG nie ma nic wspólnego z kwotą na fakturze przy wyjeździe z salonu i sama dopłata za klimatronik czy navi była wyższa od tego co proponuje kupiec.
    Mierzejewski46 wrote:
    Dzisiaj dobrą używkę kupić w tej cenie to nierealne.

Zgadza się. Możesz jechać do Szczecina, ze Szczecina do Zamościa a i tak frajera nie znajdziesz.
    Nie te czasy że byle bolec Passatem jeździł. Szóstek jest duuuużo mniej na drogach niż piątek bo był wyraźny skok cenowy a i technologiczny również.
    Jeszcze ciekawiej jest z Volvo, tam dopiero to jest rozpiętość cenowa między dwoma "identycznymi" egzemplarzami z tego samego rocznika. Dziś każdy chce kupić używkę w dobrym stanie a jakim cudem skoro od dawna jechał tu sam szrot który został po taniości wyklepany i do reszty dobity przez tutejszych dżigitów ?
    Fabia to też luksus na dzień dzisiejszy, zostaje Dacia na kredyt z silnikiem od golarki do swetrów a jak trochę dopłacisz to będziesz miał silnik od kosiarki do trawy.
    Aleksander_01 wrote:
    Zdrowy pasek b6 z 2006 roku ? Wczoraj robiłem cc z 12 roku. Więcej rdzy niż zdrowej blachy. 17, chyba 7 to max.

A o tym to nawet nie ma co wspominać, jak auto było bite to i po 5 latach jest do niczego. Kto dobrze robi na sprzedaż ?
    Mierzejewski46
    Level 36  
    Całkiem poważnie to albo szukać Octawi 2 przed liftem albo jedynki w ostatnich.latach produkcji. Jak za.takie auto dasz.15.tys. to pojeździsz, nie będzie grzebane.
    Auta wyższej klasy za tą cenę będą.w takim stanie że strach.tym gdzieś ruszyć. Lepiej starszy model a z jednych rąk niż pyt z zachodu. Prestiż i luksus za te pieniądze będą jeździć na lawecie.
    Kantylena
    Level 22  
    Mierzejewski46 wrote:
    Kupiłem w tamtym tygodniu Fabię SDI Combi z 6-tego roku. Miała być dla kogoś, zostaje u mnie. 12 tys. Jak nowa.

Szczerze? w życiu nie dałbym 12 tys za 15 letnią Fabię jako model z 99 roku, z podstawowym wolnossącym dieslem o zawrotnej mocy 60 koni z osiągami jak we Fiacie SC 900
    Dawidziok
    Level 3  
    Dziękuję wszystkim za opinie. Dalej mam zagwozdkę co kupić 😀😀😀
    Kantylena
    Level 22  
    Może po prostu jedź obejrzyj jakąś Vectrę C 1,9 diesel
    oraz Skodę Octavię 2 ale raczej przedlift 1,9 tdi
  • Texa Poland
    Dawidziok
    Level 3  
    Opel Vectra c w wersji liftback i Skoda Octavia 2 w tej samej wersji bardzo ładne auta.
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Laguna ll FL. Blacha jak w nowym aucie, silniki 2,0 dCi ok, 2,0 benzyna135KM lub turbo 170KM.
    Mierzejewski46
    Level 36  
    O...tylko nie królowa lawet. Wśród mechaników krąży powiedzenie, że trzeba być z probówki żeby Lagunę II kupić.
    karolark
    Level 42  
    Mierzejewski46 wrote:
    O...tylko nie królowa lawet. Wśród mechaników krąży powiedzenie, że trzeba być z probówki żeby Lagunę II kupić.

O tu sie nie zgadzam, kiedys tez mialem zdanie ze na f to g..o.
    Az kupiłem meganke 1'5dci i jumpera podobno tragedia a ja sobie chwale.
    Wazne w jakim stanie sie kupi i jak dba tak sie ma 😀😀😀
    Mierzejewski46
    Level 36  
    Laguna II z 15 roku. Elektryczna blokada kierownicy w połączeniu z kartą. Dwa razy auto zjechało na lawecie ze.sztywnymi kołami. A elektryczmej szyby prawej przód do tej pory nke udaje się uruchomić. Meganka troszkę inne auto, a Jumper to klasa dostawczaków coś jak Trafic. Dobre są
    karolark
    Level 42  
    Mierzejewski46 wrote:
    Meganka troszkę inne auto, a Jumper to klasa dostawczaków coś jak Trafic. Dobre są

Niby tak ale opinia o 1,5 dci to koszmar a nie silnik.
    Tak samo jumper 2,2 pukali sie w glowke jak kupowalem te samochody.
    Tak samo z 607 wiejszosc odradzala ze wtopa
    A to trzy x f i jestem/bylem zadowolony.
    U nas jest kult niemca🐷🐷 i klonów.
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Mierzejewski46 wrote:
    Laguna II z 15 roku. Elektryczna blokada kierownicy w połączeniu z kartą. Dwa razy auto zjechało na lawecie ze.sztywnymi kołami. A elektryczmej szyby prawej przód do tej pory nke udaje się uruchomić. Meganka troszkę inne auto, a Jumper to klasa dostawczaków coś jak Trafic. Dobre są

Oczywiście jak takie rzeczy dzieją się w BMW to normalne. Bo ja o BMW slyszałem już kilka razy i raz w czasie jazdy(!) a o lagunie pierwszy raz na tym forum.
    Mam fl z 2006 od 3,5 roku, wymieniałem 2 podnośniki szyb za 80 zł . Z grubszych rzeczy to uszczelnienie dołu silnika ( typowa dolegliwość silnika FR4 / FR4T przy przebiegu 260 kim. Reszta to typowa eksploatacja. Nie bierze oleju, blacha i podłoga jak w 2 letnim samochodzie. Pali od 9do 12 litrów gazu .170KM daje przyjemność jazdy, choć nie jest to auto beż wad i dziwnych rozwiązań. . Miał być na rok, dwa, zostanie na dłużej, bo nie widzę konkurenta w tej klasie i w tym budżecie.
    Vectra c ma pognite sanki. Passat b6 jest chyba najgorszym z passatów w historii. Jak coś rdzewieje to odpada w kilkunastoletnich autach.
    eurotips
    Level 39  
    andrzej lukaszewicz wrote:
    Passat b6 jest chyba najgorszym z passatów w historii.

B7 dzielnie w tym konkuruje i zapewne wygrywa, ale do polski wjechało ich 10x mniej niż B6 stąd ta pozycja w rankingu.
    Podobnie było już z B6, sprowadzono ich 10x mniej niż B5 i B5FL i tu była technologiczna przepaść która kompletnie zepsuła reputację modelu.
    Ja miałem B6 z salonu, dwumasa w benzynie, wtrysk bezpośredni, hamulec postojowy EPB.
    Trafił oczywiście do rodziny po 7 latach, załatwili go w 2 lata, panewki obrócone od lania byle czego do silnika i tankowania byle czego do baku. Odkupił go za bezcen inny kumaty kuzyn i za 2tys wymienił kompletny silnik. Smieje się teraz wszystkim prosto w oczy że półdarmo ma super auto. Może to dobry trop jak zdobyć dobre używane auto? bo najtansze w najmłodszym roczniku to wybór cepa i nie powinien taki jeden na tym forum nawet pytać co ma kupić,
    Dawidziok
    Level 3  
    Po długim namyśle doszedłem do wniosku że lepiej kupić Volkswagena Passata B5 Fl. Różnice w cenach wymienionych modeli poświęce na wkład eksploatacyjny zaraz po zakupie auta. Dziękuję wszystkim za opinie i poświęcony czas na forum
    kakibara
    Level 34  
    To tak na koniec nie ma aut idealnych ale robisz więcej niż 2 tys km w roku. Usiadz sobie do tego passata i zobacz czy to jest dalej ten sam kult jak20 lat temu - bo wygoda nawet na welurze jest tragiczna - vectra c na szmacie czy laguna to przepaść przepaść wygodzie. ☺
    Dawidziok
    Level 3  
    Otóż to. Ale nie ma co wymagać. Auto ma być rodzinne. Przestronne dla pasażerów i duży bagażnik. Kwestia wyposażania to sprawa drugorzędna.
    PawelChester
    Level 19  
    Rozwaz tez Honde Accord kombi ta stara bude i jedz obejzec kilka samochodow zeby zobaczyc jaki Ci/rodzinie odpowiada, a dopiero potem zaczynaj szukac konkretnego egzemplaza.
    Dawidziok
    Level 3  
    Dziękuję za opinie jeszcze raz.
    danielzy
    Level 22  
    Passat B5 FL to nie jest zły wybór ale będzie ciężko ci znaleźć ładny i nie zajechany egzemplarz który nie ma 400-500tyś km. No i te wielowahaczowe zawieszenie - mało trwałe i dość drogie. Pomyśl naprawdę nad Skodą Octavia 2 przed liftem 1.9 TDI najlepiej przed 2007 rokiem - brak problemów z panewkami. Z korozją nie miały też większych problemów.
    Kantylena
    Level 22  
    Tak Passat 400 tys przejechane a 18 letnia Skoda Octavia w dieslu tylko po bułki do sklepu jeździła, no i z tyłu już też wielowahacz i też jest droższa w utrzymaniu i to sporo więc powiedziałbym że nic nie odstaje od Passata bo jest nowszym kompaktem.
    Dawidziok
    Level 3  
    Temat zakładany przeze mnie ponad pół roku temu i nadal nie wiem co kupić. Zostały mi dwa modele aut. Opel Vectra c albo volkswagen Passat b5 fl. Bardzo bym prosił o opinię co lepiej? Mogę nawet dopłacić aby kupić opla,ale czy warto? Co sądzicie?
    danielzy
    Level 22  
    Kup to co trafisz bardziej zadbane. Ja bym wolał passata ale znajdz zadbanego to już inna sprawa. Ale można.
    eurotips
    Level 39  
    Cały problem w tym że wszystkie auta oferowane do sprzedaży są cenione jak zboże. Właśnie tylko zadbane egzemplarze warte są swojej ceny, reszta to wypełniacz komisów i ogłoszeń których nikt nie kupi a właścicieli tych aut nikt nie wyprostuje. Oni sobie ubzdurali że na swoim starym trupie zbiją majątek i nic ich od tego zamiaru nie odwiedzie, nawet kilka lat oczekiwania na kupca. Chcesz pewny samochód to weź kredyt i bierz nowy. Najtańsze kosztują w okolicy 65 tys.
    Tyle dołożysz do Passata w dwa lata jak trafisz na minę czyli jednego z tych z przebiegiem 600 kkm i więcej a takich jest 95% w ofercie sprzedaży.
    damian1115
    Level 35  
    Moim skromnym zdaniem w dalszym ciągu polecałbym Ci Opla, Ty i tak zrobisz co zechcesz. Ja uważam że samochody takich marek jak Volkswagen, Audi, czy BMW, są bardziej wyżyłowane, tym bardziej jak wcześniej były w rękach młodego kierowcy. Te samochody kupują młodzi żeby się wyszaleć i poszpanować wśród rówieśników, natomiast Vectra jest samochodem raczej rodzinnym.
    Przepraszam jak kogoś uraziłem, ale każdy ma prawo do swojego zdania.
    kakibara
    Level 34  
    Proszę aby nikt nie wziął tego do siebie piszecie kup ten w lepszym stanie, kup z mały przebiegiem będzie ciężko kupić poniżej albo najlepiej kup nowy - nie chce nikogo hejtowac ale osoby piszące tu siedzą w motoryzacji więcej niż kilka lat nawet poziom punktow o czyms świadczy.
    Myślę ze każdy każdy z nas raz na jakiś czas widzi wyjątek od reguły np ta vectra czy passat audi malyszowka która ma tylne lampy jak nowe, halogeny nie pobite, lampy nie pozolkle z boku jak patrzysz linia (blacharka) taka że nowe auto może pozazdrościć więc zdarzają się takie auta i zakupy ciężko ale można, można kupić auto z przebiegiem mniejszym niż 150 tys km w dieslu czy benzynie.
    Nie każdy jest przestawicielem handlowym i żyje w aucie, w moim otoczeniu jest kilka osób które Jeżdżą dieslami i robią max 5 tys km w roku - jak dobrze pójdzie. (zadne auto nie ma problemu z dpf czy turbo nie dogrzaniem czy czym tam jeszcze) Z drogiej strony jest kobieta kupiła benzyne na miasto od kilku miesięcy auto stoi w miejscu pod chmurką niszczeje traci na wartości ale ta osoba jest w slabej kondycji finansowej oplacila oc zrobila przeglad i z powrotem na miejsce liczy ze bedzie lepiej (to sa jej plany, pomysl ze sprzedaza podsunelem ale na razie ne ma takiej potrzeby ) kosztowało ponad 50 tys zl straciło już na wartości pewnie po tych dwóch latach ale ....
    Także szukać są zawsze perełki.
    Aleksander_01
    Level 42  
    Ludzie, czego Wy się oszukujecie. Najmłodsza vectra c to 15 lat, najstarsza to 21 lat. Robię od 16 lat w samochodach i znam te "zadbane perełki" na wylot. Temat z wczoraj Mondeo V nie bity, wychuchany, a jakże serwisowany, no i w ogóle cud malina. Usterka - brak ładowania, przyczyna - dziabnięta wiązka w czasie wypadku. Pokazuje klientowi wentylator na chłodnicy, pęknięty w trzech miejscach, klient oczy jak 5 zł po 2,50. Dziś Tucson z 2019 roku, oszukany system wyrzucania maski w górę - cięty światłowód i zapętlony.
    Kumpel kupił super merca 6 letniego z przebiegiem zaledwie 185 tysi. Biorę na komputer a tu "ostatnie wypalanie DPF przy stanie licznika 485 tys.
    Tak że perełek nie brakuje na rynku, tylko kupować.
    eurotips
    Level 39  
    kakibara wrote:
    Nie każdy jest przestawicielem handlowym i żyje w aucie, w moim otoczeniu jest kilka osób które Jeżdżą dieslami i robią max 5 tys km w roku - jak dobrze pójdzie. (zadne auto nie ma problemu z dpf czy turbo nie dogrzaniem czy czym tam jeszcze) Z drogiej strony jest kobieta kupiła benzyne na miasto od kilku miesięcy auto stoi w miejscu pod chmurką niszczeje traci na wartości ale ta osoba jest w slabej kondycji finansowej oplacila oc zrobila przeglad i z powrotem na miejsce liczy ze bedzie lepiej (to sa jej plany, pomysl ze sprzedaza podsunelem ale na razie ne ma takiej potrzeby )

Zgoda, są takie perełki ale one rozchodzą się po rodzinie i znajomych. One nie trafiają do ogłoszeń.

kakibara wrote:
    zdarzają się takie auta i zakupy ciężko ale można, można kupić auto z przebiegiem mniejszym niż 150 tys km w dieslu czy benzynie.

Ty tu piszesz o autach rocznych których cena przewyższa cenę nowego w salonie.
    Swoje fantasmagoras o piętnastoletnich autach z niemiec z przebiegiem 150tys. ty zachowaj dla siebie, drugiego takiego naiwniaka znaleźć tak jak piszesz:
    kakibara wrote:
    ciężko ale można

Dzisiaj nawet przedstawiciele handlowi wykupują swoje Fabie jeśli nie najeździli więcej niż 300 tys,
    nie wciskaj mi proszę że z takim przebiegiem znajdziesz B5 FL bo sraczki ze śmiechu dostanę
    Tylko zaznaczam że nie chodzi tu o to co drogomierz pokazuje tylko ile auto rzeczywiście przejechało
    Mierzejewski46
    Level 36  
    Dawidziok wrote:
    Temat zakładany przeze mnie ponad pół roku temu i nadal nie wiem co kupić.

To już nie kupisz. Jest taka zasada z wojska i z życia, że celuje się krótko i namyśla szybko. Takie strzały najpewniejsze, reszta jest przestrzelina.