Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] VW Skoda - Obsługa telefonu z kierownicy, czujniki parkowania oraz światła auto

tomek_byd 02 Jun 2022 11:35 360 2
    tomek_byd
    Level 13  
    Witam!

Posiadam obecnie Skodę Octavię 2 FL z 2012. Mam w niej radio graficzne, wygląda na RNS310. Do tego na kierownicy mam wiele przycisków, w tym słuchawki. Mam sparowany telefon po BT i klikając na słuchawkę, między zegarami na wyświetlaczu pokazuje się menu z książką telefoniczną.
    Teraz planuję kupić drugi mniejszy samochód. Myślę o Skodzie Fabii 2 lub VW Golfie 5/6. W Skodzie Fabii niestety to rzadkość. W Golfie znajduję kierownice z okrągłymi przyciskami, po 4 na stronę z radiem, z małym wyświetlaczem. Czy w takiej wersji da się obsługiwać książkę telefoniczną z kierownicy? Na co zwrócić uwagę przy wyborze samochodu, żeby mieć tak komfortową obsługę jak w obecnym samochodzie?
    Przy okazji mam jeszcze pytanie o czujniki parkowania. Obecny samochód ma po 4 z przodu i z tyłu. Na radiu widzę dokładnie z której strony pojawia się obiekt. Często znajduję oferty z radiem RCD310 RCD300 itd. Czy na nich jest taka precyzyjna informacja graficzna z czujników?
    Ostatnia sprawa, to w obecnym samochodzie mam na pokrętle świateł pozycję auto i nigdy go nie ruszam. Do tego przy lusterku mam czujniki zmierzchu. Jak odpalam samochód to zapalają się na dole światła, obok tych od doświetlania zakrętów. Jeśli się ściemni lub wjadę w tunel to automatycznie włączają się światła mijania. Szukając nowego spotykam się z samochodami z pokrętłem z pozycją auto ale bez czujników zmierzchu. Jak to działa? Po prostu po odpaleniu samochodu włączą się światła mijania, jak wyłączę to gasną i podobnie jak obecnie nic nie muszę pamiętać? Jedyna różnica, że nie ma dziennych? Spotykam się też z pokrętłami z dziwnym obrazkiem tunelu zamiast auto. Jak ta opcja działa?
    tomek_byd
    Level 13  
    Kupiłem moduł 3C8-035-730-B i jakoś to działa choć kila razy był problem z połączeniem i brakuje niektórych ikonek na zegarach. Pokazują się w ich miejsce podkreślenia.