Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Ciemny wyświetlacz Sofar HYD 15KTL-3PH po wymianie miernika energii DTSU666

wesadm27 04 Jun 2022 15:59 654 7
    wesadm27
    Level 3  
    Dzien dobry. Ja pisze poraz pierwszy na Ektrodzie i mam od razu pytania do znawcow Sofara. Firma instalatorska wymienila mi stary falownik SMA na nowy Sofar HYD 15KTL-3PH. Pierwsze trzy dni dzialalo wszystko jakos, bo na stronie solarman pojawily sie produk [/url] cja i inne dane. Jednoczesnie byl jeszcze wlaczony SMA miernik energii (SMA HM2), ktory tez jakas producje przekazywal. Wtedy firma instalatorska stwierdzila, ze musi ten miernik energii wywalic i wstawic oryginalny od Sofara. I tak zrobiono. Wlaczono miernik DTSU666 z polaczeniem RS485 do falownika. I dokladnie po tej zamianie urwala sie produkcja i w zasadzie kontakt falownika ze strona solarman, a display zgasl. Swieci tylko czerwona dioda "Alarm". Musze dodac, ze firma instalatorska nie dokonczyla pierwszej konfiguracji falownika, poniewaz robili Sofara po raz pierwszy. Moje pytania: czy falownik jest uszkodzony?? Czy ten miernik moze zostal nie wlasciwie z falownikiem polaczony??

[url=https://obrazki.elektroda.pl/2781711300_1654350951.png]Ciemny wyświetlacz Sofar HYD 15KTL-3PH po wymianie miernika energii DTSU666
    madamsz1
    Level 39  
    Na początek firma niech to uruchomi jak namieszała, to na ich głowie żeby wróciło do stanu pracy. Jak na teraz to coś jest źle bo nie powinno tak być na falowniku.
    Ty masz gwarancję więc .... do skutku. Może źle połączyli RS-a, może cos uszkodzili przy montażu tego licznika.
    wesadm27
    Level 3  
    Tak, oni juz zglosili usterke gwarancyjna w firmie Corab. Ale oprocz numeru ticketu nic sie nie dzieje. Na moje maile z pytaniami nikt nie odpowiada. Nie wiem, kto i kiedy cos z tym fantem zrobi.
    madamsz1
    Level 39  
    Ja 'pitole' przyjechali, skopali i .... zostawili tak ? I teraz co przepychanka kto ma naprawić. Tragedia.
    Jak dla mnie to instalator powinien założyć innych/nowy sprzęt, a sam bujać się z gwarancją lub własnymi stratami - jak by nie patrzeć to oni skopali sprawę.
    wesadm27
    Level 3  
    Instalator czega na ewentualny sprzet do podmianki od Coraba. Sam nic nie nie ma. Kiedy to moze nastapic, nikt nie wie. Przez ten wpis tutaj chcialem Was spytac, moze jednak falownik jest ok, a tylko jakis drobiazg chrzani caly system?. Co mozna by temu instalatorowi podpowiedziec?? Odlaczyc RSA485?? Bo tylko to idzie do falownika, no i zestaw akumulatorow 8x GTX3000KV.
    madamsz1
    Level 39  
    Jak podłączył RS-a i wszystko zdechło to powinien od tego zacząć :) czyli od odpięcia tego :). Chyba, że wiedzieli że coś źle wpięli i przez RS-a uszkodzili falownik to teraz kombinują.
    wesadm27
    Level 3  
    Nowe informacje. Corab zdecydowal demontaz i odbior falownika. Teraz beda go sprawdzac i ewentualnie dostane zaminnik gwarancyjny. Firma Corab wyznaczy tez innego instalatora, ktory lepiej sie zna na sprzetach Sofara. Zeby posunac ta sprawe do przodu i dogadac sie z firma Corab, dzwonilem do nich sam. Trzeba pochwalic sprytna organizacje odbioru uszkodzonego falownika przez serwis Coraba. Moj kiepski instalator z Gizycka nie ruszyl palcem.
    wesadm27
    Level 3  
    Falownik zostal wymieniony w lato 2022. Inny konkretny instalator poprawil zle wykonane polaczenia/okablowanie i dziala od konca 2022.