Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wybór szlifierki taśmowo-tarczowej

maoke 05 Jun 2022 07:47 429 4
    maoke
    Level 11  
    Witam.
    Planuję zakup takowej szlifierki. Przeglądając internety wpadły mi w oko trzy modele.
    Scheppach BTS900
    Ryobi RBDS4601G
    Dedra DED7718
    Scheppach najtańszy - 500 zł. Dwa pozostałe ponad 700 zł. Użytkowanie okazjonalne, nie będzie to podstawowe narzędzie pracy. Nooo, ale kto wie co będzie kiedyś. :-) Brałbym Scheppacha. Ma bardzo dobre opinie na necie. Tylko sam Scheppach ma kiepskie opinie u mnie. :-/ Ukośnica - 1 raz w serwisie, strugarko grubościówka 2 razy. Za drugim podejściem wymieniona na nową. No plus taki, że serwis dobry. ;-) Co do ukośnicy to żałuję wyboru. Pożałowałem kasy. Przy zakupie strugarki nie było zbytnio w czym wybierać. Wszystko to samo z innym kolorem i nalepką "producenta".
    Wymienione szlifierki również wyglądają identycznie. Oczywiście inne kolory i nalepki. Te same parametry. tzn. zależy gdzie produkt oglądam. ;-) Waga inna. Scheppach 16,5 kg, Ryobi 18,5 a Dedra 24... Tego już nie rozumiem. Zapewne Dedra to waga brutto, ale różnica aż tylu kg? Nie chce mi się wierzyć, że plastiku tam nie ma, że taka solidna, metalowa.
    Może ktoś z forumowiczów ma, użytkuje któryś z modeli?
    Konrad1123
    Level 3  
    Ryobi będzie najlepsze z tych 3.
    maoke
    Level 11  
    Konrad1123 wrote:

Gdybym kierował się tylko marką to tak, wybrałbym Ryobi. Wiertarka stołowa RDP102L 390W sprawuje się wzorowo. Użytkowana skromnie ale śmiało mogę napisać, że jest solidna. Dedra ma równie pokaźnie rozbudowany system na jeden aku, cenowo lepiej wypada i opinie całkiem spoko. Ale niczego z narzędzie tego producenta nie posiadam :-I Ale co ja tu pitole o systemie na jeden aku, jak ja już przy skilu planuję zostać. Skromny ten system ale na moje potrzeby wystarczający. Majsterkuje w warsztacie, gniazdka z prądem mam ;-)
    Scheppacha raczej odpuszczę. Super opinie dla szlifierki ale mam uraz do marki.
    W przyszłym tygodniu zakupu dokonam. Prawdopodobnie Ryobi. Nadal będę czekał na każde info od forumowiczów.
    Konrad1123
    Level 3  
    maoke wrote:
    Konrad1123 wrote:

Gdybym kierował się tylko marką to tak, wybrałbym Ryobi. Wiertarka stołowa RDP102L 390W sprawuje się wzorowo. Użytkowana skromnie ale śmiało mogę napisać, że jest solidna. Dedra ma równie pokaźnie rozbudowany system na jeden aku, cenowo lepiej wypada i opinie całkiem spoko. Ale niczego z narzędzie tego producenta nie posiadam :-I Ale co ja tu pitole o systemie na jeden aku, jak ja już przy skilu planuję zostać. Skromny ten system ale na moje potrzeby wystarczający. Majsterkuje w warsztacie, gniazdka z prądem mam ;-)
    Scheppacha raczej odpuszczę. Super opinie dla szlifierki ale mam uraz do marki.
    W przyszłym tygodniu zakupu dokonam. Prawdopodobnie Ryobi. Nadal będę czekał na każde info od forumowiczów.
    miałem lutownice dedra transformatorową bardziej grzal sie transformator niż grot wymieniałem ją z 3 razy i za każdym razem to samo wiec nie był to wyjatkowo wadliwy egzemplarz na nagrzanie grotu czekalem ponad minute i wtedy transformator był tak gorący że obudowe paliło a grot ledwo dopiero cyne topił gdzie przy lutownicy zdz 100w niby tej samej mocy co dedra grot topi cyne w 2 sekundy

Dodano po 3 [minuty]:

a co do tego Schepach czy jakoś tak to nie miałem nigdy nic z tej firmy ale prawodopobnie jest to jeden z dystrubutorów chinskich produktów naklejających tylko swoją naklejke z niemiecko brzmiącą nazwą tak samo jak np Kraft dele
    maoke
    Level 11  
    Szlifierka zakupiona. Ryobi :-) W sobotę złożona i sprawdzona. Myślę że nie raz mi ułatwi pracę. Dołączony krążek jest przyklejany. Dedra ma to samo rozwiązanie. Jak u scheppacha to nie wiem. Dostęp do tego typu krążków klejonych jest kiepski. Zakupiłem już rzep i po kłopocie. Po dwóch czy trzech miesiącach będzie kolejne info z użytkowania. Mam nadzieję że o zaletach będzie ;-) Wybór szlifierki taśmowo-tarczowej