Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dlaczego licznik ISKRA AM550-TD2.12 nie pokazuje żadnych informacji?

brzpza29 05 Jun 2022 09:27 684 7
    brzpza29
    Level 2  
    Witam,

licznik ISKRA AM550-TD2.12, nie pokazuje zadnych informacji.
    Pokazuje tylko date 22.05.13, co jest nie aktualne i nie reaguje na zadne przyciski.

Zna moze ktos ten problem?

Pozdrawiam Krzysztof
    brzpza29
    Level 2  
    Jest własnością Tauronu.
    Zamontowany w ogrodzeniu. Był montowany 2 lata temu, wraz z panelami
    rokbok
    Level 33  
    Tylko zgłoszenie do Tauronu, zapewne zużycie i produkcję liczy, tylko czy prawidłowo.
    Jest to licznik zdalny i gdyby nie rejestrował to Tauron już by się połapał, tylko jak napisałem, kwestia prawidłowości rejestracji import/eksport.
    DiZMar
    Level 43  
    brzpza29 wrote:
    Pokazuje tylko date 22.05.13, co jest nie aktualne

Do tego dnia zapewne działał prawidłowo. Co dalej to już wielka niewiadoma.
    rokbok wrote:
    Jest to licznik zdalny i gdyby nie rejestrował to Tauron już by się połapał

3 tygodnie nawet zerowego wskazania zużycia (zmiany danych zużycia) czy energii oddanej to chyba zbyt krótki czas na "alarm" w Tauronie.
    Jednak użytkownik powinien w trybie pilnym zgłosić tą nieprawidłowość operatorowi w dobrze pojętym własnym interesie. Być może wskazanie zużycia stanęło ale też być może zliczanie produkcji oddanej też nie działa a maj był o dużej produkcji PV i energii oddanej było stosunkowo bardzo dużo.
    brzpza29
    Level 2  
    Jutro zgłoszę. Dzięki za pomoc
    rokbok
    Level 33  
    DiZMar wrote:
    3 tygodnie nawet zerowego wskazania zużycia (zmiany danych zużycia) czy energii oddanej to chyba zbyt krótki czas na "alarm" w Tauronie.

Na zgłoszenie do Tauronu awarii licznika żaden czas nie jest za krótki, nie wiadomo co licznik robi, zlicza, nie zlicza, zlicza oddaną jako pobraną, albo na odwrót, żeby czasami właściciel nie obudził się z ręką w nocniku ;).
    Z doświadczenia wiem że dochodzenie do prawdy z Tauronem jest niezmiernie trudno, uważają że jedyna prawda to ich prawda.
    DiZMar
    Level 43  
    rokbok wrote:
    Na zgłoszenie do Tauronu awarii licznika żaden czas nie jest za krótki

Masz rację. Może nie wyraziłem się zbyt jasno
    DiZMar wrote:
    to chyba zbyt krótki czas na "alarm" w Tauronie.

Chodziło mi o alarm przez Tauron na podstawie zdalnych odczytów. Mój wpis w tym fragmencie powinien raczej brzmieć:
    to chyba zbyt krótki czas na "alarm" przez Tauron.
    Przepraszam za niezbyt jasne wyrażenie myśli. Użytkownik powinien zgłaszać każdż zauważoną nieprawidłowość w możliwie najkrótszym czasie - oczywiście.