Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Yamaha CRX-E320. Czy dodatkowy mini wzmacniacz coś polepszy?

majster-klepka07 06 Jun 2022 17:59 396 14
    majster-klepka07
    Level 8  
    Witam Wszystkich!
    Posiadam -micro wieżę YAMAHA model CRX-E320.
    Przyznam, że dla mnie sprzęt gra tak sobie... Chciałbym więc polepszyć jakość jego dźwięku. Nie zależy mi na mocy maksymalnej ale może potrzeba dać jeszcze więcej Trebli albo Bassów niż ta wieża umożliwia? Czy takimi mini wzmacniaczami coś zdziałam, jak np.:

1) Link do strony producenta FOSI Audio BT20A
    albo
    2) Link AIYIMA B01.

Albo tu pomoże tylko zupełnie nowa wieża bądź wymiana samych głośników?
    Dzięki za sugestie i rady!
    Mobali
    Level 41  
    Nie piszesz nic o kolumnach dołączonych do tego sprzętu, ani o pomieszczeniu, gdzie sprzęt jest zainstalowany. A to chyba kwestie kluczowe w tym wypadku.
    majster-klepka07 wrote:
    Czy takimi mini wzmacniaczami coś zdziałam, jak np///
    Nie, żadne wskazane przez Ciebie mikrowzmacniacze nie wpłyną na polepszenie jakości - będzie tylko jeszcze gorzej, jeśli nawet uda się je podłączyć z Yamahą. Ale to naprawdę nie ma sensu.
    majster-klepka07 wrote:
    Chciałbym więc polepszyć jakość jego dźwięku. Nie zależy mi na mocy maksymalnej ale może potrzeba dać jeszcze więcej Trebli albo Bassów niż ta wieża umożliwia?
    Końcowym elementem systemu audio, mającym istotny wpływ na efekt są kolumny. Nie wiem co masz podłączone do Yamahy, ale jeśli to tanie i kiepskie kolumny, albo "kitowy" zestaw, to one prawdopodobnie odpowiadają za opisane problemy. Yamaha Pianocraft wcale nie gra źle, ale wymaga niezłych kolumn - jak każdy sprzęt. Te zaś warto dopasować do własnych preferencji brzmieniowych i pomieszczenia. Zapewniam, że po podłączeniu przyzwoitego i odpowiednio dobranego zestawu kolumn, z tego sprzętu uda się wykrzesać znacznie więcej ;-)
    majster-klepka07
    Level 8  
    Mobali wrote:
    Nie piszesz nic o kolumnach dołączonych do tego sprzętu, ani o pomieszczeniu, gdzie sprzęt jest zainstalowany. A to chyba kwestie kluczowe w tym wypadku.

DO CRX-E320 mam dwie kolumny Yamaha NX-E700. Mój pokój jest dość mały. Słucham głównie metalu.
    Jeśli potrzebuję wymienić te kolumny na inne to proszę o sugestie jakiś kolumn o wadze mksymalnej ok 6 kg /1 kolumna.
    Dzięki!
    Mobali
    Level 41  
    Czyli masz zestaw z kitowym zestawem monitorów niewysokich lotów. Niestety nowsze NX-E700 są jeszcze słabsze od poprzednio dokładanych do serii Pianocraft zestawów NX-E400. Po tej modernizacji trudno się dziwić, że z 11 centymetrów nisko-średniotonowej membrany przetwornika trudno wydusić dobry bas. A 25 milimetrowa tekstylna kopułka także jest raczej jedynie budżetowym przetwornikiem wysokotonowym. Te kolumny być może sprawdzą się w sypialni, z wyważonym i niezbyt skomplikowanym repertuarem. Ale w rocku, a szczególnie przy metalu, ten sprzęt na pewno nie zagra dobrze. Nie tylko zabraknie czystej góry i dołu, bo nie będzie "kopa" ani "pazura", a muzyka zostanie zupełnie pozbawiona siły i dynamiki.
    majster-klepka07 wrote:
    ...to proszę o sugestie jakiś kolumn o wadze mksymalnej ok 6 kg /1 kolumna.
    Dlaczego czynnikiem decydującym jest akurat masa kolumn?
    majster-klepka07
    Level 8  
    Mobali wrote:
    majster-klepka07 wrote:
    ...to proszę o sugestie jakiś kolumn o wadze mksymalnej ok 6 kg /1 kolumna.
    Dlaczego czynnikiem decydującym jest akurat masa kolumn?

Moja słabawa półka nie wytrzyma większego ciężaru.
    W jaką średnicę wooferów oraz tweeterów muszę celować?
    Mobali
    Level 41  
    majster-klepka07 wrote:
    Moja słabawa półka nie wytrzyma większego ciężaru.
    A może kolejnym problemem jest ustawienie kolumn w ciasnej zabudowie? Każda kolumna, a szczególnie ta z otworem bass-reflex, powinna mieć nieco "oddechu". A więc nie należy lokować kolumn zbyt blisko ścian, wciskać w kąty, czy też ustawiać w taki sposób, że kanały wylotowe są przysłonięte.
    majster-klepka07 wrote:
    Tu nie ma prostej reguły, a znacznie bardziej istotna jest klasa kolumn oraz zastosowanych przetworników niż ich średnica zmierzona miarką. Twoje kolumny NX-E700 to po prostu tani zestaw klasy popularnej dodawany do serii Pianocraft i jednocześnie najsłabszy element tego systemu. Da się więc znaleźć dobre monitory, które nawet z przetwornikiem 8" i podobną calową kopułką zagrają znacznie lepiej od nich. Najlepszą metodą wyboru kolumn jest zawsze samodzielny odsłuch. A Pianocraft to urządzenie niewielkie. Najlepiej spakuj, podjedź do dużego komisu i odsłuchaj kilku kolumn. Potem napisz co według Ciebie zagrało najlepiej. W ten sposób, znając jakiekolwiek Twoje preferencje, na pewno uda się dobrać fajne kolumny. Wśród monitorów i zestawów podstawkowych jest naprawdę sporo udanych kolumn. I na koniec kwestia najważniejsza - jaki budżet chcesz przeznaczyć na kolejne kolumny?
    majster-klepka07
    Level 8  
    Mobali wrote:
    Tu nie ma prostej reguły, a znacznie bardziej istotna jest klasa kolumn oraz zastosowanych przetworników niż ich średnica zmierzona miarką. Twoje kolumny NX-E700 to po prostu tani zestaw klasy popularnej dodawany do serii Pianocraft i jednocześnie najsłabszy element tego systemu. Da się więc znaleźć dobre monitory, które nawet z przetwornikiem 8" i podobną calową kopułką zagrają znacznie lepiej od nich. Najlepszą metodą wyboru kolumn jest zawsze samodzielny odsłuch. A Pianocraft to urządzenie niewielkie. Najlepiej spakuj, podjedź do dużego komisu i odsłuchaj kilku kolumn. Potem napisz co według Ciebie zagrało najlepiej. W ten sposób, znając jakiekolwiek Twoje preferencje, na pewno uda się dobrać fajne kolumny. Wśród monitorów i zestawów podstawkowych jest naprawdę sporo udanych kolumn. I na koniec kwestia najważniejsza - jaki budżet chcesz przeznaczyć na kolejne kolumny?[/quote]

Obecnie jestem na etapie sprzedaży mojego sprzętu (na Allegro). Po tym, wolałbym fabrycznie nowy i kompletny sprzęt (może znowu jakaś wieża) ale z o wiele lepszymi kolumnami). Cena do ok. 1700zł. A jak już pisałem -jak do małego pokoju to kolumny nie za duże tj. maks. 25x40x25 cm oraz do wagi 1szt 6,5 kg.
    Pozdrawiam!
    Mobali
    Level 41  
    W tym budżecie raczej nie ma dużego wyboru i będzie bardzo trudno znaleźć nowy sprzęt z kolumnami, który zagra zdecydowanie lepiej od Pianocraft. Tym bardziej z lepszymi kolumnami. Jeśli ma być małe, to jedyne, co mi przychodzi do głowy, to może być coś od PANASONIC, na przykład SC-PMX90EG-S, SC-PMX802E-S, SC-PMX92EG. Jednak to wciąż miniwieże z przypisanymi do nich ograniczeniami, więc... Koniecznie posłuchaj zanim kupisz. Z mojej strony radzę szukać raczej sprzętu używanego, który bez problemu w zakładanym budżecie zmieścisz i jeszcze sporo zostanie. Najlepiej skoncentrować się na dużej wieży (wzmacniacz lub amplituner stereo) i dopasowanych przyzwoitych kolumnach. I nie bój się starszego sprzętu,który często bije na głowę współczesne wynalazki budowane zwykle przez... księgowość i dział marketingu ;-)
    majster-klepka07
    Level 8  
    Mobali wrote:
    W tym budżecie raczej nie ma dużego wyboru i będzie bardzo trudno znaleźć nowy sprzęt z kolumnami, który zagra zdecydowanie lepiej od Pianocraft. Tym bardziej z lepszymi kolumnami. Jeśli ma być małe, to jedyne, co mi przychodzi do głowy, to może być coś od PANASONIC, na przykład SC-PMX90EG-S, SC-PMX802E-S, SC-PMX92EG. ......

A co napisałbyś o tej wieży z kolumnami: Panasonic model SC-AKX710E ?
    Mobali
    Level 41  
    Napisałbym tylko tyle, że to wciąż miniwieża. I to wcale nie wybitna! Ale zanim weźmiesz ją pod uwagę, to zwrócić proszę uwagę na te bzdury, publikowane zresztą na stronie Panasonic:

Kiedyś naiwnie myślałem, że absurd może mieć granice. Widać nie...

Reasumując, jeśli chcesz wybrać jakikolwiek sprzęt, to przede wszystkim posłuchaj i sprawdź jak zagra. I zamiast kierować się czyjąś subiektywną opinią zastanów się, czy brzmienie odpowiada Twoim preferencjom. Najlepiej na jakimś ulubionym i znanym Tobie dynamicznym kawałku porównaj, czy ten cud techniki o mocy 22000W zagra lepiej od Pianocraft ;-)
    majster-klepka07
    Level 8  
    Mobali wrote:
    Napisałbym tylko tyle, że to wciąż miniwieża. I to wcale nie wybitna! Ale zanim weźmiesz ją pod uwagę, to zwrócić proszę uwagę na te bzdury, publikowane zresztą na stronie Panasonic:

Kiedyś naiwnie myślałem, że absurd może mieć granice. Widać nie...

Reasumując, jeśli chcesz wybrać jakikolwiek sprzęt, to przede wszystkim posłuchaj i sprawdź jak zagra. I zamiast kierować się czyjąś subiektywną opinią zastanów się, czy brzmienie odpowiada Twoim preferencjom. Najlepiej na jakimś ulubionym i znanym Tobie dynamicznym kawałku porównaj, czy ten cud techniki o mocy 22000W zagra lepiej od Pianocraft ;-)

Ta wieżyczka Panasonic nie ma nawet wyjścia na słuchawki więc odpada.
    ps. Sprzedałem jednak całą wieżę.

CZY można mieszać wieże / amplitunery / firmy X z RÓŻNYMI innymi markami kolumn np. Y? Albo z reguły kupuje się jednakowej marki?
    Mobali
    Level 41  
    majster-klepka07 wrote:
    CZY można mieszać wieże / amplitunery / firmy X z RÓŻNYMI innymi markami kolumn np. Y?

Tak, jak najbardziej można łączyć sprzęt różnych firm. I jest to korzystne. Zresztą wielu producentów kolumn wcale nie produkuje wzmacniaczy, więc siłą rzeczy ich sprzęt trzeba podłączyć do wzmacniaczy (czy amplitunerów) a innych firm. Jedynym warunkiem jest dopasowanie jeśli chodzi o wymagania techniczne. W tym wypadku najważniejsza jest impedancja - kolumny nie mogą mieć impedancji mniejszej, niż zalecana przez producenta wzmacniacza (amplitunera). W przypadku mocy elastyczność jest większa.
    majster-klepka07
    Level 8  
    Mobali wrote:
    Tak, jak najbardziej można łączyć sprzęt różnych firm. I jest to korzystne. Zresztą wielu producentów kolumn wcale nie produkuje wzmacniaczy, więc siłą rzeczy ich sprzęt trzeba podłączyć do wzmacniaczy (czy amplitunerów) a innych firm. Jedynym warunkiem jest dopasowanie jeśli chodzi o wymagania techniczne. W tym wypadku najważniejsza jest impedancja - kolumny nie mogą mieć impedancji mniejszej, niż zalecana przez producenta wzmacniacza (amplitunera). W przypadku mocy elastyczność jest większa.

Co wg Ciebie mam brać:
    1) wieża ONKYO CR-525 Link z manualem w pliku pdf
    albo
    2) wieża KENWOOD RD-K501USB Link do producenta
    albo
    3) wieża Denon RCD-M38 Link z manualem w pliku pdf

rozpatrując tylko same wieże bo kolumnami zajmiemy się potem...
    Mobali
    Level 41  
    majster-klepka07 wrote:
    Co wg Ciebie mam brać:

Mobali wrote:
    Reasumując, jeśli chcesz wybrać jakikolwiek sprzęt, to przede wszystkim posłuchaj i sprawdź jak zagra. I zamiast kierować się czyjąś subiektywną opinią zastanów się, czy brzmienie odpowiada Twoim preferencjom.

Wszystkie wskazane zestawy to miniwieże. Nie spodziewaj się więc radykalnej poprawy w stosunku do całkiem niezłej Pianocraft. Wyżej pisałem także, że problemem tych zestawów są zwykle kiepskie kolumny w zestawach, ale także relatywnie słabe wzmacniacze i mała wydolność prądowa układów zasilania. Poszukując sprzętu do dynamicznej, szybkiej i wymagającej muzyki... Chyba jednak nie tędy droga.
    majster-klepka07 wrote:
    rozpatrując tylko same wieże bo kolumnami zajmiemy się potem...
    A jaki jest sens kupowania zestawu z kitowymi kolumnami tylko po to, żeby szukać kolumn kolejnych? Równie dobrze mogłeś je przecież dokupić do Pianocraft?
    majster-klepka07
    Level 8  
    Mobali wrote:
    A jaki jest sens kupowania zestawu z kitowymi kolumnami tylko po to, żeby szukać kolumn kolejnych? Równie dobrze mogłeś je przecież dokupić do Pianocraft?

Chcę kupić osobno kolumny innej marki.
    Jak możesz napisz: -czy będzie bardzo duża różnica pomiędzy kolumnami z wooferami o średnicach 135 a 165 mm?