Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Vw Crafter 2.5tdi bjl - Podniesione obroty

Master2020 07 Jun 2022 12:54 390 7
    Master2020
    Level 4  
    Witam. Piszę w sprawie podniesionych obrotów Vw Craftera 2.5tdi bjl z 2007r.
    Zostało wymienione:
    -akumulator
    -filtr dpf nowy firmy jmj
    -czujnik różnicy ciśnień orginalny nowy

Opiszę dokładnie:

Odpalam zimny silnik i ruszam. Nie raz odrazu po wysprzęgleniu auto trzyma 1000obr i po chwili jak nieruszę dalej to auto samo zejdzie z obrotów. Ale gdy rusze i pojadę dalej, tylko kawałek to nadal utrzyma podwyższone obroty.

Jest to niezależne od temperatury zewnątrznej czy temperatury silnika. Podwyższa obroty nawet gdy jest zimny.
    decybel91
    Level 42  
    Rejestruje błąd? Jak zachowuje się ciśnienie paliwa i przepływomierz powietrza?
    Master2020
    Level 4  
    Niema żadnych błedów. Niekopci, zbiera się prawidłowo. Gdy ma podwyższone obroty czuć spaliny w kabinie. Cały wydech sprawdzony i brak nieszczelności.

Może się mylę ale wygląda jakby coś wymuszało procedurę wypalania ale jest nowy czujnik różnicy ciśnień z nowymi wężykami.
    W kompie była ustawiona opcja wymiany filtra dpf ale nic to niedaję.

Niesprawdzałem parametrów pompy i przepływomierza ale sprawdzę i dam znać. Przed wymianą filtra wyskoczył jeden raz błąd dpf, ale zaraz po wymianie niema już tego błędu.
    decybel91
    Level 42  
    gdzieś ktoś mi kiedyś wspominał, że zamienniki DPF nie trzymają parametrów przez co ECU ciągle wymusza procedurę wypalania.
    Master2020
    Level 4  
    Ale tak było przed wymianą dpf i po wymianie. A po drugie niebyło by tak odrazu po odpaleniu auta na zimnym silniku bo do wypalania muszą być spełnione warunki a tu jakis czujnik oszukuje.
    Master2020
    Level 4  
    Ewidetnie coś specjalnie podnosi obroty. Dzisiaj po odpaleniu zimnego silnika ujechałem 15 metrów i po wrzuceniu na luz mial juz 1tys obr.
    Master2020
    Level 4  
    Ładowanie 14.2 V