Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

OpenBeken i ściemniacz na TuyaMCU - konfiguracja i demonstracja

p.kaczmarek2 07 Jun 2022 21:08 10353 61
Nazwa.pl
  • OpenBeken i ściemniacz na TuyaMCU - konfiguracja i demonstracja
    Witajcie moi drodzy.
    Przedstawię tutaj jak na mojej platformie OpenBeken można uruchomić ściemniacz oparty o TuyaMCU i połączyć go z Home Assistant. OpenBeken to alternatywne, otwarte oprogramowanie przeznaczone dla urządzeń IoT, oferujące m.in. niezależność od chmury producenta, kompatybilność z wieloma ekosystemami, konfigurowalność oraz wsparcie różnych platform, m. in. BK7231T, BK7231N, XR809 i BL602.
    Główny zbiorczy temat o moim firmware: [BK7231T] Mój serwer HTTP, konfigurator, wsparcie MQTT z Home Assistant
    Temat o BL602: Zamiennik Tasmoty dla BL602, programowanie, parowanie z Home Assistant.
    Czym jest TuyaMCU? TuyaMCU to protokół komunikacji mikrokontrolera z modułem WiFi stosowany w produktach Tuya:
    Protokół TuyaMCU - komunikacja pomiędzy mikrokontrolerem a modułem WiFi

Zakup ściemniacza
    Produkt kupowałem już jakiś czas temu. Znalazłem go pod hasłem MoesHouse DIY Smart WiFi Light LED Dimmer Switch Smart Life/Tuya APP Remote Control 1 Way Switch Works With Alexa Google Home - 1pcs. Teraz chyba mu trochę cena podrosła, ale można go też znaleźć taniej na różnych portalach:
    Maksymalna moc oświetlenia dla tego ściemniacza to 150W. Standard WiFi to 2.4GHz 802.11 b/g/n. Współpracuje on z aplikacjami Tuya Smart/Smart Life. Jego rozmiar to 51x46x22mm.
    W zestawie dostajemy też instrukcje:
    OpenBeken i ściemniacz na TuyaMCU - konfiguracja i demonstracja OpenBeken i ściemniacz na TuyaMCU - konfiguracja i demonstracja
    OpenBeken i ściemniacz na TuyaMCU - konfiguracja i demonstracja OpenBeken i ściemniacz na TuyaMCU - konfiguracja i demonstracja

Wnętrze ściemniacza
    Teraz pora zajrzeć do środka.
    Obudowę zdjąć jest naprawdę bardzo łatwo.
    Tutaj galeria zdjęć będzie nieco inna, bo mam też taki sam ściemniacz uszkodzony, dostałem go od jednego z naszych użytkowników, więc w kadrze umieszczę oba
    OpenBeken i ściemniacz na TuyaMCU - konfiguracja i demonstracja OpenBeken i ściemniacz na TuyaMCU - konfiguracja i demonstracja OpenBeken i ściemniacz na TuyaMCU - konfiguracja i demonstracja OpenBeken i ściemniacz na TuyaMCU - konfiguracja i demonstracja
    Dwa ściemniacze obok siebie, sprawny i uszkodzony:
    Co ściemniacz ma w środku? Przede wszystkim moduł WiFi WB2S + mikrokontroler Holtek HT66F3195. To one komunikują się przez UART.
    Zasila je BP2525 (zasilacz beztransformatorowy), a obok mamy cały układ powiązany ze ściemniaczem (diody prostownicze S3M), transoptor do wykrywania cyklu sinusoidy, nieoznaczony układ kontrolera i... SIF12N65F. Początkowo oczekiwałem tu triaka, ale to jest tranzystor MOSFET z kanałem typu N (Vds=650V, RdsOn = 0.6Ohm, Id =12A). To wyjaśnia te cztery diody prostownicze. Ten ściemniacz najwyraźniej prostuje napięcie sieciowe a potem je kluczuje tranzystorem.

Programowanie WB2S
    Programowania dokonałem zgodnie z poprzednimi tematami z serii, poprzez bkWriter 1.60.
    WB2S wylutowałem z płytki za pomocą topnika i plecionki. Tak wygodniej i jest pewność, że nic na linii RX/TX nie zakłóci wgrywania wsadu.
    OpenBeken i ściemniacz na TuyaMCU - konfiguracja i demonstracja OpenBeken i ściemniacz na TuyaMCU - konfiguracja i demonstracja OpenBeken i ściemniacz na TuyaMCU - konfiguracja i demonstracja OpenBeken i ściemniacz na TuyaMCU - konfiguracja i demonstracja OpenBeken i ściemniacz na TuyaMCU - konfiguracja i demonstracja
    Potem można uruchomić OBK zgodnie z tymi tematami:
    Qiachip Smart Switch - BK7231N/CB2S - wnętrze, programowanie
    Włącznik światła z USA - Gosund Smart Switch SW5-A-V2.1 - BK7231T
    Ogrodowy podwójny przekaźnik Tuya CCWFIO232PK - BK7231T - programowanie

Konfiguracja OpenBeken
    Po podstawowej konfiguracji, którą omawiałem w poprzednich tematach z serii należy przygotować skrypt startowy (plik o nazwie autorun.bat o zawartości jak poniżej):
    Code: text
    Log in, to see the code

I w panelu App przeciągnąć go na system plików OBK:
    Ten skrypt wykona się po starcie urządzenia. Po samym przeciągnięciu się nie wykona, trzeba wykonać ręcznie Restart (np. przyciskiem z panelu WWW).
    Po wgraniu:
    Znaczenie poszczególnych komend:
    - startDriver TuyaMCU - uruchamia sterownik TuyaMCU
    - setChannelType 1 toggle - ustawiaw typ kanału numer 1 na On/Off
    - setChannelType 2 dimmer - ustawia typ kanału numer 2 na ściemniacz
    - tuyaMcu_setDimmerRange 0 1000 - ustawia zakres wartości ściemniacza TuyaMCU (dla GUI jest od 0 do 100 zawsze, na 0 do 1000 jest to konwertowane tylko dla MCU)
    - linkTuyaMCUOutputToChannel 1 bool 1 - łączy dpID numer 1 TuyaMCU z kanałem numer 1 o typie bool
    - linkTuyaMCUOutputToChannel 2 val 2 - łączy dpID numer 2 TuyaMCU z kanałem numer 2 o typie value
    Wartości dpID mogą być różne w różnych rodzajach urządzeń. Jeśli chcemy dodać wsparcie czegoś nowego, to musimy je poznać, np. nasłuchując pakiety. Wartości dpID można też brać z opisów urządzeń przeznaczonych dla Tasmoty, bo Tuya często zmienia tylko moduł WiFi a reszta zostaje taka sama.
    Po restarcie w panelu OpenBK mamy osobno włącznik i ściemniacz:
    Tak wyglądają różne poziomy jasności:
    OpenBeken i ściemniacz na TuyaMCU - konfiguracja i demonstracja OpenBeken i ściemniacz na TuyaMCU - konfiguracja i demonstracja OpenBeken i ściemniacz na TuyaMCU - konfiguracja i demonstracja OpenBeken i ściemniacz na TuyaMCU - konfiguracja i demonstracja

A jak działa przycisk?
    Z pozoru można by pomyśleć, że przycisk nie jest wspierany przez OpenBeken. Ale nic bardziej mylnego!
    W tym produkcie przycisk podłączamy do TuyaMCU, a nie do modułu z WiFi. To TuyaMCU obsługuje przycisk. Wszystko mamy gotowe. Podłączamy przycisk do odpowiedniego pinu (S jak switch):
    Można używać zarówno bistabilny jak i monostabilny. Przycisk działa tak, że po włączeniu jasność stopniowo narasta a my możemy wybrać sobie jaki poziom chcemy po prostu go ponownie przełączając. Jeśli z kolei już lampka jest włączona, to szybkie włączenie i wyłączenie przycisku ją całkiem zgasi. Wszystko to robi HT66F3195.

Wsparcie Home Assistant
    Parowanie z Home Assistant jest bardzo proste, a wszystko to dzięki automatycznemu mapowaniu kanałów OpenBeken na zmienne TuyaMCU. Ściemniacz TuyaMCU obsługiwany jest z poziomu HA tak samo jak zwykły ściemniacz oparty o PWM. Oto przykładowy kod Yaml:
    Code: yaml
    Log in, to see the code

Mamy tu dwa osobne kanały - jeden określa stan urządzenia (on/off), drugi poziom jasności.
    Finalny test aplikacji:

Finalny test przycisku:

Co na filmach rzuca się w oczy? Przede wszystkim animacja przesuwania się stopnia jasności, krok po kroku, która pochodzi od układu Holteka i nie da się jej zmienić. Z tego powodu tak "klatkuje" suwak w Home Assistant.
    Oprócz tego jest małe opóźnienie raportowania stanu, ale to normalne.

Wsparcie skryptów i komend po HTTP
    OpenBeken wspiera wysyłanie komend w stylu Tasmoty, przez tzw. "Tasmota HTTP". Wysłać je można nawet przez zwykłą przeglądarkę.
    Ta komenda włączy lampkę na pełną jasność:

http://192.168.0.115/cm?cmnd=backlog%20setChannel%201%201;%20setChannel%202%20100

Ta na 50% jasności:

http://192.168.0.115/cm?cmnd=backlog%20setChannel%201%201;%20setChannel%202%2050

Ta wyłączy ją po 5 sekundach:

http://192.168.0.115/cm?cmnd=addRepeatingEvent%205%201%20setChannel%201%200

(składnia addRepeatingEvent: okres powtórzeń, ilość powtórzeń, komenda)
    Są też komendy np. dodające wartość do bieżącej wartości jasności, ale o tym innym razem.

Powiązany temat
    TuyaMCU jest w wielu urządzeniach, również można je znaleźć w kontrolerze wentylatora WiFi/RF433MHz. Polecam przeczytać temat:
    QIACHIP Universal WIFI Ceiling Fan Light Remote Control Kit - BK7231N - CB2S

Podsumowanie
    Wygląda na to, że TuyaMCU jest już w dużym stopniu wspierane. Wszystko współdziała sensownie z MQTT i Home Assistant (wraz z komunikacją w obie strony i aktualizacją stanów), a nawet tez pozwala na skryptowanie prostych automatyzacji w obrębie samego OpenBeken.
    Wkrótce potestuję więcej urządzeń z TuyaMCU i również dodam więcej możliwości dla interpretera komend (możliwość wykonywania prostych skryptów).
    PS: A jeśli interesuje was nieco inny ściemniacz z innym protokołem UART (już nie TuyaMCU, lecz inny protokół tekstowy) to zapoznajcię z tym tematem.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
  • Nazwa.pl
  • Nazwa.pl
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Bardzo ciekawa sugestia. Dzięki, nie widziałem tego wcześniej.

Jedyne co mi się trochę nie podoba to to, że pod hasłem BK7252 w Google ten temat z forum HA jest jako drugi i oprócz tego jest jakaś (na szczęście) dokumentacja i SDK... ale to świadczy o tym, że BK7252 nie jest popularny i nie jest stosowany w wielu urządzeniach. A jak nie jest popularny, to siłą rzeczy ma mniejszy priorytet niż np. wsparcie układów WiFi od Realteka, typu WBR3, WBR2, itp.

No ale dobra, przekonałeś, kupiłem jedną A9 mini kamerkę i zobaczymy co to będzie jak przyjdzie paczka.
    austin007
    Level 17  
    @ p.kaczmarek2 Super. Widzę,że wkładasz dużo wysiłku, są efekty i dzielisz się nimi! - upodobałeś sobie SoC Bekena :) Wiadomo,że producenci szukają oszczędności . BK jest tańszy od Realteka i stąd wybór. Bardziej interesują mnie urządzenia zigbee, ale akurat streaming wymaga czegoś innego. Kamera jest tania, ma jakieś swoje zasilanie, IR i detekcję ruchu oraz nagrywanie na kartę SD. Gdyby udało się zachować te funkcjonalności i umożliwić integrację z HA byłoby to bardzo ciekawe rozwiązanie.
    Sam obraz pewnie niczego nie urywa, ale w tej cenie. Dopiero zamówiłem, więc nie wiem jaki tam przetwornik siedzi. Mi brakowałoby jeszcze podłączenia po Lan, żeby monitorować miejsce parkingowe w garażu podziemny,... ale nie ta kasa.
    noel200
    Level 26  
    Słyszałeś o czymś takim jak Supla? Ostatnio kupiłem gniazdko Nous A1. Miało być klonem gosund sp111 na ESP8266/8285, a w środku był układ BK. Jakie są różnice w stosunku do esp? Da się wrzucić firmware od ESP do BK?
    efaden
    Level 4  
    Czy kiedykolwiek próbowałeś tego z dwukanałowym ściemniaczem? Próbuję sprawić, by to zadziałało, ale nie mogę wymyślić, jak to poprawnie skonfigurować.
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Cóż, powinieneś utworzyć dwa oddzielne kanały dla dwóch oddzielnych identyfikatorów fnId.

Jaki masz ściemniacz?
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Cóż, myślę, że nie powinno być problemów, ale czy znasz dpId każdego z dwóch kanałów dimmera?

Potrzebujesz czegoś takiego:

startDriver TuyaMCU
    setChannelType 1 toggle
    setChannelType 2 dimmer
    setChannelType 3 toggle
    setChannelType 4 dimmer
    tuyaMcu_setDimmerRange 0 1000
    linkTuyaMCUOutputToChannel 1 1 1
    linkTuyaMCUOutputToChannel 2 2 2
    linkTuyaMCUOutputToChannel 3 1 3
    linkTuyaMCUOutputToChannel 4 2 4

UWAGA: składnia to linkTuyaMCUOutputToChannel dpId varType ID kanału , varTypes są takie:
    rtrabold
    Level 2  
    Cześć,
    Mam ściemniacz kanałowy GIRIER Tuya 1, taki jak zamieszczony tutaj:
    https://github.com/arendst/Tasmota/discussions/14506
    Jedyną różnicą jest to, że przyszedł z modułem CB3S. Pomyślnie sflashowałem na nim OpenBeken.
    Problemem jest teraz znalezienie poprawnej konfiguracji TuyaMCU, identyfikatorów dpId i funkcji. Jakieś wskazówki na ten temat?
    Testowane z:

startDriver TuyaMCU
    setChannelType 1 toggle
    setChannelType 2 dimmer

Ale nic się nie dzieje.
    Jakiś sposób na znalezienie działającego dpIs?
    efaden
    Level 4  
    p.kaczmarek2 wrote:
    Cóż, myślę, że nie powinno być problemów, ale czy znasz dpId każdego z dwóch kanałów dimmera?

startDriver TuyaMCU
    setChannelType 1 toggle
    setChannelType 2 dimmer
    setChannelType 3 toggle
    setChannelType 4 dimmer

UWAGA: składnia to linkTuyaMCUOutputToChannel dpId varType ID kanału , varTypes są takie:

Czy istnieje sposób, aby to ustalić? nie znam ich...

Konfiguracja tasmota to

{"NAME":"WM-105","GPIO":[0,2272,0,2304,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0],"FLAG":0,"BASE":54,"CMND":"TuyaMCU 11,1 | TuyaMCU 21,2 | TuyaMCU 12,7 | TuyaMCU 22,8 | DimmerRange 0,1003"}

Dodano po 4 [minutach]:

Wygląda na to, że 1 i 2 to przełączniki, a 7 i 8 to ściemniacze. Chyba że zmienili się, kiedy przenieśli się z esp.
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    efaden wrote:

Wygląda na to, że 1 i 2 to przełączniki, a 7 i 8 to ściemniacze. Chyba że zmienili się, kiedy przenieśli się z esp.

Myślę, że możesz mieć tutaj rację. Proszę spróbować.

Pamiętaj, że możesz też po prostu spojrzeć na logi w konsoli OpenBeken, być może włączyć logowanie debugowania (wpisz loglevel 7 w konsoli, a następnie RÓWNIEŻ zmień listę rozwijaną na "Wszystkie" w konsoli). Jeśli brakuje jakiejś informacji z logowania, mogę to za Ciebie dodać.
    efaden
    Level 4  
    p.kaczmarek2 wrote:
    efaden wrote:

Myślę, że możesz mieć tutaj rację. Proszę spróbować.

Pamiętaj, że możesz też po prostu spojrzeć na logi w konsoli OpenBeken, być może włączyć logowanie debugowania (wpisz loglevel 7 w konsoli, a następnie RÓWNIEŻ zmień listę rozwijaną na "Wszystkie" w konsoli). Jeśli brakuje jakiejś informacji z logowania, mogę to za Ciebie dodać.

Jakie są 3 zmienne dla linkTuyaMCUOutputToChannel? Dokumentacja tak naprawdę nie precyzuje, czym one są.
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    @efaden fajny spot, rzeczywiście brakowało go w readme, chociaż w tym właśnie temacie zostało powiedziane, czym one są:
    Mimo to dziękuję za zgłoszenie. Zaktualizowałem też readme na gita.
    efaden
    Level 4  
    p.kaczmarek2 wrote:
    @efaden fajny spot, rzeczywiście brakowało go w readme, chociaż w tym właśnie temacie zostało powiedziane, czym one są:
    Mimo to dziękuję za zgłoszenie. Zaktualizowałem też readme na gita.

Całkowicie tego przegapiłem. Dziękuję!
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Jeśli zauważysz brak czegoś w readme na gita, zgłoś to również do mnie. To readme powinno być kompletne.
    efaden
    Level 4  
    p.kaczmarek2 wrote:
    Jeśli zauważysz brak czegoś w readme na gita, zgłoś to również do mnie. To readme powinno być kompletne.

Zrobi. Konfiguracja wbudowana w gang 4 Moe również ma pewne problemy. Piny nie zostały poprawnie przypisane. Myślę jednak, że znalazłem właściwe. Nie jestem pewien, czy chcesz spojrzeć na te w szablonie.
    rtrabold
    Level 2  
    rtrabold wrote:
    Cześć,
    Mam ściemniacz kanałowy GIRIER Tuya 1, taki jak zamieszczony tutaj:
    https://github.com/arendst/Tasmota/discussions/14506
    Jedyną różnicą jest to, że przyszedł z modułem CB3S. Pomyślnie sflashowałem na nim OpenBeken.
    Problemem jest teraz znalezienie poprawnej konfiguracji TuyaMCU, identyfikatorów dpId i funkcji. Jakieś wskazówki na ten temat?
    Testowane z:

startDriver TuyaMCU
    setChannelType 1 toggle
    setChannelType 2 dimmer

Ale nic się nie dzieje.
    Jakiś sposób na znalezienie działającego dpIs?

Po krótkim wąchaniu UART wydaje się, że MCU nie odpowiada.
    Moduł Wi-Fi nadal wysyła sygnały dźwiękowe, ale MCU nie odpowiada.
    Flashowałem OpenBeken bez odłączania MCU od CB3S, możliwe, że "firmware" MCU uległo uszkodzeniu podczas flashowania BK7231N?.

Dziwne jest to, że wysłałem "55 aa 00 01 00 00 00" (ze spacjami) za pomocą narzędzia OpenBeken UART i zapalają się światła, ale OpenBeken nie otrzymuje żadnej odpowiedzi z MCU. Potem zdałem sobie sprawę, że prawdziwe dane wysłane do MCU to ,,55 0A F0 00 00 F0 00 00 F0 00 2F", nawet nie zbliżone do prawidłowego pakietu TuyaMCU, więc nie jestem pewien, co się dzieje.

@p.kaczmarek2 Masz pomysł na to, co może się dziać? jakakolwiek szansa na logowanie wysłanych/odebranych pakietów UART w konsoli OpenBeken?
    świetna robota!
    francuz1222
    Level 1  
    efaden wrote:
    p.kaczmarek2 wrote:

startDriver TuyaMCU
    setChannelType 1 toggle
    setChannelType 2 dimmer
    setChannelType 3 toggle
    setChannelType 4 dimmer

Konfiguracja tasmota to

{"NAME":"WM-105","GPIO":[0,2272,0,2304,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0],"FLAG":0,"BASE":54,"CMND":"TuyaMCU 11,1 | TuyaMCU 21,2 | TuyaMCU 12,7 | TuyaMCU 22,8 | DimmerRange 0,1003"}

Dodano po 4 [minutach]:

Czy wymyśliłeś właściwą konfigurację dla dwustopniowego ściemniacza?
    efaden
    Level 4  
    francuz1222 wrote:
    efaden wrote:
    p.kaczmarek2 wrote:

startDriver TuyaMCU
    setChannelType 1 toggle
    setChannelType 2 dimmer
    setChannelType 3 toggle
    setChannelType 4 dimmer

Konfiguracja tasmota to

Dodano po 4 [minutach]:

Czy wymyśliłeś właściwą konfigurację dla dwustopniowego ściemniacza?

Jeszcze nie. Musiałem naprawić kilka innych rzeczy i na chwilę został odłożony na tylny palnik
    MotoSpeed
    Level 4  
    @francuz1222 Jestem dopiero początkującym, więc nie wiem na ile mogę pomóc, ale ostatnio musiałem znaleźć te informacje na innym urządzeniu.

Wprowadź adres internetowy swojego urządzenia, a następnie kliknij ,,Uruchom aplikację internetową", kliknij kartę ,,Dzienniki", ustaw ,,Poziom dziennika" na debugowanie, odznacz wszystkie pola z wyjątkiem ,,CMD" i ,,TuyaMCU", naciśnij przycisk ,,Wyczyść " w obszarze Rejestrowanie wprowadź/wyślij kolejno następujące polecenia:
    startDriver TuyaMCU
    tuyaMcu_sendQueryState

Po przesłaniu poleceń naciśnij przycisk ,,Wstrzymaj" w sekcji Rejestrowanie, zaznacz zawartość dziennika i wklej go do notatnika.

Teraz przejrzyj dziennik, aby znaleźć dpId i dataType, przykład pokazany poniżej:
    [code:1:a7a9cea1a2]Debug:CMD:cmd [tuyaMcu_sendQueryState]
    Info:TuyaMCU:TUYAMCU received: 55 AA 03 07 00 05 01 01 00 01 00 11
    Info:TuyaMCU:TuyaMCU_ProcessIncoming[ver=3]: processing command 7 (State) with 12 bytes
    -->Info:TuyaMCU:TuyaMCU_ParseStateMessage: processing dpId 1, dataType 1-DP_TYPE_BOOL and 1 data bytesInfo:TuyaMCU:TuyaMCU_ParseStateMessage: processing dpId 2, dataType 2-DP_TYPE_VALUE and 4 data bytes
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Pracuję nad narzędziem analizatora TuyaMCU. Narzędzie po prostu pomaga uczynić pakiety bardziej czytelnymi dla człowieka. Jeśli przechwycisz pakiety między TuyaMCU a modułem WiFi z oryginalnym oprogramowaniem układowym, może to pomóc w określeniu identyfikatorów dpID. Może warto przechwycić dane na RX/TX przed flashowaniem obk .

Oto zrzut ekranu:
    Jak widać, urządzenie sprawia, że dpID jest wyraźnie widoczne (lub fnID, może błędnie je nazwałem...)
    Oto kolejny zrzut ekranu. Przechwytywanie danych TuyaMCU podczas ściemniania. Możesz wyraźnie zobaczyć, który identyfikator jest dimmerem. Widać, że wartości mieszczą się w zakresie 0-1000.
    Wkrótce udostępnię to narzędzie.

Btw: @MotoSpeed świetny wpis! Dziękuję!
    MotoSpeed
    Level 4  
    p.kaczmarek2 wrote:
    Btw: @MotoSpeed świetny wpis! Dziękuję!

Dziękuję Ci

p.kaczmarek2 wrote:
    Pracuję nad narzędziem analizatora TuyaMCU.

@p.kaczmarek2 Nie jestem pewien, czy to by pomogło, ale kiedy usiłowałem zlokalizować informacje o dpId dla nieznanego urządzenia, przeczytałem część dokumentacji dla Tasmota i zasugerował użycie broszury o nazwie Pomocnik MCU Tasmota Tuya . To oczywiście nie działało z OpenBeken, ale wideo Wygląda na to, że jest naprawdę przyjazny dla użytkownika, a nawet obsługuje programowanie dla użytkownika. Nie jestem pewien, jak trudno byłoby to zmodyfikować do pracy z OpenBeken, ale z punktu widzenia użytkownika byłoby to bardzo pomocne.
    Tamadite
    Level 1  
    p.kaczmarek2 wrote:
    Bardzo ciekawa sugestia. Dzięki, nie widziałem tego wcześniej.

Jedyne co mi się nie podoba to to, że pod hasłem BK7252 w Google ten temat z forum HA jest drugi i jest jakaś (na szczęście) dokumentacja i SDK... ale to dowodzi, że BK7252 nie jest popularny i nie jest używany w wiele urządzeń. A jeśli nie jest popularna, to ma niższy priorytet niż np. obsługa systemów WiFi od Realteka typu WBR3, WBR2 itp.

Cóż, okej, przekonałeś mnie, kupiłem jeden mini aparat A9 i zobaczymy, co to będzie, gdy nadejdzie paczka.

Jestem autorem wpisu w HA o aparacie BK7252 A9. Trafiłem tutaj, szukając informacji o hakowaniu na tym urządzeniu. Czekam na wieści z twojego projektu na ten temat. :)
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    @Tamadite Cześć, pamiętam, jak czytałem twój post. Mam obecnie dwie takie kamery, o ile dobrze pamiętam, w jednej zepsuły się zarówno interfejsy UART, jak i SPI i udało mi się odczytać i zapisać jej flash za pomocą bkWriter, ale nie miałem jeszcze czasu na skompilowanie SDK do tej jednej, a drugi niestety nie ma wyłamanych pinów dla łatwego flashowania. Ponadto, jeśli dobrze pamiętam, mój pierwszy ma teraz zepsuty program ładujący i będę musiał użyć mojej metody SPI, aby go odzyskać. Szczegóły tutaj:
    Programowanie BK7231 przez SPI w trybie pamięci flash - Python i Banana Pi

btw oba moje aparaty zostały kupione na ebayu, oba miały oznaczenie A9 ale nadal korzystały z dwóch różnych aplikacji mobilnych...
    austin007
    Level 17  
    @p.kaczmarek2
    Wydaje mi się,że wszystkie kamery, mimo różnego softu obsługującego sprzętowo są takie same. Kilka sztuk miałem w ręku i było tak samo. Moja wygląda jak w zał. BK7252. Najprawdopodobniej wsady są bardzo podobne/identyczne i różnią się komunkacją/kluczami za app. Sam szukam możliwości i kibicuję w tym temacie. Super byłoby ją otworzyć na HA. U mnie mimo,że zamawiałem u majfienda opcję z IR , dostałem bez. Macnąłem ręką, bo działa sama kamera. Co też nie jest wcale takie oczywiste. U mnie nieobsadzone są pady w okolicy microswitchów. Nie wiem za jakie funkcjonalności odpowiadają te obwody i czy są obsługiwane w sofcie. Może dekompilacja wsadu coś by wniosła.
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    @austin007 widzę pady RX i TX, czy po drugiej stronie PCB też są jakieś pady?
    austin007
    Level 17  
    @p.kaczmarek2
    Po drugiej nie widziałem . Ale tu jest Rx,Tx i pozostałe 3 pady+2 opisane niżej. Myślałem,że rozbierałeś swoje. Są inne czy nie rozbierałeś? Nie spotkałem się z innym wykonaniem. Tam jest chip ładowarki LION, elementy bierne do przetwornika obrazu , gniazda. ledy, mikrofon i punkty L+, L- może to do oświetlenia IR którego nie mam.

p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    @austin007 tak jak napisałem powyżej - kupiłem dwie takie kamerki i każda miała inną apkę i PCB. Jedna miała wyprowadzone wszystkie sygnały na pady testowe (razem z SPI, co jest plusem) a druga chyba nie miała wcale wyprowadzonych. Stąd ciekawość, jaką wersję masz Ty.
    nelevit
    Level 2  
    @p.kaczmarek2 Twój projekt uratował mój telefon przed kolejną chińską aplikacją, wielkie dzięki!

Czy mógłbyś dać mi wskazówkę dotyczącą tego wyskakującego komunikatu?

Próbuję dodać ściemniacz do HA (ściemniacz MOES wifi BK7231N skonfigurowany za pomocą autoexec.bat z przykładu, działa świetnie), ale pomimo skonfigurowania ustawień MQTT nie można włączyć automatycznego wykrywania :(

Z góry dziękuję,

Z poważaniem,
    Nestora