Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Schłodzenie CWU z solarów przez kaloryfer

Dominik Cieslak 08 Jun 2022 14:07 603 19
    Dominik Cieslak
    Level 4  
    Witam

Zamontowałem u siebie solar i jak to bywa na urlopie nie ma odbioru i woda się za bardzo nagrzewa.
    Pytanie jest czy mogę użyć kaloryfera (nowy nie używany) jako emitora ciepła i podpiąć go do CWU poprzez cyrkulację (nie wykorzystane w zbiorniku) wraz z pompą cyrkulacyjną i sterować tym za pomocą regulatora temperaturowego z histerezą i tak zbijać ewentualne nadmiary.

Doceniam pomoc

Schłodzenie CWU z solarów przez kaloryferprzegrza..e.JPG Download (28.66 kB)
    Maverick73
    Level 30  
    To naświetla kolejne mankament solarów wedle PV.
    Oczywiście ze grzejnik będzie działał jak potężny radiator, czym większy to będzie odprowadzał więcej ciepła.
    Musisz pamiętać ze co najmniej 10cm powinien być nad podłogą, aby była w nim cyrkulacja.
    tyqva
    Level 31  
    Maverick73 wrote:
    ...Musisz pamiętać ze co najmniej 10cm powinien być nad podłogą, aby była w nim cyrkulacja.

Nie musi. Przy zastosowaniu pompy cyrkulacyjnej wg schematu autora to bez znaczenia.
    rokbok
    Level 32  
    tyqva wrote:
    Nie musi. Przy zastosowaniu pompy cyrkulacyjnej wg schematu autora to bez znaczenia.

Jak ma to opcjonalnie działać to musi, pompa cyrkulacyjna jest po to żeby w sytuacji gdzie nie ma możliwości przepływu czynnika grawitacyjnie wymusić jego krążenie, lub po to żeby zwiększyć efektywność krążenia, natomiast zalecane odległości grzejnika od góry i dołu są po to żeby była cyrkulacja powietrza i żeby grzejnik spełniał swoją rolę.

A tak po za tematem, czy działa u Was "Cytowanie selektywne?".
    K3
    Level 28  
    Dominik Cieslak wrote:
    Pytanie jest czy mogę użyć kaloryfera (nowy nie używany) jako emitora ciepła

Możesz, wiele osób po prostu zapomina, że to co dla ludzi jest grzejnikiem, jest chłodnicą w układzie ogrzewania.

rokbok wrote:
    A tak po za tematem, czy działa u Was "Cytowanie selektywne?".

Jak widać działa...
    strucel
    Level 34  
    Bez sensu, kaloryfer nowy czy nie nowy nie jest przystosowańy do ciągłych porcji bieżącej tj nieodgazowanej wody, nie ma wewnątrz żadnego zabezpieczenia antykorozyjnego więc szybko zeżre go korozja.
    Dochodzi do tego jeszcze fakt że woda z CWU to woda pitna a jak przepuścisz ją przez grzejnik to taką być przestanie.
    Maverick73
    Level 30  
    tyqva wrote:

Pompa cyrkulacyjna robi obieg do grzejnik ok ... ale grzejnik teraz musi mieć swój obieg (co z tego ze będzie ciepły jak nie odda ciepła do powietrza), czyli musi spodem zaciągnąć zimne powietrze aby je ogrzewając oddał górą ... inaczej jak nic nie zaciągnie to też nic nie wypuści :)

Dodano po 4 [minuty]:

strucel wrote:
    Dochodzi do tego jeszcze fakt że woda z CWU to woda pitna a jak przepuścisz ją przez grzejnik to taką być przestanie.

A od kiedy woda z CWU idzie do solarów ... co ja wiem to idzie przez wężownice czy płaszcz, zależności jak kto ma zrobione. Grzejnik ma być w układzie solary/wężownica, bynajmniej jak bym tak zrobił.
    strucel
    Level 34  
    Dominik Cieslak wrote:
    Witam

Pytanie jest czy mogę użyć kaloryfera (nowy nie używany) jako emitora ciepła i podpiąć go do CWU poprzez cyrkulację (nie wykorzystane w zbiorniku) wraz z pompą cyrkulacyjną i sterować tym za pomocą regulatora temperaturowego z histerezą i tak zbijać ewentualne nadmiary.

A przeczytałeś post autora tematu? On chce wodę w zbiorniku cwu chłodzić, schemat też na to wskazuje czy z solarów czy grzałką grzaną to w zasadzie nieistotne.
    Maverick73
    Level 30  
    strucel wrote:
    A przeczytałeś post autora tematu? On chce wodę w zbiorniku cwu chłodzić , czy z solarów czy grzałką grzaną to w zasadzie nieistotne.

No kurcze robię dwa obiegi równolegle (na długość grzejnika) ... termostat (z zbiornika) włączą jeden albo drugi obieg na elektrozaworach. Woda (glikol etc.) idąca z solara po przez grzejnik się wychładza nie grzejąc głównego zbiornika ... po ... wychładzać tyle wody jak można jej nie grzać albo ograniczyć grzanie prosto z solarów.
    tyqva
    Level 31  
    Maverick73 wrote:
    tyqva wrote:

Pompa cyrkulacyjna robi obieg do grzejnik ok ... ale grzejnik teraz musi mieć swój obieg (co z tego ze będzie ciepły jak nie odda ciepła do powietrza), czyli musi spodem zaciągnąć zimne powietrze aby je ogrzewając oddał górą ... inaczej jak nic nie zaciągnie to też nic nie wypuści :)
    .

Odnosiłem się do obiegu wody w grzejniku, tłumaczenie że grzejnik musi mieć też owiew powietrza nie ma nic do mojej repliki.
    wello
    Level 20  
    Do Autora - jakiej pojemności masz bojler? Ja mam 300l i dwa panele. Nawet jak w lipcu bywało +40*C to cały bojler nagrzał się maksymalnie do +80*C. A układ mam wydajny bo już od marca podgrzewa mi wodę CWU.
    Dominik Cieslak
    Level 4  
    Dziękuje wszystkim za odpowiedzi:
    Podsumowując:
    - użycie obiegu cyrkulacji może być użyte jako chłodnica
    - użycie kaloryfera nie jest wskazane ze względu na korozję z powodu powietrza w wodzie
    - układ obecny to bojler 140l Kospel stojący i jeden panel WEBER SOL STANDARD 2,0
    - woda w jeden ciepły dzień zagrzała się z 40 do 65 stopni (panel około 85 stopni)
    - montaż układów na elektrozaworach odpada - zbyt skomplikowane i kosztowne - szukam prostego rozwiązania

Moja kolejna propozycja to użycie chłodnicy spiralnej do piwa (koszt 130 PLN - stal nierdzewna) i zakopanie tego w ziemi:
    Schłodzenie CWU z solarów przez kaloryferprzegrzan.._2.JPG Download (33.8 kB)
    Co myślicie ?
    strucel
    Level 34  
    Może być nierdzewna, może być miedziana bo z niej też robi się rury do wody pitnej byle nie grzejnik aluminiowy bo gorąca woda+aluminium =dufuzja jonów glinu do wody i zwiększone ryzyko alhaimera.
    Ale jak to w ziemi zakopiesz i temperatura max będzie w okolicach 80stopni to zwykły PEX możesz zastosować - tylko głęboko musisz zakopać aby w zimę woda nie zamarzła.
    sigwa18
    Level 41  
    Maverick73 wrote:
    To naświetla kolejne mankament solarów wedle PV.
    Oczywiście ze grzejnik będzie działał jak potężny radiator, czym większy to będzie odprowadzał więcej ciepła.
    Musisz pamiętać ze co najmniej 10cm powinien być nad podłogą, aby była w nim cyrkulacja.

No właśnie po cyrkach sąsiada nie bardzo miałem ochotę latać na dach z kocem i poszedłem w używane PV , grzałkę i sterownik PWM. Niby zajmuje więcej miejsca na dachu ( 8 paneli zamiast 2-3) nie musiałem pruć ścian by przepuścić rury do piwnicy czy montować bojler na poddaszu. Jak coś padnie wyciągam wtyczkę z gniazdka a sterownik ma czujnik temp i przy 85 zjeżdża z PWM do 0% i nie grzeje.

PS Nawet ostatnio na szybko naprawiałem mu sterownik od solarów bo padł (przebity mostek greatza oraz spalony rezystor bezpiecznikowy). Bo już szykował koc i drabinę jakby nie dało się go odratować.

Ja bym szedł raczej w chłodnicę (nawet z wentylatorem) bezpośrednio na glikolu i zawór termostatyczny (lub trójdrożny) na powrocie do solarów.
    wello
    Level 20  
    Jeżeli w jeden dzień woda w bojlerze nagrzała się z 40*C do 65*C to nie widzę w ogóle problemu. W ostatnie słoneczne dni miałem 300l do 70*C nagrzane i to zupełnie normalne. Na wyjściu dasz zawór przeciw poparzeniowy, który i tak powinien być i tyle. A jak już jest te 65*C, to następnego słonecznego dnia do jakiej temperatury dobija? Chyba, że zużywasz tą wodę na bieżąco, wtedy to nie problem.
    sigwa18
    Level 41  
    wello wrote:
    Jeżeli w jeden dzień woda w bojlerze nagrzała się z 40*C do 65*C to nie widzę w ogóle problemu. W ostatnie słoneczne dni miałem 300l do 70*C nagrzane i to zupełnie normalne. Na wyjściu dasz zawór przeciw poparzeniowy, który i tak powinien być i tyle. A jak już jest te 65*C, to następnego słonecznego dnia do jakiej temperatury dobija? Chyba, że zużywasz tą wodę na bieżąco, wtedy to nie problem.

Właśnie nie zużywa i tu jest problem przy kilku dniach słonecznych bez zużycia woda będzie się kumulować i może się za gotować cała instalacja.

A nie masz obiegu wody ciepłej czasem uruchomienie na stałe dość dobrze zbija temp wody (bojler ma dobrą izolację rury już nieszczególnie).
    Janusz_kk
    Level 36  
    Dominik Cieslak wrote:
    - woda w jeden ciepły dzień zagrzała się z 40 do 65 stopni (panel około 85 stopni)

I się tym nie przejmuj, im wyższa temp tym słabiej solar grzeje, ważne abyś miał odpowiednie naczynie na tym solarze (o odpowiedniej pojemności)
    i zawory bezpieczeństwa. Możesz też przy temp>90 st na zbiorniku wyłączać pompę obiegową od solara, wtedy on przestanie grzać obieg a sam przejdzie w stan stagnacji, solary mogą tak osiągać nawet 150st, ważne jest naczynie wyrównawcze żeby miał się gdzie czynnik sprężyć.
    kloszi
    Level 21  
    Jak autor nie będzie odbierał ciepła przez wakacje to proponuje zdjąć czapkę z ocieplenia ze zbiornika i wystarczy. jeśli nie ma takiej możliwości to proponuję zastosować dołączany bimetal (ksd9700) który będzie załączał pompę obiegową (przez solary) jeśli temp w CWU przekroczy np.75C. Przez całą noc bez problemu schłodzi cały zasobnik.
    Janusz_kk
    Level 36  
    strucel wrote:
    A czynnik się przy wysokiej temperaturze (słonko świeci a pompa obiegowa nie działa) nie degraduje?

Widocznie nie, wiele solarów ma w parametrach max temp stagnacji 170st, ale w normalnych warunkach tyle nie osiągają, za duże straty ciepła wtedy są i temp się stabilizuje na niższym poziomie.